Thursday, May 26, 2011

tips kesihatan : belajar berenang

berenang ialah sejenis sukan dalam air..berenang atas darat orang tak buat kecuali kena denda tak on nak melawak bodoh-bodoh..berenang ni efisien sebab kaki,tangan,kepale semua on sekali gus..masuk gym pon kene buat satu-satu..ade banayk gaye,korang pilih laa gaye mane yang patot..


Antara kebaikan berenang yang pasti memberi pelbagai impak positif kepada perenang ialah:
~ Merupakan sunnah yang dituntut selain memanah dan berkuda
~ Mengembalikan kesegaran badan
~ Menghilangkan tekanan
~ Menguatkan otot jantung dan badan
~ Mengekalkan tubuh badan cantik
~ Aktiviti sukan yang paling sihat kerana melibatkan keseluruhan tubuh badan dan tidak mendatangkan risiko               kecederaan
~ Disarankan kepada yang menghidapi obesiti dan juga penyakit asthma
~ Menghilangkan/ mengurangkan masalah sakit pinggang dan sakit kepala
~ Sangat baik untuk diamalkan untuk proses 'rehabilitation' (pemulihan) selepas kecederaan
~ Senaman yang baik untuk golongan slow-learner dan juga orang kurang upaya

tiade sebab kenapa aku memilih gaya mendada..kebetolan aku jumpe video ni mase aku mula-mula masuk youtube..bukan nak explore sangat pon,saje nak tepek kat sini..haha..aku berenang ikut suke je..tapi klo silap haribulan,gaya anjing boleh membuatkan anda ketawa terbahak-bahak di dalam kolam renang..

***aku tak pandai berenang,tapi tengah belajar renang..bukan teori,praktikal..takat tengok video ni,habuk pon tak dapat..haha..nasib baik ade kelas free..klo berbayar,kompem tak masuk dah..haha..tapi papehal,usaha tangga kejayaan..haha..slow pon slow lah =)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

1 comment:

scha said...

scha pon suke berenang, pantang nmpk pool nak terjun jew .. act berenang mmg bez ! btw gud luck, lps nie kalau da terer brenang boley selamatkan org lemas :D