Skip to main content

#15 Ramadhan | masih ramai insan yang terabai


ni scene pagi-pagi ketika hujung minggu kat pekan berhampiran umah aku..tak sesak..boleh parking kereta suke hati atas line kuning pon takpe..takde orang marah..klo nak maen snap-snap gambor tu memang boleh sangat laa..

cerite pasal pekan yang dah jadi tanoh tupoh daghoh ambe dari kecik lagi,kemajuan tu bukan takde,ade banyak tapi kadang-kadang masih ade suara yang hinggap kat telinga aku tanda masih tidak puas hati..sebagai teman ketika bersua muka dengan sorang kawan,aku dengar je aduan yang dilontarkan tu sambil tengok-tengok ke luar tingkap kereta

"owoh,kappung aku tak dok lapu jalang malang-malang..buleh ye letok pokok-pokok ade lapu ni sining..banyok pulok tu"..ketika itu,aku sedang melalui kawasan ini..

gambar penuh cahaya dekat i-city kuala terengganu

mase aku lalu tu siang,ini gambar aku ambik mase berjalan malam..tapi tu tak penting,yang kite nak share ialah masih ade penduduk tak brape nak bandar yang bayar cukai sama rata tapi kemudahan tak cukup..bukan nak kondem pasang lampu banyak-banyak kat bandor ni,aku pon suke boleh ambik-ambik gambor..tapi bile da pasang kat sini,ingat-ingat laa nak pasang pulak kat area mane yang tak cukup lagi..

***sudah separuh Ramadhan..pejam celik-pejam celik arini da 15 hari berpuasa..semalam mase solat sunat witir bace doa qunut ke tak??? =)

Comments

[k]o{q}i[n] said…
biasala tu... kne berani bersuara. kalo x, diorang abaikan je...
Saif Sulong said…
tgk lampu,rase nk balik ganu lalu. haha
Mario said…
rindu aku ngan ganu ni...dah lama tak g...
ILA HonEyBuNNy said…
adehhh...apa kata amik ja lampu tu p pasang dekat yang xde..hehe

adehh...xfaham sangat la bahasa ganu.ehhe
syasya said…
waa..a'ah kan. separuh ramadhan witir tu bace qunut! neway..salam ramadhan =)
Anies Anessa said…
saya bakal mnjadi warga kuala terengganu nnt..hehehe
Finaz Jaafar said…
uiiihhh, kte kapungg ganu gok !
jaya jr said…
koqin:masalah nye kroni je diorang bagi..suare tu macam2 dah..susah betol..kesian pon ade..

saif:haha..dh tu balik aa..bas banyok kat greenwood..hik3..aku pon tembok sikit2 je leni

mario:hehe,boleh jugak nk rindu..dulu pernah duk kat sini ke?

ila:hehe,klo laa lampu jalan tu macam mentol bilik air,lame dh orang buat..kui3..xpe,bahase ganu ni senang je..tambah 'g' kt blakang..huuuuu

syasya:salam ramadhan jugak =) jangan lupe bace qunut..hihihi

anies:selamat datang ke kuala terengganu..blajo cakap ganu dok lagi?

finaz:haha..laa doh tu balik raye kappung aa ;)
L said…
huhu.. nk nk g rayo sano!

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html
la, orang ganu rupe nye. hai. hehe ;)
jaya jr said…
This comment has been removed by the author.
jaya jr said…
L:haha..jom aa..banyak open house kt sini..hik3

iman:huhu,orang ganu je..hai2
Cik Bell said…
perghh! terengganu dah advance tu..ada i city.haha
Chuu Muqhlis said…
nice shoot! :D
em, cmne nak buat bokeh bg bentuk cm hexagon tu..
jaya jr said…
cik bell:haha,advance aa.negeri laen xde lagi..ganu je nak lawan shah alam ni..kui3

chuu muqhlis:nak bokeh pakai lens 50mm pastu kene main sket laa ngn lens tu..boleh laa dapat hexagon xpon bulat..huhu
Memey Baharom said…
i-city dekat k.terengganu ??aneh nie. ade ke ?? ehehhehe
zati embong said…
bnyak lg kena naik taraf bandar ganu.jat kdg2 blk kg surrender nk kuar bndr.
lama dah aku tak ganu ni...tgk hujung bulan 11 kalau jadi sampai sana.
kerajaan memang mcm tuh..sistem macam mana ntah..x kisah la kat negeri mana-mana pung..huhu
saya_arief said…
ore ganu boh..
steady..
ejah g make kepok lekor dungun sekali.
ke guane?
jaya jr said…
memey:haha,ade aa..x caye search aa google..hik3

zati:haha,memang btol..tapi kire OK laa..klo nak beli barang tu xpernah laa xdok..butk pon bayok dh buke leni..huuu

azhan:hehe,sila-sila..terengganu sentiasa bersedia menerima pelancing2 dalam dan luar negara =)

nana:tu laa..membangun tu betol dah,tapi kadang2 tak menyeluruh..adoi

arief:bereh.,tapi area Kuala ni banyok dh kepok lekor..jauh plop nk naek dungun g makan kepok..haha
Chuu Muqhlis said…
bulat biasa la dapat., hexagon ke pentagon ke...sukar ditemui -___-''
jaya jr said…
oowh..klo selalu try boleh laa..praktik banayk kali laa..senang je..hihi
cik ery said…
bca doa qunut :)

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka