Tuesday, December 27, 2011

berlagak macam Running Man


peh,Running Man..walopon ade jugak episod yang agak bosan,tapi budak-budak ni tetap layan..pantang ade mase lapang..setiap kali tengok klo tak gelak,tu bukan Running Man..mungkin tu cite hantu kot..

***aku rase bukan budak-budak ni je yang tengok..boleh kate macam addicted kot Running Man ni..cume yang ni laen sikit sebab variety show..da bosan tengok drama,tukar ini pulak..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, December 21, 2011

[gambar] Wang Kertas Baru 2012


duit baru ni bau die same tak macam duit lama???sebab kadang-kadang bau duit ni macam bau perfume bagi setengah orang..bank negara da buat duit kertas edisi baru..warne-warni boleh tahan..tapi yang best nampak gaye macam RM20 da ade balik..dulu RM20 sekeping ni warna koko..tapi kali ni warna KUNING ala-ala kuning bersih..kih3yang laen takde beza sangat..yang RM50 tu mmg da familiar sebab da lame keluar..haha

***terkenang duit-duit saidina yang menjadi kegilaan budak-budak sekolah zaman dulu..zaman ni tak tau laa ade ke tak lagi fenomena maen saidina lepas exam..sebab zaman da berubah kan..nak gajet je sume
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

majulah boling untuk isi masa lapang


selalu aku punye saiz 8..tapi aritu ade member aku punye laa,aku agak saiz 3..saiz 3 ade ke tak bang?haha,ade tapi yang budak-budak punye laa..nasib baek ade..klo tak batal terus nak maen boling aritu..walopon aku ni tak pandai main boling,tapi setakat nak elak longkang tu harapan die lebih 50 peratus kot..hahaha

***pakai kasut boling tapi tak pakai stokin..NORMAL..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, December 20, 2011

ella shooting video menyanyilah lalala


kebetolan ahad baru ni,alang-alang keluar breakfast pastu singgah laa kejap Taman Metropolitan Kepong ambik angin..tengok-tengok tasik..name komersil tempat ni Taman Layang-Layang..banyak kali jugak laa aku singgah sini..maen layang-layang pon pernah..tapi yang semalam siap jumpe Ella shooting video muzik Menyanyilah lalala..haha..candid-candid je..nak ambik gambar sebelah-sebelah tu macam tak sempat je..nampak gaye macam sibuk..

***klo aku ngn 3 org member berjaya menyelinap masuk MV Menyanyilah lalala kompem aku donlod simpan dalam laptop..kah3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, December 18, 2011

impian anak jalanan


Kau mampu patahkan sayapku
Kau mampu tambatkan kedua kakiku
Tapi kau tak akan dapat
Mematahkan semangatku untuk hidup

Lampu neon di gedung indah
Hanya pemikat mata yang tergoda
Tapi aku kan tetap berjalan
Menuju tujuanku di sana

Berdendang anak jalanan
Berdendang dengan rentak kehidupan
Ku mohon perlindunganMu yang Esa

Aku dan mereka sama
Punya hati dan punya cita-cita
Kota ini tempat ku belajar erti hidup

Ku tinggalkan kampung halaman
Ku tinggalkan semua yang ku sayang
Demi masa depan yang cemerlang
Semoga ku diberi pedoman


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, December 16, 2011

swan pulang petang zoo negara


lagi gambar dari zoo negara..sebab nak jumpe swan ni mukan sebarang tempat ade..kat kampung biase jumpe angsa je..penat buat komuniti servis campur jugak dengan penat round-round zoo tu..tapi dapat ambik gambar hewan-hewan ni untuk dikongsi ngn member-member kat blog,facebook kire puas hati jugak laa..sambil-sambil belajar ambik gambar lagi..

pemandangan tak banyak sangat kat dalam zoo..terpaksa laa share banyak gambar binatang je..gambar candid pon tak berapa nak menjadi sebab memang banyak lagi nak kene belajar part tu..gambar statik boleh laa sikit-sikit..

***tak layak nak ambik gambar model,cume layak ambik gambar pemandangan,gambar binatang,gambar pokok.gambar candid dan macam-macam lagi laa..bumi Allah tu luas,kite cume jalan ape yang Allah suruh,tinggalkan ape yang Allah larang..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, December 15, 2011

shoot gambar dalam posisi cangkung


nak shoot gambar skang ni bukan setakat duk berdiri je..macam-macam stail ade..salah satu macam dalam gambar kat atas..style mencangkung..sebab nye kite kene tengok keadaan jugak..nak shoot gambar burung bangau tak boleh bising-bising..nanti tak sempat tekan shutter,burung da terbang ntah ke mane..lagi bagus klo boleh meniarap..macam sharp shooter..kah3..tapi melampau sangat laa kan..ambik gambar ngalahkan askar pegi perang..

