Tuesday, August 16, 2011

#16 Ramadhan | sudah masuk 2nd half

dimulakan dengan Bismillah,disudahi dengan Alhamdulillah,begitulah sehari dalam hidup kita mudah-mudahan dirahmati Allah..dah sampai angka 16 untuk puasa hari ni..syukur masih ade peluang lagi nak update blog pagi-pagi..

semua orang tengok sukan..tapi klo tak tengok pon mesti tau jugak sikit-sikit..yang paling basic laa,macam bola sepak ke,hoki ke,ragbi ke die ade separuh masa pertama dan separuh masa kedua..klo separuh masa pertama maen tak cantik sampai kene bolos 3-0 agak-agak separuh masa kedua kene ubah taktik permainan ke tak nak bagi menang?mesti laa nak kene ubah kan..klo buat tak tau je kompem-kompam laa bolos sekali ganda lagi..klo 1st half tu kite sekadar seri je,kite akan gune separuh masa kedua nak cari gol kemenangan..pastu pulak,klo 1st half tu pasukan kite da leading 3-0 mesti kite nak kekalkan momentum,cari gol lebih biar menang selesa..perlawanan pon tak bosan..

same laa jugak dengan puasa Ramadhan..hari ni kite boleh anggap kite da masuk separuh masa kedua..separuh masa pertama kite macam mane?klo ketinggalan,ade kurang-kurang kite tambah-tambah kat separuh mase kedua ni..mengaji Al-Quran boleh,dengar ceramah boleh,kongsi ilmu pon boleh..klo kite ni jenis yang biase-biase je,pon kite tambah jugak amal ibadah kite..dulu tak solat Dhuha,harini da boleh start Dhuha..insyaAllah,murah rezeki disamping beribadah..dan klo da cemerlang,kekalkan momentum kecemerlangan sampai hari 30..baru laa berseri-seri wajah masing-masing..klo kite permudahkan urusan dengan Allah,nescaya Allah permudahkan urusan harian kite..

takkan nak jadi macam pili bomba ni je..

***klo berhenti terus hari ke-30 melampau sangat..hari-hari seterusnya kite amalkan ape yang kite da belajar kat Madrasah Ramadhan ni =) 

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

10 comments:

tomatokering :) said...

aminnnnn ~ puasa penuh tak ni ? ;p

syasya said...

betol2..jgn la benti separuh jalan kan.mari same2 tingkatkan momentum! semoga hari ini lebih baik dari semalam =)

Saif Sulong said...

betol3. jangan la kita jadi macam pili bomba. xde arah tuju. haha

Ujie said...

bagi saya, nak istiqamah tu la cabaran paling berat..harini solat dhuha, esok2 mcm kurang rajin.

Lisa N.Yusof said...

ni yang semangat ni. :)

[k]o{q}i[n] said...

teguran menusuk kalbu...hihihihi

Sang Harima said...

Doh kalu seken half kena tukor, nok wat gene?

Eh, cantiknya Syasya. Hai..

KimiCnoL said...

kipidap!hehe

el-janna said...

ngee bola dan momentum.. baguih la tu~

jaya jr said...

tomato:hehe,setakat ni penuh lagi :p

syasya:betol3..kite harap hari ini lebih baik dari semalam :)

saif:ye aa..jadi pili bomba keje tunggu bomba pasang salur je laa..haha

ujie:hmm,ye aa..istiqamah tu susah..yang bimbang lagi satu takut jugak kite ni semangat bulan puase je,bulan biase kiok..adoi..harap2 xdah lepas ni

lisa:semangat3x..moga diberkati hidup kite..isyaAllah =)

koqin:untuk kesejahteraan bersama..aku pon ade gak terlebih terkurang tuu..huuuu

sangharima:klo maen bola kene tukor ye rehat.tp pose klo kene tukor bleh pose lagi..hehehe..

kimi:hehe..bahasa blog yang nice..kipidap eh.mantop2..hik3

el-janna:heheh,bagus kan bola klo ade moementum? =)