Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

terjahan pertama ke burger bakar kaw-kaw

1st time makan burger bakar kaw-kaw kat seksyen 2Wangsa Maju..lepas tu 1st time jugak pegi karaoke kat Sri Gombak..kalau pegi sorang tak best..kena skala besar baru best..tapi macam biase laa,perempuan memang takde..amacam?agak-agak sebelum grad boleh ade makwe tak?wallahua'lam :)

tips instagram

ramai orang tak yakin dengan handphone yang mereka bile nak pos gambar-gambar di instagram..untuk pemilik-pemilik telefon pintar kategori pertengahan,kamera yang ada boleh dikatakan kategori average, sudah lebih daripada cukup untuk menghasilkan gambar yang menarik secara natural ataupon dengan sedikit touch up menggunakan applikasi percuma sedia ada di google play..iphone,s3,s4,galaxy note 1,2,3 sony ultra,HTC butterfly biasenye tak edit pon dah power kalau kena gaya..sebab tu best pakai handphone power-power..tapi kena laa ukur baju kat badan sendiri..

komposisi gambar dalam keadaan baik,tak edit pon gambar tu dah dikira baik..yang perlu diedit mungkin bila mana gambar dalam keadaan cahaya tak cukup contohnya waktu malam..paling senang nak edit gambar pemandangan..boleh edit pakai snapseed atau picsart untuk autocolor dan seumpanya..kalau nak post gambar tanpa perlu 'crop' gambar tu boleh guna apps pohoto squarer..kalau suka taip-taip tulisan atas gambar,boleh download berib…

liverpool yang menang

3 kemenangan berturut-turut adalah satu permulaan yang baik buat kelab yang saban tahun di'troll' dek kerana terlalu berpegang kepada sejarah di zaman kegemilangan satu ketika dulu..orang yang tak kenal kelab ni boleh jadi masih mentah dalam dunia bola sepak atau menonton bola sepak atas sebab ikut pakwe atau lagi teruk yang jenis tengok bola sebab muka pemain hensem..

lepas tengok game liverpool lawan manchester united,sambung tengok arsenal lawan tottenham hotspurs..sejarah arsenal dengan aku ni,dulu aku sokong arsenal..itu mase zaman aku tak reti sepak bola,tak tahu hukum offside..tapi sekarang ni,bila mana liverpool lawan arsenal aku akan sokong liverpool lebih daripada arsenal..

***jom beli jersi


bersahabat dengan peminjam ptptn

tiada siapa pertikaikan sistem pinjam meminjam..itu lumrah hidup..tetapi yang menjadi pertikaian ialah kewibawaan ketika proses bayaran hutang..lagi tak patut apabila jerung seronok bermain mercun das,bilis dimasak sambal pedas

***aku pon meminjam jugak,tapi terma dan syarat tak sama macam ptptn..walaupon kami tak dapat biasiswa tapi kami tak rasa terhina macam orang yang tak patut dapat biasiswa,tapi bersenang-lenang dengan biasiswa

mak nga

Ihya Ramadhan..2 patah perkataan yang terkandung dalam mesej kiriman saudara muben dan pimok yang aku tak sempat nak baca..bateri talipon buat hal,minyak kereta yang rugi..pagi tadi siap-siap macam biase nak masuk kerja..dalam kepala memang pikir rutin hari ni lebih kurang je dengan rutin semalam..tapi sangkaan tak mengena..mesej Ihya Ramadhan tu rupenye dah jadi intipati penting dalam jadual kerja hari ni..supervisor ajak pergi ceramah dekat head quarters..Ihya Ramadhan tu dalam erti kata bahasa melayu ialah ambang Ramadhan..setelah diberi penjelasan,atas faktor kekangan masa,walaupon dah 7 hari puasa,aku terima seadanya bahawa tajuk program tu Ihya Ramadhan..

program ok,ustaz bagi ceramah ok,hadirin hadirat ok,makwe-makwe prektikal pon ade yang ok,cuaca ok,semua ok lah..lebih kurang 2 jam jugak pung pang pung pang dalam bilik berhawa dingin tu..rase kerdil je diri ni kalau nak banding dengan orang-orang yang puasanya baik,ibadahnya banyak,sedekah lagi,qiamnya lagi,khatam quran pulak…

menggapai impian

praktikal dalam erti kata paling asas ialah buat sesuatu..buat laa,praktik apa yang ada..tapi kalau budak ade pengajian tinggi sikit die akan pikir suasana kerja..macam nak sesuaikan diri dengan alam kerja esok lusa..itu pon kalau dapat kerja..dengan kadar pengangguran yang ada,kuasa doa terhadap Allah memainkan peranan penting..sebab rezeki Allah tak siapa yang boleh tahu..

tapi harini,aku tak anggap praktikal ni hanya sebagai penyesuaian diri terhadap alam pekerjaan..ade kelebihan lain iaitu memenuhi impian zaman kanak-kanak dulu..
  "ape barang projektor buat tunjuk video je,kalau dapat buat main game kan best" 
macam tu laa lebih kurang bisik hati kecil semenjak kali pertama kenal dengan projektor masa zaman sekolah rendah yang moden sikit lepas aku kenal mesin OHP..tapi hari ni impian tercapai..impian telah digapai dengan sempurna..bermaen game bola fifa 13 sambung dengan projektor lepas tu pancar dekat skrin putih..heaven sungguh..lega..wishlist ni tak ramai orang yang…

pulang dari terawih malam ke-4

lepas siap terawih 8 rakaat ikut imam dekat masjid sementara,aku sambung witir 3 rakaat..itu pon lepas rehat lebih kurang 5 minit dekat saf belakang-belakang..saf budak-budak menjerit "sollallahusalamualaik".. dah selesai ibadah-ibadah sunat,niat hati memang tak pikir laen..balik rumah bukak tudung saji..ade pulut lepe..orang sini panggil pulut lepe,orang kolumpo sebut pulut panggang..sengaja aku tak makan mase berbuka tadi sebab takut mengantuk nak terawih..perihal pulut ni jangan buat main-main..kalah nasik lemak die punye mengantuk..
mase turun masjid tu,cepat-cepat sauk selipar..jalan tengok depan,tapi sebelah kiri ade makwe 2-3 orang atas motor depan pagar masjid..tak tergamak nak panggil minah rempit..sebab dalam samar-samar cahaya lampu jalan tu,aku nampak jugak laa muke-muke barcahaya baru lepas sembahyang..yang mula-mula terdetik dalam hati ialah mejik..sebab sepanjang aku terawih tahun ni,tahun lepas-lepas pon, tak pernah aku jumpe makwe-makwe ni..last aku bertembu…

pengalaman kerja di bulan puasa

takde kelainan,macam biasa..cuma yang berkurangnya masa tido..tapi untuk setakat ni laa..setakat puasa nak masuk hari kedua..tak tau laa kalau esok lusa sampai tempat kerja terus cari port baring..harapnye tak laa..walaupon budak-budak intern tak dapat penekanan khusus tapi ustazah sekolah menengah dah ajar adab-adab bermajikan..

kerja dekat syarikat ni tak bizi sangat..operator sume rajin-rajin..rajin buat kerja,rajin sembang..bulan puasa ni diorang pon kerja rilek-rilek je..orang kate intern kat sini bosan..tapi dari tarikh lapor diri sampai ketika ni,tak bosan mane pon..makin tambah pengalaman ade laa walaupon kadang-kadang buat kerja sama je..macam buat rutin makan nasi..

***harapannya puasa ni nak cuci hati..tapi tu laa,ramai sangat makwe update gambar bertelekung lepas terawih dekat instagram..

kuih-muih pilihan di bulan Ramadhan

tok aji serban seri muka tepung pelita lompat tikam popia onde-onde puteri mandi locong kuih bulu kuih cara
penganan

orang kita terbiasa yang Ramadhan ni bulan yang seronok untuk makan,tapi kita ni manusia kalau terlebih makan,tak larat nak buat solat sunat terawih..yang terbaik ialah bersederhana..sama-sama kita ingat-mengingati..kadang-kadang kita lupa,dalam masa kita duk membazir,seorang ustaz pernah bagitahu kisah orang di Somalia yang bertanya "Adakah puasa kami diterima sedangkan kami tidak bersahur dan berbuka?"
ade lagi ustaz yang pesan,sehari sejenis kuih,cukup 30 hari insyaAllah lepas lah semua hajatnya..kalau nak jugak banyak jenis kuih beli seringgit dua tapi campur-campur..kalau seringgit 3 keping kuih,dah dapat 6 keping..pergh,jimat pulak tu..kompem syaitan yang dah kena ikat pon menangis,meleleh air mata bile tengok kite tak membazir..
***ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna,agar dapat ku lalui dengan sebaiknya