***papparazi biase style diorang menyorok belakang pokok..cara tu tak brape nak bagus sangat..walopon bile post kat internet boleh dapat hit tinggi bukit,tapi berdosa sebab maen ambik gambar CURI-CURI..gambar burung takpe,burung bukan artis..hik3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, December 13, 2011

lontaran ke dalam puak the potters


sape tak paham,maknenye die bukan peminat sejati EPL..peminat sejati EPL akan tau pasukan mane yang suke maen lontar bola ke dalam laju-laju style baling bola besbol ni..bukan setakat jadi poser ataupon sokong sebab player hensem laa..aku paling tak takhan ngan poser ni yang sesetengahnye tau nak boo org je nak lebih,tapi bile kalah nak bangge-bangge jugak lagi..bile tanye player team kesayangan die asal mane,die cakap asal dari kampung die..puiii

tapi dalam gambar kat atas,sape-sape ade masalah nak buat lontaran ke dalam yang jitu boleh praktis skali dengan step yang betul..sorok tuala,gosok-gosok,pastu buat finishing sampai kilat..sorok tuala yang tu tak boleh tahan nye..kah3..yang aku heran,banyak kali jugak diorang skor ngn stail macam ni..memang pelopor gol cara haram betol laa puak-puak ni..

***harimau muda tak payah praktis stail ni..Nazmi Faiz pendek tak cukup tinggi nak sambar bola lontaran ke dalam maut macam puak-puak ni..nak harapkan Fakri takde bayang lagi..kih3.tapi Safee Salee boleh kot
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, December 11, 2011

bangau oh bangau



pos friendstop yang ke 601 ni pasal gambar burung je lah..burung bangau..flamingo die lawn sket..burung ni aku jumpe kat zoo negara semalam..masuk free..pakai tiket komuniti servis..cakap pasal servise ni,las skali aku buat mase lepas SPM dulu..servis yang memang aku buat tak brape nak ikhlas sangat..nasional servis..mmg tak adil aku pergi pastu ramai member-member goyang kaki kat umah..

semalam servis kat zoo aku kene servis kat kandang rimau ngn singa..kah3..ikut laa korang nak percaya ke tak..tapi yang pasti aku memang bersih 4 kandang singe,2 kandang rimau,1 tempat pameran rimau..mase aku berus lantai sampai bersih tu rimau ngn singe ade kat sebelah,tapi ade pagar besi macam penjara tu laa..rimau ngn singe tu jadi supervisor camne aku bersih tempat makan,tidur,buang air die..kah3..cilakak lu rimau..tapi cube bayangkan klo takde besi-besi penghalang tu,mungkin takde entri ke 601 ni..

hurmm aku nak cite pengalaman semalam kat sini tak mmg tak cukup masa..cukup setakat general yang macam tu je laa..haha..sebab tu orang cakap pengalaman tak boleh dibeli,tapi boleh dicari..boleh buat cite kat bakal bini..baru laa bakal bini respek sikit..

***najis harimau lagi kaw-kaw bau die daripada najis singe..pening-pening
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, December 7, 2011

[video] Safiq Rahim Training at Cardiff City


haha,walopon nampak si Safiq ni agak tak terbiasa lagi ngn suasana mat salleh..tergelincir 2-3 kali ngn bernafas pon keluar 'asap'..tapi nampak seronok laa ade orang kite dalam proses nak kembangkan bakat ke England..tak masuk EPL dulu pon takpe..Cardiff City ni pon jadik laa..klo dah boleh masuk Cardiff baru boleh cucuk masuk Queen Park Rangers pulak..hik3

padang training pon dah terbaek HIJAUnye,padang bermain memang tiada kompromi laa..negara kite pon kene usahakan padang macam ni jugak..jangan pandai menaikkan harga tiket je tapi kemudahan masih di takuk lama..nak kemudahan takuk lama boleh,tapi harga tiket pon takuk lama jugak..haha..

**padang SNBJ dah nampak ade peningkatan sikit aritu..hurmmmm

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

kesan pemanasan global


bumi sudah tua,bumi makin panas..panas sejuk tak tentu masa..macam skang ni..patut negeri pantai timur je hujan berterusan disebabkan angin monsoon timur laut..tapi kat KL pon hujan sama..siap banjir kilat lagi kat kajang beberapa hari lepas..bala di mana-mana..puncanya sikap manusia tu sendiri..

bumi makin uzur,tapi pakaian manusia makin singkat..makin tak cukup kain..yang panas duk berjemur tepi pantai tu dah satu hal..ni yang pegi majlis dalam dewan ade aircond keliling pon pakai baju tak cukup kain jugak..masalah-masalah..ni bukan kes pemanasan global dah ni,ni kes dah masuk kes menarik perhatian mata-mata lelaki..

***
perempuan....
20-30: mengancam
30-40: macam-macam
40-50: di ancam
50-60: dah tak cam...

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, December 3, 2011

grouping untuk EURO 2012 POLAND-UKRAIN

untuk peminat-peminat bola yang nak tau grouping EURO 2012 POLAND-UKRAIN


UEFA UERO 2012.

GROUP A ; Poland , Greece , Russia , Chech Republic .

GROUP B ; Netherland , Denmark , Germany , Portugal .

GROUP C ; Spain , Italy , Republic of Ireland , Croatia .

GROUP D ; Ukraine , Sweden , France , England .

dem group B maut gile..tapi aku rase fan German tak ramai yang risau sebab German selalu perform dalam kejohanan bola bola yang diorang masuk..fan Belanda,Denmark,Portugal kene risau sikit laa..CR tu walopon skor gile babi kat Real Madrid,balik kampung Portugal susah jugak nak skor..manusia biase jugak,cume boleh jadi Kapten tetap je laa..

***MALAYSIA yang duk kumpulan maut pon boleh lepas,ni kan pulak puak2 ni..makan bola,minum bola,tido bola
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, December 2, 2011

cuti sekolah [nikmat malam pertama]


bulan 12,cuti sekolah..macam biase..budak2 sekolah da tunggu dari awal tahun dulu lagi..haha..hari last sekolah tu,memang diorang tak sabar nak tunggu esok..maklumlah,esok kan cuti..malam tu kompem nikmat gile tido..hati senang sebab da tak payah pikir nak pegi sekolah..buku da boleh susun dalam almari,uniform sekolah da boleh gantung belakang pintu bilik,tapi untuk budak2 zaman sekarang perangai pelik,kene tambah satu lagi,komputer boleh in 24 jam..haha

nikmat cuti sekolah satu hal,nikmat perkahwinan sape nak jawab?haha..bulan 12 kompem ramai lelaki bujang dan anak dara berkahwin..duda ngn janda tu tak masuk list..diorang tak malam pertama..wakaka.tak pasal-pasal aku keluarkan ayat-ayat soal rumah tangga orang ni..padahal aku ni budak setahun jagung je..nak kahwin tu memang lambat lagi laa..

tapi betol,bulan 12 ni boleh makan nasik minyak free banyak-banyak..cume aku je tersadai kat sini takde satu pon pergi jemputan kahwin..klo duk umah boleh jugak follow parents pegi kenduri member-member diorang..pergi kenduri tu pon boleh cuci mata jugak kadang-kadang..

***majlis kahwin dalam hujan mesti becak..bukan semua mampu buat kat dewan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 26, 2011

lelaki dan motor besar


bile kite cakap pasal motosikal ni,pon kite boleh tengok orang tu jenis macam mane..haha..motor laa macam mane pon,kecik ke,besar ke,super besar ke asas die tetap sama..tayar depan satu,tayar belakang satu..yang special case nye untuk OKU..ade kene tambah roda lagi dua jadi roda tiga..memang pandai sape yang reka motor ni..sampaikan semua orang nak ade motor..

tapi zaman dah berubah,dulu klo sape-sape ade kapcai,kire mantop laa tu..awek kompem lambai-lambai je tunggu kat hentian bas(macam cite P.Ramlee)..pakai baju semat-semat sikit,memang ade laa yang sangkut..tak bawak pegi jauh pon takpe,asal boleh pusing kampung seround dua pon jadi laa..haha.harini da tukar,awek tunggu yang naek superbike pulak dah..yang berasap ekzos bocor tu,tak tau laa bile nak kene lambai..sebab superbike ni da berlambak-lambak orang malaysia pakai..awek malaysia skang ni pon jenis mat salleh..klo lelaki pakai superbike je diorang kate "eh,hot gile mamat yang naek superbike tu,style laa"..pastu bile lelaki tu parking,bukak helmet kemas-kemas rambut sket diorang kate "meltinggg"..

kesudahannye,klo lelaki tu terer,die akan tau dirinye sedang diperhatikan..klo lelaki tu biase-biase,die akan buat bodoh je..biarkan awek-awek tu meroyan tak tentu pasal..haha..sekian

***lelaki yang naek superbike tu ke yang materialistik?ataupon pempuan yang tergile-gilekan lelaki naek superbike dikira materialistik?pikir laa sendiri..tapi papehal,ingat sikit yang superbike tu BUKAN aku punye..aku sekadar pernah naek je..pastu ambik gambar..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 24, 2011

lelaki dan kotak pensil


dalam ramai-ramai kawan aku ade atas bumi ni,macam-macam style ade..dalam satu hal tu,hal kotak pensil..aku duk perhati,memang laen amat dengan pempuan..jauh bezanye..nak sampai tahap sipi-sipi pon payah..ade yang buat bekas cermin mata tu jadi pencil case..ade yang letak dalam kocek seluar je..ade tu yang bawak pensil sebatang je kat tangan..yang ade kotak pensil tu tetap ade,tapi cukup sekadar letak pen sebatang dua,pensil sebatang ngan pemadam..pemadam tu pon kadang-kadang ade takde je..nak wat camne,barang mudah hilang

yang pempuan aku tak tau sangat,yang aku tau diorang ni suke mengembungkan kotak pensil diorang..hiasan tu pon kadang-kadang nak jugak diorang letak..keychain beruang laa,pensil ade kepala mickey mouse laa..klo nak banding dengan yang atas tu,makin rabak dibuatnye klo nak letak pensil ade kepala patung-patung bagai..wakaka

***2 tahun memang dah kire tahan lasak laa tu..klo boleh,sampai grad pon takpe..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 23, 2011

wordless wednesday edisi bola 2


selamanya selamanya selamanya sokong bola Malaysia

malaysia lawan syiria malam ni memang tak boleh nak tengok kat stadium..sebab hal-hal yang tak dapat dielakkan..tapi yang balik pasti bukan sebab jiwang-jiwang ataupun cintan-cintun..sebab bagi aku,antara bola dengan awek,bola diutamakan..tapi aku tak bimbang sangat sebab umum da tau,awek skang ni da ramai berjinak-jinak tengok bola..jadi takde laa limited edition sangat pilihan awek-awek yang tengok bola ni..haha..mane taknye,mase final bola sukan sea tu,kamera duk fokus awek indon je..boleh tahan ramai laa..sampai pakcik tu yang tengah usha nombor pon diorang candid skali..wakaka..pakcik ooo pakcik,sambil menyelam minum air..

***haha..berfikir positif jom..walopon pakcik tu da berumur,agak-agak mesti da kawen..tapi takde masalah,lelaki kan kuota die ade 4..kah3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 22, 2011

fakri saarani : contoh teladan dalam sukan bola sepak malaysia


aku rase nak berenti maen bola..walopon sekadar hobi..tak kire laa bola sepak ke,bola futsal ke..sebabnye bukan ape,aku takut klo tak dapat maen elok-elok..macam jadi beban pulak pada pasukan..malu kot klo maen macam fakri saarani maen mase final tadi



kaki klear pon boleh sumbat gol penalti,tapi kaki striker tak boleh gol penalti..sape rajin nak bincangkan,sila bincangkan.yang baik dijadikan teladan,yang buruk dijadikan sempadan

***tanpa gol fakri mase semi final,malaysia tak boleh masuk final..tapi sekadar itu saja sumbangan fakri pada mata kasar aku..terima kasih fakriii..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, November 18, 2011

Gemuruh Suara - Team Malaysia's Theme


semangat gak dengar lagu ni..sebelum tengok match-match derby macam Malaysia vs Indoensia tadi memang syok pusing-pusing jugak laa..haha..pastu pulak menang kan..walopon setakat grouping je,tapi maksud die dalam..ade pulak kes-kes tak patot bila mane ade orang sane buat taik kat lagu Negaraku khabarnye..walopon da lame tak nyanyi lagu tu tapi semangat Negaraku tu tinggi jee bile tengok bola..haha

tapi bile da menang,ade pulak orang nak timbulkan semangat kenegerian secara ekstrim..haha,ape mau buat insan-insan macam ni..die ingat yang skor tu sorang je control game..defend,keeper dan selebihnye tu lari-lari ayam je dalam padang..kamon laa,bile da pakai jersi kuning hitam @ biru putih,merah kene buang laa semangat kenegerian terlalu ekstrim tu..haha

***papehal,komen orang-orang indon kat FB ni nakal-nakal jugak..boleh buat kamus bahasa indonesia..wakaka

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 15, 2011

cerita depan trafik light


selalu jugak time-time duk termenung kat trafik light yang agak lame pastu pulak bosan sebab da hijau 3-4 kali pon tak lepas-lepas lagi..yang normal terlintas dalam kepale mase tu ialah jeles ngn manusia-manusia yang bawak motor..laju je sampai depan..sape yang da bawak motor tapi dekat trafik light pon berkali-kali jugak tunggu hijau nak lepas,tukar je laa naek kenderaan awam..haha

biase yang selalu boleh tengok mase tengah tunggu lampu hijau ni
  • orang korek hidung
  • orang letak tangan dekat dahi
  • pasangan bermesra tak tentu pasal
  • budak-budak kecik kereta sebelah excited lompat-lompat sambil lambai-lambai
  • orang bermuka stress nak tekan hon je kejenye
tapi sebab zaman da makin maju,orang-orang yang tunggu trafik light hijau pon da jadi makin maju..pastu aktiviti-aktiviti sambil tunggu lampu hijau ni da maju sikit..biasenye
  • orang khusyuk dengan iPad,Samsung Tab 
  • orang yang suke ambik gambar akan posing dalam kete pakai DSLR pon jadik
  • artis-artis buat rakaman free macam Shila Amzah & Najwa Latif
tapi yang paling sempi bile orang tu tido je terus..takde dah tersengguk-sengguk..tunggu orang belakang hon lame sikit baru die nak tersentak..hik3

***pandu berhati-hati walopon jalan tu kosong takde orang..sebab bukan manusia je yang ade kat atas bumi ni..huuuu


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 12, 2011

topi untuk mencuri ayam?




ayam,bulu ayam,kejar ayam.tangkap ayam,topi nak tangkap ayam,topi bulu curi ayam single..ayam yang da ade couple tak termasuk..arghhh.mengarut je semua ni.dah laa bawak kamera tapi kene masuk dalam plastik.las-las pakai kamera handphone je.masalah betol shopping mall yang jenis was-was ni.

Published with Blogger-droid v2.0.1

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 10, 2011

ramli MU melalak


makan dalam
fan MU,poser MU,die hard fan MU mesti ketip bibir je
nak marah tak boleh
sebab ni realiti
diorang kene terima kenyataan laa
sebab mister potato nak player MU jadi model
sebaliknye,player Barca nak jadi model Ballon d'Or
nak tunggu Ramli pegang Ballon d'Or memang lambat lagi laa
setakat nak cakap-cakap kosong boleh laa
sebab Sukan Sea Indon pon Ramli tak masuk team Malaysia
hikhikhik


***sapok nganjing,sapok nyenyeh..yeay!!!!

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 9, 2011

2-1 pon jadi laa..menang jugak


menang 2-1 lawan thailand petang tadi..tengah-tengah layan game tu,emo memang laa emo..bengang pon tak tertinggal..cemas campur-campur ngn bodo kat mulut tu ade jugak..wakaka..lepas penat menunggu akhirnye,dapat jugak rase menang tu..haha..tunggu 13hb ni pulak lawan kemboja..klo lawan kemboja pon takut-takut lagi nak skor gol,memang nak kene emo lagi skali laa puak-puak ni..

***penyokong tunggu mase je kot nak lompat walopon duk kat kedai orang..klo kedai sendiri naek atas meja jee terus..takde sape nak marah..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, November 7, 2011

tulang-tulang yang berkecai


Alhamdulillah,selesai berjumpa dengan Aidiladha 1432 Hijrah..tahun depan InsyaAllah berjumpa lagi..tapi seronok buat rutin tahunan menguruskan daging-daging korban..dalam family aku ni klo da name raye,sakan die tu boleh tahan jugak laa..sampai penat melayan kerenah saudara mara samapi ke malam..daging pon banyak jugak tahun ni..semua bahagian ade..sampai laa kat bahagian yang nak kene potong pakai kapak..lepas tu agih-agih kat fakir miskin,jiran-jiran..lepas tu yang laen masuk periuk buat masak gulai,BBQ,goreng dan macam-macam lagi..lauk banyak tapi bahan utama die daging korban..hik3

***“Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 5, 2011

laporan balik kampung


nasib baik laa aku da siap-siap bawak kete malam tadi dari Gombak..klo nak tunggu pagi ni apatah lagi malam ni,maka nye,aku akan stress dari Gombak sampai laa depan pintu pagar rumah aku..lagi pulak esok raye..silap hari bulan,sembahyang raye dalam kete je..kui3..

aku pulak da gune pagi ni untuk cover balik tido malam tadi..sebab jalan pon sibuk jugak..sebelom masuk tol Karak tu,kete banyak gile..boleh drive,tapi macam siput je laa..masalh ngantuk tu laa cabaran die..nak tak nak,beli livita sebotol,boleh laa tahan ngantuk tu..sampai rumah terus sembam muke atas sofa..tak nyempat nak sampai ke bilik..wakaka

***buat kali kedua nye tahun ni,selamat pulang perantau dikota untuk berhari raya di kampung
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 2, 2011

cabaran jiwa remaja


zina hati berlaku bila mana nak mandi pon duk terbayang-bayang,nak makan pon terbayang-bayang jugak..ade mase free sikit layan perasaan..kadang-kadang nak tunggu bas pon ter'layan' perasaan jugak..jadinye kite bermaen dengan bayang-bayang je..kadang-kadang aku pon tak paham manusia-manusia. yang tak boleh bersendirian ni..pantang ade kosong,mesti nak kene isi tempat kosong tu..siap publish lagi die ni ade couple..klo nak kawen esok takpe laa jugak..ni umur pon tak masuk kategori dewasa lagi..

***perempuan ni memang fitrah die untuk kelihatan selalu cantik..lelaki kalah kepada wanita,wanita kalah pada puji-pujian..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 1, 2011

seni menghias folio pendidikan seni



masa tetap berjalan..bangun pagi,makan tengahari,tido petang,makan malam,aktiviti malam,rehat malam..perghh,langsung takde aktiviti ade faedah...ko ni orang ke malaun?klo stakat nak ngabihkan duit mak bapak camtu je baik jangan jadi orang..jadi orang-orang je senang..orang-orang pon ade fungsi nak halau burung kat sawah padi..

tapi jangan salah anggap pulak..tu contoh je..aku rase tak ramai kot buat rutin bangun pagi,makan tengahari,tido petang,makan malam,aktiviti malam,rehat malam setiap hari..seorang blogger takkan laa nak cerita aktiviti seharian kat blog,kompem tak muat..lagi pulak aktiviti harian seorang blogger berstatus pelajar ape laa sangat..pusing-pusing aktiviti same je..yang menulis pon bosan,yang membaca lagi laa bosan tahap gaban..sekali skala boleh laa

hari ni da masuk bulan baru..bulan 11..masa berjalan,umur meningkat..renung-renungkan selamat maju jaya..

***tarikh 1.11.11 ni mat salleh punye..Islam punye 4 Zulhijjah 1432H..lagi 6 kite nak raye IdulAdha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, October 31, 2011

Menara Jam Di-raja Mekah


percaye ke tak yang 14 orang tenaga mahir daripada Malaysia terlibat dalam prses pembinaan Menara Jam Makkah ni???sangat-sangat teruja lepas tengok video perasmian menara jam ni..kite tengok ciptaan manusia da cantik,da lawa tapi kite kene ingat yang ciptaan Allah paling cantik,paling lawa,paling sempurna =)

***aku baru je tau pasal menara ni..dulu ambik tau je..tak tau pulak da berfungsi..kui3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, October 30, 2011

edisi gambarawak 5


hari ni baru boleh nak bukak cerite..wakaka..sebab malam tadi macam terlebih frust jugak laa..tapi tu laa,dengan semagat kesukanan yang ade lagi pulak cikgu pon da selalu ajar kat skola dulu..menang kalah adat pertandingan..klo menang lompat tinggi-tinggi,klo kalah duk diam-diam je..kui3

***lu pegi bakar bendera negeri orang laen sape suh..padan muke lu kena tibai..sakit jangan di cari,sebab klo dapat sakit,diri sendiri yang rugi
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, October 29, 2011

pantun untuk penyokong GANU


semarak darul iman,
sokongan sepanjang zaman
peteh Ganu peteh

orang Ganu kuat bersukan,
pagi petang tak boleh dinafikan,
semangat kesukanan kita utamakan,
musuh datang kita tolong 'peteh'kan

***malam ni kompem lompat tinggi-tinggi klo dapat gol..wakaka

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 28, 2011

kamera yang diam dalam almari


pergh..terbantut hobi ni klo dekat-dekat nak exam ni..dibuatnye exam mase hujung minggu..kompem melekat kat bilik je laa..nk kluo pon tak semangat..komitmen berbelah bagi..dah laa malam esok final Piala Malaysia..tak ke stadium pon walopon FINALLLL..boikot FAM..hahaha..

***lepas exam ni baru rase free balik nak buat hobi..wakaka..cuti pulak tu..sambung terus ngn raye haji
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 26, 2011

hukum ucapan perayaan deepavali


sementara nak tido ni,ade satu info yang berguna untuk semua..macam aku yang baru tau,nasib baik tak buat ucapan lagi..kebetulan jugak takde kawan daripada kaum India kecuali zaman PLKN dulu..selamat memahami dan beramal..huuuu
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, October 24, 2011

alasan yang ingat kite macam budak sekolah


terima kasih kepada insan yang buat wallpaper ni..susah laa klo macam ni..asyik nak perkotak-katik orang kebanyakan..macam mane mau maju bile semangat kesukanan penyokong pon nak 'dibunuh'..semangat kesukanan player pon memang terbunuh klo penyokong takde..otak ade mau suh orang biase-biase ajar jugak ke???bengong

***aku rase klo stadium die macam stadium mat salleh,stadium EPL takde laa terkedu sangat..ni stadium macam *&*^&%
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, October 20, 2011

sape nak jadi teko?



-Abang tak abang, sapa kacau aku pecah!!!

-Aku bukan takut mati,tapi aku taknak mati

-Korang semua nak makan pasir???makan lumut???aku nk makan fish and chip!!!

-Lu jangan nak azan gua pulak~~

-Ak peduli ape???Aku taknak hidup merempat macam ko!

-Tapi kalau dia sentuh kau Dragon, aku cium dia.

-Suke??? lain kali jngan buat lagi taw.nanti mak mara.

-Ssssram nih!!!

-Wei langau,betul punya pailang nampak!!!

-Aku taat pada yang satu!!!

***bukan gambar papparazi..sebab papparazi biase duk kat celah pokok..tapi aku duk kat meja sebelah je..wakaka
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 19, 2011

lihat gambar dan bermain dengan psikologi

yang mane atas dan yang mane satu bawah?hik3

***suara harini OK je walopon semalam memang havoc habis kat stadium..Alhamdulillah..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

terengganu menang dengan selangor


bekal nak bawak masuk separuh akhir pusingan kedua..hik3..jauh jugak perjalanan Gombak ke Shah Alam..tapi sebab menang,konklusinye berbaloi-baloi

***orang selangor semua bagus-bagus..Alhamdulillah
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 18, 2011

semi final Terengganu vs Selangor


wait for us at Stadium Shah Alam tonite..hik3

***tapi klo hujan lebat susah jugak nak sampai ke Shah Alam nu

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, October 17, 2011

edisi gambarawak 4


hal aku dalam fotografi ni boleh dikatakan amatur lagi tapi semua kena ingat,hal Allah dalam menjadikan alam ni memang sempurna yang tiada tandingan..paling sempurna..langit,gunung,angin dan macam-macam lagi nikmat lain..semuanya diberikan percuma untuk dinikmati kita sebagai manusia..

***gambar dari atas Bukit Broga..sekitar jam 7.40 pagi semalam..huuu
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, October 16, 2011

Bukit Broga:mencabar bro!meh aa kabak lagi


pertama kali menjejakkan kaki ke Bukit Broga..memang cantik menarik pemandangan kat sini memang boleh dikatakan da 'bomb' jugak laa kan..angin sejuk kat atas ni boleh bagi peluh yang mencurah-curah mase panjat kering dalam mase yang sekejap je..bukan senang nak panjat 'hill' ni..tapi konklusinye,1st time datang sini,memang teruja jugak laa..sebelom ni usha dari pengalaman orang len je..hari ni pakej lengkap..panjat bukit skali ngan ambik gambor..

lagi berpuas hati sebab bayar yuran RM5 je..sebelum naek da dapat air 1.5 liter setiap sorang,roti 2 bijik lepas tu dapat lagi extra roti sebuku + sardin satu tin..tapi las-las lepas turun bas,yuran dikembalikan buat belanja makan tengahari..hik3..jadi,bajet perjalanan dari Gombak ke Bukit Broga,Semenyih hari ni adalah percuma..kenapa,tak percaya ke?

***hari ni nota kaki ade snapshot yang terlebih ambik tadi..wakaka


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, October 15, 2011

ciri-ciri keselamatan seorang gamers


aku salin balik je owner gambar ni punye soalan "sape kabo main PES safety x penting???"

***klo maen game ni sejam tu tak rase pape..tapi klo duk dalam kuliah sejam tu da macam-macam gaya mengeliat terkeluar..hahaha..klo econ terlebih kuasa kuda,lagi laa kuat menggeliatnye..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

pisang boleh bagi tenaga cepat


selamat tengahari dan selamat makan pisang..kenapa makan pisang???sebab pisang boleh bagi tenaga dekat kite dengan cepat..klo sape yang biase tengok tengok tenis,ambik contoh Nadal laa,setiap kali rehat je die 'ngap' pisang sekali..

***sape nak berjalan-jalan weekend ni bawak laa pisang sebijik dua dalam beg..penat je makan pisang..di sarankan kepada kaki-kaki shopping..tapi kulit jangan buang merata..hik..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 14, 2011

a.m. combo breakfast


assalamualaikum..selamat pagi..jumaat datang lagi..da sarapan ke belum?hik3..klo sape-sape tengok gambar kat atas pastu tetibe je rase lapor nak makan nasik lemak ke,roti canai ke apam ke,kuih ke,dipersilakan bangun dan pergi ke warung-warung berdekatan..kompem selesai masalah terliur tengok telor separuh masak bersama nescafe tarik tu..

***rase macam nk masukkan telor ni dalam menu harian je..bajet die sehari 3 bijik..dalam RM1-RM1.20..hmmm,boleh kot..aku tolak tepi bahagian untuk tapau air..minum air water cooler je..kah3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, October 13, 2011

milkshake ade,ice blended pon ade


untuk permulaan ni,boleh kate sekadar cari pengalaman je..lepas ni di masa-masa akan datang,dengan pengalaman yang dapat hujung minggu lepas,mungkin boleh maju bertapak-tapak kehadapan kot..yang mimggu lepas bukan tak maju,maju boleh tahan laa..pak cik,mak cik,kakak,adik,abang,awek ramai jugak laa singgah..resipi istimewa,mustahil orang tak nak datang..hahaha

***tempoh operasi 5 hari,tapi yang mampu beroperasi 3 hari je..lagi 2 hari kire burn je..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 12, 2011

edisi gambarawak 3


berjalan kaki boleh menyihatkan tubuh badan..dalam universiti ni boleh cakap ramai jugak laa yang berjalan kaki..tapi tak pasti boleh sampai tahap majoriti ke tak..aku pon klo boleh nak bersama golongan pejalan kaki jugak..ade laa sebab-sebab tersirat tu kan..tapi sebab asrama aku ni kontraktor buat jauh sangat dengan tempat belajar..nak tak nak kene naek kenderaaan bermotor jugak laa..

***kelebihan berjalan kaki dalam universiti,hanya budak-budak universiti je yang tau..budak sekolah tak tau sebab diorang tak masuk universiti lagi..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 11, 2011

edisi gambarawak 2


amacam Degree???
Degree sudah habis bro..
wakaka

sape kenal brader sebelah kiri ni sila cakap "eh,macam kenal jek mamat ni"..tapi klo kenal brader sebelah kanan tu pon OK jugak..hahaha..kebetulan terserempak ngn Aman Wan si director iKLan Gangster tu..iklan laen-laen pon ade lagi..ni ambik sebelom die masuk sidang konvokesyen..style laa..skali terjumpe ambik gambar terus laa kan..

***tapi sedikit terkilan sebab aku ambik member aku punye gambar biase-biase je,tapi kawan aku ambik aku punye ade gaye sikit..adooi

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, October 10, 2011

sehijau warna daun


edisi membokeh pulak kali ni..dalam erti kata paling lekeh..tengah-tengah tunggu pelanggan mai beli ice blended dalam khemah bawah pokok,apply laa sikit ilmu bokeh ni..tapi gambar ice blended takde laa..kang ade pulak yang telan air liur..short form nye terliur..

***tup-tup ade pulak member sound,ko nak jual ke ko nak ambik gambor..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

semalam yang cerah


satu snapshot dari centre point tempat aku belajar ni..biase-biase budak kat sini panggil 'bandar'..papehal semua boleh setel sini..nak beli topup,nak baiki jam,nak baiki spek,nak semayang semua ade..nak beli jamu  pon boleh..tapi klo nak pergi ke bulan memang tak boleh..

***selamat bergraduasi kepada mahasiswa-mahasiswi yang telah tamat tempoh pembelajaran..hahaha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, October 9, 2011

edisi gambarawak 1


gambarawak = gambar + rawak..bukan gambar + awak..aku baru terpikir nak cubetak nak explain panjang-panjang,ni sejenis sukan ekstrim yang memang aku pon tak pernah terpikir nak cube..tapi sebab mende alah terbang ni lalu depan aku..rendah jugak laa..tak berapa nak tinggi sangat..aku macam teruja je.alang-alang ade kamera kat tangan,boleh laa menembak sesuka hati..hahaha..

***tapi kadang-kadang ade jugak tertembak perhiasan-perhiasan dunia secara candid..kan tapak pesta konvo memang ramai orang lalu lalang..sape-sape lalu,kite candid je..hik3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 7, 2011

Steve Jobs mati


kebulur nak pakai iPhone???iPhone je kot.masuk longkang rosak jugak..lagi laa sensitif klo nak banding ngn handset baling anjing..tapi klo tak pakai iPhone ribu riban pon,boleh jugak angan-angan pakai iPhone..berlambak kot Android kat kedai skang ni..tapi paling aku rase macam tak caye sikit,aku beli handphone kat Terengganu,tapi takde satu pon kedai kat Lowyatt bagi harga terbaik macam aku beli..memang original set laa..ade member tu siap tanye bile aku nak balik Terengganu nak suh beli handset tu..perghh..bangge3

***Steve Jobs memang banyak berjasa kat Syarikat Apple..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 4, 2011

kalau berpacaran memang banyak pantang larang


jangan lah duduk berdua-dua an..patung Mickey ni pon tau dok sorang-sorang walopon kat tempat terang..haha..bukan tak boleh duduk berduaan tapi fitrah manusia ni otomatik..klo duk berduaan mesti ade 'akal laen' yang datang kacau..toksah kate kite yang terpontang panting ni,orang warak pon boleh rebah situasi macam ni..

contoh situasi paling mantap ialah berduaan dalam kereta mase tu kat tepi pantai pastu hujan lebat siap ade kilat ngan guruh..lampu jalan takde mase tu..blackout sebab arus letrik tak sempat sampai kat mentol lampu tiang jalan..power tak situasi ni???

***Ustaz kate nak bawak awek dengar kuliah boleh,tapi bawak kereta asing-asing tak pon klo nak naek kereta skali kene bawak ayah skali..hahaha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, October 3, 2011

di setiap gambar ade lagu

di setiap gambar ade lagu 

bukan aku yang kate..tapi yuna..wakaka..kuat betol kiasan ayat tu kan..orang-orang seni macam die boleh laa cakap camtu..klo cakap ngn orang tak sihat kompem kene baling ngan telor..mane tak nye,da letak gambar orang basking siap ngn gitar 2 bijik pon takde lagu,inikan pulak gambar posing depan cermin dalam bilik air..lagi laa takde lagu..

***nasib baik aku ni ade seni sikit-sikit..sikit je,tak banyak pon =.='

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com