Skip to main content

#23 Ramadhan | ilmu yang berjaya dipraktikkan

panas terik mane pon kat bandor,tapi orang tetap ramai jugak pegi beli-belah..sampaikan aku nak beli barang tak berkaitan dengan hari raye pon susah..apekah barang yang tidak berkaitan dengan hari raye tersebut?hanya sebatang tripod..tu pon aku beli lepas aku survey harge petang semalam..memang nak kene survey dulu laa kan..dibuatnye harge mencekik,mane laa aku nak cekau duit musim-musim raye ni..baju raye pon tak brape nak terbeli..hik3

balik-balik je terus try test..saje nak praktis..sebelum ni pon da ade cube-cube guna yang SAIF SULONG punye..boleh kate geng kamcing jugak laa dalam bab fotografi ni..tapi gambor-gambor yang die shoot lagi kemas dan menggamit mata yang melihat..hahaha(ayat ni biase dalam dokumentari yang disiar dalam TV)..tak caye boleh singgah sini,FIRST DIGITAL..die baru bukak blog ni..blog die ni kirenye 2 dalam 1 laa..promote gambar sambil menulis..tapi aku banyak belajor pasal gambor ni dari die laa..


***tripod pon da ade,lagi mudah nak ambik gambar light trail ke,gambar ombak ke,gambar sungai ke..hihihi..tripod diperlukan sebab klo nak ambik gambor macam ni,kamera kene statik..tak boleh ade gegaran.klo tak blurr laa jawapnye..tapi bile mase nak ambik gambor tu,aku pon tak tau lagi..

Comments

syazu said…
leh wat vlog pasneh!haha..kamera da ade..
syasya said…
yeay senang la nk amik pic sendiri haha
lepas ni makin cun lah gambar2 dia,

hehe ;)
Saif Sulong said…
uhuk3. patot la batuk2 je dari tadi. hee
Walaoooo..bak pinjam 2 ari :)
Leeya Hezlin said…
senang la mau ambil gambar sendiri nanti kan??ehehe..
btw,selamat berfotografi.. :)
Umie Artoqiemie said…
wewit ade tripod baru bau cineee...
Chuu Muqhlis said…
syoknye dh ade tripod!. ley wat bisnes beb XD
Nur Hamizzah said…
bole amek gamba pasport sndirik lps ni. hahaha
Nana (phoged) said…
besala nk dkt2 raya ni,,,
org suner smangat shoppin
Sang Harima said…
Semat ngat mung Mat. Patut a Syasya mari komen sokmo...
Saif Sulong said…
@harima: horla. tgk gmbar pon da tahu semat.
EzayHadry said…
tripod baru tuh!! beli mne?? mahal dok MAt??
jaya jr said…
syazu:haha,vlog tak berani buat lagi..hahaha

syasya:haha,senang laa jugak kan =)

iman:dengan abntuan tripod harap-harap jadi macam OK laa gambar2 pasni..haha

saif:haha,batuk jangan kuat ngt..kan masuk dalam lauk nk buke pose..

areinn:haha,pinajm kene bayar sewa laa sikit..kui3

leeya:haha,senang jugak laa dari biase..kah3

umie:haha,ade bau jugak ea..padahal dah basuh dah tadi lepas beli..haih :p

chuu:haha..bisbess blom pikir lagi..saje je suke-suke buat maen..

hamizah:haha,jangan kate gambar passport,nak buat style IC pon boleh..tangkap pastu terus masuk komputer..agaga

nana:tu laa..shopping je pagi petang siang malam..haha

sang harima:xpe..kire 2 laa..syasya komen pastu mesti mu komen jugok..kih3..

ezay:haha..kat tokyo..hok standard je..hok mahal ade gok..tapi ade hok muroh kite beli muroh..hahaha
hazirah kasimon said…
hoho baguih lepas ni take me jadikk model k..upss larikk XD
blogwalkin here n folo u!!
wish u folo my kecik blog too ^^
raya nnt ambik gambar byk2 :)
jaya jr said…
hazirah:haha,andai kate tahap keseriusan dalam fotografi meningkat boleh je kot..kah3..TQ follow sini

FMTY:insyaAllah..tahun ni banyak ilmu sikit..cam bes jugak laa nak ambik gambor..kui3

heidi:huh =)
Siha. said…
syok ar tu ada kamera nuh.
jeles :/
Miszyuyu said…
jaya jom kita pegi ambik gambarr =)
jaya jr said…
siha:hehe,xpe..kumpul duit dulu..lepas tu baru angkat..hihi

yuyu:haha,datang KT dulu aa baru boleh..kl okat KL pon jadik..tapi lambat lagi laa..haha
LUTFI SYAFIQ said…
aku ade tripod pun xpernah gune. *tipu. tk perlu sgt tripod bg aku sbb aku jarang amik light trail, air terjun n sungai bagai... malas. hehehehe. nnt ko wat pa pannig! amik gmbo kerete..
Miss Aida said…
ala2 artislah...ke artis ni..hehe

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka