Monday, April 25, 2011

pendapat budak terabur..

semalam aku takde idea sangat..entri pon cakap biase je..tapi pagi ni aku dapat banyak idea..boleh laa taip secara berisi sikit..idea aku mungkin same dengan orang-orang laen..tak laen tak bukan,isu email 1Malaysia..aku klo bab-bab gini memang suka nak explain-explain..nampak je terabur macam ni..sebab mendenye simple je..

1-email 1Malaysia tak diperlukan sebab berlambak dah email aku ade..yang popular yahoo ngn G-mail..buat ape nak keluarkan duit melabur untuk email-baru..cakap pakai sifir budak darjah satu,barang free dah ade,buat ape nak beli lagi???budak-budak ade makanan free,sah-sah kantin tak laku jual makanan..sape yang cakap takpe tu memang laa kite tak beli..sebab tak payah bayor katenye free..cube dimintak bayaran walhal 50sen sekalipon..mesti tak nak bayor @ dalam erti kate laen beli..takde dalam sejarah orang beli e-mail..baik beli gula-gula bagi adik-adik kat rumah..

2-nilai RM50 juta adalah banyak..negara kite banyak kekurangan bab IT..bukan dari segi kepakaran,maksud aku lebih tertumpu kepada perkhidmatan jaringan jalur lebar @ wifi..speed macam siput..bayar tu dah satu hal..problem line lagi..nak laju kene bayar mahal..tak semua mampu bayar mahal-mahal..cube jadi macam thailand ke,korea ke,singapore ke..internet free takpon bayar sikit tapi laju berkebuk-kebuk..baru panggil negara canggih..orang korea datang pon tak banyak komplen..aigooooo..


ini macam baru canggih..baru betol..

3-baik guna modal tu tolong makcik,pakcik,orang-orang kampung kat kampung yang buta IT,tak mampu beli komputer..senang cakap laa,ramai orang masih miskin kat malaysia..bile da miskin mane mampu nak beli laptop,nak beli komputer..lagi laa nak masuk streamyx mahupon broadband..dah takde semua tu,mane nak belajor komputer..bagi email free pon tak gune..nak bukak komputer tu pon ntah reti ke tidak..baik klo guna modal tu tolong golongan-golongan..takyah bagi email atau komputer pon takpe..asal diorang boleh makan pagi petang malam pon,diorang da ok rasenye.

4-barang-barang utama yang harga mahal baik diturunkan..minyak mahal,ayam pon mahal..rakyat kompem tak gembira..cuba guna modal RM50juta bagi murah ini barang-barang..murah minyak,murah laa barang laen..bertambah aman dan tenteram hidup rakyat malaysia..ni pakai minyak ron95..kereta mahal,tapi pakai ron95..mane taknye,harga beza 80sen ngn ron97..langsung tak jimat..padahal dulu rakyat kebanyakan pakai minyak ron97 yang lebih berkualiti dari ron95..macam mane laa nak masyuk bulan-bulan..TOL ngn MINYAK da separuh gaji..student naek MOTOR pon sesak duit klo pakai ron97..betapa mahalnye minyak negara kite..

kesimpulannye PM kene tanye rakyat nak ape klo ade modal..tanye elok-elok..jangan laa buat keputusan sendiri..tanye rakyat ape yang diperlukan,ape yang perlu dikurangkan..macam seorang ayah ade duit rm50juta..dapat prjek mega..mesti die tanye dulu anak-anak die ape diorang nak..takkan maen beli je..klo anak tak suka tak jadi jugak..daripada hadiah,jadi sampah.

pak jib:rakyat-rakyat,ape yang anda nak???saya ade duit rm50 juta nih,ade orang bagi..

rakyat-rakyat:waoooh!!50 juta..itu sudah banyak(ramai2x)..

rakyat 1:baiklah,saya nak harga minyak diturunkan..

rakyat 2:barang kasi turun harga..hmmm,ayam2..saya suka makan goreng

rakyat 3:internet kat kampung saya kat pedalaman tak sampai lagi laa..tolong bagi sampai ye

pak jib:baiklah,saya da ade jugak keputusan saya nk buat ape ngn duit tu..nanti sy pikir balik..


mak aih,penat jugak klo aku nak tulis semua permintaan rakyat ni..pendek kate rakyat nak semua barang murah berpatutan hargenye..tapi tu laa sebabnye,menteri klo ade duit,tanye laa rakyat ape diorang nak..jangan syok sendiri je..betol tak???tapi ni adalah pendapat..setiap orang ade pendapat sendiri..hihi..aku tak kerja,aku masih belajar..tol tak bayar,minyak pon jarang-jarang..klo aku rase pon paling banyak terasa bahagian makanan,barang-barang keperluan harian..aku cume bukak internet,forum-forum dengar ape keluhan orang ramai..sebab tu aku suka bersembang pasal ni..haha

bak kate pepatah"DARIPADA FREE E-MAIL,BAIK FREE WIFI"




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

12 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

Apa jadi ngan facebook malaysia tu ek?

Mario said...

hikhik...dia nak bodohkan kita tu...
ko dah daftar ngundi ke weh...

maCy said...

mcm2 la..

KABAKOGA said...

Pak jib gian nak beli abang nando lat tu

nabila izyani said...

betul2.. free wifi tok sume tempat..
hehe

tiha said...

huhu yup better free wifi then emel ada emel x leh on9 ...x guna juga kan...^___^

sarah mohamad said...

saya pun tak bersetuju. rasanya semua orang ada email yahoo kot. tak perlu lah email 1 malaysia. membazir jek.

Sang Harima said...

Turunkan harga tiket bola!

jaya jr said...

kak hawa:haha,xde orang nak maen fesbuk 1Malaysia..kui3

mario:betol tu.kejenye nak tipu orang je..aku tak sempat kot ngundi..bulan 6 ni baru cukup umur..kui3

maCy:memang laa macam-macam hal pemimpin negara buat..tapi satu pon tak bes

kabakoga:haha,tu ah..rase nk maroh tu ade sokmo dan ye wat keje..

nabila:haha,sape tak nak kan free internet..sokong2

tiha:tu aa pasal..diorang ni maen ikut suke hati je..ade kepentingan sendiri berbanding kepentingan rakyat..

sarah:haha.anda memang sokong sependapat dgn saye.TQ

sang harima:setuju2..xingt letok dalam esei tadi..sori2..

HonEyBuNNy said...

free wifi tu sangat2 penting tau...hehe

Ameen Muslim said...

internet aku laju kalau aku x dwld movie + drama omputeh.hee~
p/s: dah setahun aku bersara dr tgk drama korea. letih! cter lebih sejam utk satu epsd.layan omputeh kejap jer.

jaya jr said...

honeybunny:haha..lebih penting berbanding email..

ameen:haha,orang nak yang laju untuk semua..donload laju,buffer laju,loading page tu klo boleh takde..klik masuk,klik masuk..baru mantap..aku pon da lame tak tengok drama korea..tapi variety show korea update jugak laa.haha