Thursday, May 26, 2011

asyik cakap pasal pempuan je,jangan marah

mas kahwin..tajuk mas kahwin ni bes..sebab ade yang kate macam harga bakal si isteri tu jugak laa kan..tapi jangan salah paham,bukan nak kate berjual beli,tapi nak kate,tinggi mane tahap si pempuan tu sesuai nak dijadikan bini..ade lelaki kate susah nak bernikah skang ni sebab mas kahwin makin mahal..10 ribu ke atas tu dah macam mainan..padahal perkahwinan paling berkat ialah yang paling murah mas kawennye..ade benarnye kate-kate ini..nak mahal tu,mahal laa,tapi kene sepadan dengan kebolehan dan bakat dan sifat dan pekerti dan segale macam laa.kate nak jadi bini kan..pastu jadi mak pulak kan..ade yang aku jumpe nak anak sampai 13..haih,power gile..tapi bagus laa tu..mengembangkan komuniti Islam yang baik-baik..

laki ni bakal menjadi penanggung dosa si isteri setelah selesai akad nikah..ape yang bini buat salah,die tak betolkan,die kene tanggung..bab nafkah klo laki takde duit nak beli rumah,kene sewa..baju kene bagi,makanan kene bagi..jadi ape salahnye klo mas kawen tu dimurahkan..kate nak bercinta sampai ke syurga..takkan nak cas suami mahal-mahal..tak kesian ke kat die???

klo nak mahal jugak takpe,tapi ni nak list ape yang pempuan kene ade klo nak letak mas kawen mahal-mahal

1-akhlak baik..ni memang carian tertinggi oleh pihak lelaki..walopon lelaki tu kategori cacamarba tahap cipan sekali pon,time nak berbini mesti die ejas yang baik-baik..paling malas die cakap kat mak die tolong carikan..haha..takkan nak cari bini tak pandai semayang,tak pandai mengaji,tak pandai beza haid dan nifas..susah tu nak ajar satu-satu lepas kahwin..melainkan lelaki tu memang berjiwa kental berkahwin nak ubah wanita-wanita sedemikian ke arah kebaikan..

2-pandai memasak..ni pon satu..tak nak masak cincai-cincai..nak ade kemahiran memasak yang tinggi..senang nak order macam kat kedai makan.sekali terlintas nak makan,boleh sampai atas meja..save sikit bajet..tup-tup sekali rase nak makan kuih tradisional,tak payah pegi beli,bini boleh buat..contoh nye macam tok aji serban..lazat tuu..ni tak,pempuan skang ni suka je belek-belek resipi..tapi paling kuat buat cekodok je kat laki..setakat lempeng,jangan kate aku,budak skola pon boleh masak..

3-pengikut yang setia..lelaki nak tido,die da masuk awal kemas katil sembur perfume,halau nyamuk tepuk bantal..suami nak pegi keje,die da setel semua skali briefcase james bond,kasut kulit berkilat..laki nak mandi,tuala,berus gigi skali ngn toothpaste da sedia,selipar pon da menghadar bilik air..suami balik keje,die da tunggu depan pintu tolong sambut beg ditambah senyum-senyum sikit..suami nak tengok TV,die da ready kat sebelah..suami nak makan,die da tolong atur pinggan mangkuk..suami nak bersukan,die da ready ngn pakaian sukan..suami nak maen nyorok-nyorok,terpakse laa die maen nyorok-nyorok..haha,sape suh mase bercinta dolu-dolu cakap 'u jump i jump'..laki pikir klo lompat pon sanggup,maen nyorok-nyorok tu small matter je..

cukup lah sekadar mentafsir tazkirah Ustaz Azhar dalam bahasa terengganu ni..nak mas kawen mahal boleh,tapi kene berpatotan dengan peribadi perempuan itu sendiri..lelaki bertuah sebab bile da kawen,ape yang die nak,selagi tak salah disisi syarak,isteri KENA buat..tak buat berdosa..


***klo ade mase,nak dengar,nak gelak sikit-sikit,boleh tekan play..tak susah pon loghat teganu ni..senang je..haha..nak tau video ni bes tak best view die da 36,263 setakat aku bukak arini..selamat mendengar =)


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

10 comments:

LUTFI SYAFIQ said...

aku suke ustaz ni punye ceramah. haha..

Ezzah Binti Samsudin said...

woww !!! .. eza setuju.. tapi ada yg x setuju.. zaman sekarang dah x mcm dlu... kos brg mahal.. dunia sekarang kan... kalau ada duit xsalah,,, kalau laki tuhh xda duit laa kesiannya.. kdg2 ada hantaran mahal,,, untuk jaminan masa hadapan... lelaki sekarang xmcm dlu.. wanita juga begitu... semua perlukan duit.. masing2 keje... so ada cnda yg dia xley buat.. xda manusia yg sempurna... eza lbh berpegang pd prinsip saling memahami n tolak ansur... ok laa.. xnk cakap lbh2.. takut kne black list.. hehehe .. ape2pun.. kate ustaz tuhh eza sokong n eza paham bhsa tganu... :)

Sollehudin Sapari said...

Mas kawin x mahal mane, cuma hantaran jer yang mahal..pelik2 btol adat orang melayu ni..kalau nak hantaran murah kawteam la dgn family belah perempuan..klu diorang islamic hantaran mungkin sikit ja..

Ija AppLe :) said...

kbanyakan prent pompuan skrg ikot education level..
ijazah 10 ribu..
master 30 ribu..
phd?? ribu7 lah ..

sha said...

ada betul jugak kata tuan blog..

pengikut yg setia, fuh susah jugak tu sb saya tak suka sangat nak menempek kat orang. suka buat hal sendiri.

suka ustaz tu jugak. Best.

sha said...

ada betul jugak kata tuan blog..

pengikut yg setia, fuh susah jugak tu sb saya tak suka sangat nak menempek kat orang. suka buat hal sendiri.

suka ustaz tu jugak. Best.

starzieti said...

memasak ? mmg failed doh at situ. haha ! takpe takpe, dlm proses blajar unt jadi tukang masak bertaraf dunia. ecewah ! ;b

suke dgr ustaz azhar ceramah. dulu banyak vid die. skunk da takde sbb laptop kene format baru. :(

emieysandra said...

rsenye dh tgk, ehehe best ustaz ni bg crmah~

fifianggun said...

dari segi islam,,sebaik perempuan adalah mas kahwinnya rendah=)

s h e e said...

hehe...mas kawin n hantaran ni berbeza kn...ape2 pon setuju...bile letak mas kahwin mahal mestila setimpal dgn peribadinye... =)