Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

20 sen,10 sen

haha,da mcm ape style ambik gambor..tp xpe ah

mcm biase,saat berganti saat,minit berganti minit,jam berganti jam,hari berganti hari..pas2 da ckup 12 bln,giliran tahun pulak ambik turn nk kne ganti..mlm ni,khamis mlm jumaat yg mulia,thun 2009,tahun yg penuh dgn mcm2 kontroversi tp bkn dr aku akan melabuhkan tirainye..klo kite tngk tv,mst ade rancangan yg dibuat ntuk highlite ape2 yg penting mcm malaysia menang emas bola kt sukan sea ari2 dn mcm2 lg..aku malas nk tulis bnyk..haha..same goes 4 me..bnyk mnde terjadik sepanjang 2009..dr sekecik2 perkare,smpai laa yg penting2..aku pn xleh nk list aku rse..tp pd firasat aku,aku agak berubah..cket j,xbnyk...masih mcm dlu..haha..perasan betol..

sepanjang 2009 jgk,aku ngn mmber2 kt blik aku mahupon blik laen semakin akrab..mcm cekelat hacks dan pembungkusnye..tp bile aku cakap pasal cekelat hacks aku akan teringat satu kisah mase aku kt sekolah dlu..ade laa sorg cg aku,mase tu dlm kelas,die cg pjk(pendidikan jasmani dan kesihatan) tp dlm mse yg …

mid sem yg final

aku mase kt kg parit perpat ari tu..bes3

alhamdulillah,da lepas midsem aku ntuk sem k-5 nih..rase mcm bes j..x tau knape sbb mmg aku rase cukup ditekan mcm ade kt bwah batu..da lepas smue 4 paper,inilah mase terbaek ntuk aku terus bersahabat dgn blog friendstop aku ni..nk update slalu kne tunggu abis foundation ni aa..dlm bln 3 nanti..sabo ye..tu laa mnde yg slalu datang dalam kepale aku..aku nk blajo yg terbaek,dan bnyk2..haha..bkn blajo pasal engineering j..klo blajo mnde2 mesin2 ni j alamak x happy lorh idup aku...

skang ni aku ade hobi baru..agaga..aku blajo maen gitar dgn aku suke layan cerita@lagu@culture org2 korea..kdang2 aku terpikir,ape laa pekdahnye aku wat smue ni..tp aku pon x dapt bg jawapan..nk kate aku ade peluang pegi korea,lmbat lg kot..ape2 j laa aku @korang smue pembace nk pikir,asalkan aku x tinggalkn kewajipan aku sbg seorg muslim..bkn ape,sbb klo buat 22 mnde alah ni,mase mmg berlalu dgn pantas..x mcm mase yg berlalu bile ade dlm kelas ataupun mase duk dlm bas…

holiday villa temerloh

muke2 sejuk yg xmandi pg..

wah,lamenye aku x update blog aku nih..betol gk org ckap,hangat2 tahi ayam..
tp aku rase mcm nk update dh blog ni satu mase dulu,tp cbuk ngn exam..pdahal bru midsem j kot,tp mmber2 sebilik smue semanagat mcm nk final..so,aku pon kne ikot jejak langkah diowang aa..klo x,jatuh aa prestasi aku yg da agak jatuh sem lpas..smpai aku nk tngk cite korea yg aku baru beli pon x smpai ati..aku tahan j smpai laa aku blik umah ni,skali ngn update blog.lpas abis j tngk cite korea tu,bru aku update mnde alah yg terkenal dgn alphabet 'B' dikelilingi dgn warne oren ni..mcm tu ah lbih kurang..mcm2 mnde ak tangguh ntuk exam ni..aku harap yg terbaek ntuk sem las nih..maen2,blajo2,tido2..hidup ni kne yg senang2 j..klo bleh xnk pening2..

mcm biase yg berlaku dari zaman dlu kala lagi,lepas exam blik kg..tp aku stay lg sehari kt sane..melepaskn dlu ape yg patot..maen futsal,tngk wayang kjap,mkn2 baru naek bas SP bumi pulang k bumi terengganu..naek bas agak lewat..dlm pkol 11…

ubat untuk mereka yg penat..

1.Sabda Nabi s.a.w. "Tidak menimpa satu orang muslim daripada keletihan,kesakitan ,ham(dukacita yang akan datang),hazan( dukacita yang telah terkena),kesakitan yang menyakiti dan gham(dukacita kerana kehilangan sesuatu) sehingga sekalipun terkena duri yang mencucuknya melainkan ALLAH akan menjadikan semua itu sebagai kafarah(penghapus) bagi dosa-dosanya" .(Muttafaqun `alaih)

2.Ada beberapa perkara yang boleh kita ambil daripada maksud hadis di atas.Pertamanya, bagi setiap muslim,segala apa keletihan,kemudarat an,kesengsaraan dan dukacita yang menimpa ke atas dirinya adanya ganjaran daripada ALLAH iaitu akan diberikan kafarah ke atas dosa disebabkan apa yang telah terkena pada dirinya selagi mana seseorang muslim itu REDHA dan SABAR atas apa yang berlaku.

3.Kehidupan kita atas muka bumi ini tentunya tidak terlepas dari segala masalah dan halangan.Setiap daripada kita tentu sahaja pernah merasa kecewa dan sedih atas segala macam perkara umpamanya kematian orang yang disayangi,ke…

cam bes gk mksudnye

You're on the phone with your girlfriend, She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do

I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like th…

musim kemarau k???

smlm hari yg bertarikh 17 november 2009..klo kt tempat aku blajo ni,hari smlm mcm cambest cket..sbb ade dngr rumour yg kate elaun akan masuk..dan kajian yg dilakukan oleh falahuddin mengatakan elaun yg masuk sepanjang beberape sem yg lalu jatuh pd hari selasa..bertepatan sekali dgn kelmarin,selasa..bgun2 pg j,perasaan cm nervous j...tnggu tkot ade mmber2 bg khabar yg gembira..tp tunggu punye tunggu,xde jgk..ade org bgtau elaun masuk,tp tipu j..sje nk sakat member2..haha..mmg frust sbb da ramai yg pokai skang ni..

walopon elaun x masuk,tp kelas ttp jln mcm biase..awal pg tu aku ade sejam j klas..pkol 8-9..lpas tu aku sarap,lepak j dlm blik..xde wat pe..smpai laa pkol 11 bru aku ade klas blik..klas laboratory..msuk j klas,org ckap psal elaun..dh aa ari tu jgk kne bli buku lab..harge x mahl,8 inggit..tp klo dh name xkeje,xde duit,rse mcm mahal laa pulak kn..tyme dlm klas tu aku duk sblah mmber yg x asing lagi T.U.B.E..dduk2 j die trus sembang..pastu die keluarkan pepatah ni..

"…

juang dan ex-skulmate ku...

mlm smlm aku truskan jgk niat aku nk study...mnde ni xleh maen2..kne buat jgk..tp sblom aku stat study,aku lyan komik kartini karya oleh tembakau..satu aku da abis bace..yg smlm aku bce volume 2..kartini kembali..xbes sngt klo nk bandingkan dgn volume 1..da puas aku rse ngadap buku phy+math,aku pon jln2 g blik mmber2..jln punye jln punye jalan,aku smpai laa kt tmpat yg dituju..tp smue org..study jgk..aku pn jenguk2 j laa ape yg ptot..da puas aku duk kt c2,aku pegi smbung tinjauan mcm karam singh walia buat kt tmpat2 tercemar(aku buat kt tmpat2 yg dpenuhi ilmu) yg slalu ditunjukkan dlm buletin utama..aku pon tnye laa jgk kwn aku psal klas esok dan ape yg kne buat..tp smue 64 mcm da bres,cume ade laa yg x cmplete lg satu due mnde..tp ok laa pd x buat langsung..da xtau nk buat pe sngt,aku baring j atas meja study kt c2,bwah kipas angin yg umurnye aku pn x tau,tp masih berfungsi dgn baek..aku nyanyi la lgu sebijik due..kbtulan,aku bru j gigibirukan lagu dlm nset aku yg diambil dr hanset k…

aku bukan tonggak..

aku bukan tonggak..tu j yg aku boleh kate..tp aku bertuah sbb sem k-5 aku kt cni,aku terpilih ntuk maen wakil kos aku..aku pon x tau mcm mne aku terpilih dalam kalangan rmai2 student yg ade dlm kos aku..aku duk kt bumi petaling jaya ni pon,hidup kait ngn bola j..dari laa masuk daftar,smapai laa skang ni..bola aje..dgn maen bola jgk lah aku ngn mmber2 aku mengeratkan ukhwah yg ade..mane x nye,dh maen ptang2 2 bermaen bersame,time pegi bola pon same2 jgk..smpai penuh kedai..slamat laa kedai2 kt kl ini besor2..klo x mmg sesak laa kedai sukan tu skali skale klo aku dan mmber2 pegi serbu..haha..

tp ni aku nk ckap psal tournament di mana aku terpilih untuk menjoinkan diri ke dalamnye..gembira nye bukan kepalang..x kisah laa aku bkn tonggak..sbb aku maen biase2 j..dlm team aku ramai lagi lebih hebat drpd aku..so klo aku x dpat sumbang kudrat,aku boleh sumbang pendapat mahupon moral..tp aku bernaseb naek jgk sbb ade laa pluang nk maen..walopon aku x skor dlm 2<1 full match,1 sub> drpd …

report punye pasal

minggu ni da masuk minggu k-3 ntuk sem k-5 aku kt cfs uia ni..mcm biase laa,makin lame,makin bnyk keje yg nk kne buat..tutor,lab report,latihan dan mcm2 lg ah..smlm punye insiden,nk buat report chem satu j kot,tp ckit laa punye susah nk isi tmpat kosong dlm kertas putih jenama indah kiat itu..die punye eksperimen senang j,maen titration process j,report pulak yg susah..aku terpikir,adakah ini cara terbaik klo lecturer nk tlong student skor lebih???suda tentu jawapanye tidak sbb klo diorg(lect) nk tlong student,diorang bg markah terus,report x pyah anto..haha..
ckap psal report chem aku yg pertame bg sem ni,awal2 lg da ade masalah..aku ngn mmber2 buat experimen pon xde pkai manual..dgr cikgu punye explaination ckit2 pas2 buat..naseb baek smue nye berlaku dgn baek dab berjaye..dlm lab tu pulak,aku ade jumpe sorg mamat mane ntah..sibuk betol jage tepi kain pengeksperimen..die ingt student x pndai nk buat eksperimen..asyik2 komen tu,komen ni..da mcm makcik yg jual sayur kt pasar aku tngk…

terus terkecewa..

musim epl,champions league terus rancak diiperkatakan dgn kelab2 hebat+kelab2 x berape nk hebat terus maen sampai tahap babun untuk jadi juare..dlm bnyk2 kelab,ade yg aku sokong,ade gk yg aku xleh blah..tp keadaan skang ni x menyebelahi kelab yg aku sokong..ade aje masalah yg menimpa kelab yg boleh dikatekan selalu dirundung malang yg tidak berbau bak kate org dulu2..klo org zaman ini akan kate kelab itu mmg x berbakat..
'youngsters' nye x ramai yg boleh diharap klo nk banding dgn kelab meriam buluh..satu perkare yg amat mengecewakan diri yg x mmpu berbuat ape2..manager pon sekarang ini lebih cenderung untuk menunjukkan kebodohan berbanding kecerdikan...aku berharap die cepat berubah..klo tidak,aku akan bertambah lemah,lemah,dan lg lemah klo kalah..hahaha..ape hal laa semangt sngt sokong mnde2 mcm nih..sbb minat dr kecik kot..kelab pertengahan ngn bawahan pon satu,klo lawan klab kopitas ni,slalu j energtic..tp klo lwan antare kelab laen,maen mcm budak universiti j kot..2 lg bua…

uia-jangan pilih jalan hitam

sebermulanya sem kelima aku di sini,aku x leh nk comment ape perasaan aku kt uia..ari tu aku rase semangat nk stay uia mase aku pegi die punye konvo arituh..
tp skang ni duniA berubah..bile dipikir2 kan balik,hati aku jadi goyah mcm ade sesuatu yg menggoncang..seperti air milo yang dishake dlm shaker kt umah aku..slalu j aku dengar pendapat dari member2 psal universiti laen..ade yg aku dengar,aku ambik peduli,ade aku dengar saje2 sbb nk isi mase lapang..hahaha..maklumlah,slalu sngt di perkatakan..naek bosan pon ade..
uia ni pon satu,slalu j ade mnde yg buat aku bengang ngn beliau..time cuti tinggal brape ari j lag die da buat hal..aku nk cek result x dapT2..aku terpikir gk amende laa salah yg aku dh buat..nk kate ade saman,sekeping pon xde..tup2,time aku maen fesbuk,mmber aku bgtau result kne block sbb x cek out mase nk blik aritu..
aku x tau pulak uia dh jadik hotel satu bintang..announcement x dibuat,sekadar menampal beberape kertas hijau yg x berape nk menarik sbg pengumuman..mmg …

konvo oh grad

salam syawal ntuk pembace pos ni walopon syawal tinggal lg 6 hari j..dgn tinggalnye syawal beberpe j hari lg,tp open house ttp jalan...smpai ari las pon boleh jd ade lg open house..hbat btol rakyat malaysia sambut raya...tp kali ni aku bkn nk ckap psal raye...tp pasal graduation..taun ni j aku pegi 2 majlis konvokesyen...1st aritu mase bln 8 dlm 2-3 minggu lg nk puase...yg tu konvo kakak aku,dkat UPSI,tg.malim..ok laa jgk majlis tu..walopon hujan lbat smpaikan para graduan kne diangkut pkai bas ntuk k dewan konvo{pdahal diorang ngade2,tkut kne hujan},tp mjlis ttp diteruskan..yg UPsi ni xde lah terkesan sngt kt aku,tp yg aku pegi due ari lpas bleh jadik.

11 oct yg lalu(ahad),aku pegi konvo mama aku kt uia gombak...bertolaknye shari sblom tu lah sbb da tempah satu hotel kt kepong..slalunye tmpah kt otel murah2 j klo pegi kl,tp kali ni sbb mama aku yg konvo,nk class laa ckit..hihi..smpainye kt crystal crown hotel 2 dlm pkol 6..perjalanan sume lancar dr terengganu,cume bile da msuk gom…

cuti sem ku yg biase2 j...

assalamualaikum..kwn2 yg duk kt umah,cmne cuti???ok x???pejam celik,pejam celik,aku da stay kt umah 4 hari da..x tau laa mnde yg aku wat kt umah spanjang 4 hari ni..ari tu smapi2 j aku trus on9...x ckap bnyk..org pon mmg xde kt umah sbb ma ngn abah pegi ngajo,adik2 sume pegi skola..yg ade kkak aku j kt umah..tu pon mmg ssh nk bgun tdo awal pg2..area2 pkol 10 bru nk trun..aku bkn on9 ape sngt,tp skang ni bleh ckap yg aku ngah addicted ngn facebook..social network ni special cket klo nk banding ngn yg laen..klo dlu time skola2,lpas2 spm,duk tergilakn friendster,tp lpas ade mnde alah bernama fesbuk ni,mmg x terjenguk frenster tuh..dgn kuiznnye yg ntah pape,shoot out yg mcm2 jenis dan snang cite,mmg intresting a..

msuk ari kedua,tangan da teringin nk pegang stereng kete..kt umah aku,ade satu j kete reserve..kereta charade lame..mase aku skola rendah lg abah aku beli..tp x tau nk pegi mane ,jadik aku pon on9 dlu skjap,pastu buat rutin harian,beli surat kabor..kedainye dkat aje,tp da sbb n…

istimewa lpas exam ..

z+z=2z,nya pastu awek seteksi dgn diorang..


seperti yg dijanjikan,post kali ni nk ckap psal 1st experience pegi ice skating..nk mule dari mne ek??nk di jadikkan laa pos ni,sebenonye da lame jgk laa aku usha2 pasal esketim ni..mse short sem dlu dah ade pegi pusing2 kt sunway..tp time 2 elaun xde,so xleh laa nk main..dan lpas tu pulak,ade laa jgk kawan slalu duk ajak pegi maen mnde alah tu,tp minat pulak da kurang..yg semangat nk pegi pon x sbulu ngn aku,mmg aku lg x smangat nk pegi..tp yg lpas exam bru ni laen cket..habis exam,mule2 kwan aku kt blik abc123 ajak dlu..sbb aku ngn diorg pon xtau nk pegi jln 2 kt mane..bile aku pon da termakan pujuk rayu diorang,aku pon terus bergegas pulang k blik aku di abc120 lalu membangunkan mmber aku yang mukenye look alike dgn sorg lecturer di situ..di pon x ckap bnyk,dgr rmai mmber nk pegi,terus salin baju..same laa dgn jira mubin tp terpaksa ditepon sbb xde kt blik..

time tu da dkat nk zohor,so kitorang mkn dlu,pastu smayang,then trus gerak pi su…

selepas raye..

