Wednesday, April 20, 2011

mengejar bulan cinta lestari

gambar dari google

ape kene laa ngan aku ni..malam-malam camni pon boleh berpeluh..berpeluh sebab mengejar bulan cinta lestari..aih,sape pulak bulan yang aku kejar malam-malam ni..tak lain tak bukan,bulan ciptaan Allah yang satu untuk Bumi ini..kui3..walopon tak sempat,tapi ade hikmah jugak sebab malam ni makan burger 2 bijik..satu ayam,satu daging..kire bakar lemak laa tu..kang klo obesiti tak pasal-pasal burger pulak kene banned..kah3

berbalik kepada kisah bulan tu,lepas aku makan,tetibe ade sorang member telepon..die bagitau nampak bulan besar..macam pelik laa kan..tapi tu laa kebesaran dan kekuasaan Allah..sambil-sambil cakap dalam telepon tu aku keluar laa dari umah nak cari..aku da boleh agak mamat ni nak suh aku tengok sebab aku ade DSLR..mesti nak suh capture gambar bulan tu..tapi pengalaman aku nak shoot gambar bulan memang takde..aku dah try,dek keterbatasan lens,memang tak jadi..tak jelas..tapi klo dah bulan besar,kompem boleh shoot punye..

tapi aku takde nampak pulak..berdasarkan pemerhatian sebelum ni,klo bulan besar biase die duk rendah..ok,aku pon masuk ambik kamera pastu keluar cari..pergi ke sebelah darat takde..aku pon naek motor cabuk pegi sebelah pantai..okay..nampak bulan tapi macam da makin kecik je..pastu makn menjauh..camne nak kejar nih..nak shoot pon macam tak lepas je sebab position tak brape kena..celah-celah pokok..dan aku pon tak leh pegi jauh ngn moto cabuk..dah laa dalam gelap..hahaha..TV3 punye pasal laa ni banyak tunjuk cite hantu mengarut..aku pon balik je laa..endingnye camtu je..hehehe

***kesimpulannye,mungkin sebab minat tu laa aku sanggup peluh-peluh..biase laa,mesti nak cuba sesuatu yang baru..takkan nak ambik gambar bunge je hari-hari..klo ade peluang ambik gambar bulan,kite ambik gambar bulan..gambar matahari da slalu ambik dah..hehe..lawa tak lawa blakang kire laa..papehal,fotgrafi ni kadang-kadang menyeronokkan jugak..eii,seronot laa sangat kan..haha

haha,aku masih mentah dan amatur pasal fotografi :P
minat dan kawan je yang membantu..kui3




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

9 comments:

syAzAnA said...

opppaaaa,

beselahhh. bidang fotografi kena belakar belajar terutama dari yg pro. hehe.

nak pinjam dslr! wee~

syAzAnA said...

*banyk

jaya jr said...

syazana:haha,betol2..klo duk KL lagi bes snap gambar..kui3..member nak berjalan pon ade..boleh buat group..

Mario said...

errr...jap lg aku g tgk bulan...ekeke

Ameen Muslim said...

bro, aku jeles dgn kamera ko. i'm still use my phone cam. lol!

a's said...

gambor last tu market gilos....awwwwwww~~~

KABAKOGA said...

xpe2..kite pakat kejo bulan pose kkg..haha alim nyer haku!!

http://blogserius.blogspot.com/2010/10/serius-wtf-huh-tak-paham.html

jaya jr said...

mario:haha,ok,tengok bulan jom..hehe

ameen:haha,no probs nye..cume mnde ni boleh diguna buat isi mase lapang baik sikit..huu

a's:haha,xde laa market ngn aww sangat..kah3

kabakoga:hmm,pejam celik-pejam celik,dekat dh nk pose tu..

ikan said...

slow learn .. memang photografi nie

take time to learn .. anyway,

gudluck ieye ..?