Skip to main content

bini taraf PhD,mau brape ribu?


mungkin benar pendapat yang kate skang ni mas kawen dibayar ikut tahap pendidikan..diploma 1 ribu,degree 3 ribu,master 5 ribu,PhD 7 ribu..haha(rekaan aku) rekaan orang skang ni jauh lebih tinggi rasenye..sebab tu ade yang kawen pon boleh jadi susah..hutang nak buat majlis kawen mahal sangat..baru bahagian mas kawen..blom masuk bab pelamin lagi,kek 18 tingkat lagi,baju  pengantin lagi..botak-botak..disentuhnye bab honeymoon nak ke paris laa,england laa boleh pengsan lelaki tu..haha..

bertingkat-tingkat pon,klo tak sedap takde orang makan jugak

OK,untuk pakcik makcik,awek-awek kat luo sane,jangan laa mahal-mahal sangat..klo mahal sangat,short laa budget nak lepak mamak,nak pegi stadium tengok bola,nak beli kete,nak beli superbike,nak beli TV besor,nak beli rumah,nak honeymoon..untuk kebaikan anak pakcik makcik jugak kan

***tiada niat untuk memperkecilkan taraf pendidikan sape-sape..cume nak share perspektif yang boleh dikatakan agak negatif yang ade dalam diri sesetengah masysarakat skang ni..aku pon belajor biase-biase je..tapi perlu diingat rezeki ade di mana-mana..tak perlu risau..asal kite berpegang pada jalan Allah,ade laa rezekinya..orang kafir yang tak bertuhankan Allah,tak sembah Allah pon dapat rezeki melimpah-limpah,inikan pula kita sebagai orang Islam yang ade upaya untuk berdoa kepada-Nya..InsyaAllah sama-sama  kite doakan agar murah rezeki kite semua =)



Comments

sha said…
Betul tu, tak payah la nak mahal-mahal sangat..

Kita ni nak buat perkara yang dihalalkan pun susah.. Banyak halangan.

Jgn buat perkara ni jadi punca senangnya nak buat perkara haram.
s h e e said…
ehem2...budak tecit ckp pasal hantaran nampak...aritu ckp namo campur pasal hal kawen org tua...ekeke...
huh! mahalnya...kawen lari la.haha
Green Apple said…
hahaha...
hantaran ikut harga pasaran saham.... minyak naik hantaran pon naik...
safarina adnan said…
haha . rasanya kn skrg hantaran ikowt trend kowt . orang lain ltk beribu riban , so dia pun nak jugak :P
~eZmALiZa~ said…
kdg2 bukan mereka yg tetapkan.tp mak ayah mereka yg mcm jual anak.tu baru tahap pendidikan...originality belum pasti lg. ape pon, kalau betul dia ikut taraf pendidikan, kopak la pihak lelaki yg bercinta dgn pegawai atasan.haha :D entry yg besttt :)
scha said…
betul2~ scha setuju 100%.. tayahlah mhl-mhl sgt . . nanti lps kawen dok umah jew, x ley g mne sbb dwet da habes! x dpt nk g shopping .. :)
starzieti said…
biasanya mak bapak yg lebih2 letak hantaran tinggi2. arap2 mak bapak aku takde la macam tuh. hehe ~

cakap pasal kek tingkat2, ari tuh pegi rumah kawin, ingatkan kek tuh betul2 ori rupe2nye tidak. kek kecik yg bahagian atas tuh je yg ori, yg besar2 kat bawah tuh span je. -.-
Chempaka Sari said…
kalau gini lah gamaknye, berlambak2 lah andartu kat negara nih...
MissNadh said…
baik lah..mak ayah sy tak letak tinggi2 punye,skadar termampu ok?

hehehe
Ija AppLe :) said…
sume nie bese parent yg tntukan..
mreke punye daughter xmsuk campur..
tp bese RM5000 da ok,kurg dr 2 xok lah ! ntah.. ^^,
BezBuddy said…
mak bapak pn kene la tgk bkl menantutu keje ape..lau nak mintk hantaran rm10k++...g kawenkn ank ko ngn org kaya

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka