Skip to main content

mengejar bulan cinta lestari

gambar dari google

ape kene laa ngan aku ni..malam-malam camni pon boleh berpeluh..berpeluh sebab mengejar bulan cinta lestari..aih,sape pulak bulan yang aku kejar malam-malam ni..tak lain tak bukan,bulan ciptaan Allah yang satu untuk Bumi ini..kui3..walopon tak sempat,tapi ade hikmah jugak sebab malam ni makan burger 2 bijik..satu ayam,satu daging..kire bakar lemak laa tu..kang klo obesiti tak pasal-pasal burger pulak kene banned..kah3

berbalik kepada kisah bulan tu,lepas aku makan,tetibe ade sorang member telepon..die bagitau nampak bulan besar..macam pelik laa kan..tapi tu laa kebesaran dan kekuasaan Allah..sambil-sambil cakap dalam telepon tu aku keluar laa dari umah nak cari..aku da boleh agak mamat ni nak suh aku tengok sebab aku ade DSLR..mesti nak suh capture gambar bulan tu..tapi pengalaman aku nak shoot gambar bulan memang takde..aku dah try,dek keterbatasan lens,memang tak jadi..tak jelas..tapi klo dah bulan besar,kompem boleh shoot punye..

tapi aku takde nampak pulak..berdasarkan pemerhatian sebelum ni,klo bulan besar biase die duk rendah..ok,aku pon masuk ambik kamera pastu keluar cari..pergi ke sebelah darat takde..aku pon naek motor cabuk pegi sebelah pantai..okay..nampak bulan tapi macam da makin kecik je..pastu makn menjauh..camne nak kejar nih..nak shoot pon macam tak lepas je sebab position tak brape kena..celah-celah pokok..dan aku pon tak leh pegi jauh ngn moto cabuk..dah laa dalam gelap..hahaha..TV3 punye pasal laa ni banyak tunjuk cite hantu mengarut..aku pon balik je laa..endingnye camtu je..hehehe

***kesimpulannye,mungkin sebab minat tu laa aku sanggup peluh-peluh..biase laa,mesti nak cuba sesuatu yang baru..takkan nak ambik gambar bunge je hari-hari..klo ade peluang ambik gambar bulan,kite ambik gambar bulan..gambar matahari da slalu ambik dah..hehe..lawa tak lawa blakang kire laa..papehal,fotgrafi ni kadang-kadang menyeronokkan jugak..eii,seronot laa sangat kan..haha

haha,aku masih mentah dan amatur pasal fotografi :P
minat dan kawan je yang membantu..kui3



Comments

syAzAnA said…
opppaaaa,

beselahhh. bidang fotografi kena belakar belajar terutama dari yg pro. hehe.

nak pinjam dslr! wee~
jaya jr said…
syazana:haha,betol2..klo duk KL lagi bes snap gambar..kui3..member nak berjalan pon ade..boleh buat group..
Mario said…
errr...jap lg aku g tgk bulan...ekeke
Ameen Muslim said…
bro, aku jeles dgn kamera ko. i'm still use my phone cam. lol!
a's said…
gambor last tu market gilos....awwwwwww~~~
KABAKOGA said…
xpe2..kite pakat kejo bulan pose kkg..haha alim nyer haku!!

http://blogserius.blogspot.com/2010/10/serius-wtf-huh-tak-paham.html
jaya jr said…
mario:haha,ok,tengok bulan jom..hehe

ameen:haha,no probs nye..cume mnde ni boleh diguna buat isi mase lapang baik sikit..huu

a's:haha,xde laa market ngn aww sangat..kah3

kabakoga:hmm,pejam celik-pejam celik,dekat dh nk pose tu..
ikan said…
slow learn .. memang photografi nie

take time to learn .. anyway,

gudluck ieye ..?

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka