Skip to main content

#18 Ramadhan | agama bangsa negara

M : assalamualaikum.

C: wa'alaikumussalam.

M: mu jual mende ning?

C: ooh,gitu aa..bukok kedai kecik-kecik jual cat,baru nk tepek iklan.

M: kedai mu kat ane?mane tau aku nok cat umoh raye ni,bleh singgoh

C: haha,molek ah tu..ambik kad ning..mende-mende mu talipong aa.

M: oKoK..doh kedai mu ni sape jage?

C: bini aku jage,JANET..

M: hah??JANET??mu cine tapi mu jawab salam gok..aku ingat mu melayu

haha,cerite cine jawab salam..duk kat Kuala Terengganu ni,klo cine tu muke tak berapa nak cine,kompem kite ingat die melayu..sebab loghat cine memang takde bunyi langsung klo diorang bercakap..same laa ngn Kelantan..tapi aku macam respek jugak laa cine-cine ni..orang ganu pon ade yang tak pandai cakap loghat ganu..mentang-mentang duk KL lame,duk ganu pon order teh O'ais..hampeh tol..teh O'peng laa brader.

***aku pakai melayu je..tapi kene pikir jugak,melayu skang ni hanya pada title bangsa sahaja..Alhamdulillah,majoriti melayu kite adalah Islam..kite sebut melayu kite tau orang tu Islam..tapi skang ni?ke mana pergi agama?tu kene cek statistik sendiri..melayu murtad berleluasa..mintak jauh anak bini sedare mare sahabat handai daripada perkara ini..amiiin..agama yang dipandang disisi Allah.bukan bangsa..agama dahulu kemudian diikuti bangsa..


Comments

Eye_nee said…
Tidak pandai bersyukur SEGELINTIR bangsa Melayu hari ni bro...
Chuu Muqhlis said…
mintak dijauhkaan kes murtad2 nih..
*baru aku tahu..teh openg rupenye..
tp eja O`peng. kenapa ade (') mcm ade bunyi qalqalah yek? LOL..ce ajar sikit xD
syasya said…
huhu mintak dikuatkan iman..dan jauh dari murtad. itu cine terengganu..ade kawan cine melaka..makan pedas hehe lagi kuat makan pedas dari kite hehe
Allahuakbar...
mintak d jauhkn...
+dieabella+ said…
tula...dulu kecik2 xnk pergi sek agama...bila da besau melahirkan keturunan2 yg xkenal agama...dok ckp psl agama no 1...bla bla bla...smbhyg xjugak...
jaya jr said…
koqin:ni ustaz azhar yang kate..maunye tak betollhaha

eyenee:tu laa..puase2 pon duk berjemur tengah panas pegang sepanduk..baik laa tido berehat jage rumah

chuu:semoga dilindungi semuanya..haha o'peng saje je ade ' ..namak ade kedai tulis camtu..yang betolnye tak tau laa camne..hik3

syaysa:moga-moga terlindung laa kite dari perkara tersebut..huhu..cina melaka tu mesti hobi die pusing2 melake sebab nak test asam pedas mane paling meleleh..kui

are-inn:amin..semua skali kite jage..hubungan dengan Allah,hubungan dengan manusia..sejahtera hidup =)

dieabella:klo yang tak pergi sekolah agama tu satu hal dah..tapi ade jugak yang jenis pegi skolah agama yang cakap macam tak pegi sekolah agame..lagi laa bengang..adoi
Umie Artoqiemie said…
org sekarang ni. senang-senang je nak murtad..
Chuu Muqhlis said…
xpe lah disebabkan kau dah ajar ada ' ,so aku turutkan je hahaha
ramai sangat yang murtad sekarang kan.. hmmm..
eh.. sama lak, sabah pun panggil teh o'peng.. tp sini sebut ping.. :)

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka