Tuesday, April 19, 2011

nasib dan status nasi lemak

ni ape kisah ni sampai nasik lemak pon da tak boleh dijual kat skolah?kesian mak cik pak cik yang jual nasik lemak kat sekolah..i'm gonna tell you that this situation should not happened..kenape?sebab obesiti dalam kalangan budak-budak skola bukan disebabkan oleh nasik lemak..berape ramai pelajar yang obesiti ade dalam sesebuah sekolah?dan bagi yang obesiti tu,adekah die dapat obesiti sebab makan nasik lemak dalam jangka mase rehat yang diperuntukkan antare 20-30 minit..

ni masalah menteri kat malaysia..aku bukan cakap pakai ilmu tinggi-tinggi pon..cakap pakai logik je..orang melayu da makan nasik lemak berkurun lame dulu dah..takde pon dikatekan dapat obesiti sebab makan nasik lemak..aku pon dari dulu sampai sekarang,makan nasik lemak jugak..dari obesiti boleh je jadi normal balik..came on lah orang-orang berpendidikan tinggi,takkan mende ni pon nak kene bagitau..klo nak buat statement tu kaji dulu mane yang patot..kan dah terumbang-ambing nasib nasik lemak..tu nasik lemak kat kantin,nasik lemak antarabangsa aku tak tau laa..haha

lagi satu,aku nak bela cikgu-cikgu..kes yang dikatakan murid obesiti kerana makan nasik lemak..kesian cikgu kat sekolah,nak mengajor,nak mendidik tu satu hal dah..kelas tambahan lagi,kokurikulum lagi,tande kertas lagi,cek buku latihan lagi,hari sukan,hari penyampaian hadiah macam-macam hari lagi lah..bukannye tak sibuk diorang ni,sibuk ngalahkan menteri..tapi ditambahnye jugak satu lagi tugas..tugasnye ukur berat anak-anak murid..macam nak uji tahap kesihatan kot..langsung tak munasabah,sepatotnye menteri kesihatan yang keluarkan arahan suh timbang berat murid tu hantar laa die punye petugas..ape guna jururawat mahupon staff yang diorang ade..cikgu jugak yang kena..haih,tak paham aku..menteri bercakap ngalahkan orang laen,tapi cakap merapu..

lagi satu hal,aku nak bela nasib si nasik lemak ni..bukan salah nasik lemak yang dijual kat kantin sekolah..klo dah nasik lemak tu takde jual kat sekolah,tapi budak-budak nak makan jugak nasik lemak,mesti diorang suh mak diorang masak tak pon berenti warong beli nasik lemak..2x5 je..diorang tetap makan nasik lemak..lagi power klo mak diorang masak sendiri..yang kesiannye siape?? tokey kantin jugak yang tak tau nak jual ape kat budak-budak..okay,HIDUP NASIK LEMAK..haha..banyak lagi sebab laen penyebab obesiti..ciken cop,lamb cop,burger,roti canai,piza,coklat,eskrem,junk food dan macam-macam lagi lah..banyak lagi kot..malas pulak nak list..


ini ROCAN(roticanai) dibuat oleh macha


kesimpulannye,nasik lemak sedap dan nasik lemak OK!haha..

asal-usul nasik lemak..ni aku search internet je

Pada zaman kesultanan Melaka, tinggallah Mak Kuntum bersama anaknya Seri.

Suami Mak Kuntum telah lama terkorban dalam pertempuran menentang musuh di Selat Melaka.

Adapun Mak Kuntum ini kerjanya mengambil upah mengurut. Setiap awal pagi, Mak Kuntum telah keluar dari rumahnya untuk mencari pelanggan. Tinggallah Seri seorang diri dirumah untuk menjalankan kerja rumah seperti memasak, membasuh, mengemas rumah dan sebagainya.

Begitulah kehidupan dua beranak ini setiap hari walaupun pada cuti umum.

Hendak dijadikan sejarah, pada suatu hari.. timbul rasa jemu dalam sanubari Seri kerana memasak nasi dengan cara

yang sama. Begitu juga dengan lauk. Kalu tak ikan goreng, ikan gulai. Kalau tak ikan gulai, ikan bakar. Seri sudah muak dengan masakan tersebut.

Sebagai langkah alternatif, Seri mula memikirkan cara lain memasak nasi supaya terdapat kelainan pada rasa nasi.

Mula-mula Seri memasukkan sedikit lengkuas kedalam

nasi yang sedang dimasak. Oleh kerana masih tak

berpuas hati, Seri mencampurkan sehelai daun pandan untuk
menyerikan lagi nasi tersebut.

"Biar kewangian bau nasi yang dicampur dengan daun pandan dapat membangkitkan selera mak aku bila dia balik nanti. Tentu mak akan puji aku nanti.

" bisiknya didalam hati.

Pada waktu tengahari, Mak Kuntum pun pulanglah kerumah.

Seri pun menghidangkan nasi ciptaannya itu. Terperanjatlah mak
Kuntum melihatkan nasi yang tidak pernah dilihat sepanjang hayatnya.

"Apa kau masak ni, Seri?"

"Nasi le! Mak!" jawab Seri, berulangkali Mak Kuntum

bertanyakan kepada Seri. Setiap kali juga Seri menjawap, "Nasi le! Mak!".

Semenjak hari itu, lekatlah nasi tersebut dikenali dengan

NASI LEMAK.


SEKIAN =)


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

18 comments:

Wak Dol said...

Nasi lemak dan sambal ikanbilis yang emak masak paling dekat di hati (atau perut, lidah, mungkin). Mungkin sahaja kita mahukan suatu yang baik, tetapi apabila akal dan masa tidak sebaiknya digunakan, nafsu dan buru-buru pula yang menjadi landasan, maka akan ada kerugian, kasihan....

zikeryhassan said...

kat sekolah tak boleh makan nasi lemak. tapi bile lepas sekolah, parents bawak pegi mkn mcD, KFC dan segala bagai fastfood ape cer?

NuruL aTikah said...

mcm tu rupenye asal usul nasi lemak..
hehehe..
tak paham betul knp nasi lemak pun boleh jadi isu. bebudak makan gula ayam tu tak berkolestrol tinggi ke?

jaya jr said...

wak dol:haha,setuju dengan pendapat anda..semua ni perlu dibetulkan balik

zik:tu aa,kat kantin 20-30 minit je kot..mase selebihnye tu,mase cuti,mase balik skola macam-macam lagi boleh makan..haih

atikah:sebab da xde isu sangat laa nasik lemak jadi mangsa..haha..gula ayam tu camne pulak..sori tak update pasal gula ayam..haha

bella pinky said...

kl fastfood pom, same je..aiyooo...
bapak ng mak budak leh tulum bwk pegi mkn pas abis skola.hihi.sian kt cg..nk ukur berat budak lak ari2

iszieylyanziy said...

makan nasi lemak,,xgemok2 pon,,aish,,,bile nak gemok ni,, :P

HonEyBuNNy said...

sedapnya nasi lemak...betul tu..hari2 makan ansi lemak...xgemoksss pun..ihhi

jaya jr said...

bella:haha,tu laa pasal,memang bukan sebab nasik lemak pon

iszielyanziy:makan sepanjang hari laa klo nak gemok..kui3..makan tido makan tido je

honeybunny:sebab tu kene suh menteri tu betolkan balik die punye statement..kuang3x

yieyaw said...

nasik lemak = obes
pandai betul kerajaan wat kajian..
x saloh siket

Neddy Nadia Najib's said...

haha ,sy byk makan nasi lemak still x gemok2 pun.. teringin gak nak berisi..

lol, nasi le!mak! hoho

Nabihah Ramli said...

wakakaaka! nasi le!mak!

jaya jr said...

yieyaw:haha,minum sirap laici bersama nasik lemak pon belom tentu obes..inikan pula nasik lemak je..huhu

neddy:haha,kene makan nasik lemak ayam,rendang,sambal sotong,sambal udang, xpon telor..baru berisi..

nabihah:tu aa..nasi ape?nasi le!mak!..xkan ubi pulak..

MiSs TOrA said...

hehe stuju gak x kan lah nk kawal obesiti smpy nsi lemak pn x leh jual padahal time pas sek parents bwk g mkn fast food tu lg la obesiti hehe

UNA budak BAEQ said...

perghh siap asal usul . heheh
nak makan berpada2 jugak .

ada dendam?: DENDAM POSITIF

jaya jr said...

miss tora:hmm,memang macam tu pon kebanyakannye..cume menteri tak tau..hehe

una:betol..makan untuk hidup dan bukan hidup untuk makan..hehe

NastaniaNajihah said...

now pukul 5.42am. menyesal aku bkk blog nih. buat aku lapo la. mane nak cr nc lemak pepagi bute nih. waaaa!

PeNgEmiS dUniA said...

lepas ni gua rase die htmkan roti canai lak . las2 sume xleh mkn , pak menteri je leh mkn . haha

jaya jr said...

najihah:haha,tu laa,sape suh tak tido..biase orang yang stay up pagi-pagi memang lapo..pastu mula laa menggelabah cari makanan..hehe..

pengemis dunia:hmm,kasi je laa diorang sume makan..kite rakyat ni tengok je..kui3