Tuesday, July 12, 2011

gigi berlubang | tampalan komposit dan logam

aduh,gigi aku dimasuki besi..sakit gigi ni bukan boleh buat mainan..lame jugak aku tahan..dalam 2-3 hari..sebab sakit die kejap ade,kejap takde..tak sakit makan,sakit duk diam-diam depan TV..tapi arini sebab dah ade dana kat atas meja daripada mama,laju je pergi klinik pergigian di pekan..betapa aku sangat berjimat cermat untuk cuti kali ini(padahal dah banyak duit TERkeluar)

masalah utama kali ini ialah rase ngilu dekat bahagian gigi yang dah ditampung dulu..ni saje je nak share ni..jenis-jenis bahan yang digunakan untuk menampung gigi..sebab sayang jugak nak cabut gigi kan(sape nak cabut?sakit kot)..jadi selagi boleh baiki,kite mintak doktor tu tolong baiki..darah pon tak banyak kluo,kapas pon tak banyak terbuang..

tampalan pertama ialah jenis komposit..ni aku da buat setahun lepas..orang kate macam kurang tahan..tapi yang OKnye ialah warna die sama ngn warna gigi..putih krim-krim macam tu lebih kurang..terkejut jugak 1st time tengok cermin..tak pernah dilihat sebelum ini..tapi ade orang kate kurang tahan..aku rase pon macam tu jugak kot..sebab tak sampai setahun,da kene pegi letak baru..

kali kedua aku pergi ni doktor letak yang almagam..atau logam..prosedur pon aku rase lame sikit dari letak yang komposit..lame jugak ternganga mulut ni..ini yang kebanyakan digunakan doktor-doktor pergigian malaysia..mungkin doktor tu tak nak suh aku datang jumpe die lagi kot lepas-lepas ni..nak suh tahan lame..yang ni warna kelabu..dah name pon logam kan,takkan warna merah..

kiri almagam,kanan komposit


aku rase sihat dan gembira..Alhamdulillah..letak gambar sendiri satu.hihihi

***papehal,gosok gigi setiap kali mandi untuk menjaga gigi masing-masing..haha..walopon bukan gigi sebelah depan yang digunakan untuk senyum kat awek berlubang,tapi klo dah berlubang pergi lah berjumpa doktor gigi..nasihat daripada doktor-doktor gigi semalaysia

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

11 comments:

Sang Harima said...

Sengal... Ngilu la brader...

[k]o{q}i[n] said...

caitt...jge la betul2 bro.. ni mkn main hentam je...

Adibah faizah said...

tampal guna almagam buruk gila kot :(

Nur Hawa Mohd Zin said...

alololo...ciannya...akak dah lama tak jumpa dentist ni..hehe

d_LA said...

tibe2 rs sengal ngilu2 je bace..hehe

jaya jr said...

SH:jap lagi aku tukor..aku ni bukan sokmo pekena post berkaitan gigi..dok biase..haha

koqin:haha,ni sebab dapat coklat banyak sangat aritu..maen sapu je..haha

adibah:haha,xpe,bukan nampak pon..bahagian dalaman je

kak hawa:haha,biase je..klo selalu jumpe takde laa takut sangat sklai skale nak jumpe..

d_LA:haha,okok..ngilu,bukan sengal..kih3

wan nurfazliyana said...

wow. i like entry ni! selalu2lah g klinik gg yer! 6bln skali, cuci:)

jaya jr said...

haha..TQ..tapi kan hari-hari gosok gigi dah..tu yang rase malas g jumpe doktor gigi :)

epaa chenta said...

tetiba rasa nak hargai gigi! Haha

Mohamadazhan.com said...

aku guna komposit...gigi terserpih...

TK said...

tak sukenye jumpa doktor gigi~