Skip to main content

nenek bagi seringgit.suke tak?

dulu mase balik kampung zaman budak-budak memang suke..excited gile..bukan sebab ape,otak pon tak pikir sangat pasal belajo..hidup pikir nak maen je..lagipun pergi sekolah belajar tambah tolak darab bahagi..nombor memang tak lari jauh dah..123456890 je..tambah pulak depan umah nenek aku pak cik aku bukak kedai runcit..tak cukup duit Malaysia,duit Singapore aku gune buat bayor kat situ..haha..sebab dalam hati dah ade pemikiran,alaa dengan anak sedare pon takkan berkira..duit Singapore pon bernilai jugak..

paling aku ingat,klo hari jumaat,sebelum nak pegi masjid..kompem dapat duit..gembira-gembira jugak,tapi lepas dapat nenek pon pesan

"nah ambik seringgit..jangan lupe buat masuk dalam tabung masjid"

"baiklah nek"

ingat-ingat balik,baik dan lembut betol cara nenek aku ngajor cucu..nak ajor cucu-cucu yang berderet menderma,tapi pakai duit die..mintak doa biar melekat sampai ke tua jugak laa..

sampai la untuk solat jumaat tadi,ade kem untuk budak skolah kot kat skolah tepi rumah aku ni.jadi ramai jugak laa budak-budak skolah ni kat depan ak tadi..aku tengok je laa..bagus tu memang bagus dah,tapi paling bagus bile da habis solat tu,aku dengar ade yang cakap

"weh,tabung mane tabung?"

pastu nampak laa diorang keluarkan duit masuk tabung..teringat laa aku cerite lame aku ni..Alhamdulillah,budak-budak zaman ni tak kedekut menderma.Mat Bangla buat bangunan pon suka menderma jugak..indah suasana sebelum Ramadhan menjelma..

ini nenek kene bagi 2 ringgit..singgit masuk tabung masjid,singgit lagi beli jajan

***bukan senang nak tengok budak-budak darjah 6 celup poket,ambik seringgit kluo duit masuk tabung..

Comments

bagus nenek aku sbb kecik2 dah ajar mcm tu. =))
memori lalu...harap sempat rasa nikmat ramadhan akan datang..amin
nenenk xpnah ajar pun. tp nenek ajak pegi smayang je. hehe
jaya jr said…
iqa:hmm,nenek memang terkenal dengan sikap pemurah....lagi-lagi mase musim raye yang dah nak menjelma ni ..huuu

azhan:insyaAllah,same-same kite doakan..amin..ramadahan al-mubarak

zama:ajar sembahyang pon bagus jugak..boleh bagi pahale kat nenek selagi tak tinggal sembahyang..huhu

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka