Tuesday, May 3, 2011

tempat kuruskan badan:asrama:

haha,malam ni saje nak bukak buku lame..ingt balik sejarah tumbesaran sihat aku mase kecik-kecik dulu..cukup makan dari darjah umur satu hari sampai laa umur buat I/C..haha..tapi aku tak kisah pon..muka bulat tu jadi mainan orang je..kang kang cubit,ang-kang cubit..nasib aku ni tak nanges..orang buat papepon bisu je.cume da besor ni je kuat bercakap..haha

ni mase darjah 5

kenape asrama jadi platform terbaik kuruskan badan???

1-klo budak tu jenis homesick macam aku,tak suke duk asrama,kompem tak lalu makan..haha..aku klo boleh,memang tak nak duk asrama..tapi atas sebab-sebab tertentu,terpakse jugak masuk hostel mase form1 tuh..adooi,memang tak makan sangat laa pade mulanya..nasib baek laa mama abah aku sanggup datang tiap-tiap hujung minggu bawak makanan..tu pon sebab hostel tu kat hujung daerah je..lepas dapat adapt hostel life baru ok sikit bahagian makan

2-makan same banyak ngn maen klo duk hostel..exercise free turun naek tangge kompem berjalan hari-hari..kebetolan kawan-kawan pon sume kaki bola..maen laa bola setiap petang..bola satu padang satu tapi yang maen 20-30 orang..boleh laa aku maen bola sikit-sikit daripada tak pandai maen bola sangat..badan pon rase kecik sikit..walopon kecik sikit,tapi kepale tetap bulat..haha

3-kat asrama jugak,bahagian makan jadi teratur jugak laa..makan kat dewan makan da disusun jadualnye..breakfast,lunch,hi-tea,dinner,supper..5 kali sehari..klo dikira banyak dah tu..tapi sebab kite ni jenis memilih,tengok hari laa..kene hari lauk sedap,pulun banyak sikit..lauk biase-biase,pulun biase-biase je..tapi klo hari lauk tak sedap,tengok je laa..paling kuat ambik buah je buat cuci mulut..haha..nampak sikit berbaloi bayar yuran makan..kih3


tapi makan mase lame sikit laa..tapi betol,klo da kurus sikit,semangat nak bersukan tu makin tinggi..lagi banyak usaha akan menyusul klo ade perkembangan yang positif..betol tak???jadi,sape nak kurus tu bukan semestinye kene duk asrama..amalkan gaya hidup sihat je..nak makan supplement tu macam option je..klo tak kontrol makan,tak beriadah tak jadi jugak..maksud control makan tu ialah makan macam biase,tapi kuantiti kurang pastu pilih-pilih yang tak berminyak ke,banyak sayur ke..sebab klo tak makan memang takde energy nak buat keje hari-hari..tapi papehal,TQ kawan-kawan skolah sampai universiti sebab selalu ajak aku maen sampai aku jadi kurus sikit..huhu


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

14 comments:

Wuucin said...

Tahniah. :)

.........cP~ said...

salam.

tett..tidak boleh diaplikasi pada saya. saya masuk asrama dulu, terus sebulan je dah naik 6kg..

tapi, selepas keluar asrama turun balik menjunam jatuh, tak naik2.. haha

zikeryhassan said...

walaupun badan besar, kena sentiasa aktif gak. baru sihat :)

Ezay Hadry said...

dok tau pom dulu mu gemok..dakpe2 koho semangat etek aku nok kurus..haha blk dumoh koho la 'semangat'..

fifianggun said...

hahaha,,tahu xpe,,,,kat asramamnaik tgge tingkat 4 mmg kurus

Heidi Shafiq said...

aku masuk asrama dlm mase sethn berat turun hampir 20kg.. seluar sume jd cerut.. hahaha..

Sang Harima said...

Semart ngak.. Macang Zul Huzaimi.

Ameen Muslim said...

singgah stop jap di RnR ko ni. hehe... pergh, x perasan plak ko dah tuko template. smart bai. (p/s: aku dari skola rendah memang kurus, masuk asrama, makin kurus pasal memilih makanan. huahua~)

♥ qyla ♥ said...

msok asrma makin kurus .
setuju ! haha :D

jaya jr said...

wuucin:haha..biase je..

cP:haha,masuk asrama 5 bintang ke ape ni..susah nak cari orang masuk asrama naik berat badan..huhu

zik:haha,tu laa..tapi klo badan besar ni macam limited sikit laa..klo sederhana OK..boleh laa kejor orang laen klo maen bola..

ezay:haha,balik umoh memang susoh sikit..tapi klo semangat mmg jadi ah..haha

fifanggun:haha,anda memang kurus..tak perlu duk asrama pon xpe

heidi:haha,aku takde laa sampai camtu,tapi rase laa seluar tu longgar..kui3

sangharima:haha,dok-dok eh..zul huzaimy matrempit,aku dok..kih3

ameen:haha,TQ..semalam rase gatal tangan nak ejas2 template..klo duk asrama memilih makan memang laa lagi kurus..

qyla:haha,same laa kite..kui3

siti suraya said...

wahh , memang kurus lah ! hehe . tapi , sejak saya dok asrama nihh , saya makin gemuk je rasanya . camne plak tuhh ? hehe (:

jaya jr said...

hehe,pempuan ni biase taknak maen..betol tak..asyik duk pegang buku je..klo maen pon sikit2 je..klo main kasi peluh satu badan..baru kurus kot..duk hostel je ade pluang nak buat camtu..

Imran Yazid said...

TOTALLLLLY AGREEE kat tips bahagian bawah. the hostel-diet-thing doesn't work on me -.-"

jaya jr said...

imra:haha,patot guna advantage duk hostel..gymnasium free..haha