Skip to main content

cara nak bodek tokey cina

haha,kat kuala terengganu tokey2 cina semua cakap dialek terengganu pekat..klo orang luo jumpe mesti tak cam diorang cina melaenkan diorang tengah membakar colok sambil berkata haiyaa,haiyaa..haha..tu laa kisahnye..setiap kali balik mesti aku bergelumang ngn tokey2 cina ni baek di bidang hardware atau pon sparepart kereta..tapi cuti ni lebih menjurus ke arah mempersiapkan charade G11 berumur 24 tahun untuk kegunaan di hari yang mendatang..

al kisah pagi tadi ade problem saat akhir sebelum berlepas ke kuantan jumaat ini..bahagian agak penting yakni speed gear..penting untuk kesejahteraan ketika mendaki bukit kat highway karak..lepas round2 ade satu kedai memberi sinar harapan sebab kebanyakan kedai kate itu sparepart susa nak dapat..kereta model lame laa katekan..harga asal 650..balik umah..bagitau boss besar..lepas zohor pegi usha balik..mase nak bayar tu tokey still tak nak turun harga.sembang punye sembang las skali kunci untuk turunkan harga ialah berjabat tangan ngn tokey cina..dapat laa diskaun lima ploh ringgit..selamat..

"owoh,nok suh jadi harge 600 ni,salam dulu ah skali owp???"kate abahku

"hoh,bereh aa"tokey cina jawab dalam keadaan terpaksa sambil menyambut tangan abahku..setel

maka tu saje untuk entri hari ini..sebab penat pusing2 cari sparepart rutin harian berblogging sedikit tergendala..kui3..wokeh,da dapat cara nak tawar harge ngn tokey cina tu boleh laa try lepas ni..haha

***cuti da nak abis..klo aku maen cite2 blog orang kat sini ok tak???agak2 ade orang nak tak???haha..


Comments

adrinaqamarina said…
kalau tengok chinese area klatey ganu, memey gitu pon.

hehe.
m!da BucHuxX said…
waawwaa.gitu rupenyer.bereh deh.
woahhh
xpernah tahu pula
hahahah bagus2 ;D
thx for sharing xD
zikeryhassan said…
tu cara terakhir la tu kiranya eh?


kau nak cite apa pasal blog org?
jaya jr said…
adrina:hoh,jolo doh tu..haha

mida:bereh aa..haha

fakhrurrazi:haha..terima kasih diterima..kui3

zik:xtau laa..kire antara opsyen yang ade..haha..klo ade orang nk suh cite kadang2 ok jugok..agagaga
berak tak basuh geli lah nak salam.hahaha
KABAKOGA said…
ejas cat kaler pink skali keter mat.,
pergh
nora said…
hahaha aku suka ar Mohamadazhan hjDesa nye komen (erk leh ke aku comment cmni =p)
cik helena said…
BOLEH TAK TAK PAHAM??
jaya jr said…
azhan:haha,cine terengganu makan pakai tangan..kompem kene basuh dulu..haha

kabakoga:haha,cat putih je run..leni kete putih banyok atas jalan

nora:haha,xde masalah..kebanyakan cine mmg camtu..

cik helena:haha,ape yang tak paham??dialek terengganu k??boleh ajar klo tak paham bab tu

matdin:haha,TQ komen..kui3
gurau2 ja bro, jgn amek ati komen tu.haha
Anonymous said…
maen cite2 blog org tu ape?
jaya jr said…
azhan:haha,xde hal laa..bukan ade pape pon..ok jee

maCy:haha,cite blog orang laen laa..sebab takkan nak tunggu follower yang ke-2000 baru nak cite lagi..hahaha..lambat lagi tu
noorafzan said…
betul ke jbat tgn leh kurang rege..?
isk2..cam tak pecaya pun ada ni..
iRfan Johan said…
hehe...tp kalau cina msuk islam, mualaf, haiya ala solah..hehe :D
jaya jr said…
haha,betol2..cina masuk islam lagi laa bertambah2 ke'terengganu'an nye..kui3

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka