Thursday, December 31, 2009

20 sen,10 sen

haha,da mcm ape style ambik gambor..tp xpe ah

mcm biase,saat berganti saat,minit berganti minit,jam berganti jam,hari berganti hari..pas2 da ckup 12 bln,giliran tahun pulak ambik turn nk kne ganti..mlm ni,khamis mlm jumaat yg mulia,thun 2009,tahun yg penuh dgn mcm2 kontroversi tp bkn dr aku akan melabuhkan tirainye..klo kite tngk tv,mst ade rancangan yg dibuat ntuk highlite ape2 yg penting mcm malaysia menang emas bola kt sukan sea ari2 dn mcm2 lg..aku malas nk tulis bnyk..haha..same goes 4 me..bnyk mnde terjadik sepanjang 2009..dr sekecik2 perkare,smpai laa yg penting2..aku pn xleh nk list aku rse..tp pd firasat aku,aku agak berubah..cket j,xbnyk...masih mcm dlu..haha..perasan betol..

sepanjang 2009 jgk,aku ngn mmber2 kt blik aku mahupon blik laen semakin akrab..mcm cekelat hacks dan pembungkusnye..tp bile aku cakap pasal cekelat hacks aku akan teringat satu kisah mase aku kt sekolah dlu..ade laa sorg cg aku,mase tu dlm kelas,die cg pjk(pendidikan jasmani dan kesihatan) tp dlm mse yg same mampu menagjar sejarah..die tnye budak2 dlm kelas aku..

"ape maksud disebalik cekelat hacks tu?"

bdk2 ni muka blurr..x tatau po..skadar pembungkus j aa..pastu cg pon bg jawapan.

"maksudnye hanya aku cinta kau seorang..cg dlu klo nk usha awek gune skill ni aa"

aku ngn mmber2 pon gelak j..boleh pakai jugak skill ni,gula2 hacks murah j..seposen 2 bijik..doploh sen 4 bijik..tp sampai skang ni aku masih blom aplikasi lagi..bile laa agaknye aku nk guna skill tu..trpikir jgk kdang2..taun 2009 da nk abis mlm ni..mungkin tunggu taun baru kot..hahaha..lg pn org kate awek klo yg datang sndiri bru bes..klo yg dicari2 ni biase x dapat pon..

mlm ni pon aku x tau nk wat pe..nk kluo takot duit abis bnyk sngt..mcm weekend ari tu..aku plan nk kluo bli baju kemeja putih ngn jam j..las2 aku pegi beli sweater..lari terus budget aku..tp pd pandangan aku sweater tu mmg stylo..warne putih..yg aku pkai dlm gambor kt atas..lg satu aku mmg suke kumpul mnde cmni..kumpul spek,kasut..haha..klo xkene tempat,mmg pokai laa..tp stkat ni alhamdulillah,masih lg mampu bertahan seperti biase..aku harap dgn kedatangan tahun baru,hobi ini msih boleh diteruskan disamping hobi2 laen..haha..

untuk semua,selamat tahun baru dan dengan semangat dan azm baru 2010,kite same2 memajukan diri untuk agama,bangsa dan negara..sekian..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, December 26, 2009

mid sem yg final

aku mase kt kg parit perpat ari tu..bes3

alhamdulillah,da lepas midsem aku ntuk sem k-5 nih..rase mcm bes j..x tau knape sbb mmg aku rase cukup ditekan mcm ade kt bwah batu..da lepas smue 4 paper,inilah mase terbaek ntuk aku terus bersahabat dgn blog friendstop aku ni..nk update slalu kne tunggu abis foundation ni aa..dlm bln 3 nanti..sabo ye..tu laa mnde yg slalu datang dalam kepale aku..aku nk blajo yg terbaek,dan bnyk2..haha..bkn blajo pasal engineering j..klo blajo mnde2 mesin2 ni j alamak x happy lorh idup aku...

skang ni aku ade hobi baru..agaga..aku blajo maen gitar dgn aku suke layan cerita@lagu@culture org2 korea..kdang2 aku terpikir,ape laa pekdahnye aku wat smue ni..tp aku pon x dapt bg jawapan..nk kate aku ade peluang pegi korea,lmbat lg kot..ape2 j laa aku @korang smue pembace nk pikir,asalkan aku x tinggalkn kewajipan aku sbg seorg muslim..bkn ape,sbb klo buat 22 mnde alah ni,mase mmg berlalu dgn pantas..x mcm mase yg berlalu bile ade dlm kelas ataupun mase duk dlm bas nk tunggu sampai kt kampung..mane x nye,klo dlm kelas tu,x kire laa kelas pape pn especially btq(bdk2 uia j tau kot)mase tu berlalu slow gile..kdang bleh smpai tahap nk kuo j klas..naseb baek ustaz nye ok..

ckap pasal maen gitar pulak,aku rase aku da tersangkut ngn mmber2 aku jgk..tetibe j ramai maen gitar...aku yg mudah nk ikut org ni ape lg,x semena2 terus mmbeli sebuah gitar kapok berharge 80++ j..haha..nk bli yg mahal2 sori laa..banyk lagi mnde laen aku nk kne bli..peringkat beginner j dlu..lpas ni klo da master bru boleh dipertimbangkan ntuk bli yg laen..karen pon ok..tp yg agak x patot tyme aku bli gitar tu,aku pau duit adik aku..alsan nye sbb aku kate aku nk tinggal gitar tu kt umah..klo da tinggal,kompem die yg maen..mane aci aku bayor sorg2 klo g2..naseb laa beliau kne bayor jgk..haha..bile die da pndai,aku suh laa die ajor aku ape yg patot..aku pon skang ni ade laa dapat bantuan drpd pp ngn p-din klo nk belajo gitar..fuhh..

aku pon x tau nk kate ape lg..nk cite pasal mmber2 aku rase xde pembaharuan kot..klo ade pon aku tngk mubim j kot..pasal aku bet ngn die suh die simpan j jambang sampai tahun baru..biar j tumbuh panjang2..klo die potong pon same j aku rase..potong j pagi,petang da tumbuh balik..baek x yh potong..pastu klo butip mmg xde perubahan langsung aku rase...tp aku ade perasan die ade bli satu baju liverpool..padahal die sokong tottenham spurs..aku pon xpaham knape die bli..aku yg sokong liverpool sejak berkurun lame pon da rase jemu tngk asyik2 kalah..bile laa nk menang..aku harap sempena aku abis exam dan player livrpool pon baru lepas sambut kerisemas,boleh menang laa minggu ni..da ;ame aku x boo org laen..haha...

aku rase smpai cni j kot ntuk entri ni..idea x bnyk sbb otak sejuk..petang j slalu hujan..klo dapat goreng pisang ngn tea o suam bru ok balik kot..ok smue,jumpe lag kot ntuk pos tahun baru 2010..

ni laa cite yg aku usaha nk abiskan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, December 15, 2009

holiday villa temerloh


muke2 sejuk yg xmandi pg..

wah,lamenye aku x update blog aku nih..betol gk org ckap,hangat2 tahi ayam..
tp aku rase mcm nk update dh blog ni satu mase dulu,tp cbuk ngn exam..pdahal bru midsem j kot,tp mmber2 sebilik smue semanagat mcm nk final..so,aku pon kne ikot jejak langkah diowang aa..klo x,jatuh aa prestasi aku yg da agak jatuh sem lpas..smpai aku nk tngk cite korea yg aku baru beli pon x smpai ati..aku tahan j smpai laa aku blik umah ni,skali ngn update blog.lpas abis j tngk cite korea tu,bru aku update mnde alah yg terkenal dgn alphabet 'B' dikelilingi dgn warne oren ni..mcm tu ah lbih kurang..mcm2 mnde ak tangguh ntuk exam ni..aku harap yg terbaek ntuk sem las nih..maen2,blajo2,tido2..hidup ni kne yg senang2 j..klo bleh xnk pening2..

mcm biase yg berlaku dari zaman dlu kala lagi,lepas exam blik kg..tp aku stay lg sehari kt sane..melepaskn dlu ape yg patot..maen futsal,tngk wayang kjap,mkn2 baru naek bas SP bumi pulang k bumi terengganu..naek bas agak lewat..dlm pkol 11..biase 10.30 j..aku pon ngantok gile..sbb mlm sbelomnye xtido..pegi maen futsal ngn mmber2 pastu g mkn2..blik mkn2 ntah mcm mane,aku rase nk belajo gitar..belajo laa lagu yg senang2..kekok gile..tp ok j.aku tunggu j nk solat subuh sbb aku tau,klo aku tido,kompem x smayang subuh..lpas subuh bru tido..bagun2 hari tu pkol 12..perghh..x patot betol klo hidop ari2 tp bangun pkol 12..da laa ari tu ari jumaat..

x sampai karak lagi,aku da tido..mmber2 laen ade duk maen multiplayer pes..mcm shuri ar,mubim,awan,pp...ade aa gelak2 smpai blakang kot..aku x maen la game dlm nset,aku maen PSP.kepunyaan zharif bos..dlm ramai2 kwn aku atas dunie ni,die sorg j ade PSP..mmg stylo aa..awek2 aku x ambik tau sngt..sbb klo yg aku minat,sume da ade pakwe masing2..hahaha..aku j xde org minat..
sejuk dlm bas bkn maen lg..cum xde salji j..klo ade,mmg rase mcm dkat korea,tmpat yg aku teringin nk pegi..sweater aku x pkai sbb ade dlm beg..mlas nk bukak..tido aje laa..pastu tetibe aku rase panas..jarang jadik mnde2 cenggini..pastu ade pulak aku dengar suare2 yg masih lg bersembang..x tau nk tido k ape bdk2 ni..upenye bile aku bukak mate bas aku x bergerak..kt tepi sume gelap..aku ingt drebar brenti kt R&r..peh,perkare x dijangka berlaku..bas rosak..pak drebar da turun pegi cek enjin..walopon bas tu dipenuhi bdk2 engine tp masih x leh hidupkan bas tu..sbb dasar uia yg lebih bnyk teori berbanding praktikal..klo nk banding dgn budak politeknik yg ambik pasal engine dan sebaya ngn aku,aku rase diorg boleh gk tngk2..aku ni mmg x tau ape langsung..teruk3..tungu2 punya tungu,bas lg satu x datang2 ambik..yg datang peronda highway..wat mnde..bkn boleh blik umah lg..aku tunggu lg..pastu ade mmber bgtau,bas yg nk datang amik dtang dari terengaanu..haha..lawak gile..aku sedang berade kt temerloh..klo nk compare,temerloh-kl lg dekat dr temerloh-terengganu..tp nk wat cane,syarikat bas tu kt terengganu j..tunggu laa..dari pkol 1.30 smapai 8 pg..
smayang subuh gune tayamum,pastu dlm bas..1st time aku wat cm2..mmg bes aa semalaman di holiday villa temerloh..bkn smue org dapat rase duk kt sane..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, November 22, 2009

ubat untuk mereka yg penat..

1.Sabda Nabi s.a.w. "Tidak menimpa satu orang muslim daripada keletihan,kesakitan ,ham(dukacita yang akan datang),hazan( dukacita yang telah terkena),kesakitan yang menyakiti dan gham(dukacita kerana kehilangan sesuatu) sehingga sekalipun terkena duri yang mencucuknya melainkan ALLAH akan menjadikan semua itu sebagai kafarah(penghapus) bagi dosa-dosanya" .(Muttafaqun `alaih)

2.Ada beberapa perkara yang boleh kita ambil daripada maksud hadis di atas.Pertamanya, bagi setiap muslim,segala apa keletihan,kemudarat an,kesengsaraan dan dukacita yang menimpa ke atas dirinya adanya ganjaran daripada ALLAH iaitu akan diberikan kafarah ke atas dosa disebabkan apa yang telah terkena pada dirinya selagi mana seseorang muslim itu REDHA dan SABAR atas apa yang berlaku.

3.Kehidupan kita atas muka bumi ini tentunya tidak terlepas dari segala masalah dan halangan.Setiap daripada kita tentu sahaja pernah merasa kecewa dan sedih atas segala macam perkara umpamanya kematian orang yang disayangi,kehilangan harta benda yang dimiliki,gagal dalam peperiksaan dan sebagainya.Bagi seorang yang dipertanggungjawabk an ke atasnya pelbagai tugas dan kerja,tentu sekali mereka ini akan merasa penat dan letih atas urusan yang perlu dilakukan dan kadang-kala terasa begitu berat sekali untuk meneruskan tugas tersebut.Begitu juga bagi mereka yang sedang terlantar sakit di hospital-hospital terutamanya yang menghidap penyakit kronik seperti kanser,sakit jantung,AIDS dan sebagainya,mereka merasa begitu sengsaranya kesakitan yang mereka hadapi dan merasakan dunia ini sudah gelap buat mereka.Dan bagi mereka yang berjuang fi sabilillah dan pada jalan dakwah,sudah pastinya akan berasa penat dan letih untuk menghadapi karenah manusia serta merasa begitu perit dan pedih sekali untuk menerima kritikan,tohmahan dan malahan ada yang dikenakan tekanan berbentuk fizikal.

4.Agama Islam adalah satu-satunya agama yang syumul yang merangkumi seluruh aspek kehidupan.Islam menjaga manusia dari aspek jasadiah(jasmani) dan ruhiah(rohani) .Maka,ALLAH Azza Wajalla sebagai Tuhan Yang Mencipta kita mengetahui akan kesemua perkara yang telah disebutkan di atas yang akan terkena ke atas manusia ketika hidup di dunia.Maka,sebagaimana ALLAH menyediakan bagi setiap penyakit jasmani ada ubatnya,ALLAH juga menyediakan ubat khas bagi mengubati penyakit yang bersifat ruhiah(rohani) .

5.Tanpa ubat khas yang ALLAH sediakan ini,penyakit ruhiah ini tidak akan dapat diubati dengan baik kerana seseorang yang kematian insan yang tersayang,mereka tidak dapat menghidupkan kembali orang telah pergi ataupun mereka yang terpaksa dipotong kakinya disebabkan menghidap penyakit kecing manis(istilah perubatan:diabetes mellitus),mereka juga tidak akan dapat untuk mengembalikan kakinya yang asal.Maka,jika sekiranya penyakit ruhiah ini jika tidak dirawati maka ia akan menyebabkan kehidupan mereka kucar-kacir dan rosak binasa.Lihatlah berapa ramai orang yang membunuh diri sendiri disebabkan penyakit ruhiah yang mereka hidapi.

6.Oleh yang demikian,berdasarkan hadis di atas,ALLAH telah menawarkan rawatan dan ubat yang mujarab bagi mereka yang percaya dan beriman denganNYA untuk menyembuhkan penyakit ruhiah yang dihadapi iaitu dengan menjadikan segala apa yang terkena sehingga menyebabkan rasa letih,penat, kecewa,sedih, tension,frust dan berbagai-bagai lagi sebagai kafarah(penghapus ke atas dosa-dosa kita).

7.Dosa itu tidak dapat dilihat dan dinilai secara mata kasar di dunia ini.Ia hanya jelas apabila manusia dibangkitkan ALLAH pada hari AKHIRAT kelak.Pada masa itu,dosa-dosa yang kita lakukan di atas dunia inilah yang akan menjadi kita sengsara,terbeban dan begitu terseksa.Maka, dengan terhapusnya dosa-dosa kita akan menghilangkan segala penderitaan, seksaan yang akan dikenakan ke atas kita pada hari AKHIRAT kelak.

8.Maka,mereka yang sedar dan yakin akan hakikat ini akan merasa lega dan tidak kecewa walaupun di dunia ini mereka menghadapi pelbagai penderitaan dan masalah,pada hari AKHIRAT kelak mereka akan terlepas daripada itu semua.

9.Oleh yang demikian,rawatlah diri kita semua dengan ubat yang ALLAH sediakan ini untuk penyakit ruhiah yang kita hidapi setiap hari.Janganlah jadi seperti mereka yang cuba mengubati penyakit ruhiah mereka dengan perkara-perkara yang yang dapat meredakan penyakit itu buat sementara waktu umpamanya minum arak,clubbing karaoke dan lain-lain.Mudah- mudahan dengan kita mengambil ubat yang betul bagi penyakit ruhiah kita,kita akan terus dapat hidup dan bekerja dengan baik dan lebih bersemangat serta bersungguh-sungguh.

10.Satu hakikat buat mereka yang berjuang dan bekerja pada jalan ISLAM,ingatlah! Kesakitan dan keperitan yang dihadapi adalah terlalu kecil untuk dibandingkan dengan orang-orang yang terlebih dahulu berjuang sebelum daripada ini kerana mereka telah pun dikenakan pelbagai penderitaan dan ancaman yang berkali ganda lebih besar daripada yang kita hadapi sekarang.Firman ALLAH Azza Wajalla:"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh kemelaratan dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat."(surah al-Baqarah ayat 214)

p\s:smue manusia x sempurna..klo bleh,lpas bace,kite muhasabah diri ckit..mase mmg diperlukan ntuk buar perubahan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 21, 2009

cam bes gk mksudnye

You're on the phone with your girlfriend, She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do

I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?

She wears high heels, I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me

Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong. I think I know it's with me.

Can't you see that I'm the one who understand you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me

Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 18, 2009

musim kemarau k???

smlm hari yg bertarikh 17 november 2009..klo kt tempat aku blajo ni,hari smlm mcm cambest cket..sbb ade dngr rumour yg kate elaun akan masuk..dan kajian yg dilakukan oleh falahuddin mengatakan elaun yg masuk sepanjang beberape sem yg lalu jatuh pd hari selasa..bertepatan sekali dgn kelmarin,selasa..bgun2 pg j,perasaan cm nervous j...tnggu tkot ade mmber2 bg khabar yg gembira..tp tunggu punye tunggu,xde jgk..ade org bgtau elaun masuk,tp tipu j..sje nk sakat member2..haha..mmg frust sbb da ramai yg pokai skang ni..

walopon elaun x masuk,tp kelas ttp jln mcm biase..awal pg tu aku ade sejam j klas..pkol 8-9..lpas tu aku sarap,lepak j dlm blik..xde wat pe..smpai laa pkol 11 bru aku ade klas blik..klas laboratory..msuk j klas,org ckap psal elaun..dh aa ari tu jgk kne bli buku lab..harge x mahl,8 inggit..tp klo dh name xkeje,xde duit,rse mcm mahal laa pulak kn..tyme dlm klas tu aku duk sblah mmber yg x asing lagi T.U.B.E..dduk2 j die trus sembang..pastu die keluarkan pepatah ni..

"bagai menunggu huja di musim kemarau",
dlm hatiku berkata"wah,pndai sungguh beliau berbicara"..dlm kpale otak aku pkir,mmg penting aa elaun ni smpai membolehkan org berkata sesuatu yg diluar jangkaan..hahaha..sedangkan aku tngk kt tanah bertuah ni ari2 hujan..kdang2 dari pagi bawak smpai mlm..hujan j manjang..baju pon x sempat nk kering..

aku rase ni kot suasane yg ingin digambarkan oleh tube..hujan dianggap sbg elaun..hmmmm
kelas hari semalam bes..dapat blik awal..satu lg mnde yg x barape nk ok aku rase dialami oleh incik kabakoga..beliau dilantik mnjadi class representative a.k.a class rep @ presiden..merah pdam mukanye sbb smue ini terjadi tanpe kerelaan beliau sendiri..haha..tp xtau aa..kabakoga ni pemalu cket kot..klo maen pes j die bising..

lbih kurang mcm ni aa muke kabakoga bile kne jadik class rep..tp yg realiti smat lg..nk tngk k??


ptang tu pulak,aku pegi pasar mlm..mcm biase..rutin minggan aku yg terbaru ialah keluar membeli nasik kerabu..haha..ntah knape,rase mcm bes j..tp yg aku bli smalam x terbaek sngt sbb nasik die lembik cket..critenye,aku sampai2 j kt psar mlm yg aku pegi dgn pkai crocs tu,aku dgr sorg peniaga bgtau:

"haaa,meh bli,meh bli cendawan goreng,ari ni stok cendawan x byak sbb Klang musim pnas skang ni.."

ni lagi satu buat aku rase nk suke puas2..die x tngk k keadaan sekeliling yg lembap???kt pasar tu pon hujan renyai2..boleh plak mamat ni kate skang ni summer klo dlm bhse inggeris..x patot betol..dlm kelas yg aku pegi sblom tu,mdm aku pulak kate,ade rumour yg bgtau,salji nk trun kt kl..sjauh mane kebenaran nye,wallahualam..tuhan saje yg tau..

tu laa 2 situasi yg dpat aku highlite smlm..mcm klako j..kite smue tau,krn mulut,suasana sekeliling boleh menjadi berbeda2..mahu di kelas,juga di pasar mlm..assalamualaikum

p/s:ntuk duri sendiri dan pembaca-"kite tidak sedar,hujan yg turun itu juga merupakan satu elaun..elaun drpd Allah yg maha kaya"
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, November 16, 2009

juang dan ex-skulmate ku...

mlm smlm aku truskan jgk niat aku nk study...mnde ni xleh maen2..kne buat jgk..tp sblom aku stat study,aku lyan komik kartini karya oleh tembakau..satu aku da abis bace..yg smlm aku bce volume 2..kartini kembali..xbes sngt klo nk bandingkan dgn volume 1..da puas aku rse ngadap buku phy+math,aku pon jln2 g blik mmber2..jln punye jln punye jalan,aku smpai laa kt tmpat yg dituju..tp smue org..study jgk..aku pn jenguk2 j laa ape yg ptot..da puas aku duk kt c2,aku pegi smbung tinjauan mcm karam singh walia buat kt tmpat2 tercemar(aku buat kt tmpat2 yg dpenuhi ilmu) yg slalu ditunjukkan dlm buletin utama..aku pon tnye laa jgk kwn aku psal klas esok dan ape yg kne buat..tp smue 64 mcm da bres,cume ade laa yg x cmplete lg satu due mnde..tp ok laa pd x buat langsung..da xtau nk buat pe sngt,aku baring j atas meja study kt c2,bwah kipas angin yg umurnye aku pn x tau,tp masih berfungsi dgn baek..aku nyanyi la lgu sebijik due..kbtulan,aku bru j gigibirukan lagu dlm nset aku yg diambil dr hanset k800i incik otromen..smbil lyan2 lagu,aku jnguk blog aku yg x brape nk lawo ni..tp aku ttp suka dgn nya..aku pon klik dkat blog akuhalusinasi..usha la 2-3 pos..dlm 2-3 pos yg dbace,aku terbaca satu pos yg agak menarik gk kot..aku x pst lg,tp pos 2 psal couple kt plkn..aku sbg slh seorang yg terpilih ntuk program yg smpai skrang aku x terase impaknye tau laa jgk keadaan kt dlm sane..mmg rmai yg bercouple..mungkin nk isi mase lapang kot 3 bln kt sane..mmg xtau aa nk wat pe..dgn nsetnye die x bg..time weekend j dpat..bpak bosan..sbb 2 kot mmg galak b'couple..tp dlm yg aku bace blog mmber aku ni,yg terlibat mmber aku kot..mmg dunie ni kecik aje..atia???haha..tp b'dasarkn ape yg aku bce,mmg x kekal smpai ari ni dh kot..tp nk wat cmne,lumrah plkn mmg begitu..sukar ntuk dielakkan..tp aku berjaya elakkan dri aku dr smue itu..kerana aku adalah lelaki yg x pndai ayat bdk pmpuan..hahaha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 14, 2009

aku bukan tonggak..

aku bukan tonggak..tu j yg aku boleh kate..tp aku bertuah sbb sem k-5 aku kt cni,aku terpilih ntuk maen wakil kos aku..aku pon x tau mcm mne aku terpilih dalam kalangan rmai2 student yg ade dlm kos aku..aku duk kt bumi petaling jaya ni pon,hidup kait ngn bola j..dari laa masuk daftar,smapai laa skang ni..bola aje..dgn maen bola jgk lah aku ngn mmber2 aku mengeratkan ukhwah yg ade..mane x nye,dh maen ptang2 2 bermaen bersame,time pegi bola pon same2 jgk..smpai penuh kedai..slamat laa kedai2 kt kl ini besor2..klo x mmg sesak laa kedai sukan tu skali skale klo aku dan mmber2 pegi serbu..haha..

tp ni aku nk ckap psal tournament di mana aku terpilih untuk menjoinkan diri ke dalamnye..gembira nye bukan kepalang..x kisah laa aku bkn tonggak..sbb aku maen biase2 j..dlm team aku ramai lagi lebih hebat drpd aku..so klo aku x dpat sumbang kudrat,aku boleh sumbang pendapat mahupon moral..tp aku bernaseb naek jgk sbb ade laa pluang nk maen..walopon aku x skor dlm 2<1 full match,1 sub> drpd 4 match yg dilalui,aku trima j..tp spanjang aku maen 2 match tu,aku x lepaskn sebarang gol..walopon ape org laen nk kate,tp bg aku,aku da jln kn tugas sbgai pemain BKn tonggak dgn baek..kire ok laa tu kn??

tp bile smpai quarter,kem pasukan mcm celaru cket..ade laa masalah yg timbul di sebalik smue perancangn rapi yg dilakukan..tp masalh itu x timbul dlm team aku..ia melibatkan team laen..iaitu team yg bkal dihadapi..aku yakin,dgn masalah yg mereke hadapi,moral mereka akan down gile dan team aku dpat men lbih baek..tp smue 64 mcm x menjadi mlm tu..formasi yg dirancang pon x diaplikasi dgn baek..aku yg duk kt luo da bg pendapat cket2,tp x berjaye jgk..haha..ini laa manusia..kdang2 kite xsedar ape yg kite lakukan..sbb azali manusia itu mmg pelupa@alpa..sbb 2 laa kite kna saling ingat mengingati mcm ustaz dan ustazah aku slalu pesan tyme skola dlu..haha..penghabisanye,team aku kecundang walopon pd asalnye advantage berpihak kpd kami..haha..mmg heran dan sngt mengecewakan..haha..

ok laa,smapi cni aje laa aku nk pos..mnang klah adat pertandingn..ntuk teammate,penyokong,pengurus da pihak yg terlibat secara langsung@tidak,tahniah diucapkan walopon team kite pulang awal..assalamualaikum..

p\s:jgn terlalu kesiankan org laen kerana bile smue da berlaku,mungkin xde org nk kesiankan kt diri kite..renung2kn.

ni team bola engine..smue khantan2..aku berdiri paling kanan
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 11, 2009

report punye pasal

minggu ni da masuk minggu k-3 ntuk sem k-5 aku kt cfs uia ni..mcm biase laa,makin lame,makin bnyk keje yg nk kne buat..tutor,lab report,latihan dan mcm2 lg ah..smlm punye insiden,nk buat report chem satu j kot,tp ckit laa punye susah nk isi tmpat kosong dlm kertas putih jenama indah kiat itu..die punye eksperimen senang j,maen titration process j,report pulak yg susah..aku terpikir,adakah ini cara terbaik klo lecturer nk tlong student skor lebih???suda tentu jawapanye tidak sbb klo diorg(lect) nk tlong student,diorang bg markah terus,report x pyah anto..haha..
ckap psal report chem aku yg pertame bg sem ni,awal2 lg da ade masalah..aku ngn mmber2 buat experimen pon xde pkai manual..dgr cikgu punye explaination ckit2 pas2 buat..naseb baek smue nye berlaku dgn baek dab berjaye..dlm lab tu pulak,aku ade jumpe sorg mamat mane ntah..sibuk betol jage tepi kain pengeksperimen..die ingt student x pndai nk buat eksperimen..asyik2 komen tu,komen ni..da mcm makcik yg jual sayur kt pasar aku tngk..came on laa bro,kitorg xde laa teruk sngt bb eksperimen ni..da dr form 1 duk maen ngn alat2 dlm makmal ni..klo dah ade org mcm 2 dlm makmal,aku pulak rase akar serabut nk buat keje..
time nk anto report laa teruk ckit..sbb kali ni mmg brbeza ngn sem dlu..biase ade j org yg 'bermurah ati' bagi tiru report..tp time ni ntah knape,aku pon x tau,satu report pon yg dah siap x kunjung tiba di meja aku,mahupon meja rakan sekelas ku yg laen...nk xnk,aku kne b'usaha dgc care sndri aa..usaha yg kau buat ialah pegi j dkat blik mdm yg slalu org anto repeort,pastu ambik j satu ntuk dibuat rujukan..aku x pernah buat mcm ni slame ni,tp kali ni kire terdesak laa jgk..penting woo report tu..dh aa kne anto sblom pukul 5..pkol 2-4 pulak aku ade kelas..harapan yg setinggi gunung hancur begitu shj sbb xde satu org pon anto lg report tu..jam da tnjuk pkol 12.30..xkn aku nk tnggu smpai ade org anto report bru aku nk balik..jatuh aa standard ke'macho'an aku ni dduk lame2 kt situ..nk x nk,aku bla j sambil teman mmber2 aku pegi beli makanan kt cafe..pastu balik bilik terus..
petang tu jgk,aku ponteng kelas pkol 2-4 tu..aku tau x patot buat mnde 2,dh aa ustaz semangt j ngajor..tp nk wat cane kn..alasan sbb mmg nk siapkn report yg susah tu..haha..slpas lame berusaha,pkol 4 bru siap...lame gile...tp da lepas siap,lega laa kepala..tp siap2 pon,tngk report org jgk..data2 j aku kire sendiri..yg laen nasik lemak kopi o'..haha..baru aku tau ssh jgk ye nk wat siap report2 ni..
skang ni,cabaran makin bertambah dgn 1 tutor math+1 tutor physic+1 physic lab report+3 kuiz yg bakal menjelma minggu dpan..care universiti buat kuiz pon da laen..smua kelas ambik serentak..yg mATh j x kompem ag..klo yg komputer2 ngn physic3 mmg da kompem..bapk brutal..no mercy langsung kt student yg mcm aku ni..tp mcm biase,petang2 aku masih lagi turun beriadah kate tuan guru nik aziz nik mat ntuk jdikan bdn aku chat dan klo bleh semakin fit kot..supaya aku dapat bergembira dan menikmati hari ini,esok,dan kelak..pdahal dlm pikiran aku,amat berdebar=nervous ntuk habiskan sem terakhir aku kt cni dgn baik..haha..
da xde pape nk tulis,elaun pon blom masok,aktiviti pon blom bnyk,semoga kite dapat berjumpa lg di pos2 yg laen..akhir kate,majulah diri sendiri ntuk agama,bangsa dan negara...(",)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 5, 2009

terus terkecewa..

musim epl,champions league terus rancak diiperkatakan dgn kelab2 hebat+kelab2 x berape nk hebat terus maen sampai tahap babun untuk jadi juare..dlm bnyk2 kelab,ade yg aku sokong,ade gk yg aku xleh blah..tp keadaan skang ni x menyebelahi kelab yg aku sokong..ade aje masalah yg menimpa kelab yg boleh dikatekan selalu dirundung malang yg tidak berbau bak kate org dulu2..klo org zaman ini akan kate kelab itu mmg x berbakat..
'youngsters' nye x ramai yg boleh diharap klo nk banding dgn kelab meriam buluh..satu perkare yg amat mengecewakan diri yg x mmpu berbuat ape2..manager pon sekarang ini lebih cenderung untuk menunjukkan kebodohan berbanding kecerdikan...aku berharap die cepat berubah..klo tidak,aku akan bertambah lemah,lemah,dan lg lemah klo kalah..hahaha..ape hal laa semangt sngt sokong mnde2 mcm nih..sbb minat dr kecik kot..kelab pertengahan ngn bawahan pon satu,klo lawan klab kopitas ni,slalu j energtic..tp klo lwan antare kelab laen,maen mcm budak universiti j kot..2 lg buat aku bengang..ape sebab jd begitu..adakah semangat aku ntuk sokong kelab kopitas ini akan pudar..tidakkkkk!!!setelah sekian lame aku menyokong kelab ini,sukar ntuk berpatah balik..terlajak kata boleh direverse,tp klo dh terlajak pilih kelab ntuk disokong,sokong laa smpai akhirnye..satu perkara tg boleh dilakukan ialah bersabar menunggu kepulangan key player yg pulang k kampung sbb nk sambut raye haji..aku bajet dlm bln ni kot,smue player jadik fit balik...haha..ceplos betol cakap pasal bola..

x bosan k tngk bola???arini,tngk bola punye pasal smpai x terjage pegi kelas..mmg x terduga..klo mak bapak tau,msti x bes..tp nk wat cmne..lpas ni aku nk lbih berhati2 klo tngk bola mlm..ckap pasal kelas,sem ni terabur gile..classmate langsung laen berbanding sem2 sblom ni..cume bebrape muka lame dkekalkn..haha..tp lecturer smua ok2 lg stakat ni..semangat nk g kela tu,masih lg tinggi..walopon subjek2 yg diambil terus mencabar kebolehan mental dan fizikal diri ini..satu perkara gembira yg biase2 j ialah jumaat aku da xde kelas..boleh laa rilek2 ckit..prepare2 nk semayang jumaat pon ok jgk..nk tngk tv hari jumaat sori laa..klo kt umah boleh laa jgk tngk2 kartun k,masak2 k tp kt cni tngk org tido boleh aa..

klo sape2 yg slalu mengate kopitas skang ni,sile laa teruskan..aku pon xleh wat pape ngn kelab tu..wawawa..bosan seyh..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 28, 2009

uia-jangan pilih jalan hitam

sebermulanya sem kelima aku di sini,aku x leh nk comment ape perasaan aku kt uia..ari tu aku rase semangat nk stay uia mase aku pegi die punye konvo arituh..
tp skang ni duniA berubah..bile dipikir2 kan balik,hati aku jadi goyah mcm ade sesuatu yg menggoncang..seperti air milo yang dishake dlm shaker kt umah aku..slalu j aku dengar pendapat dari member2 psal universiti laen..ade yg aku dengar,aku ambik peduli,ade aku dengar saje2 sbb nk isi mase lapang..hahaha..maklumlah,slalu sngt di perkatakan..naek bosan pon ade..
uia ni pon satu,slalu j ade mnde yg buat aku bengang ngn beliau..time cuti tinggal brape ari j lag die da buat hal..aku nk cek result x dapT2..aku terpikir gk amende laa salah yg aku dh buat..nk kate ade saman,sekeping pon xde..tup2,time aku maen fesbuk,mmber aku bgtau result kne block sbb x cek out mase nk blik aritu..
aku x tau pulak uia dh jadik hotel satu bintang..announcement x dibuat,sekadar menampal beberape kertas hijau yg x berape nk menarik sbg pengumuman..mmg laa x rmai student yg tau ditambah mmg mlas nk ambik tau..bengom thap cipan uia..sblom ni x de laa pulak die nk bua cmtu..slalu j ambik kesempatan nk saman student yg al[a mcm aku nih..yg aku heran,bab2 saman ni laju j,kesalahan kecik pon ambik serius,bayor sane,bayor cini..tp diorang punye sistem pengurusan mcm kure2..lembap nk mampos..
nk dijadikan cite,aku tergolong dlm golongn yg x bernaseb baik sbb time registration,aku xde group..bkn aku sorg j,mmber2 laen pon rmai gk..terpakse laa buat add drop yg xpernah dilakukan sepanjang 4 sem kt cni..tp sem ni yg buat add drop rmai giler..duk dlm dewan tu j da mcm ikan sardin..klo skejap xpe,lame nk gile..aku buat dr 8 pg,pkol 5 petang bru siap..punye lah lame..air2 minuman pon x bg mase tnggu..klo ade mkn2 nk gk aku duk c2 lame2..gilo..nk bli tiket bola terenganu lwan selangor pon x lame cenggitu..
x lame pastu ade lg khabar angin,yg mmg x menggembirakan..x tau betol k x,kos yg aku ambik nih,nk dipanjangkn dari 4 tahun,jadik 5 tahun..lame nyer..aku x sanggup..asasi dh 2 tahun,dh merane..klo campur2 jadik laa 7 tahun ntuk grad..amende ni blajo lame2..laen laa klo nk jadik doktor,ambik medic..yg jadik lame blajo 2 sbb ade j mnde2 sampingan yg aku rase dh x perlu sbb menyerabutkn idop aku j..bodo2..aku tau,mmg kene blajo smpai liang lahad,tp klo dh pressure nk wat mnde..idop pon x heppy...aku harap mnde ni x betol..sbb aku pon mlas nk pikir2 psal nk pindah2 unievrsiti..klo dh trok sngt,aku terpakse pikir laen aa..
oleh itu,kt sape2 yg nk masuk u nanti,pikir sebaiknye..klo nk msuk uia dgn hati gembira,disarankan jgn ambik kos yg aku ambik..bikin pening kepale aje..ok laa,aku pon ade kerje laen nk buat..len kali aku pos lagi ape yg patot..asssalamualaikum..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 13, 2009

konvo oh grad



salam syawal ntuk pembace pos ni walopon syawal tinggal lg 6 hari j..dgn tinggalnye syawal beberpe j hari lg,tp open house ttp jalan...smpai ari las pon boleh jd ade lg open house..hbat btol rakyat malaysia sambut raya...tp kali ni aku bkn nk ckap psal raye...tp pasal graduation..taun ni j aku pegi 2 majlis konvokesyen...1st aritu mase bln 8 dlm 2-3 minggu lg nk puase...yg tu konvo kakak aku,dkat UPSI,tg.malim..ok laa jgk majlis tu..walopon hujan lbat smpaikan para graduan kne diangkut pkai bas ntuk k dewan konvo{pdahal diorang ngade2,tkut kne hujan},tp mjlis ttp diteruskan..yg UPsi ni xde lah terkesan sngt kt aku,tp yg aku pegi due ari lpas bleh jadik.

11 oct yg lalu(ahad),aku pegi konvo mama aku kt uia gombak...bertolaknye shari sblom tu lah sbb da tempah satu hotel kt kepong..slalunye tmpah kt otel murah2 j klo pegi kl,tp kali ni sbb mama aku yg konvo,nk class laa ckit..hihi..smpainye kt crystal crown hotel 2 dlm pkol 6..perjalanan sume lancar dr terengganu,cume bile da msuk gombak,slow ckit sbb org bru blik keje..da check in,mandi2,smayang2,perut pon meminta diisi..lalu kami sekeluarga berjalan k kdai mkn berhampiran ngn hotel..mkn besar jgk kami pd mlm tu..gembira nye bkn kepalang..haha..penat punye psal,ntah knape pdahal bkn bawak kete pon,aku pon tido awal laa jgk mlm tu..aircond hotel kemain sejuk lg..slamat ade sweater yg aku bwak dlm beg..

esoknye,bangun awal ssb nk sarap kt hotel..habis aku bedal..time mkan tu laa jgk ade kekonfiusan berlaku..aku da target satu masakan daging nih..name die beef bacon..aku x kisah pon psal bacon tu..bile 64 perkataan beef j.aku bedal tros..bkn msuk mulut,ltak dlm pinggan..tup2,tetibe adik aku ckap bacon tu swine@babi..terkedu aku seketika..lalu aku buang trus..tp aku tngk melayu laen rilek j mkn mnde alah tu..aku pon gune 'concise english' yg ade dlm nset aku..bacon mmg berkait ngn babi pon..aku pon no cmment laa..pas aku kua dr cafe tu mama aku bgtau,konsep yg digunakakn di situ mcm daging salai laa lbih kurang..haha..x merase laa aku mnde alah tu..

dlm pkol 11,gerak aa pegi gombak..aku x teruja sngt sbb da slalu msuk c2 time nganto mama aku dlu..time smpai tu bosan laa jgk..x tau nk wat pe sbb mama aku punye sidang petang..die xpe aa duk sembang2 ngn kwan2 die..aku pon round laa dkat2 area dewan konvo die,kt tmpat jual bunge..pastu datang laa sorag mamat mane ntah,bg bunga free sejambak..klo awek xpe laa jgk..aku da ckap tanak,die bg jgk..aku pon konfius laa..bunge da laa mhal sbatang2,tetibe lak aku dapat free..lawak2..pastu aku pon blah aa tros dr c2,bg bunge tu dkat mama aku..die pon heran,cmne aku bleh dpat bunge tu..haha..ptang tu,pkol 2,graduan msuk dewan..aku pon lg x tau nk wat pe..konpem laa lame gile..slamat ade pesta konvo..bleh laa jgk jln2,cuci mate..aku pon bkal masuk c2 gk lpas ni..insyaAllah..boleh laa usya2 tempat..