mencuci

sekali sekala nak jugak kene datang buang habuk..paling koman,bile ade orang tanye,lagi pulak kalau makwe yang tanye "ade blog tak?" boleh jugak jawab "ade"..tapi tu macam dah kuno..laman muka buku pon orang dah tak mintak..inikan pula blog..mungkin sebab ramai dah ade burung biru..tapi takpe,saje bagi peluang kat stalker tengok ape yang ade kat sini..kah3..


***jom shoot milky way

Giant Bubble di Taman Layang-Layang Kepong

minggu lepas,saje cuci mata kat sini..sebab dah lame tak datang sini,nak tengok laa jugak ape perubahan yang ade..bile pergi hari minggu,memang ramai laa orang kat sini..kebetulan atau mungkin tidak disengajakan,memang ade perubahan..biasenye nampak orang maen layang-layang,roller blade je..tapi kali ni ade Giant Bubble..tak tau laa dah lame ade,ataupon aku baru tahu..tapi klo ikutkan cara abang tu mintak tolong promote macam baru je lagi ade..nak maen pon senang macam maen belon sabun yang budak-budak suka beli sebotol 2 ringgit tu..cuma yang ni belon sabun berskala besar..lagi kuat angin,lagi seronok nak maen..harga bergantung pada holder tu..kecik RM2,sederhana RM3,besarRM4..untuk mula-mula dapat satu scoop 'je' air sabun..sikit jugak nampak pada gaya..boleh laa layan 10 kali kot..bile air sabun dah abeh,nak refill air sabun satu scoop setengah RM1.50..tak puas hati jugak,refill sampai puas hati..kah3





***sape nak belanja,nak photoshoot,boleh PM..keh3

meraikan pernikahan ahli berdaftar GATEM yang pertama

aku perasan,sejak dua menjak ni,tak ramai yang nak cakap soal kawen,soal makwe ke..mungkin sebab frust kalah pru13 aritu kot..termasuk laa aku..tapi die ni laen..sebab die dah plan lame,bile sampai mase,menang pru ke,kalah pru ke,ijab qabul tetap kene jalan..tahniah Hafiz Ariff dan isteri


***orang laen pergi jamuan kawen,ade laa jugak bawak member-member pempuan..paling koman klo tak sekereta,sekonvoi..tapi sebab ini wilayah GATEM,semua itu terlalu mainstream..puak puak puak,nikah terus *gambar ihsan nik fahmi* sebab malas nak pikul kamera semalam

undi

sebagai salah seorang 'first timer' untuk PRU 13 ni,memang tak sabor nak pegi mengundi..bayar ke,tak bayar ke aku tetap balik mengundi..sebab undi tu memang dah satu tanggungjawab untuk yang layak..ini kalilah..undi perubahan..sape nak terus bayar tol,sape tak nak pendidikan percuma,sape nak harga kereta mahal,sape nak minyak petrol mahal undilah dacing.. ***tengok laa tok guru duduk kat pihak sebelah mana..kalau nak pilih pasangan pon kite tengok bab agama,kenapa tidak bila kite nak pilih pemimpin..kalau takde lampu jalan,bulan malam boleh tolong suluhkan

cuti pertengahan semester yang dah dekat dengan pilihanraya

cuti pertengahan semester muncul jua..1 petang semalam bertolak dari Gombak,11 malam baru sampai rumah..bendera pilihan raya dah banyak sepanjang jalan..markas pilihanraya pon dah banyak beroperasi..tiang-tiang lampu pon dah banyak bertukar jadi tiang bendera..pokok kelapa pon terkena tempias yang sama..kalau dekat seimpang empat lampu isyarat tu,bukan nak tunjuk bendera sangat,nak tunjuk bendera tu banyak..ape laa tak cerdik punye cara pasang..kalau macam tu bendera nak berkibar pon payah..

baju versi pilihanraya pon dah bertambah-tambah ni..sampai ke stesen minyak pon orang bagi baju free nak kempen pilihanraya..bagi baju putih biru lepas tu request nak ambik gambar..ok,takdehal lah..tapi aku tutup muke laa..kah3


***kalau ade rezeki,nak bini yang macam ni laa *gambar diambil pada tahun lepas*

nebum,sang harima,abok

dilantik sebagai person in charge merakamkan kenangan terindah seorang sahabat dengan rambut terpanjang yang pernah dimiliki..katanya nak tunjuk kat anak,bini,cucu nanti bahawa senya die ni seorang rockers zaman muda-mudi dulu..die memang sahabat yang power,lepas ambik gambar 'bahang rambang' lebih kurang 20 keping,die belanja semua yang ade(4 orang termasuk aku) makan mi sup kat Tanjung..

***kalau hidup sekadar hidup,babi di hutan juga hidup..kalau bekerja sekadar bekerja,kera di hutan juga bekerja - Pak Hamka(1908-1981)

doa ketika hujan

doa ketika hujan : Allahumma soyyiban nafi'a maksud : Ya Allah,jadikanlah ia hujan yang bermanfaat (Hadith Riwayat Bukhari)
hujan sepanjang hari..esok pensyarah dah mula conteng papan putih,tapi jasad masih di Kuala Terengganu..paham-paham je laa..alang-alang 2 hari je kelas,sambung duk kat umah sampai weekend terus..
***antara waktu mustajab untuk berdoa ialah ketika hujan

tertipu? kuala lumpur makan,israel buat bom BOIKOT!

dah lame tak makan mekdi atau dalam bahasa omputih baku dieja Mc'Donalds..sebelum ni boleh kata favourite laa..pantang lalu,paling kurang beli aiskrim..kalau tunggu nak naek bas kat Stesen Bas Putra,memang kana makan mekdi dekat The Mall sebelah stesen bas tu..tapi sejak serangan Isreal yang lates hujung tahun lepas,memang mekdi ni nak kene *monolog dalam hati* memang tekad sungguh-sungguh dan dengar pendapat,utaz-ustaz tentang betol ke tak Mc'Donalds ni salur duit kepada zionis Israel yang hari-hari serang Palestin..ustaz-ustaz kate memang die ade bagi sumbangan..aku ambik laa inisiatif sendiri,boikot mekdi..tak makan dah..kawan-kawan pon macam tu..sebab tak mati pon tak makan mekdi..takde efek pon klo kitorang kluo makan..banyak lagi kedai makan yang sedap-sedap..itu sahaja cerita mekdi

dan sebab ade orang kreatif buat design baju boikot mekdi,aku dan seorang sahabat beli sehelai sorang..dengan harapan bile pakai pegi mana-mana ade orang pandang dan bace mesej tu..setakat ni…

baru lepas cuti,cuti lagi

malam isnin lepas naek bas pegi kolumpo..pagi tu jejak bumi gombak,dan hari khamis balik kampung dengan sebab cuti raye cina..ironinya,minggu pertama kuliah yang aku hadir sebanyak 3 hari sahaja ditabur janji manis pertemuan dengan peperiksaan pertengahan semester 6 minggu akan datang..tapi tu semua sedikit pon tidak mengganggu prestasi cuti ini..

***dalam proses nak cop sorang makwe ni..cop je dulu..tu pon kalau boleh

[gambar] sillhoute di Masjid Terapung

pepatah melayu ada menyatakan 'hidup segan mati tak mahu'..ni baru post kedua tahun 2013.tujuan berblog yang dulunye nak suh ramai makwe follow dah luput..untuk mase ni tinggal nak kongsi-kongsi gambar je..kot-kot ade orang minat ambik gambar suke nak singgah sini ke,boleh laa buat modal..sebab bile tengok-tengok,ramai jugak kaum hawa pikul kamera pegi mane-mane..kahkahkah



***ade jugak hasil untuk cuti kali ni..Alhamdulillah

[gambar] sekitar Hari Kebangkitan Rakyat #HKR112

suara rakyat suara keramat