Skip to main content

jom kita bertenang

biase entri kt sini stat ngn 'haha'..tapi aritu da ade blogger perasan ade banyak sangat 'haha' dalam entri sampai die pon nak ter'haha' jugak..bahaye betol penangan 'haha' ni..bukan ape..agak2 klo slalu sebut haha boleh menenangkan diri @ fikiran @ jiwa x???haha..soalan yg kompem xde orang penah tanye..aku rase x kot..cume nak cakap kite perlu selalu bertenang..

pepatah arab ade cakap,"setiap kegopohan ade penyesalan"..aku da pernah rase kot..memang menyesal jugak laa..nak bagi 2 kisah je lah..banyak sangat nampak loser pulak..huhu..

yang pertama raye 2 tahun lepas..kisah nak beraye ni..open house..kumpul dulu kt masjid terkenal kt terengganu,Masjid Terapung..da sampai smue skali nak gerak laa..aku masuk parking betul..sementare nak gerak tu ade kereta toyota vios..baru berkilat lagi..parking sebelah kete kawan..pastu die blah g round jalan kaki..skali nk reverse,GOPOH sangat..tekan minyak..telah menjadi reverse u-turn..kete kawan kt sebelah selamat.kete yg baru parking tadi terkene..kete aku,aku cek bila sampai umah..lampu belakang pecah..si mangsa pon same je mcm aku kate kawan ku..miahaha..oleh sebab pertimbangan akal yg berkurang kejap,chowchinchow camtu je..abis cerite..menyesal x sudah..


illustrasi menggunakan paint..hahaha

bab kedua ni ekstrim sikit..bab2 lompat pagar..maklumlah,bertahun2 duk asrama..asrama skolah dulu xde hal sebab xde kawat berduri..masalah kawat berduri muncul mase umur da 18..skang ni da tua sikit...huhu..da lebih had umur pon nak kene panjat2 lagi..sebab masalah nk kluo tu laa..nk kene pakai baju kolar,xleh pakai slipar jepun,kene balik awal..padahal nak pegi kedai sebelah je..tengok bola kt mamak..mase panjat tu laa kene bertenang..mau tersalah langkah,koyat baju..tapi aku x pernah laa koyak baju..koyak kulit ade..haha..sebab malam tu gelap sangat xde lampu..maen terjun je..terkena kat tangan..nasib baek x panjang sangat..jadik ade parut laa..bahaye btol kawat ni...tp xpe,bleh exercise.haha

tu je laa kisah GOPOH membawa penyesalan dari aku yg masih dalam proses mengenal erti hidup..hehe..ok,berehat sebentar bersama kitkat..ade mase cerita lagi..

***mungkin kisah pertama aku menunjukkan kesedaran sivik yg kurang..tp mase tu baru dapat lesen..takot kot..haha..sori ye mangsa..macam die bace je..kui3

Comments

zulkbo said…
salam..
selalu bila panik
hilang ketenangan
kita tu..he he
yang tinggal gabra je
faye said…
Marilah Join GiveAway pertama untuk blog ni tinggal 2 hari sahaja lagi Sesiapa yang ingin join pun boleh tiada sekatan... dan hadiah telah sampai ke tangan saya... untuk maklumat lebih lanjut klik dibawah http://fasham87.blogspot.com/2010/05/update-1st-giveaway.html
wawa syaida said…
klakar entry ni..
dah terhaha sekali dh...
nice =)
reen_sofee said…
tuh laa
len kali jgn gopoh gapah
tenang cam aku neh!
hahahahaha

*weh aku dah sampai merbok!
esok dah stat kelas..
sedey!!
Sang Harima said…
Apa pasal kali ni tak boleh nombor satu?? kecewa gua..

woi mat, buat entri malam malam la, baru boleh gua nombor satu..

GOPOH-gua tengok atas nasib je..
jaya jr said…
zulkbo:tu laa..tapi tu dulu..lepas ni xde dh kot..

faye:okok,da tinjau kejap tadi..

wawa:ngee,TQ..jgn HAHA kuat2 dh laa..

reen:tu laa,memanng nk tenang mcm ko je..

*selamat memulakan kelas,kui3..

sang harima:lepas ni ade lagi entri macam tag tu..tunggu je laa..jgn kecawa2..hehe

*tapi gua tau lu tenang je..hehe
sarah shafie said…
nakal yer??huhu..tp klau zman hostel, fly2 n biasa r..hehhe
Aidi-Safuan said…
mak aih... dah langgar, blah camtuh je? kejam! :(
qellissa said…
gopoh? saye pon mmg seorg yg gopoh..hahaha sbb tu slalu exsiden..
jaya jr said…
sarah:ni kisah berape tahun lepas..hehe..

aidi:tu laa,bile pikir balik kesian jugak si mangsa tu..tp gabra kot mase tu..dan mangse tu pon xde kt kete die..tu bleh bla je..klo die kejor x bla jugak kot

qelissa:huhu,klo eksiden sorg2 xpe,klo ade pihak laen tu susah sikit..banyak hal pulak jadinye..
tricksrex said…
berbekalkan ilustrasi paint, baru aku paham.
ish3
MissXYZ said…
ohhhhhh tenang dlm ramai...
tenang bila dikelilingi aweks...
lalalala
milimilo said…
haha tu mmg boleh membantu ayat tambah2 kalau buat ayat agak keras diikuti dgn haha,kompem org xterasa sgt sbb tau bunyi dia melawak.haha :DD
jaya jr said…
tricksrex:haha,nasib baek ade illustrasi..

missXYZ:haha,dikelilingi awe makin x tenang kot..huhu

milomilo:haha,betol2..sokong milomilo..
kejap2..kena haha ker nie?
alamak..hahahaha..
alright?dh tenang dh?hehe
:D
+akufobia+ said…
ngaa.kalau tersiat kulit best gak tu.haha.
.::WaNiE::. said…
kekeke

fobia tul aku bila tengok kisah eksiden2 ni
jaya jr said…
long hafiz:xde laa nk HAHA baru bertenang..org ganu panggil "haha" tu wat sedap je..

akufobia:best gk..tinggal kenangan.huhu

bert:huhu laa pulak

wanie:fobia jugak laa..harap xde dh lepas ni..
rizputra7 said…
undur tak tengok belakang ker?...mesti laju masa undur tue..
jaya jr said…
haha,agak laju jugak..
salah tekan minyak..

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka