Sunday, December 9, 2012

[gambar] outing di Kuala Lumpur Bird Park

digembar-gemburkan sebagai "world largest free-flight walk-in aviary"..boleh tahan besar laa..pnat pusing-pusing ambik gambar dalam tu..dekat 3 jam..burung-burung yang ade pon not bad laa..lalu-lalang atas kepala..nasib baik tak kena tahi berak burung je..sebab masuk sebagai pelajar secara berkumpulan,tambah tolak darab bahagi,tiketnye jadi RM15 je..

tak pernah sampai pon kat sini sebelom ni..rupenye dekat dengan ibu pejabat polis Bukit Aman..sebelah die pon ade taman rama-rama..maka ini laa antara hasilnye semalam..














***sape cepat dahaga mohon bawak air sendiri,simpan masuk dalam beg..air mineral 500ml sebotol RM4,air tin 150ml satu tin RM5,ice blended RM7-8..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, December 1, 2012

konfiden


aku pon tak tau mane datang konfiden untuk buat benda ni..tapi bile boleh buat persembahan macam ni,rase rilek sikit kalau pensyarah suruh buat pembentangan dalam kuliah..

***nak ade band tu tak tahu laa..tapi best jugak rupenye kenal-kenal musician dalam kalangan student ni
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, November 23, 2012

[gambar] sekitar Forum Hijrah : Malu Tapi Mahu

forum sempena kedatangan tahun baru hijrah..bertempat di Moot Court UIAM malam tadi..seronok dengar idea,pengalaman Ustaz Syed Norhisyam Tuan padang (Mursyid Imam Muda),Fedtri Yahya (Hos MHI),Ana Raffali dang Farah Leia (Personaliti TV Al-Hijrah).








sedikit info dari ustaz yang aku rase wajar untuk dikongsi bersama..berkaitan puasa 9 & 10 Muharram

***ustak cakap sunat puasa 10 Muharram @ puasa hari assyura sebab selepas Rasulullah s.a.w berhijrah ke Madinah,bile tiba 10 Muharram,Rasulullah tengok orang yahudi puasa..Rasulullah tanye,"mengapa kamu berpuasa?"orang yahudi kate sebab tarikh ni Nabi Musa a.s terselamat daripada ancaman Firaun.maka Rasulullah jawab,kalau begitu,aku lebih layak berpuasa daripada kamu..

 tapi sahabat kate,"eh kite puasa 10 Muharram ni same je ngan Yahudi"..Rasullah pon jawab "kalau tahun depan,umur masih ada,aku akan puasa juga pada 9 Muharram"..tapi Rasulullah wafat sebelum tu..tapi ulamak sunatkan jugak berpuasa pada 9 Muharram..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 24, 2012

senyum bila lalu depan tabung masjid


gambar senyum sahaja..ini pon boleh jadi entri ke?puiii..setakat nak tunjuk muke blurr tu baek tak payah..

yela-yela meh bagi letak info sikit..senyum tu satu sedekah..sebab tu laa bile kite lalu depan tabung masjid tak pon ade orang hulur tabung derma kat kite,kite senyum je..dalam hati kata,senyum ni pon kire sedekah jugak..

kadang-kadang,barang kite nak sume kite mampu beli sampai kite lupe ade orang yang perlu duit untuk hidup..memang Allah bagi kite rezeki,kite hidup senang..tapi dalam masa yang sama,kite terpilih untuk jadi pengantara oleh Allah untuk bagi sedikit rezeki kita kepada orang yang memerlukan..

***walaupon sikit harap bermanfaat.kalau mengarut mintak maaf yek :)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 23, 2012

kesan tayar kereta yang lurus


      pagi tadi..pertama kali dapat outing pagi mase cuti..dah 2 hari hujan sepanjang hari..dalam banyak-banyak benda,gambar bekas tayar ni jugak yang nak diambik..haha..pikir-pikir nak letak caption ape,tapi at last dapat idea nak letak caption "tunjukilah kami jalan yang lurus,(yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat."

***surah Al-Fatihah ayat 6-7
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 12, 2012

[gambar] sekitar Konsert Nusantara

          semalam,malam jumaat..lame jugak duk flip flop hati dan perasaan..sama ada nak pegi ke tak,nak pegi ke tak..biase laa,hati manusia,suke barang free je..bile masuk part kene keluar duit,dah jadi slow sikit..tapi takpe lah,pikir punye pikir aku pegi jugak..Konsert Nusantara bersempena pesta konvokesyen UIA..padahal tak pikir mane pon sebab petang tu berkejar maen futsal ngan budak satu course,balik pukul 7.30 mandi, solat pukul 8 dah tercegat dekat dewan tempat nak buat konsert.

          kebetulan,ade gambar masuk dalam skrin mase cameraman duk pusing-pusing kamera die..ade kengkawan yang duk belakang duk tingkat atas kate aku duk seat VIP..padahal tak pon..aku beli tiket silver je..tapi rezekinye dapat duk dekat depan sikit..boleh laa masuk dalam skrin cameraman tu..dan seronok jugak laa snap-snap gambor..nasib baek ade bawak lens panjang..hihi.. keseluruhannye Opick best nyanyi 8 lagu,Edcoustic best,Hafiz Hamidun nice dengan zikir terapi,Ezad best dengan Jesnita nye..










***tapi yang lagi seronok,makwe ramai gile pegi konsert ni..lelaki tak ramai,biase-biase je *jangan marah*
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 3, 2012

kami pergi ke melaka

          kami buat trip ke melaka 2 hari 2 malam weekend lepas..biase konvoi pegi mid valley,timesquare..kite cari kelainan sikit kali ni..konvoi pegi melaka..ade orang tanye,pegi dengan sape?senang jawab,pegi ngan sek GATEM..walaupon tak semua yang pergi,tapi mane yang ade ni cukup lah..part penginapan dah setel awal-awal sebab duk rumah kawan je..butep ade umah kat melaka..2 tingkat lagi..siap ade pasar malam lagi..haha.bab pegi jalan2 ni,kite biarkan gambar yang berbicara :) gambar dekat A'famosa sikit,bandar hilir sikit,asam pedas batu berendam sikit..yang laen tu dah upload kat fesbuk je..













OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, September 26, 2012

what???undi sekali lagi?

jeng jeng jeng,assalamualaikum..nak ucap selamat pagi jugak?emmm,boleh laa sebab dah lame tak update blog pagi-pagi macam ni..ni apa cerita tak abih pasai undi-undi ni?bukan ke semalam dah abih apa suma undi..ni tak,sampai tak penuh wall IIUM Online(group rasmi budak uia) ngan post-post baru..tak larat aku nak baca sume..

tilik punya tilik,nak kate ade masalah tu tak pasti laa,sebab hati orang,mane kite tahu..ustaz ustaz pon duk ajar suh bersangka baik..takpe laa,aku cuba husnuzon..tapi bile masuk bab kene re-election balik ni macam bodoh sikit laa..sebab ni election untuk kampus..bukan election nak pilih ketua kelas..anda tahu tak, bukan senang nak menguruskan undi dalam skala yang besar..keje gini orang tak buat 2 kali,sebab banyak buang masa,tenaga..semangat pon boleh luntur woi..walaupon kau upah 3 ringgit kupon makan,tu pon ade lagi yang tak mau pegi mengundi..dan aku agak,mesti takde bajet punye nak bagi kupon makan lagi untuk re-election ni..bile dah macam tu,ikut sifir mudah,memang tak ramai laa yang nak pegi buang undi yang dikhabarkan secara manual pulak tu..

cerita mudah jugak,tatkala pelajar disuruh bersungguh-sungguh dalam pelajaran,kenapa pengurusan tak bersungguh-sungguh dalam kerja diorang?kuno sangat ke sistem online UIA ni?dengan pre registration subjeknye bermasalah (server selalu down),tup tup e-voting system pon bermasalah jugak..yang dicanang-canang katenye nak capai taraf universiti penyelidikan..aku rase kalau macam ni,kene hold dulu matlamat nak jadi universiti penyelidikan tu..jangan sampai yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..


***jangan sampai aku syak ade konspirasi dalam ni (noob)






OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, September 17, 2012

orang malaysia tak suka tangga,suka escalator


aku orang Malaysia..diorang pon orang Malaysia (walaupon dalam ganbar tu ade sorang dua foreigner).. orang Malaysia suka guna escalator tapi tak suka guna tangga..kah3..tapi kan,seksi betol makwe yang turun pijak anak tangga satu-satu tu..pakai legging..die bajet die slim kot..nasib baek tak nampak muka die..fuh,selamat..

dah laa suka makan minyak,minyak sawit tu pulak,kualiti die jauh lebih low profile daripada minyak zaitun..aaah,tok sah banding ngan  minyak zaitun,minyak jagung ngan minyak bunga matahari pon boleh menang dengan minyak sawit..kalau orang tanye,sebab ape kes sakit jantung bertimbun-timbun kat Malaysia,inilah salah satu puncanya (gambar ni punca nombor berapa pon tak tahu)

***kadang-kadang aku tak kisah pikul kamera klo pegi round KL ni..macam-macam pesen orang ade kat sini..boleh ambik gambar skali..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, September 5, 2012

terengganu lawan ATM

sejuk lawan panas


dengan harapan menggunung (tak pasti everest ke,kinabalu ke tapi dulu cikgu ajar klo kite berharap sangat-sangat,gunakan perkataan gunung dengan imbuhan 'meng' selepas perkataan harapan) semalam sekali lagi menjengah ke stadium niat nak tengok bola..bukan nak baling mercun dalam padang..untung jugak laa dapat port baik,wide angle..bawah scoreboard..scoreboard ni memang tempat yang orang berebut nak duduk..ade yang sanggup masuk pukul 6..tapi aku steady sebab dah ade kawan tolong cop kan tempat..kah3..

penyokong ATM bersorak bagai nak rak,tapi ade gol,aku bersorak jugak tapi takde gol..panas hati betol..dah laa duk dekat je ngan penyokong ATM,panas punggung jugak kene nganjing ngan diorang..tapi klo kene tangkap sebab gaduh kat stadium,tak ke bodoh..dah tak boleh minum air lepak warung lepas match..minum air lepas tengok bola tu dah memang prinsip budak-budak ni..kalau dengan kawan universiti macam Sang Harima,die suke pegi Wira Tomyam..kalau dengan kawan sekolah selalu pegi Restoran Cili Padi..

kesudahannye semalam aku tekad,last aku masuk stadium..selagi pengurusan bola sepak negeri terengganu masih di takuk lama,aku malas dah nak derma 10 hinggit duit tiket tu lagi..macam tak menghargai langsung semangat penyokong-penyokong yang pegi stadium..nak maen bola,maen bola,nak campur isu politik,jangan maen bola..

***tak sabar nak tahu harga tiket final Piala Malaysia ni berapa ringgit
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, September 2, 2012

terengganu lawan kedah


          cuaca pon baik pagi ni..berlainan dengan cuaca semalam..semalam punye cerita,tengah bersiap-siap kutip wallet,handphone masuk dalam kocek seluar tetibe bunyi guruh..plan memang dah tak boleh tukar..sebab jadual perlawanan bola sepak ni klo tarikh die sekian-sekian,sampai mase die akan sepak mula..kecuali kalau stadium tu roboh..tak pon padang bola kampung tu kene palit dengan tahi lembu..itu pon kalau 90 peratus kene palit..setakat 5-6 tompok pon match boleh jalan lagi..