bertemu kembali dlm edisi khas selepas raye..aku raye taun ni 4 hari j..kt terengganu shari,pas2 kt kg johor 3 hari..tup2 da kne blik pusat asasi sbbnye nk ambik exam..psal exam ni pon satu hal yg buat aku rase bengang ngn pihak universiti..dah laa dtang exam awal skali,blik pulak pling lmbat..mcm sial j..tp exam pon da slesai,kire xpe laa..bnyk jgk kertas2 exam yg x brape nk tebal,dipenuhi soklan2 yg mencabar jiwa dan raga dilunaskan oleh aku dan member2 laen dgan jaya nya..exam ni laen cket sbb biase x study kt blik study..tp ntuk exam ni trase nk join keri sbpi,che'er comel,danial badak,falah torres,jira mubin dan rmai lg di sane..

bile da lpas exam,(pdahal ept speaking ade lg)smue da buat kepale sndiri..yg nk kuo pegi,kuo,yang nk lyan movie,ngadap laptop 24 jam..jadual harian pon da betukor..siang mengantok,mlm berjaga mcm nenek si bongkok 3..maybe sbb nk tlong pak gad ngn mak gad yang sedang tido kt pos2 diorg kot..

hari pertame lpas exam,lepak2 dlm blik j dlu sbb let…

puase k-2 di rumah

hari ni puase sh msuk ari 23..22 hari da lpas..mcm2 jgk mnde da jadik spanjang puase ni..tp mlm tadi laen ckit..lpas bukak puase,mate da berat..nk kate setan,setan xde bln2 mulia cenggini..mungkin sbb mkn kot..mane x nye,time berbukak 2 smue mnde aku bedal..mknan special laa jgk yakni mee bandung,nasik putih berlaukkan daging masak kicap berserta air tebu dan kuih tradisional trengganu yang diberi name qhasidah yang juga telah dihantar oleh sepupuku setelah dikirimkan oleh makcik ku yang tinngal di kampung gelugor(mcm name buah kn??)

sambung cite balik,tido punye pasal,x pegi laa terawih..ish3..dgn azam yang kental,aku bangun tido,smayang isyak dlu..da semayang isyak,doa banyk2,ade pulak bola liverpool maen kt tv..lwan burnley(yg klahkan man utd ari tu)..tertangguh pulak terawih nye..(aku pn pasang azam laen plak..azamnye nk trawih lpas match tersebut..match 2 ok laa jgk..tp stiker pujaan x score..yang score nye ayam isreal,benayoun..hatrik pulak tu..gol yg kuyt score pon die yg assist…

punye laa nk cepat kaye..

mlm td pkul 10 j dh siap packing2 barang..semangat nk blik kampung ni..sblum tu ade laa sorg member ni dh mkn nasik..pkul 10.30 j bas pon jlan trus pegi destinasi yg agak jauh,terengganu..xsampai 10 minit,mate pon dah mule dah naik turun naik turun..mmg ngantuk aa sbb pg tu tngk world cup qualifier..england lwan crotia..england mnang,fuhh..bkn slalu mcm tu,tp lepas capello jdik coach j,style england maen pon dh laen..pling bes midfielder yg hebat score..bkn sorg satu,tp sorg due gol..punye lah hbat.. tersasul pulak dh crite psal bola..bile dh ngntuk tu,tdo j laa..sedor2 j dh ade kt gambang..mmber2 pon ajak laa trun mkn..ingtkn bas tu brenti ntuk sahur,tp bile tngk jam bru pkul 1 lbih..tkut x sempat sahur,kami pekena lah ape yang patot..mmber yg dh mkn sblum naek bas td pon mencekik same jgk..harge boleh than laa kt R&R ctu..dh lpas2 mkn,buang air giliran lepak pulak ambik turn..duk tercongok laa dpan bas…

1st time nih..

kwn2 jgn ketawa pulak ble tngk aku maen blog ni..knape aku blogging ek???nk kate sbb minat 2 x lah jgk..tp skang ni mmber2 slalu duk ckap psal blog j..dlm blik ckap psal blog,g pasar mlm pon sembang pasal 2 jgk..trase menarik lah pulak..so terciptalah blog yang x brape nk hebat ni..blogger beginner lah katekan..tp xpe,stiap benda smua bermula dari bwah..
so,kamu semua tunggu lah kot2 blog ni bleh jd 1st choice untuk tatapan anda diwaktu lapang same seperti korang slalu isi mase lapang dgn maen poker ataupun bace sokernet..wassalam