Monday, March 8, 2010

chess,gitar dan aku..

macam biase,aku suke pagi..so,pg ni aku rase cam bes j nk update ini blog..tajuk ni telah lalu lalang dlm kepale agak lame,tp semalam baru rase nk buat entry..hahaha..semenjak duk umah ni,macam2 jugak mnde aku buat..klo aku dapat cuti sampai bln 7 lg banyak-banyak kerje aku bleh buat..hihi..pos ni nk cakap pasal 2 mnde x termasuk aku..chess & gitar..sebab 22 mnde alah ni ade kt umah aku...sape nk datang maen,pintu umah ni terbuka jee..

pertama cakap pasal chess laa..bg aku,aku respek org yg pndai maen chess..pastu aku slalu akan pikir sape yang pandai maen chess ni mesti bijak pandai..ye laa,ssh kot nk hafal movement buah catur tu..haha..banyak jugak ade atas papan tu..kalau flashback balik zaman skola dlu,klo lepas exam,pegi sekola,mesti ade student yang bawak chess..maen laa chess tu dr masuk kelas sampai balik..cume tolak waktu rehat je..sini,pak cik list advantage maen catur..

* chess menjadi inspirasi kepada motivasi diri sendiri -Ia menggalakkan anda mencari jalan yang terbaik, perancangan yang rapi sehinggalah tamat permainan, motivasikan diri anda supaya tidak mengulangi kesilapan yang sama dan mengurus masa berfikir.

* chess dan sains - Catur membangunkan pemikiran yang saintifik. Sewaktu bermain, anda cuba untuk memperkayakan variasi cara buka mainan anda, anda cuba untuk mencari idea-idea baru, cuba untuk teka dan hasilkan keputusan, anda tentukan hipotesis dan seterusnya anda membuat pergerakan disamping menguji pergerakan anda tadi.

* chess dan teknologi - Apa pemain catur buat ketika bermain? Hampir sama dengan sebuah komputer. Anda akan cuba mencari jalan yang terbaik pada masa yang ditetapkan.

* chess dan matematik - Catur melibatkan pengiraan nombor sehingga infiniti iaitu sebarang pengiraan melibatkan dari awal permainan, memastikan bagaimana untuk menyerang dan bertahan dan yang pasti anda menggunakan otak anda sendiri, tidak seperti sesetengah mesin.

* chess melatih daya penumpuan - Sewaktu bermain, anda hanya menumpukan pada satu tujuan, bagaimana untuk syahmat lawan dan seterusnya menang.

ni sudut yg terdapat kt umah aku..skali ngn meja tersedia..ngee3

turn gitar laa pulak..gitar ni da lame orang maen sebenarnye..dari zaman rock kapak dulu2 sampai laa zaman indie skang ni..banyak lagu boleh layan..sape x pandai maen gitar boleh belajar..kejap j..hihi..klo nk lg bes masuk kelas muzik..xde keje sangat bleh apply KPLI jadik cikgu muzik..part ni,suke bile tngk cite school of rock..hidup di kelilingi ngn muzik..lg bes klo dapat g jamming ngn kawan2..haha..mcm ye j pegi jamming..smue maen gitar..alat laen xde orang nk maen..hahaha..ni pulak advantage gitar kepada pemain nye:-

* Dengan bermain gitar.. seorang pemain gitar itu memerlukan kedua dua belah tanagn secara serentak... ada kajian yang mengatakan dengan bermain gitar kita dapat menggunakan otak kanan dan kiri kita dengan simultaneously...Oleh itu ianya dapat melatih kita untuk menggunakan otak kanan dan kiri kita secara serentak..dan dapat menambahkan pertumbuhan neuron di otak kita..contoh nak maen gitar gune both hand..jari2 lagi..nak hafal kod pon skali..

* Tahukah anda, dengan kebolehan bermain gitar anda mampu mencari cinta sejati.. dengan mengunakan kebolehan yang selalunya orang lain tidak ada.. anda mampu mendapatkan cinta anda dengan mudah...Percaya atau tidak.. hampir semua wanita didunia ini menyukai seorang lelaki yang mahir bermain gitar... ini kerana mereka rasa terhibur apabila anda memainkan lagu-lagu cinta untuk mereka...

*Dengan bermain gitar anda dapat mingisi masa lapang anda tanpa rasa kebosanan yang melampau..pemain gitar itu mampu menghiburkan diri mereka sendiri dengan memeluk gitar kesayangan sambil memetik lagu-lagu kegemaran mereka..mcm peluk awek k???xlaa..mane ade org peluk awek mcm peluk gitar..klo ade sila panggil JAKIM..haha

*Dengan bermain gitar.. anda mampu menjadi seorang bintang yang terkenal... ini kerana anda mampu menghiburkan diri anda dan semua orang...anda mampu membuat persembahan di stage tak kiralah di konsert ke...persembahan sekolah ke...atau apa-apa persembahan lah..dengan cara itu anda mampu menjadi popular dan mempunyai peminat dek kerana persembahan anda di show-show yang anda buat..tp aku maen gitar suke2 j..buat bising kt umah..haha

ni pulak sudut maen gitar..hohoho

nota pak gad:sumber dari blogger laen..lagi satu,aku x pandai maen chess..hahaha..sori chess sbb x leh maen ngn ko..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

23 comments:

[zikeryhassan] said...

aku tak pndai maen dua2.
wlpn da bljr byk kali. ahaha

jaya jr said...

xpe..
teruskan belajar..
mesti boleh nye..

koru said...

chess eh?main la slow2..kat pc pon ader game die

syikinshuhaimi said...

xreti men chess..
dlu kecik2 reti..
dh tua xreti plak..lupe lme xmen..
gitar mcm bes je..tp xreti gak..hehe

jaya jr said...

koru:cket2 pon xpe..org tnye boleh maen???
dgn banggenye jwb laa 'bolehH'
hahaha..

syikin:drpd x reti lansung,ok laa tu..
gitar mmg bes..
huu..

psychopath said...

chess susa. chest senang. haha.

jaya jr said...

chest???

miss norafizan said...

hahaha..cool..:) aku pun x penah thu main chess..cess!! ;p hahahaha

SHaFiQa said...

ske tgk org men gitar...(^^,)

Syima Boyd said...

cool!!~

jaya jr said...

smue mnde ni boleh belajar dan diajar..heee

*~ aRaBeLLa ~* said...

haha x pandai nak main chess gak..tp mmg suke dengar org main gitar..

Sang Harima said...

Woi alquran la bro..

jaya jr said...

quran x dilupakan..
ni sekadar hobi j..

saya_arief said...

aku pon xpandai main chess, kalo main dam bleh...
maen guli, dll..

Para Jamaludin said...

menggitar di situ apa tidak ganggu yang melalu?

jaya jr said...

arief:maen dam rmai yg boleh..pendek @ panjang,dua2 boleh

jamaludin:klo sape nk lalu,boleh beransur..hehe

kocik said...

wahh..hebat info pasal gitar 2..aku ttarik sgt2..tp klu boleh bia men sb minat bukan sb nk pemes..peace!!!

→ qiko.photography said...

Chess best! :D
Gitar ? Tak reti. :P Hari tu pernah try pinjam Cousin punya, sekali petik. Semua cakap sengau. Haha. Terus taknak dah main~

jaya jr said...

kocik:smue stat dr minat,klox minat,susah

qiko:maen sekali due mmg sengau..
lame2 ok aa

Signorina Syima said...

kalau perempuan main gitar... boleh menarik perhatian lelaki utk jatuh cinta tak??

jaya jr said...

boleh j kot klo dh suke..hihi..

syarifah radiah ibrahim said...

pergh gitar~~
waaa nak gak blajar mane gitar.
huhu~~
chess memang ku tak reti.
hoho~