Saturday, May 21, 2011

sembang : jangan laa nak tunjuk sangat

yeay,petang ni hujan..terperap dalam bilik je..tapi jangan jadikan alasan untuk tido..boleh kemas meja,kemas almari,lipat baju.macam-macam lagi lah..macam aku ni,sume mnde tu da setel,jenguk-jenguk blog ngn fesbuk pon jadik.haha..satu bende yang best pasal blog dan fesbuk ni ialah info yang bersepah-sepah..kadang tu nak explore sampai habis pon muak..

tapi yang tak bes klo ade yang berlebih-lebih dalam memberi info..sori laa cakap ye..ni kes contoh macam info berpasangan..perlu ke terlalu mudah menunjukkan pasangan yang kite ade???gambar laa kebanyakkannye..klo yang dah kawen takdak hal..sah disisi agama..tiada fitnah akan muncul..tapi klo yang tak kawen lagi???masalah jugak..ade yang tulis detail terus,married..padahal duit belajar,makan nasik pon mak bapak kasik lagi..pastu gambar peluk-peluk pinggang laa..mane boleh camtu..salah!taraf-taraf tunang pon kene ade ade mak bapak kat tengah-tengah klo si lelaki nak bergambar dengan si perempuan..ni Ustaz Azhar yang kate..

ade aku terbaca di laman sosial fesbuk..katenye kite jangan duk sibuk nak tunjuk-tunjuk gambar kite buat tak baik,tak elok..sebab kat akhirat nanti ramai saksi-saksi tidak rasmi yang tengok atau yang tertengok akan tampil..kat dunia memang takde sape marah..tapi kite tak sedor kadang-kadang perbuatan yang kite buat,ade impak yang amat besar..kite pon tau,kapel tu tak boleh..tapi sebab semua orang anggap perkara tu biase,jadi paling mudah,nak tak nak,jage batas pergaulan..

hmmm,suke je nak komen kan pasal keadaan sekeliling..aku ni pon bukan perfect sangat..tapi tu laa,selagi boleh jaga,kite jage..hati ini mudah berbolak balik..kite pon tak tau sejauh mane amaln kite diterima Allah..klo hari ni kite rase kite baik,kite kene doa pada Allah agar sentiase tetapkan hati di jalan yang baik dan benar itu..

ramai yang tewas kerana nafsu semasa bercinta..jadi sediakan payung sebelom hujan =)

***antara waktu mustajab untuk berdoa ialah ketika hujan


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

13 comments:

Nica said...

:)

tima kasih atas teguran yg membina itu, boleh digunakan utk memperbaiki diri...

maCy said...

kah2. macy la tu married tp xde sape

budak_baik said...

btul3.. tgk kt fesbuk skang dh jd mcm medan plak nk tayang awek/pakwe.. konon diorang je la yg kapel.. hampeh..

♥xaturen♥ said...

tewas kerana nafsu semasa bercinta? hehe.. cinta ke tu...!

saya_arief said...

kat fesbuk aku suke like2 status orang yang JK.
:D

Ija AppLe :) said...

adeyh. ..
kene btg idongku.. hehe

Ika zulaikha said...

SETUJU :)

Alin said...

tapi tula manusia susah nak ditegur. dikatanya buat hal sendiri. entri mcm harus take the note. hehe hv a nice day and happy blogging :D

FizaFizz said...

setuju!..info yang bagus thanks for sharing..tulah yg di katakan remaja, dah x kesah dah kot diaorg bab2 hukum agama nihh..walaupun kita sendiri ada juga melakukan kesilapan,
Wallahu'alam..

jaya jr said...

nica:haha,jom sama-sama mebaiki diri =)

maCy:haha,married tapi tak tunjuk sape tu sah-sah cara tak nak bagi lelaki masuk jarum.keh3

budak baek:haha,tu laa..kadang-kadang tu nampak nak menggedik je lebih..haih..

xaturen:haha,yang pasti bukan syurga cinta =)

arief:klo camtu bleh laa dapat title raja like kat FB..hehe

ija:haha,ye ke?takde nampak pon kat blog tu =)

ika zulaikha: =)

alin:hmm,memang manusia selalu mudah lupa..sebab tu kene selalu ingt-ingtkan sesame kite..huu

fizafizz:Wallahu'alam =)

Mrs.Yie said...

sangat2 setuju dgn entri ni..bagi pasangan suami isteri pun rasanya x elok jugak letak gambar peluk2 pada umum..walaupun ikatan tu dah halal..

Nur Hawa Mohd Zin said...

akak mampu tersenyum je baca entri ni :)

jaya jr said...

mrs yie:haha,terime kasih =)

kak hawa:okay..senyum tapi jom kite sama-sama menuju arah keaikan..baru sejahtera dunia akhirat..