Tuesday, May 17, 2011

renungan bersama : bukan tudung saji

aku malas nak tekan-tekan keyboard ni..takut ade yang terase hati..maklumlah,kaum pempuan ni memang sedia maklum tahap sensitiviti tinggi..tapi nak jugak aku cakap sebab ade blog laen cakap rilek je..haha..tapi caranya tu kadang-kadang kene dan kadang-kadang tak kene..kite ni klo nak cakap hal-hal sensitip kene berhalus..kang tak pasal kene semboq..laen laa klo dapat pasemboq..OK jugak..haha

isunya isu bertudung..bukan tudung saji..terang jelas dan nyata..trend bertudung skang ni da bermacam-macam..si penggaya pun punya macam-macam ragam..Islam memang tekankan kewajipan bertudung..bertudung secara betol yakni dada tutup,baju loose fit,seluar loose fit,takde sanggul-sanggul pastu takde mencekik leher..setel masalah..takde sape nak mengate,takde sape nak komen,takde sape nak perli..

kadang-kadang aku kesian kat pempuan ni.dek kerana tudung,sampai jadi bahan umpatan..bukan nak mengata,tapi respon tu kadang-kadang keluor sendiri dari hati yang tak selalu teguh macam tiang konkrit..keluar laa ayat-ayat contoh macam

"ek,eleh,bajet hana tajima je minah tu..nak kate yuna pon jauh sekali"
"jangan laa nak lilit-lilit,da macam tepung gomak jadinye"

kenapa yuna tak pon hana tajima???bukan nak kondem diorang berdua..tapi sebab 2 orang ni kot pencetus trend-trend tudung kat malaysia..gaya diorang mungkin sesuai dengan diorang,tapi tak same ngn orang laen..bertudung ikut trend tak salah,tapi peraturan Islam tetap ade..sebab bukan agama Islam yang patot ikut perubahan zaman..tapi zaman tu sendiri perlu ikut Islam..Islam sesuai sepanjang mase tak kire di mana jua..nak bertudung pelik-pelik ukur dulu saiz badan sendiri..maka terhindarlah dari perkara-perkara tak diingini..

pempuan yang suka menonjol tunjuk sane-sini ni agaknye tak sayang bakal suami atau suami yang dah ade..mane aci lelaki laen pon dapat menatap bentuk tubuh anda..takde istimewanya laa si suami klo macam tu..sebab pempuan hanya layak berhias untuk suami..mane yang suka berminyak wangi,bertumit tinggi tu pon kene jage..tak cium bau syurga kang nanti..semua ni da macam biase sangat bagi pempuan..dan semua tu dapat menarik perhatian lelaki..anda dalam bahaya!!!ada paham tak?

***ape pandangan anda klo jumpe perempuan freehair,pakai t-shirt pastu pakai seluar tiga suku pegang handset,pastu keluar ringtone lagu Maher Zain - InsyaAllah???ternganga laa jugak kan..InsyaAllah tu bermaksud dengan izin Allah..die percaya dengan Allah,tapi tak ikut hukum Allah..susah nak baiki ni..lagi satu freehair,freehair jugak..pastu bile nak exam suh doakan kejayaan..kejayaan datang dari Allah..tapi dengan situasi tak bertudung,camne nak mintak tolong dengan Allah???


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

12 comments:

MISS LANZA said...

sangat menyokong anda walau kadang hampir menyerupai apa yang diperkatakan.

nak ambil ini sebagai advice. tenkiu.

zikeryhassan said...

aku pun tak faham sgt dgn perempuan ni. ada sesetengah tu berfesyen tak kena tempat. nak pegi kelas pon mcm nk pegi fashion show. hihi

kembatolo™ said...

haih~ susah nak explain kalo dah degil. cakap camane skali pon tetap tanak dengar. semoga Allah memberi hidayah buat mereka. =)

MissNadh said...

memang macam2 trend..yg pandai bergaya tu xbole nak kata ape la..tp yang xkene tempat tu macam pelik plak dah..

nasihat bgus tuk kaum hawa dan diri sendrik jugak..uhukk!

tiha said...

good advice girls must admit it was true right...

nanad said...

biasalah,perempuan ;)

jaya jr said...

miss lanza:haha,OK laa tu..hari ini lebih baik dari semalam

zik:haha,hok tu memang betol..dok soh kate nk g kelas,nk g makan pon abih mnde solek..

kembatolo:hmm,tu laa..sebab macam-macam excuse diberikan walopon mnde wajib..

missnadh:tu laa susahnya nak jaga kaum hawa ni..silap langkah,macam-macam jadik =)

tiha:masalah wujud sebab sesetengah yang tak nak mengakui malah buat back-up..huhu

nanad:haha,biase di dunia tak sama macam di akhirat..tu kene ubah..yang biase tu laa orang barat duk cucuk dalam kepale kite skang ni..buat mnde tak patot pon biase jugakk

HonEyBuNNy said...

erm..
terfikir2 jugak neh...

xtahu nak jawap apa..ngeh3..

haruslah jaga mariah diri sebagai seorang perempuan kan..;-)

pinqy taraturuu said...

AGREE + terase sket..
btw thanx
i'll take it as advice :)

s h e e said...

berpesan2 ke arah kebaikan...thanx untuk peringatan...sy juge ambil sebagai nasihat yg baik... (^___^)

utk pandangan yg freehair tu, pd sy itu antara die dan Allah...memang terang2 diorang da salah tp Allah tu pemurah...x pnah menghadkan siapa2 pon utk minta pertolongan drNya...mane taw da selalu berdoa Allah bukakan pintu hati die bertudung plak...wallahualam...

*ni sekdar pandangan sy ye...

aien zell said...

same2 doakan supaya mereka mendapat hidayah..^^

Chempaka Sari said...

halus ayat mu neh....sila terase ye kpd yg patut terase...