tp satu yg menarik psal uia(walopon security die bengom) ialah awek2nye..cun2 smuenya(biorpon kt laen masih ade)..pastu dressing pon ikut trend skang ni yg mcm yuna tu..aku bkn lah ape sngt,tp klo dpat awek cm tu,alangkah gembiranye di hati..tp aku sedo,aku ni bru laa 19,so tngk2 j boleh laa..tnguu laa aku besor3 ckit klo nk ngorat pon..haha..ari tu keje aku mkn ngn minum j..sbb x tau nk wat pe..mmber2 pon xde kt citu..senior ade aa..senior wat pe..ade2 mmber pon sorg j..funna pin..smpat laa jgk sembang2 skjap..da pkol 4.30,majlis blom abis ag,aku da penat..aku pon pegi j laa ntggu kt tepi dwan..naseb baek tnggu x lame..pkl 5 j da abis..time ni mmg sesak..merate org duk ambik gambor..x ketinggalan fmly aku ..hahaha..da sdh ambik gmbor,aku pon terpikir bahagie nye klo aku yg ade di posisi berjubah biru muda mcm kain bdk sekolah menengah itu..spanjang mase asyik senyum 64 gigi j..tnggu dpat kerje,bleh bli umah,kete dan mcm2 lg aa..

tp klo ditengok keadaan lecture kt uia 64 mcm ssh..tp aku akan cube sbaik mungkin..sbb mmg bes bile dh grad..bes3..aku pon da x tau nk tulis ape..asalnye aku nk bgtau j yg KONVO KT UIA HAPPENING GILE...die punya environment pon terbaik ooo..hahaha..wassalam


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 9, 2009

cuti sem ku yg biase2 j...

assalamualaikum..kwn2 yg duk kt umah,cmne cuti???ok x???pejam celik,pejam celik,aku da stay kt umah 4 hari da..x tau laa mnde yg aku wat kt umah spanjang 4 hari ni..ari tu smapi2 j aku trus on9...x ckap bnyk..org pon mmg xde kt umah sbb ma ngn abah pegi ngajo,adik2 sume pegi skola..yg ade kkak aku j kt umah..tu pon mmg ssh nk bgun tdo awal pg2..area2 pkol 10 bru nk trun..aku bkn on9 ape sngt,tp skang ni bleh ckap yg aku ngah addicted ngn facebook..social network ni special cket klo nk banding ngn yg laen..klo dlu time skola2,lpas2 spm,duk tergilakn friendster,tp lpas ade mnde alah bernama fesbuk ni,mmg x terjenguk frenster tuh..dgn kuiznnye yg ntah pape,shoot out yg mcm2 jenis dan snang cite,mmg intresting a..

msuk ari kedua,tangan da teringin nk pegang stereng kete..kt umah aku,ade satu j kete reserve..kereta charade lame..mase aku skola rendah lg abah aku beli..tp x tau nk pegi mane ,jadik aku pon on9 dlu skjap,pastu buat rutin harian,beli surat kabor..kedainye dkat aje,tp da sbb nk bwak kete,pusing dlu ikut jln jauh cket,ambik2 angin pagi dlu,bru lalu dpan kdai newspaper..beli laa,xmhal pon..1.50 j kot..umah aku slalu beli berita harian..klo kt hostel slalu beli kosmo sbb ade harge ntuk dak2 u,70 sen..klo nk beli metro mintak maaf bebanyak laa ye..x minat sbb ade2 j penambahan citer..kdang2 2 melebih2 pulak..muke depanye pulak,ngalahkan berita utama..da siap beli paper,x tau nk wat pe..nk sarapan xleh sb puase 6..kt umah aku smue org puase 6..x bes aa klo x join sbb xde org masak jgk time lunch..puase laa same2..hari tu,aku on9 ngn tido j..smpai laa bukak puase berhidangkan homemade char kuey teow..mkn laa dgn sepuas hatinye..

keesokkannye bru aku pegi round bandor sbb aku mmg da jnji ngn shabat sebilik ku yg baru balik dr exam muet,ahmad..pegi bandor ari tu mmg dgn tujuan yg jelas..aku nk autor jeans aku ngn autor baju palah torres..ntah mcm mane,kkak die bli baju raye kt die aritu,tp terlebih besor pulak..ade laa kedai yg sedia menerima baju tersebut..bhgian sluo aku snang j sbb kt bastand tu ade berlambak2 kdai yg autor sluo..aku pon da ade satu kdai yg aku slalu pegi..da anto,tauke tu kate dtang ambik pkol 3..lalu aku dan ahmad mati akal ntuk menuju k mane slpas itu..lpas tu jgk aku ade rase bengang ngn penjual2 topup..sbbnye,klo nk topup 5 rinngit dan kebawah akakn dicas 50 sen..50 sen????bnyk tuu..si ahmad ni pulak,time shop keeper tu bgtau cm tu,teraba2 carik duit 50 sen sbb die nk topup 3 inggit j..kebetulan pulak,aku da gune syiling aku time nk byor parking td..naseb baek ade sorg makcik kt tepi ahmad yg bru lpas topup,bg die 50 sen..ahmad pulak trus ucap tq..lalu terlintas lah di fikiran ku,x sie2 kerajaan wat kempen 1malaysia..hari tu mungkin hari ahmad,esok luse mungkin hari aku pulak..lpas tu bru kami lepak kt cc..ahmad pon pegi cc sbb nk berfesbuking..aku pon x pham..hbat sangat k fesbuk ni aa???las2 kitorang maen fifa09..multiplayer,ahmad menang skali,aku menang skali..dh setel smue,aku blik umah trus..tido..

tyme hari jumaat pulak,umah aku ade wat mkn2 ckit..ntuk mk sdare aku ngn family die..sbb raye ari tu kn aku ngn family raye kt trg shari j..so,sbb nk jemput jgk mk sdare aku ni raye,buat laa mkn2 ckit ntuk die dan keluarge nye..boleh laa than..mama aku buat laksa ngn sate j..lg pon,raye masih ade..cume kemeriahan nye dh x terase sngt..lagu kt radio pon dh hampir xde,crite kt tv lg aa..hari ni,yg ade pon cume cite lemang si bujang sepah..lawak gile..mmg x slah diowang jadi juare raja lawak tu..aku da tngk cite tu bnyk kali pon,bleh gelak2 lg..hahaha

k laa,smpai c ni j update aku ntuk 4 hari pertama cuti semester 4 ni..ntuk kwan2,klo len kali umah aku ade wat mkn,aku ajak aa korang smue datang yep..wassalam..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 7, 2009

istimewa lpas exam ..

z+z=2z,nya pastu awek seteksi dgn diorang..


seperti yg dijanjikan,post kali ni nk ckap psal 1st experience pegi ice skating..nk mule dari mne ek??nk di jadikkan laa pos ni,sebenonye da lame jgk laa aku usha2 pasal esketim ni..mse short sem dlu dah ade pegi pusing2 kt sunway..tp time 2 elaun xde,so xleh laa nk main..dan lpas tu pulak,ade laa jgk kawan slalu duk ajak pegi maen mnde alah tu,tp minat pulak da kurang..yg semangat nk pegi pon x sbulu ngn aku,mmg aku lg x smangat nk pegi..tp yg lpas exam bru ni laen cket..habis exam,mule2 kwan aku kt blik abc123 ajak dlu..sbb aku ngn diorg pon xtau nk pegi jln 2 kt mane..bile aku pon da termakan pujuk rayu diorang,aku pon terus bergegas pulang k blik aku di abc120 lalu membangunkan mmber aku yang mukenye look alike dgn sorg lecturer di situ..di pon x ckap bnyk,dgr rmai mmber nk pegi,terus salin baju..same laa dgn jira mubin tp terpaksa ditepon sbb xde kt blik..

time tu da dkat nk zohor,so kitorang mkn dlu,pastu smayang,then trus gerak pi sunway..kua mcm biase ikut laluan masjid..bkn pe,sbb security gad kt situ x leh blah,sbb diorg punye thap ke'strict'an diorang x leh dijangka..ade kalanye ok,ade jgk x..mcm biase,skang ni tambang bas pon lbih kurang mcm teksi,maka teksi adalah 1st choice kerana ia lebih pantas dan tuntas..tunggu teksi x lame,dlm 5 minit lbih kurang,brenti laa satu teksi..drebar nye india..bg aku pemandu india ni kdang2 kerek ckit..suke tipu harga,tp yg ni laen,punye laa bagus..mcm2 disembangkan oleh beliau bersama kami..pdin macho duk depan,aku duk kt tengah,fashli kiri,jioe kanan..10 minit pastu j da sampai..hbat kn??dkatnye tmpat kitorang ngn sunway..

teksi da bayar,glove da ade,lupe pulak,stokin x bwak..adoyai,excited sngt nk pegi katekan,kne bli lg..pdahal kt hostel punye laa bersepah stokin atas rak..nsib bek pasaraya besar giant membantu,tp giant kt situ x besar sngt..ade k ptot jual stokin 99 sen..mmg laa kitorang x teragak2 ntuk membelinye tanpa rase segan dihati..xkn nk bli satu sorg kot,jdik sume yg xde stokin,kumpulkan skali dan byor skali.hahaha..bli 5 pasang..thap kenervesan makin tinggi sbb slame ni duk kutuk,duk gelak j dari atas tngok org jatuh la,berpusing2 la kt dlm kandang yg dilitupi ais t'sebut..da smpai kt kaunter,bayor 13 hinggit sorang,pkai tag,ukur kaki,ambik kasut pkai dan ready nk maen..waaaaaaaa..excited bile ba*i..haha..ingtkan aku ngn group aku j ade kt situ..upenye rmai lg dak2 uia kt c2..saranan di sini menyatakan uia patut mmbina sebuah datarn ice bg memudahkan studentnye maen iceskating..yg dgn awek pon ade,dgan mber pon ade,sorg diri j xde..gelanggang dibuka jam 3 petang..aku pon dgn mmber yg 1st time try,bermain laa..gerak sane,gerak sini..langgo2 org pon ade..maen mnde nye,duk pegang kt tepi2 dinding..licin nk mampos..ingtkan senang..rase mcm da meluncur,tp bdk2 laen tngk kite mcm berjalan,punye laa lawak..tp nk wat cmne..pusing 2-3 round,boleh laa..org laen selit-menyelit,aku pulak slide-menyelide..xpatot2..skate pon slow2 j..mne x nye,dlm slow2 2 pon da terjatuh..tp xpe laa walaupon dlm ati terase jeles jgk tngk org laen da pandai maen..hihihi..

sesi pkol 3 ditutup pkol 5.00..smpai stakat tu,boleh kate smue yg baru blajor da bole skate kot..cewaaahh..klo xbleh x tau aa nk kate ape sbb awang goneng ngn shukri AR bersungguh gile..lpas rehat ntuk smayang asor kejap,minum2 ckit,sambung maen lg..time ni laa ade aku jatuh teruk cket sbb xpndai nk break..x sakit,cume sengal dan lebam di lutut..haha..dak2 laen maen smpai pkol 7,tp sbb aku nk naek bas malam nye,aku pon gerak awal cket laa dlm 6.30..motifnye,palah torres duk menunggu kepulanagn aku kt blik sbb da janji nk gerak same2 pegi stesen..kt las2 sblum aku gerak tu laa smpat jgk ambik gmbar skeping due..rugi jgk rasenye 1st time pegi xde ambik gambor..hajat nk ambik gmbor sorg2,tp sukar sbb bdk2 ni pon photogenik,pantang tngk kamera..

ni smue muke yg bru blajo maen..hihihi
ni gabungan yg pndai maen ngn baru maen..muahaha

da,ckop smpai di sini..walaupon ice skating ni meletihkan,dan wat kaki aku melecet,tp still mnyeronokkan..kwan 2 yang blom maen,pp kiki,palah torres,che'er,chamakh,ilpaan,jepah keeper,sang harima jgn risau sbb 6t bile da bkak sem baru akan ku ajak kamoo smue ntuk ke sane..klo xmau jgk akan ku pakse..hahaha..wassalam.

perhatian:dgn ini juga diberitahu aku blom lg smpai tahap addicted..juz skating 4 fun
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 6, 2009

selepas raye..

bertemu kembali dlm edisi khas selepas raye..aku raye taun ni 4 hari j..kt terengganu shari,pas2 kt kg johor 3 hari..tup2 da kne blik pusat asasi sbbnye nk ambik exam..psal exam ni pon satu hal yg buat aku rase bengang ngn pihak universiti..dah laa dtang exam awal skali,blik pulak pling lmbat..mcm sial j..tp exam pon da slesai,kire xpe laa..bnyk jgk kertas2 exam yg x brape nk tebal,dipenuhi soklan2 yg mencabar jiwa dan raga dilunaskan oleh aku dan member2 laen dgan jaya nya..exam ni laen cket sbb biase x study kt blik study..tp ntuk exam ni trase nk join keri sbpi,che'er comel,danial badak,falah torres,jira mubin dan rmai lg di sane..

bile da lpas exam,(pdahal ept speaking ade lg)smue da buat kepale sndiri..yg nk kuo pegi,kuo,yang nk lyan movie,ngadap laptop 24 jam..jadual harian pon da betukor..siang mengantok,mlm berjaga mcm nenek si bongkok 3..maybe sbb nk tlong pak gad ngn mak gad yang sedang tido kt pos2 diorg kot..

hari pertame lpas exam,lepak2 dlm blik j dlu sbb letih study..mne x nye,2 paper maut berderet..mule2 math,pas2 chem..aku ni mse midsemnye x ok sngt result..so kne la bersemangat ckit..klo x,x pasal2 kne kluo u nnt..masuk ari kedua ,da ramai kluo outing,dating n mcm2 lg..ari tu aku pon termasuk laa dlm golongan yg kluo tu tp bkn dating..bersame 3 org mmber yang lain..name x disebutkan disini sbb diorang ni pemalu,tp handsome..muahahaha..x g mane2 pon..sekadar window shopping kat mid valley..nk kate loaded,x sngt kot..tp ckup laa nk mkn nye..ari tu punye baik,sasaran2 ntuk menjamu perut2 yg lapar ditargetkan kat 2 kdai yg agak famous laa antare bdk2 u..big apple ngn domino's pizza..perghh,gembira perut kami mkn mkanan2 tersebut.hihihi..ni ade laa ckit gambor mkanan j..mkanan xde..klo nk tpn aku..hahaha

mase hari k-3 tu ade mmber ajak pegi openhouse..bkn 1,tp 2 openhouse..dilema jgk seketika itu..walhal satu rumah mmber,satu rumah sedare mmber..mane satu patot pegi???aku rase aku da buat keputusan terbaik,jadik aku pon bolos saja k rumah mmber aku yg sorg tu..bleh than jgk jauh nye..kt rawang..satu mnde yg aku rase kurang bes ntuk ke sana sbb kne naek ktm yang lembab mcm kure2 serta dipenuhi rmai org..kdang2 lbih teruk berbanding ikan sardin dlm tin b'jenama cap ayam..tp bile da smpai sane,mmg laa bes..dapt mkn2,sembang2 ngn mmber yang blajo kt kordan..die bru blajo sane stahun,tp pengalaman dh mcm org lame kt sane..open house tu pon sederhane j..chatting laa kami smue dari pkol 3 smpai pkol 7..tu pon ade lg yg blom disembangkan..ble smpai time nk blik bapak mmber aku yg bername mursyid ni tolong laa nganto kan kami k stesen ktm rawang..daa laa die da bg bekal buat blik hostel,nk bg lg duit raye..katenye buat tambang blik..kami 3 org sepakat tidak menerima wang tersebut dgn menyatakan kami datang ntuk berjumpa beliau dgn ati yg ikhlas..bile da smpai hostel,mkanan2 pon da d bagi2kan ngn ahli dorm maka selesai laa disitu ntuk hari k-3..

masuk ari k-4,poket da rase mcm nk kering kontang j,tp duit masih ade..so,ari tu dduk lpak2 j..maen game,tngk crite,mkan2,tido2..siang tu kne tido sbb mlm tu pkol 11 ade match liverpool ngn chelsea..mlm tu jgk laa aku rase kecewa sbb liverpool klh..sbb tu aku x nk tulis pape psal perlawanan tersebut..ditambah pula aku mmg fuck drogba hitam yg gile babi bile berlari dan kuat berlakon mcm hero hindustan yg xbrape nk hensem..

time hari k-5 ni laa bes cket..ade laa mnde bru yg aku buat dlm hidup aku..1st time laa katekan..tp pg tu ade test speaking dlu..boleh laa buat walaupon ade laa part2 yg sangkut2..ari yg bertarikh 5 oct 09 tu,aku pegi iceskating..tp psal ni akan diposkan di pos yg sterusnya..hihi..

akhir kata,slamat bercuti ntuk mmber2 uia,ade umur,jmpe lg sem dpan dgn wajah baru,semangat baru,penampilan baru dan laen2..las skali ingin juga diselitkan selamt maju jaya..peace(",)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, September 13, 2009

puase k-2 di rumah

hari ni puase sh msuk ari 23..22 hari da lpas..mcm2 jgk mnde da jadik spanjang puase ni..tp mlm tadi laen ckit..lpas bukak puase,mate da berat..nk kate setan,setan xde bln2 mulia cenggini..mungkin sbb mkn kot..mane x nye,time berbukak 2 smue mnde aku bedal..mknan special laa jgk yakni mee bandung,nasik putih berlaukkan daging masak kicap berserta air tebu dan kuih tradisional trengganu yang diberi name qhasidah yang juga telah dihantar oleh sepupuku setelah dikirimkan oleh makcik ku yang tinngal di kampung gelugor(mcm name buah kn??)

sambung cite balik,tido punye pasal,x pegi laa terawih..ish3..dgn azam yang kental,aku bangun tido,smayang isyak dlu..da semayang isyak,doa banyk2,ade pulak bola liverpool maen kt tv..lwan burnley(yg klahkan man utd ari tu)..tertangguh pulak terawih nye..(aku pn pasang azam laen plak..azamnye nk trawih lpas match tersebut..match 2 ok laa jgk..tp stiker pujaan x score..yang score nye ayam isreal,benayoun..hatrik pulak tu..gol yg kuyt score pon die yg assist..mcm xdeo rg laen j..steven G punye try asyik kne block j..match result 4-0..

lpas match tu,azam pon berjalan dgn lancar..smayang laa terawih 8 rakaat..lpas trawih tu,bdan rase x bes j,nk demam kot..aku pegi dapur cari ape yang patut..hajat dihati mahu manemukan penadol yg menjdi kegilaan ramai,panedol actifast tp apekan daya,yang ditemui hanya penadol biase..x kire laa penadol ape pon,hsil pembelajaran dalm kelas bahasa melayu semasa di sekolah dlu mengingatkan aku kpd pepatah ' mencegah lbih baek drpd merawat'..aku pon telan j laa penadol tu..nk lebih berkesan,mkn laa 2..tp korg kne ingt,penadol tu mengandungi paracetamol,jgn melibihi dos yg tlah ditetapkan..

dh mkn penadol,ade pulak match yg bleh kate ulung jgk aa dlm epl season ni..team dgn lambang ayam yg jgk tngh top form skang ni,tottenham kwn pulak ngn team lambang setam kaler merah,man u..cuak gk man u sbb 1st attack j defoe da score..tp bola itu bulat,maen punye maen dgn p'maenan ala street fighter,terbang sane,teerbang cni,lompat sane,lompat cni,terjah sane,terjah cni,make terkeluarlah sekor setan dr pdang sbb kne kad merah..lpas scholes kne,time man u da leading 2-1, man u maen mcm biase j.tup2 ro0ney tambah satu lg....mnang laa man u akhirnye..tp pd hakikatnye aku x skong mne2 pon antare 2 team ni..

lpas tu aku msuk tido..nk bgun sahur tu ssh laa ckt sbb tdo da lwat..da abis shur,hold dlu tdo barang setengah jam takut2 t'lpas terus..lpas smayang ngaji2 cket..lpas tu sambung tdo.ingt kn nk tido jp j..tp sedor j da pukol 1 tgahari..terkejut berok aku..ingt kn kn hostel j cenggitu,kt umah pon t'jd jugak..oleh demiian itu,aku tambah azam baru xnk tido sampai tnghari dh..haha..

p/s:marilah kite kurangkn tido,bnykkan beramal,ataupon buat keje ape yang patot..
kemas umah pon ok memandangkn raye pon da dekat
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, September 11, 2009

punye laa nk cepat kaye..

mlm td pkul 10 j dh siap packing2 barang..semangat nk blik kampung ni..sblum tu ade laa sorg member ni dh mkn nasik..pkul 10.30 j bas pon jlan trus pegi destinasi yg agak jauh,terengganu..xsampai 10 minit,mate pon dah mule dah naik turun naik turun..mmg ngantuk aa sbb pg tu tngk world cup qualifier..england lwan crotia..england mnang,fuhh..bkn slalu mcm tu,tp lepas capello jdik coach j,style england maen pon dh laen..pling bes midfielder yg hebat score..bkn sorg satu,tp sorg due gol..punye lah hbat.. tersasul pulak dh crite psal bola..bile dh ngntuk tu,tdo j laa..sedor2 j dh ade kt gambang..mmber2 pon ajak laa trun mkn..ingtkn bas tu brenti ntuk sahur,tp bile tngk jam bru pkul 1 lbih..tkut x sempat sahur,kami pekena lah ape yang patot..mmber yg dh mkn sblum naek bas td pon mencekik same jgk..harge boleh than laa kt R&R ctu..dh lpas2 mkn,buang air giliran lepak pulak ambik turn..duk tercongok laa dpan bas smpai pok drebar tu tkan hon..msuk laa dlm bas mcm anak ayam bratur nk masuk kandang...x smapi 2 jam smbung perjalanan,si drebar brenti lg..kali ni kt dungun plak..pastu berdiri lah sorg hamba Allah wat annuncement ni brenti untuk sahur..trun laa bas skali lg(rmai2)..nk mkn rase knyng lg sbb td bru pas mkn..tp mber yg dh mkn ni nk mkn skali lg..ish3,tong drum k ape tu???dh mkn nasik kukus pastu mee kari,x knyng2 lg..diepon mkn laa skali lg ditemani bersama sorg mmber yg badannya agak besar..tidak ditanya pula harga spinggn nasi berlauk baersama segelas milo peng itu berapa..sepeniggalan lbih kurang sejam dr restoran itu,si mmber pon mengeluh seorang diri..ditanya begini:
''bkpe mu nengung??"
dia pon menjawab
''x nengung bkpe,aku mkn td harge 5.70"
seraya die pon ketawa bersama teman mknnye td..ditambah pula:
"aku bru j tkan 20 iya td,tinggal 5 iya ag"

dapt dilihat disini bagaimana peniaga meraih untung yang terlampau tinggi drpd pelanggannya sepertimana peniaga kedai mkn itu mengambil kesempatan ke atas mmber2 ku..

moral of the story:
-ade baiknye klau bertnye dlu harge mknn itu sblum m'beli..
-x yh mkn bnyk2,mkn 2 kali sblum sahur tu pon dh oleh di kre sbg sahur..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

1st time nih..

kwn2 jgn ketawa pulak ble tngk aku maen blog ni..knape aku blogging ek???nk kate sbb minat 2 x lah jgk..tp skang ni mmber2 slalu duk ckap psal blog j..dlm blik ckap psal blog,g pasar mlm pon sembang pasal 2 jgk..trase menarik lah pulak..so terciptalah blog yang x brape nk hebat ni..blogger beginner lah katekan..tp xpe,stiap benda smua bermula dari bwah..
so,kamu semua tunggu lah kot2 blog ni bleh jd 1st choice untuk tatapan anda diwaktu lapang same seperti korang slalu isi mase lapang dgn maen poker ataupun bace sokernet..wassalam
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com