Skip to main content

#14 Ramadhan | perihal bil elektrik

ini TM point yang wujud kat pekan aku tinggal..motif???

selamat pagi..dah masuk hari ke 14 puasa..semoga dapat berpuasa dan berhujung minggu dengan baik..menjawab persoalan kat atas tu,ape motif tunjuk gambar TMpoint?aku dengan sendirinye jawab tempat bayar bil laa bro..semua bil kite kumpul skali bayar kat sini..cara kuno..cara baru online pon boleh..tapi nak tunjuknye kadar celik IT masyarakat kite ni tak tinggi sangat..kurang infrastruktur kot..hari-hari ramai dan penuh je orang bayar bil kat sini dengan cara kuno..online-online ni tak maen lagi..internet selow macam siput

tapi perkara tak bes ialah bil letrik yang dulunya berkadar puluhan jadi ratusan..aku tak nak jadi seorang blogger yang hanya blogwalking,update entri,balas komen anda..kene jugak update isu semasa..bil letrik makin mahal bro..jangan salahkan diri kite sebab bil letrik mahal..kite gune letrik macam biase..dulu online facebook,sekarang pon online facebook jugak..layan Youtube,chatting kat YM..tapi apesal dulu murah puluh-puluh sekarang mahal hingga ke ratus???itu lu pikir sendiri..bukan sebab nak kumpul dana baiki tiang letrik tumbang,bukan sebab pejabat TNB kene pukul ribut,tapi sebab ade orang yang ingat die sedang meringankan beban rakyat..kih3..ouch,sungguh sarkastik aku pada pagi ini..

***habis laa bil letrik bulan ni makin naek sebab musim baru bola Eropah dah start malam tadi..makin lame laa TV menyala sampai pagi..

Comments

PuTRi TeDDy said…
huhu..bulan lepas bil elektrik umah sy rm20.19 sen sahaja..umah bujang tv takde..yg ade cuma laptop heee~nice entry awk nihh!
Cinta Misteri said…
bijak2 lah guna elektrik...boleh tengok iklan kat tv camner nak jimat yea...

Bil umah akk kalau tak lebih 50 sebulan, maknanya meter TNB rosak
adrinaqamarina said…
tv menyala sampai pagi ada orang tengok ke tak tu? heheh.


kalau balik rumah pon, mama mesti cakap, tdo laaa~

kang kalau dah tutup tv, bukak radio pulak dengar hotfm. -.-' motif sangat~
Umie Artoqiemie said…
astro punya fasal lah ni XD kah3
kat rumah ni dulu akak yang banyak guna letrik sebab tenet ngan latop..skunk dah kerja so kurang guna..adik akak pun jarang guna..heheh
tapi kalo duk kat u boley gune sesuke ati.. wahahahaha..
jaya jr said…
piteri teddy:haha,klo duk umah takde TV jimat kot..stakat laptop je x kuat sangat makan letrik

cinta:memang jimat dah kak.dulu pon jimat..tapi dulu ngn skang tak same die punye harge..tu yang masalah..haha..senang2 akak bagi rosak je..buat2 xtau..kih3

adrina:tengok bola laa..ape tak menyala..klo tak tengok bola memang tutup pon..haha..

umie:asstro ponsatu hal.mahal tak beragak..siaran ulang2 jufak..dem..haha

kak hawa:klo kerja balun yang ofis punye je..boss tak kisah asalkan kerja jalan..kui3..

asyila:kat U xpe..semua skali da kire kautim dalam yuran..kite da bayar mase awal2 sem..hahaha
+dieabella+ said…
bil letrik umah aku tiap2 bulan 80+...xtau plak kalau da naek...sebab bkn aku yg bayau...hehe
bukan takat bil elektrik naek, minyak(kemarahan) pon naikkk taw!! haha, saba je la :)
starzieti said…
tadi bil elektrik baru smpai. besenye rm30++, kali nih 50++. @_@

agaknye sebab dah ade dua tv. sebelum nih ade satu tv je. kih kih kih. ;b
jaya jr said…
dieabella:aduh,ade ke patot xtau..update aa..baru jadi rakyat prihatin..hahaha

nana:memang patot pon marah..tapi sabo je laa kan..puase2..hehe

starzieti:haha..naek sebab TV bertambah..nice2..tp memang bil letrik da naek pon..

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka