Tuesday, July 19, 2011

tak kira laa lu ayahnda ka,abang long ka,bonda ka,kakak long ka

aduh,sukar nak bercakap pasal yang ini kan..semua orang tak boleh lari dari kesilapan..tapi ade masanya,kita semua kene sedar yang ingat-mengingati sesama sendiri tu penting..jangan kata bosan aku dengar nasihat sama hari-hari sebab kadang-kadang dalam keadaan kite sentiasa diperingatkan pun kita masih melakukan kesilapan sama



JANGAN sekali-kali berkata, “Oh,taak sembahyang pun tak apa,Oh tak tutup aurat pun tak apa asal hati baik. Yang solat dan bertudung pun perangai teruk.” Orang begini telah buat dua kejahatan:
1. Berani menafikan suruhan Allah.
2. Menganggap hati sendiri sudah baik dalam keadaan hatinya masih derhaka pada Allah tidak mahu menurut perintah Allah swt.

serius aku cakap,memang ramai yang ade masalah nak tutup aurat skang ni..untuk lelaki paling ketara klo nak bersukan..nak mudah dipakainye seluar pendek atas lutut..yang pempuan ni bukan setakat bersukan,nak ke kelas pon boleh jadi bukak aurat,nak pegi shopping pon boleh jadik bukak aurat jugak,nak bermain lagi laa terdedah aurat..memang pempuan tu baik,tapi ayat yang dibold kat atas tu menjelaskan segalanya..

ni pon dah nak dekat ngn bulan Ramadhan,tidak wajar rasannya untuk berpuasa sambil mendedahkan aurat..masih ade baki beberapa hari(tak sampai 2 minggu) untuk sama-sama perbetulkan masalah ni..puase bukan sehari kakak-kakak,adik abang..30 hari..sia-sia je klo puasa,tapi macam tak puasa..lelaki pon masuk share jugak sambil-sambil berjalan kat bazaar tu..haddoi..susah nak elak klo dah keadaan sesak macam kat bazaar tu..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

8 comments:

[k]o{q}i[n] said...

baik cikgu...!!!

AesyaZealous said...

ade juga yg tutup aurat ketika bulan puasa shj..lepas tu bukak balik...heee

anamizu said...

yess betol tu..
jom same2 jage segala amalan & perbuatan menjelang & sepanjang ramadhan ^___^





*trime kaseh singgah blog cik ana :)

Mohamadazhan.com said...

yang tertutup masih lagi terbuka sana sini tu..ish3

ezzu said...

bkn ke hipokrik kalu tutup aurat semata2 utk bln puasa jer??

jaya jr said...

koqin:haha,aku bukan cikgu..sj je share ni..

aesya:tu kategori hipokrit..jadi andai kata klo die dapat pasangan hipokrit die tak boleh marah sana-sini laa..balasan2..huhu

ana:hmm,betol3..lepas tu kite sambung bulan-bulan seleas ramadhan jugak kan =)

azhan:masalah jugak..adui

ezzu:huhu,sebab tu kite jgn jadi hipokrit..tutup bile perlu tak kire masa di mana jua kita berada

FizaFizz said...

alhamdulillah dakwah secara on9..utk peringatan diri sendiri..insyaAllah..thanks sharing..:)

::contengan hati::)) said...

ayat yang bold tu wee selalu dengar orang ckp mcm tu hanya mampu tersenyum je bile dengar ;)