Skip to main content

gigi berlubang | tampalan komposit dan logam

aduh,gigi aku dimasuki besi..sakit gigi ni bukan boleh buat mainan..lame jugak aku tahan..dalam 2-3 hari..sebab sakit die kejap ade,kejap takde..tak sakit makan,sakit duk diam-diam depan TV..tapi arini sebab dah ade dana kat atas meja daripada mama,laju je pergi klinik pergigian di pekan..betapa aku sangat berjimat cermat untuk cuti kali ini(padahal dah banyak duit TERkeluar)

masalah utama kali ini ialah rase ngilu dekat bahagian gigi yang dah ditampung dulu..ni saje je nak share ni..jenis-jenis bahan yang digunakan untuk menampung gigi..sebab sayang jugak nak cabut gigi kan(sape nak cabut?sakit kot)..jadi selagi boleh baiki,kite mintak doktor tu tolong baiki..darah pon tak banyak kluo,kapas pon tak banyak terbuang..

tampalan pertama ialah jenis komposit..ni aku da buat setahun lepas..orang kate macam kurang tahan..tapi yang OKnye ialah warna die sama ngn warna gigi..putih krim-krim macam tu lebih kurang..terkejut jugak 1st time tengok cermin..tak pernah dilihat sebelum ini..tapi ade orang kate kurang tahan..aku rase pon macam tu jugak kot..sebab tak sampai setahun,da kene pegi letak baru..

kali kedua aku pergi ni doktor letak yang almagam..atau logam..prosedur pon aku rase lame sikit dari letak yang komposit..lame jugak ternganga mulut ni..ini yang kebanyakan digunakan doktor-doktor pergigian malaysia..mungkin doktor tu tak nak suh aku datang jumpe die lagi kot lepas-lepas ni..nak suh tahan lame..yang ni warna kelabu..dah name pon logam kan,takkan warna merah..

kiri almagam,kanan komposit


aku rase sihat dan gembira..Alhamdulillah..letak gambar sendiri satu.hihihi

***papehal,gosok gigi setiap kali mandi untuk menjaga gigi masing-masing..haha..walopon bukan gigi sebelah depan yang digunakan untuk senyum kat awek berlubang,tapi klo dah berlubang pergi lah berjumpa doktor gigi..nasihat daripada doktor-doktor gigi semalaysia

Comments

Sang Harima said…
Sengal... Ngilu la brader...
[k]o{q}i[n] said…
caitt...jge la betul2 bro.. ni mkn main hentam je...
Anonymous said…
tampal guna almagam buruk gila kot :(
alololo...ciannya...akak dah lama tak jumpa dentist ni..hehe
d_LA said…
tibe2 rs sengal ngilu2 je bace..hehe
jaya jr said…
SH:jap lagi aku tukor..aku ni bukan sokmo pekena post berkaitan gigi..dok biase..haha

koqin:haha,ni sebab dapat coklat banyak sangat aritu..maen sapu je..haha

adibah:haha,xpe,bukan nampak pon..bahagian dalaman je

kak hawa:haha,biase je..klo selalu jumpe takde laa takut sangat sklai skale nak jumpe..

d_LA:haha,okok..ngilu,bukan sengal..kih3
Anonymous said…
wow. i like entry ni! selalu2lah g klinik gg yer! 6bln skali, cuci:)
jaya jr said…
haha..TQ..tapi kan hari-hari gosok gigi dah..tu yang rase malas g jumpe doktor gigi :)
epaa chenta said…
tetiba rasa nak hargai gigi! Haha
aku guna komposit...gigi terserpih...
TK said…
tak sukenye jumpa doktor gigi~

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka