Skip to main content

sembang : jangan laa nak tunjuk sangat

yeay,petang ni hujan..terperap dalam bilik je..tapi jangan jadikan alasan untuk tido..boleh kemas meja,kemas almari,lipat baju.macam-macam lagi lah..macam aku ni,sume mnde tu da setel,jenguk-jenguk blog ngn fesbuk pon jadik.haha..satu bende yang best pasal blog dan fesbuk ni ialah info yang bersepah-sepah..kadang tu nak explore sampai habis pon muak..

tapi yang tak bes klo ade yang berlebih-lebih dalam memberi info..sori laa cakap ye..ni kes contoh macam info berpasangan..perlu ke terlalu mudah menunjukkan pasangan yang kite ade???gambar laa kebanyakkannye..klo yang dah kawen takdak hal..sah disisi agama..tiada fitnah akan muncul..tapi klo yang tak kawen lagi???masalah jugak..ade yang tulis detail terus,married..padahal duit belajar,makan nasik pon mak bapak kasik lagi..pastu gambar peluk-peluk pinggang laa..mane boleh camtu..salah!taraf-taraf tunang pon kene ade ade mak bapak kat tengah-tengah klo si lelaki nak bergambar dengan si perempuan..ni Ustaz Azhar yang kate..

ade aku terbaca di laman sosial fesbuk..katenye kite jangan duk sibuk nak tunjuk-tunjuk gambar kite buat tak baik,tak elok..sebab kat akhirat nanti ramai saksi-saksi tidak rasmi yang tengok atau yang tertengok akan tampil..kat dunia memang takde sape marah..tapi kite tak sedor kadang-kadang perbuatan yang kite buat,ade impak yang amat besar..kite pon tau,kapel tu tak boleh..tapi sebab semua orang anggap perkara tu biase,jadi paling mudah,nak tak nak,jage batas pergaulan..

hmmm,suke je nak komen kan pasal keadaan sekeliling..aku ni pon bukan perfect sangat..tapi tu laa,selagi boleh jaga,kite jage..hati ini mudah berbolak balik..kite pon tak tau sejauh mane amaln kite diterima Allah..klo hari ni kite rase kite baik,kite kene doa pada Allah agar sentiase tetapkan hati di jalan yang baik dan benar itu..

ramai yang tewas kerana nafsu semasa bercinta..jadi sediakan payung sebelom hujan =)

***antara waktu mustajab untuk berdoa ialah ketika hujan

Comments

Nica said…
:)

tima kasih atas teguran yg membina itu, boleh digunakan utk memperbaiki diri...
maCy said…
kah2. macy la tu married tp xde sape
budak_baik said…
btul3.. tgk kt fesbuk skang dh jd mcm medan plak nk tayang awek/pakwe.. konon diorang je la yg kapel.. hampeh..
♥xaturen♥ said…
tewas kerana nafsu semasa bercinta? hehe.. cinta ke tu...!
saya_arief said…
kat fesbuk aku suke like2 status orang yang JK.
:D
Ija AppLe :) said…
adeyh. ..
kene btg idongku.. hehe
Alin said…
tapi tula manusia susah nak ditegur. dikatanya buat hal sendiri. entri mcm harus take the note. hehe hv a nice day and happy blogging :D
FizaFizz said…
setuju!..info yang bagus thanks for sharing..tulah yg di katakan remaja, dah x kesah dah kot diaorg bab2 hukum agama nihh..walaupun kita sendiri ada juga melakukan kesilapan,
Wallahu'alam..
jaya jr said…
nica:haha,jom sama-sama mebaiki diri =)

maCy:haha,married tapi tak tunjuk sape tu sah-sah cara tak nak bagi lelaki masuk jarum.keh3

budak baek:haha,tu laa..kadang-kadang tu nampak nak menggedik je lebih..haih..

xaturen:haha,yang pasti bukan syurga cinta =)

arief:klo camtu bleh laa dapat title raja like kat FB..hehe

ija:haha,ye ke?takde nampak pon kat blog tu =)

ika zulaikha: =)

alin:hmm,memang manusia selalu mudah lupa..sebab tu kene selalu ingt-ingtkan sesame kite..huu

fizafizz:Wallahu'alam =)
Mrs.Yie said…
sangat2 setuju dgn entri ni..bagi pasangan suami isteri pun rasanya x elok jugak letak gambar peluk2 pada umum..walaupun ikatan tu dah halal..
akak mampu tersenyum je baca entri ni :)
jaya jr said…
mrs yie:haha,terime kasih =)

kak hawa:okay..senyum tapi jom kite sama-sama menuju arah keaikan..baru sejahtera dunia akhirat..

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka