Monday, May 16, 2011

kuih tok aji serban

bile laa nak tengok PM kite pergi masjid pakai serban camnih..rakyat pon mesti sejuk hatinye..nak harap die pakai mase duk kat umah memang tak laa kot..takkan nak tunggu edisi yang diedit je kan..klo pakai dapat pahale ++ ikut sunnah..paling simple pakai laa kopiah putih atau ketayap..putih bersih suci murni daripada pakai songkok hitam tinggi-tinggi..warna pon hitam,kelam je..tengok tu,yang edit pon tak brape perfect,janggut senget..hihi..simpan janggut pon dapat pahale jugak sebab itu adalah sunnah =)

klo kat terengganu pon ade kiuh name tok aji serban..tapi takde pulak name kuih tok aji songkok..hahaha..ayat penyata ni pon aku dengar dari ceramah Ustaz Azhar..

ini kuih tok aji serban.haha

cakap pasal kuih,terengganu memang melimpah-limpah ngn kuih tradisional..belom masuk gambar akok,penganan,puteri mandi,jala emas dan macam-macam lagi lah..malas nak tulis dan upload gambar..kang tak pasal-pasal jadi blog resipi...tapi bini aku kene pandai buat kuih..klo tak potong mas kawin...kalau aku boleh buat cekodok pisang,takkan bini pon boleh buat cekodok pisang same macam aku je..jatuh martabat pempuan tak pandai buat kuih..haha

***kuih tok aji serban ni,klo dibawak mase jamuan hari guru pon sodap..tak caye try laa bawak..boleh masuk list antara kuih-kuih yang menjadi rebutan ramai..kah3..SELAMAT HARI GURU..jasamu dikenang


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

12 comments:

zikeryhassan said...

tetiba lapar

HonEyBuNNy said...

rasa nak makan ja semua kueh2 tgh2 malam neh....ahha...

selamat hari guru...;_0

Sang Harima said...

Dulu dekat Aika ada ni Mat. Weh Mat, rama oghang berebut weh beli tiket. Kekgi dang masuk fenel kekgi, mung kena cergas Mat.

YAYA AZURA said...

tok haji songkok ? haha!
tak laku kuih tu kalau ada..hitam kelam..geli nak makan ...kihkih

Nur Hawa Mohd Zin said...

uit bulan pose mesti lagi banyak kan..tapi sebabkan gula dan barang naik harga oleh kerana pak aji atas tu...so susah la nak makan lagi :)

jaya jr said...

zik:haha,mu ni lapor sokmo..g jamuan hari guru nu

honeybunny:mane nak cari kuih tok aji serabn tengah2 malam..pagi ngn petang ade laa..tu pon klo ade mak cik rajin nak buat..kui3

sangharima:tu aa,mse aika ade,sini xdok..klo bleh final xpe,aku cergas sepanjang hari nk g beli tiket

yaya:haha,sebab tu xde kuih name tok aji songkok..tok aji serban sedap

kak hawa:haha,bulan poase orang jual murah je..klo jual mahal takyah beli..

Mario said...

bila nk banje kuih ni weh...tk penah rasa...

jaya jr said...

haha,rugi woo mario..manis kot..

Mohamadazhan hjDesa said...

haha..hang sampai hati, sama kan kuih dengan pak aji tu,haha

terbatuk2 dia makan nanti.hehe

jaya jr said...

haha,xpe,makan sambil terbatuk boleh mintak air ngn pembantu die.hehe

Miszyuyu said...

hahahaaa =)

~Nana 귀여운~ said...

comei je kuih nieh....sayang nak makan...hahahaha