Thursday, August 18, 2011

#18 Ramadhan | agama bangsa negara

M : assalamualaikum.

C: wa'alaikumussalam.

M: mu jual mende ning?

C: ooh,gitu aa..bukok kedai kecik-kecik jual cat,baru nk tepek iklan.

M: kedai mu kat ane?mane tau aku nok cat umoh raye ni,bleh singgoh

C: haha,molek ah tu..ambik kad ning..mende-mende mu talipong aa.

M: oKoK..doh kedai mu ni sape jage?

C: bini aku jage,JANET..

M: hah??JANET??mu cine tapi mu jawab salam gok..aku ingat mu melayu

haha,cerite cine jawab salam..duk kat Kuala Terengganu ni,klo cine tu muke tak berapa nak cine,kompem kite ingat die melayu..sebab loghat cine memang takde bunyi langsung klo diorang bercakap..same laa ngn Kelantan..tapi aku macam respek jugak laa cine-cine ni..orang ganu pon ade yang tak pandai cakap loghat ganu..mentang-mentang duk KL lame,duk ganu pon order teh O'ais..hampeh tol..teh O'peng laa brader.

***aku pakai melayu je..tapi kene pikir jugak,melayu skang ni hanya pada title bangsa sahaja..Alhamdulillah,majoriti melayu kite adalah Islam..kite sebut melayu kite tau orang tu Islam..tapi skang ni?ke mana pergi agama?tu kene cek statistik sendiri..melayu murtad berleluasa..mintak jauh anak bini sedare mare sahabat handai daripada perkara ini..amiiin..agama yang dipandang disisi Allah.bukan bangsa..agama dahulu kemudian diikuti bangsa..



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

11 comments:

[k]o{q}i[n] said...

betul tu bro...

Eye_nee said...

Tidak pandai bersyukur SEGELINTIR bangsa Melayu hari ni bro...

Chuu Muqhlis said...

mintak dijauhkaan kes murtad2 nih..
*baru aku tahu..teh openg rupenye..
tp eja O`peng. kenapa ade (') mcm ade bunyi qalqalah yek? LOL..ce ajar sikit xD

syasya said...

huhu mintak dikuatkan iman..dan jauh dari murtad. itu cine terengganu..ade kawan cine melaka..makan pedas hehe lagi kuat makan pedas dari kite hehe

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Allahuakbar...
mintak d jauhkn...

+dieabella+ said...

tula...dulu kecik2 xnk pergi sek agama...bila da besau melahirkan keturunan2 yg xkenal agama...dok ckp psl agama no 1...bla bla bla...smbhyg xjugak...

jaya jr said...

koqin:ni ustaz azhar yang kate..maunye tak betollhaha

eyenee:tu laa..puase2 pon duk berjemur tengah panas pegang sepanduk..baik laa tido berehat jage rumah

chuu:semoga dilindungi semuanya..haha o'peng saje je ade ' ..namak ade kedai tulis camtu..yang betolnye tak tau laa camne..hik3

syaysa:moga-moga terlindung laa kite dari perkara tersebut..huhu..cina melaka tu mesti hobi die pusing2 melake sebab nak test asam pedas mane paling meleleh..kui

are-inn:amin..semua skali kite jage..hubungan dengan Allah,hubungan dengan manusia..sejahtera hidup =)

dieabella:klo yang tak pergi sekolah agama tu satu hal dah..tapi ade jugak yang jenis pegi skolah agama yang cakap macam tak pegi sekolah agame..lagi laa bengang..adoi

Umie Artoqiemie said...

org sekarang ni. senang-senang je nak murtad..

Chuu Muqhlis said...

xpe lah disebabkan kau dah ajar ada ' ,so aku turutkan je hahaha

Asyila Zainuddin said...

ramai sangat yang murtad sekarang kan.. hmmm..

Cik Purple Pinkypuff said...

eh.. sama lak, sabah pun panggil teh o'peng.. tp sini sebut ping.. :)