Skip to main content

tak kira laa lu ayahnda ka,abang long ka,bonda ka,kakak long ka

aduh,sukar nak bercakap pasal yang ini kan..semua orang tak boleh lari dari kesilapan..tapi ade masanya,kita semua kene sedar yang ingat-mengingati sesama sendiri tu penting..jangan kata bosan aku dengar nasihat sama hari-hari sebab kadang-kadang dalam keadaan kite sentiasa diperingatkan pun kita masih melakukan kesilapan sama



JANGAN sekali-kali berkata, “Oh,taak sembahyang pun tak apa,Oh tak tutup aurat pun tak apa asal hati baik. Yang solat dan bertudung pun perangai teruk.” Orang begini telah buat dua kejahatan:
1. Berani menafikan suruhan Allah.
2. Menganggap hati sendiri sudah baik dalam keadaan hatinya masih derhaka pada Allah tidak mahu menurut perintah Allah swt.

serius aku cakap,memang ramai yang ade masalah nak tutup aurat skang ni..untuk lelaki paling ketara klo nak bersukan..nak mudah dipakainye seluar pendek atas lutut..yang pempuan ni bukan setakat bersukan,nak ke kelas pon boleh jadi bukak aurat,nak pegi shopping pon boleh jadik bukak aurat jugak,nak bermain lagi laa terdedah aurat..memang pempuan tu baik,tapi ayat yang dibold kat atas tu menjelaskan segalanya..

ni pon dah nak dekat ngn bulan Ramadhan,tidak wajar rasannya untuk berpuasa sambil mendedahkan aurat..masih ade baki beberapa hari(tak sampai 2 minggu) untuk sama-sama perbetulkan masalah ni..puase bukan sehari kakak-kakak,adik abang..30 hari..sia-sia je klo puasa,tapi macam tak puasa..lelaki pon masuk share jugak sambil-sambil berjalan kat bazaar tu..haddoi..susah nak elak klo dah keadaan sesak macam kat bazaar tu..

Comments

AesyaZealous said…
ade juga yg tutup aurat ketika bulan puasa shj..lepas tu bukak balik...heee
anamizu said…
yess betol tu..
jom same2 jage segala amalan & perbuatan menjelang & sepanjang ramadhan ^___^





*trime kaseh singgah blog cik ana :)
yang tertutup masih lagi terbuka sana sini tu..ish3
ezzu said…
bkn ke hipokrik kalu tutup aurat semata2 utk bln puasa jer??
jaya jr said…
koqin:haha,aku bukan cikgu..sj je share ni..

aesya:tu kategori hipokrit..jadi andai kata klo die dapat pasangan hipokrit die tak boleh marah sana-sini laa..balasan2..huhu

ana:hmm,betol3..lepas tu kite sambung bulan-bulan seleas ramadhan jugak kan =)

azhan:masalah jugak..adui

ezzu:huhu,sebab tu kite jgn jadi hipokrit..tutup bile perlu tak kire masa di mana jua kita berada
FizaFizz said…
alhamdulillah dakwah secara on9..utk peringatan diri sendiri..insyaAllah..thanks sharing..:)
ayat yang bold tu wee selalu dengar orang ckp mcm tu hanya mampu tersenyum je bile dengar ;)

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka