Saturday, April 10, 2010

pembelian paling mencabar

hari ni hari las..dulu aku pegi pc fair kat KL j..haha..da belajar kt sane,xkn nk pegi pc fair laen..tapi dek kerana cuti yang panjang kali ni,aku bertemu dengan pc fair kt kampung halaman aku sendiri,kuala terengganu..dulu pegi beli external buat simpan cerite,joystik nak maen PES..tapi kali ni aku pegi dengan satu harapan,satu matlamat,satu tujuan..satu malaysia terkecuali...haha..kenape???aku pon x tau..

aku pegi macam biase laa,kene ade kawan..kalo pegi sorg2 x bes..aku ajak saudara nazirul yang namenye sudah tidak asing dalam entri2 yang aku dah buat..sampai sane aku buat donno j..jalan2,tengok2..dalam kepale aku ade 2 mende j..DSLR dengan laptop...jumpe laa booth NIKON..teruja jugak memegang nikon D3000..da lame aku minat..lepas penerangan panjang lebar oleh amoi tu,aku rilek dulu,cakap nak round2..harge yang aku jumpe kali ni paling murah..aku bajet 2k,tapi hari ni 1.8k..cukup dengan lense,beg,8gb micro sd..haha..

jalan2 lagi terjumpe laa laptop jename yang da lame ade dalam kepale aku jugak..ASUS..brand ni aku respek sbb cooling system die power..maen laa lame mane pon,xyah pakai coolong fan..haha..tapi model yang aku jumpe ni laen sikit..katenye model baru..dan aku tanye da tinggal lagi dua bijik je..aku pikir kejap,aku ingt deal yang aku buat dengan mama aku..grad dari asasi dapat laptop..so,inilah masenye..huhu..aku tepon die,die kate ok..zasss,cepat j aku reserve laptop tu..bayar deposit seratus,balance parents aku datang bayar..

ni hasil titik peluh hari ni..hihi

tapi bile balik umah,ade kene buat ape ntah..die da guide kt kedai tadi..aku buat2 x jadi..aku pegi lagi skali tanye kt kedai tu,tokey kate esok pegi pejabat die suh technician die yang buat..zzz..xdapat lagi laa aku letak sofware laen..kan jadik pape satu hal pulak..tapi spec laptop ni terbaek..intel core duo,RAM 4gb DDR2,skrin 15.6,512 mb nvidia g-force graphic card,500mb HDD,graphic card ade 2...agak berpuas hati laa..haha..terima kasih kepda mama dan abah aku kerane sudi bayar..

so,duit dalam akaun reserve untuk,DSLR..ulangan DSLR..harap2 dapat beli..hihi..

D3000:aku x pandai gune pon,tapi rase minat dan nk try gune..huhu

nota:pc fair kt sini x sesak macam dekat KLCC..tapi still ramai pengunjung..penat aku jalan ari ni..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

19 comments:

zikeryhassan said...

next target elaun aku sem depan dslr. harap2 tercapai la impian kite tok benda tu. ahaha

ARIFFDA said...

wow..best tu...bayo seratus dpt laptop..hihi

~ Ann ~ said...

wawaawaaww.. best ler.. bg sy la parents awak! hehe

jaya jr said...

zikery:jom beli same2..haha..mane tau dapapt lagi murah..

ariffda:haha,memang best..

ann:xboleh,saya sayang parents saye,cume x pkai j baju yg ade tulis camtu..hahaha

sI tEDI said...

pinjam lappy baru.. :)

syue said...

tadi dah nak terbeli dah asus tuu ;D btw, i like asus tu. screen pn besar. sesuai utk buat graphic design, anmation, main game, blablabla. btw, beli bape hengget? td dpt harga rm1999. hehehe

jaya jr said...

tadi beli 2199...
yg 1999 tu freedos k???

uncle said...

uncle sudah tercapai hajat nak beli laptop hihihi next nak beli kamera DSLR pulak..teringin nak tangkap gambar secara profesional yob..

jaya jr said...

betol uncle..
semalam pun 1st try da excited..
klo unle pandai gune DSLR bleh jugak tanye uncle klo nk belajar..
haha

rizal jabai said...

mmg besh..lau cash ade lbih 40k.nk borong sume..haha

.::WaNiE::. said...

wahhh pas nih boleh berblogging dengan gigihh hahah

jaya jr said...

rizal:40 k tu dh melampau..boleh beli kete..haha

wanie:haha,xtau laa semakin gigih k x..laptop ni spec die bes oo buat maen game..haha

~amalina~ said...

wawauuu...bestnyer.....mahu jugaklah pergi PC fair...;p

Rainbow said...

pc fair ganu ada bluehippo hohooo..gedabak besar.
smpn baek2 SLr nnt ada yg ghaib huuuhu

jaya jr said...

amalina;pegi j yg mane PC fair berdekatan..haha

rainbow:mmg besor..haha..klo da beli mmg kene jage baek2..klo huilang rugi oh!

my.name.is.shashya said...

DSLR... nk jugak......
takper.. tak lame lagi..

jaya jr said...

shashya:dapat elaun beli je..haha

biEyL said...

wahhh!!!lappy baruu tu:)
nk jugakk..haha
:p

myazaraByong said...

pergh...
bestnya..
impian kita same la..
untuk dptkan DSLR..huhuhu