Skip to main content

Posts

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka

Recent posts

turun bukan guling

nyatakan hasrat..kita manusia,bukan lembu yang boleh dicucuk hidung..andai berdiam diri dikatakan setuju itu satu pendorong untuk turun bersuara..mana mungkin rakyat marhaen boleh bertahan sekiranya ditekan untuk harga yang mendadak secara tiba-tiba..sedangkan sebelum pilihanraya janji untuk menganbil berat kos sara hidup rakyat sering menjadi modal di media arus perdana..ciss benarlah kata pepatah umpama menanam tebu di tepi bibir..tapi aku tetap dengan jiwa ini..takkan berubah..kan ku tunggu detik reformasi.




bagi bantuan 600 ringgit pada satu hari,hari tu jugak 600 ringgit boleh lesap..kurangkan kos sara hidup rakyat,hidup kurang kesempitan walaupon gaji cukup-cukup makan
***mungkin bila harga nasik goreng kosong jadi 4-5 ringgit sepinggan baru nak sedar diri diperkotak-katikkan

terjahan pertama ke burger bakar kaw-kaw

1st time makan burger bakar kaw-kaw kat seksyen 2Wangsa Maju..lepas tu 1st time jugak pegi karaoke kat Sri Gombak..kalau pegi sorang tak best..kena skala besar baru best..tapi macam biase laa,perempuan memang takde..amacam?agak-agak sebelum grad boleh ade makwe tak?wallahua'lam :)

tips instagram

ramai orang tak yakin dengan handphone yang mereka bile nak pos gambar-gambar di instagram..untuk pemilik-pemilik telefon pintar kategori pertengahan,kamera yang ada boleh dikatakan kategori average, sudah lebih daripada cukup untuk menghasilkan gambar yang menarik secara natural ataupon dengan sedikit touch up menggunakan applikasi percuma sedia ada di google play..iphone,s3,s4,galaxy note 1,2,3 sony ultra,HTC butterfly biasenye tak edit pon dah power kalau kena gaya..sebab tu best pakai handphone power-power..tapi kena laa ukur baju kat badan sendiri..

komposisi gambar dalam keadaan baik,tak edit pon gambar tu dah dikira baik..yang perlu diedit mungkin bila mana gambar dalam keadaan cahaya tak cukup contohnya waktu malam..paling senang nak edit gambar pemandangan..boleh edit pakai snapseed atau picsart untuk autocolor dan seumpanya..kalau nak post gambar tanpa perlu 'crop' gambar tu boleh guna apps pohoto squarer..kalau suka taip-taip tulisan atas gambar,boleh download berib…

liverpool yang menang

3 kemenangan berturut-turut adalah satu permulaan yang baik buat kelab yang saban tahun di'troll' dek kerana terlalu berpegang kepada sejarah di zaman kegemilangan satu ketika dulu..orang yang tak kenal kelab ni boleh jadi masih mentah dalam dunia bola sepak atau menonton bola sepak atas sebab ikut pakwe atau lagi teruk yang jenis tengok bola sebab muka pemain hensem..

lepas tengok game liverpool lawan manchester united,sambung tengok arsenal lawan tottenham hotspurs..sejarah arsenal dengan aku ni,dulu aku sokong arsenal..itu mase zaman aku tak reti sepak bola,tak tahu hukum offside..tapi sekarang ni,bila mana liverpool lawan arsenal aku akan sokong liverpool lebih daripada arsenal..

***jom beli jersi


bersahabat dengan peminjam ptptn

tiada siapa pertikaikan sistem pinjam meminjam..itu lumrah hidup..tetapi yang menjadi pertikaian ialah kewibawaan ketika proses bayaran hutang..lagi tak patut apabila jerung seronok bermain mercun das,bilis dimasak sambal pedas

***aku pon meminjam jugak,tapi terma dan syarat tak sama macam ptptn..walaupon kami tak dapat biasiswa tapi kami tak rasa terhina macam orang yang tak patut dapat biasiswa,tapi bersenang-lenang dengan biasiswa

mak nga

Ihya Ramadhan..2 patah perkataan yang terkandung dalam mesej kiriman saudara muben dan pimok yang aku tak sempat nak baca..bateri talipon buat hal,minyak kereta yang rugi..pagi tadi siap-siap macam biase nak masuk kerja..dalam kepala memang pikir rutin hari ni lebih kurang je dengan rutin semalam..tapi sangkaan tak mengena..mesej Ihya Ramadhan tu rupenye dah jadi intipati penting dalam jadual kerja hari ni..supervisor ajak pergi ceramah dekat head quarters..Ihya Ramadhan tu dalam erti kata bahasa melayu ialah ambang Ramadhan..setelah diberi penjelasan,atas faktor kekangan masa,walaupon dah 7 hari puasa,aku terima seadanya bahawa tajuk program tu Ihya Ramadhan..

program ok,ustaz bagi ceramah ok,hadirin hadirat ok,makwe-makwe prektikal pon ade yang ok,cuaca ok,semua ok lah..lebih kurang 2 jam jugak pung pang pung pang dalam bilik berhawa dingin tu..rase kerdil je diri ni kalau nak banding dengan orang-orang yang puasanya baik,ibadahnya banyak,sedekah lagi,qiamnya lagi,khatam quran pulak…