Wednesday, May 19, 2010

kelas baik punya

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz,i love u..haha,lagu cite hindustan kot ni..dulu mase kecik2 slal pegi tido umah sedare2..ade laa pak cik aku suka cite hindustan..layan skali aa..tapi ni bukan nak cite pasal tu..ni nak jawab taq abc..blog yang terdapat 3 huruf ni di depan x laen x bukan,blog ABCmilo..hehe..sori ye pinjam name..tag ni datang dari AISYA rasenye..huhu..jom masuk kelas ABC edisi tadika kemas negeri terengganu..

tag ni kene buat ayat,pastu kepala ayat tu,kene stat ngn huruf tu laa..klo A stat ngn A,klo B stat ngn B sampai laa Z..jom mula..

A-awang,mu ni berak sunggoh,berak nanang..ayoh suh gi skoloh,mu nusuk dalang rok..
(awang,kamu ni teruk betol,teruk3..ayah suruh pegi skolah,kamu ponteng dalam semak..)

B-bolok wok ngoh mu ni abu,aku nok congek beskal susoh..ke mu nok kene langgor?
(serabut betol laa kamu ni abu,aku nak wheelie basikal pon susah..ke kamu nak kene langgar?)

C-ce mu cari pitih 5 iya aku hok jatuh padang tadi..abih reng doh aku pusing,x jupe starang baroh.
(cube kamu cari duit RM5 saya yg jatuh kat padang tadi..penat aku cari,tapi x jumpe2..)

D-dididi daung keladi,sape kene dulu die hok jadi..cak ibu kaki cek poh melayang-layang terciung tahik ayang
(dididi daun keladi,sape kene dulu,die yang jadi..cap ibu kaki cik pah melayang-layang tercium tahi ayam)

E-eh,mu dok soh beng g ah pata batu burok petang jumaak,mak rempik penoh dinu..
(eh,kamu jangan pergi ke pantai batu burok petang jumaat,mat rempit ramai kat sane..)

F-fuh,mujo kite dang sapa dumoh dulu,klo x basoh jeruk laa naek motor dalang hujang
(fuh,nasib baek kite sempat sampai umah dulu,klo x basah kuyup laa naek motor dalam hujan)

G-gong ngoh mu leni owp???jupe x tegor lasung..gini ah saeng..
(sombong kamu sekarang ni yek???jumpe x tegur langsung..camni laa kawan..)

H-hok itang2,nopak2 atah pale mu tu mnde???kutu???
(yang hitam2,lompat2 atas kepale kamu tu ape???kutu???)

I-igak ayang wak sate sedak gok owp/???ke nok igak lembu???
(tangkap ayam buat sate sedap jugak ek???ke nok tangkap lembu???)

J-jong jong inai mak ipung rajawali

A sampai J je laa dulu..banyak sangat klo nak sampai Z..10 ayat je dulu,,haha..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

19 comments:

encik tikus said...

Teringat lagu abc hindustan tuh..Adehh :P

ayue said...

terngat lagu hotel mania .
stat dgn abc gak kott .

wadud@duad said...

wow masih ABC lagi bro? hahaha :-D

MissXYZ said...

wah wah JJ bersemangat waja mengajar bahasa ganu... tahniah ayt yg jarang di temui dlm blog... lalala

jaya jr said...

encik tikus:haha,hidustaon ok pe..haha

ayue:haha,xtau pulak..x tengok hotel mania..haha

wadud:masih ABC lagi..sy budak baru belajar..hehe

missXYZ:xde laa..saje2 je..kan ni kelas ABC..hehe

sasha* said...

lagu jong jong inai rare tu haha

SyidaMislan said...

nasib baik ada translate, or else mmg tak paham

jaya jr said...

sasha:sambung die"sepak tunggul inai berdarah ibu kaki"

syida:hehe,memang kene letak translate..takot pembaca x paham

reen_sofee said...

mak aik!
tergeliat lidah weh!
huhuuh

FyZa said...

wah..kretipnya..bley wat novel..keh3..;p

zikeryhassan said...

kalau kau hantar buku latihan BM gini kat aku. kompem aku pangkah semua. ahahaha.

jaya jr said...

reen:haha,kebe makan keropok lekor banyak sikit baru lembut lidah tu

fyza:hehe,tq2..kan ade novel yg tulis dlm loghat terengganu..awang demang ke ape name die..

zikery:haha,rilek ah,klo kene ngajor kt skola ganu kompem ade terselit sorang due yg macam ni..

Nurul Harun said...

hahaha. nk tergelak nurul baca ;p!

jaya jr said...

haha,rilek..
orang luo klo dengar loghat terengganu memang susah nk paham..
diorang rase nk tergelak ade laa..

Nuraisyyah said...

errkkk..aisya x..faham..hahaha..rumet org ganu..tp smpai skrg xreti2 gak ckap ore ganu nie..hahak ;p

Yatre Hayati said...

kita taw lagu dari citer industan mana....hum sath sath hain ni..

jaya jr said...

nuraisyyah:haha,rugi x blajo cakap ganu..orang terengganu ramai bleh cakap luo,org luo x ramai bleh cakap ganu..hehe

yatre:haha,lagu kabi kushi kabi gam laa bes

ASSOYFINGER67 said...

salam..best jaya ...senyum aku baca entri kao nie..haha..memang best baca santai macam nie...syabas...

jaya jr said...

trimas assoy finger..huhu