Sunday, May 22, 2011

kemahuan seorang blogger,dot dot dot

apa mahu mu wahai seorang blogger???haha,ape punye soalan..klo yang kasar-kasar sikit mesti jawab "suke ati aku laa nak ape pon,ko sibuk nak buat ape?"..papepon tepuk dada tanya selera laa kan..

1-nak ikut trend..eh eh,blog ni trend ke???ye laa,nampak macam blog ni macam cendawan tumbuh selepas hujan je..ramai je orang ade blog,aku pon nak ade jugak laa..klo diperhati skang ni blog pon da macam fesbuk rasenye..tapi ade jugak yang takde fesbuk tapi ade blog..atas individu tu sendiri laa..macam-macam boleh buat dengan blog kan kan kan..

2-nak buat diari..ni macam dioari online kot..tapi biase klo yang jenis berahsia,memang berahsia betol laa..die tulis blog,tapi private..kene mintak permisi dulu nak masuk..tapi setakat yang aku jumpe,tak pernah pon aku mintak permisi..rajin pulak laa kan nak kacau blog private..biarlah die dengan dunianya sendiri..senang cite..klo die rase nak bukak,die bukak sendiri..

3-nak duit nak duit, nak duit..ni secara tak langsung je kot..bab ikal n nuffnang ke,manga ads ke,google adsense ke.macam-macam lagi laa..tapi klo betol-betol nak buat duit secara langsung,bukak blog yang berniaga laa.macam jual jersi ke,jual cupcake ke,jual sarong ke,jual barang bayi ke,jual motor ke..jual laa papepon,asalkan jangan jual diri sudah..haha..

4-nak share gambar..part ni best..dengan trendd DSLR yang da melimpah-limpah skang ni,seronok laa nak share gambar kan..gambar sume sharp-sharp pastu lawa-lawa..klo yang biase-biase tu,mesti yang baru belajar kan..normal laa..tapi yang pasti paling cincai pon pakai DSLR ni,gambar tetap boleh jadi menarik selagi pandai menekan kamera dengan betol..jangan tau nak muncung-muncung je depan kamera..

5-mau jadi figura alam maya???haha,figura alam maya pon hebat jugak impak die..ramai je yang muncul  kat blogsphere(aku jumpe term ni kat blog suatankebetolan) ni..tak perlu laa nak disebut-sebutkan yek..nanti susah pulak diorang nak belanje aku aiskerim walopon aku tau,blogger famous-famous ni income kaw-kaw punye tiap bulan..huih..seronok- seronok..side income penting kot dalam hidup ni..


Amaran! Dianggarkan 11%, atau 50 juta pengguna internet adalah pembaca blog, 75,000 blog dibina setiap hari dan

50 000 blog dikemaskini setiap jam. Dimanakah Anda SEKARANG?


sumber dari pakarblogger.tk

***haha,nak buat kawan pon boleh..tapi setakat ni yang aku jumpe depam mate kepale aku sendiri pon blogger-blogger setempat belajar @ kawan-kawan jugak..tu pon tak jumpe semua sekali..ade yang kenal dalam blog ni je..paling tak best,aku tak pernah skali pon lagi event-event blogger mahupon blogger gathering..haha..memang kenal di alam maya betol-betol laa..bukan cobaan..banyak lagi boleh buat dengan blog tapi da penat nak menaip =)

awan yang macam itik nak langgar pokok =)


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

17 comments:

zikeryhassan said...

aku pun xpenah pergi mana2 event dan gathering blogger

jaa64 said...

haaaa...bnyak benda boleh buat ngan blog nih..

try r join gathering, best gak memasing nak citer hal blog..tetiap hari dok baca blog dia tak kenal tuan..bila jumpa..lah inilah tuan blog dotdotdot..nih..wahhaha..best2 :D tmbah kawan reramai ^^

Cik Nyna said...

nak lg hebat..blogger2 ni ramai yg punya fanpage fb mereka sendiri! haha mcm2 ;p

アヌム ちゃん said...

nice pic yg last tu :)

aa berblog utk mengisi masa lapang~

HonEyBuNNy said...

haha...sama la..

xpernah pun tau jumpa bloggers or g event...ckop la sekadar kenal d laam maya...ngeh3...

zaradgreat said...

wah. tuh pun guna DSLR ke? terpulang pada blogger tuh sendiri. tapi kadang2 kalau BW ada jugak la blog yang kalau tengok boleh picit dahi. hehhehe. demam blogging kot sekarang nih. =p

tak penah jugak pegi gathering sana sini. malas. hehehe

lost kitty said...

tulis craps dalam blog pun boleh dapat duit. easy

k e y r i said...

<<,xpernah pegi gathering gak. comel gambar awan tu :)

yayahidayah said...

yaya berblog, hanya bila masa terluang je... hehe...
nice entry...
i've follow u... <3

Mohamadazhan hjDesa said...

aku blog suka2 saja, ikut dan mana aku suka tulih aku tibai saja.hehe.

Black_roses92 said...

blogging asalnye sebab bosan.. tp lme2, da tau apa yang saya nak! saya nk tmbah kawan, ilmu dan mcm2 lg.. :)

jaya jr said...

zik:haha,same laa kite..klo mu ade hok bes2 nok g ajok laa aku..haha

jaa:haha,klo ade orang ajok,bleh jugok..kuang3...xdok mase lagi nok g..klo ade pon ade keje hal laen..haha

ciknyna:da name pon fanpage,kompem die hard fan ramai..hehe

FMTY:haha,tapi x boleh lawan yang kat blog FMTY..jepun scene cantik2..haha..

honeybunny:haha,tapi klo ade bes jgk..belh buat kawan alam nyata..kah3..

zara:haha,demam blogging..susah klo semua mnde nak ade demam skang ni..pic last tu pakai DSLR..tapi tak pro pon lagi..kui3

lost kitty:klo sape yang tulis craps tu kompem yang rilek2..

keyri:haha,TQ2.klo g gathering tambah kawan blogger laa jawabnye

yaya:memang ramai da pilih blog buat isi mase.huhu..trend dah tu namenye

azhan:haha,same laa kite..banayk isu kot yang boleh ditibai..haha..hati pon puas klo kene carenye

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak pasti pula akak..heheh

cik aisha said...

xpnh gak join mana2 event,gathering n sewaktu dgnnye...hihi

buat diari ye gak tp xsuma benda la blh share.satu kepuasan dapat tulis ntry dan kongsi info dgn org lain..:)ye2 je...haha

jaya jr said...

black roses:haha,biase laa tu,makin lame blogging,makin banyak boleh diexplore..huhu

kak hawa:hehe,dapatkan kepastian itu..kui3

cik aisha:haha,betol laa tu..klo dapat share info yang baek,mesti rase puas hati bile berblogging =)

Ms Z said...

awan mcm itik nk langgar pokok. NICE!

jaya jr said...

haha,TQ..nampak mase makan angin petang-petang kat kuala terenggan