          semalam tengok bola dekat stadium,itu asas die aku terdetik nak buat post ni..lawan Kedah..utagha mai..kalau dengan Terengganu,lawan Kedah ni boleh dikatakan badi..walopon Kedah tengah kiok,tapi bile lawan Terengganu,nampak macam Terengganu yang kiok..cume malam tadi,seri..Kedah menang tapi dari sudut layangan kad merah..2 kad merah untuk Kedah,1 untuk Terengganu..

           scene kepok air kepok air memang tak boleh lari bile masuk stadium..2 ringgit dapat air segelas dapat kepok 5 batang..air tu macam-macam laa,air nyor,air jagung,air bandung,air geh..pilih je yang mane berkenan..part nak gaduh pon ade semalam,penyokong kat sini excited kalau ade scene tu,suasana lagi meriah..dalam hujan renyai-renyai pulak tu..ade angin jugak,dan angin tu tak sepoi-sepoi bahasa sangat..sempat laa menggigil 2-3 minit..tapi pagi ni memang cerah..siap boleh photoshoot lagi..


eh ade orang mesej..sekian


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, August 27, 2012

blues monday versi Aidilfitri


adakah ini blues monday tahap tertinggi???isnin pertama selepas cuti Aidilfitri..haha,monday blues ke blues monday ke tak penting..yang penting,dah ramai yang kembali bekerja dan tak kurang juga yang kembali meneruskan student's life..yang nak UPSR sibuk nak exam,Yang PMR pon same,yang SPM duk jawab exam trial..tapi aku masih di rumah menghabiskan kuih-kuih raye yang masih tersusun di atas meja..tak tahu laa bile nak habis..di Terengganu,takde erti blues monday sebab kat sini dah mule kerja semalam,Ahad..orang sini panggil Sunday..Ahad tu loghat orang kolumpo..

takde ape sangat nak di'update',sekadar mengenang balik raye minggu lepas..gambar ni pon ambik secara candid je..duk cangkuk tepi jalan..tengah-tengah diorang makan angin atas jalan tu, dengar laa diorang cakap "eh eh,ade orang ambik gambar kite tu" tapi diorang steady je..tak meroyan sangat nak buat pose pelik-pelik,just steady je..lagi senang aku candid..kih3..

***dulu memang suke candid gambar makwe,tapi skang ni rase bersalah pulak klo candid gambar makwe jadinye ini je laa yang termampu :)



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, August 26, 2012

Aidilfitri saya tahun 2012

tahun 2012 ni raye tetap macam tahun-tahun sebelumnye..dapat jumpe hampir semua sedara laa..raya pertama kat Terengganu,raya kedua kat Johor..tahun ni dapat pakai baju teluk belanga..raye pertama kedua aku pakai baju melayu same je..haha

raye kat terengganu di kampung,raye kat johor pon di kampung jugak..tapi susasana desa tu lagi menonjol kat johor..seronok jugak laa..makan memang overload sikit..tak boleh nak ngelak..ramai sangat yang ajak dan paksa makan..rezeki jangan ditolak..

hidangan utama raya pertama..lontong..home made

sepupu di kuala terengganu

kumpulan marhaban kat rumah nyai..raya kedua

tahlil,doa selamat,perbincangan keluarga kat umah atok ngah

ni abang ude..hihi

layan budak-budak kecik nyanyi lagu kosong..

kumpul duit raye lagi kat umah atok-atok

makan cendol raye kat pontian,tapi pak teh yang belanje semua

makan angin seisi keluarga di penghujung penua asia,Tanjung Piai

sambung aktiviti kumpul duit raye kat umah mak ngah..kah3

aku baru perasan mende ni mase balik aritu..

***jumlah duit raye adalah rahsia..hihihi..sape dah habis puasa 6 anda hebat..boleh raye lagi skali harini..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com