Tuesday, August 23, 2011

#23 Ramadhan | ilmu yang berjaya dipraktikkan

panas terik mane pon kat bandor,tapi orang tetap ramai jugak pegi beli-belah..sampaikan aku nak beli barang tak berkaitan dengan hari raye pon susah..apekah barang yang tidak berkaitan dengan hari raye tersebut?hanya sebatang tripod..tu pon aku beli lepas aku survey harge petang semalam..memang nak kene survey dulu laa kan..dibuatnye harge mencekik,mane laa aku nak cekau duit musim-musim raye ni..baju raye pon tak brape nak terbeli..hik3

balik-balik je terus try test..saje nak praktis..sebelum ni pon da ade cube-cube guna yang SAIF SULONG punye..boleh kate geng kamcing jugak laa dalam bab fotografi ni..tapi gambor-gambor yang die shoot lagi kemas dan menggamit mata yang melihat..hahaha(ayat ni biase dalam dokumentari yang disiar dalam TV)..tak caye boleh singgah sini,FIRST DIGITAL..die baru bukak blog ni..blog die ni kirenye 2 dalam 1 laa..promote gambar sambil menulis..tapi aku banyak belajor pasal gambor ni dari die laa..


***tripod pon da ade,lagi mudah nak ambik gambar light trail ke,gambar ombak ke,gambar sungai ke..hihihi..tripod diperlukan sebab klo nak ambik gambor macam ni,kamera kene statik..tak boleh ade gegaran.klo tak blurr laa jawapnye..tapi bile mase nak ambik gambor tu,aku pon tak tau lagi..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

23 comments:

syazu said...

leh wat vlog pasneh!haha..kamera da ade..

syasya said...

yeay senang la nk amik pic sendiri haha

Nurul Iman Rosman said...

lepas ni makin cun lah gambar2 dia,

hehe ;)

Saif Sulong said...

uhuk3. patot la batuk2 je dari tadi. hee

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Walaoooo..bak pinjam 2 ari :)

Leeya Hezlin said...

senang la mau ambil gambar sendiri nanti kan??ehehe..
btw,selamat berfotografi.. :)

Umie Artoqiemie said...

wewit ade tripod baru bau cineee...

Chuu Muqhlis said...

syoknye dh ade tripod!. ley wat bisnes beb XD

Nur Hamizzah said...

bole amek gamba pasport sndirik lps ni. hahaha

Nana (phoged) said...

besala nk dkt2 raya ni,,,
org suner smangat shoppin

Sang Harima said...

Semat ngat mung Mat. Patut a Syasya mari komen sokmo...

Saif Sulong said...

@harima: horla. tgk gmbar pon da tahu semat.

EzayHadry said...

tripod baru tuh!! beli mne?? mahal dok MAt??

jaya jr said...

syazu:haha,vlog tak berani buat lagi..hahaha

syasya:haha,senang laa jugak kan =)

iman:dengan abntuan tripod harap-harap jadi macam OK laa gambar2 pasni..haha

saif:haha,batuk jangan kuat ngt..kan masuk dalam lauk nk buke pose..

areinn:haha,pinajm kene bayar sewa laa sikit..kui3

leeya:haha,senang jugak laa dari biase..kah3

umie:haha,ade bau jugak ea..padahal dah basuh dah tadi lepas beli..haih :p

chuu:haha..bisbess blom pikir lagi..saje je suke-suke buat maen..

hamizah:haha,jangan kate gambar passport,nak buat style IC pon boleh..tangkap pastu terus masuk komputer..agaga

nana:tu laa..shopping je pagi petang siang malam..haha

sang harima:xpe..kire 2 laa..syasya komen pastu mesti mu komen jugok..kih3..

ezay:haha..kat tokyo..hok standard je..hok mahal ade gok..tapi ade hok muroh kite beli muroh..hahaha

hazirah kasimon said...

hoho baguih lepas ni take me jadikk model k..upss larikk XD
blogwalkin here n folo u!!
wish u folo my kecik blog too ^^

アヌムちゃん said...

raya nnt ambik gambar byk2 :)

Heidi Shafiq said...

fuhh..

jaya jr said...

hazirah:haha,andai kate tahap keseriusan dalam fotografi meningkat boleh je kot..kah3..TQ follow sini

FMTY:insyaAllah..tahun ni banyak ilmu sikit..cam bes jugak laa nak ambik gambor..kui3

heidi:huh =)

Siha. said...

syok ar tu ada kamera nuh.
jeles :/

Miszyuyu said...

jaya jom kita pegi ambik gambarr =)

jaya jr said...

siha:hehe,xpe..kumpul duit dulu..lepas tu baru angkat..hihi

yuyu:haha,datang KT dulu aa baru boleh..kl okat KL pon jadik..tapi lambat lagi laa..haha

LUTFI SYAFIQ said...

aku ade tripod pun xpernah gune. *tipu. tk perlu sgt tripod bg aku sbb aku jarang amik light trail, air terjun n sungai bagai... malas. hehehehe. nnt ko wat pa pannig! amik gmbo kerete..

Miss Aida said...

ala2 artislah...ke artis ni..hehe