Skip to main content

salam 1 malaysia..kehkehkeh

hari ni hari jumaat..da setengah hari pon..eh,pukul 2 nak masuk pukul 3..da lebih setengah hari..da semayang jumaat,da dinner dan da buat macam-macam keje..tapi takpe lah,kite ade sedikit kesempatan untuk buat entri ingat-mengingati antara satu sama laen..huhu

  • kita mula dengan ini:

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

السلاما=keamanan.

..........................................


baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

da bace yang atas,maka lepas ni klo nak start mesej ke,chatting ke,flirting ke jangan mula dengan salam..tu letak dekat las2 mesej baru betol..same laa dengan kes SALAM 1 MALAYSIA..

salam 1 malaysia=selamat tinggal 1 malaysia

keh3..sebab tu aku gelak..kene buat pembetulan ni..klo tak asyik duk bagitau selamat tinggal je kat penonton dan pendengar..padahal juruacara baru nak start majlis,yang baca berita pulak baru nak start bace berita..

***sang harima,aku mitok maaf tapi TQ atas idea..huhu



Comments

adrinaqamarina said…
kat egip baru start ari jumaatt~~~
iszieylyanziy said…
agak lampi,,bace 2x bru phm,,hehee
MiSs TOrA said…
mula3 kak tora x paham le apa ni n3 ni eheh rupa3nya salam tu mksud die slmt tinggal hehe..baru tawu apa la si tora ni hehe..nice n3
zikeryhassan said…
nampaknya entri kau lepas ni kena panjang sket, supaya orang lebih faham :)
jaya jr said…
adrina:hehe,dari egip rupenye..TQ komen kat sini

izniey:haha,tu laa,saje nak suh bace 2x..kui3

kak tora:hehe,sori kak klo lambat tangkap entri ni..rase macam da ok mase type tadi..huu

zik:haha,xtau laa..rase macam ok doh..tp lepas ni aku kene ejas balik la..
MiSs TOrA said…
haha mmg akak yg lmbt tagkap le dik oii hehe..nway nice entry
yanshumill said…
btol ke? so slama ni salah lah ea bg salam masuk rumah ? baru yan tau .. =,="
Anonymous said…
betul. bukan susah pun lagipun kan ;D
Anonymous said…
betul. bukan susah pun lagipun kan ;D
jaya jr said…
kak tora:hehe..okok2..TQ

yan:masuk umah patot bagi assalamualaikum terus..tak kire laa keadaan yang macam mane pon..klo nak bagi salm kite bagi penuh..kan ok camtu..huhu

maCy:hmm,memang tak susah pon.cume biase klo org mesej je laa nak laju guna salam..tapi patot assalamualaikum jugak laa kn..
sbnrnya aku tak brape nak clear ngn entri ni..nape DINNER masa tghari? haha..

tp kat hadis tu yg aku paham, Nabi suruh kita ucap salam (Assalamualaikum) samada utk permulaan ataupon pada akhir. Salam (assalamualaikum) yg dimaksudkan dlm hadis ni utk ucapkan selamat tinggal..tp bukan maksud salam tu selamat tinggal..

"salam" tu sendiri mksdnya "selamat/sejahtera"

Jejaka Terhangat: Harga Minyak Naik. Apa Kesannya Terhadap Pengguna dan Mat Rempit..?
jaya jr said…
sebab tu ade khilaf ni..ade macam2 pandangan..yang terbaik,di awalan nak bercakap ke,chatting ke,call ke,baca berita ke,bagi ucapan ke guna assalamualaikum..baru takde kompius..islamik sikit sesama muslim..

asslamualaikum=salam sejahtera ke atas kamu..

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka