Skip to main content

pembelian paling mencabar

hari ni hari las..dulu aku pegi pc fair kat KL j..haha..da belajar kt sane,xkn nk pegi pc fair laen..tapi dek kerana cuti yang panjang kali ni,aku bertemu dengan pc fair kt kampung halaman aku sendiri,kuala terengganu..dulu pegi beli external buat simpan cerite,joystik nak maen PES..tapi kali ni aku pegi dengan satu harapan,satu matlamat,satu tujuan..satu malaysia terkecuali...haha..kenape???aku pon x tau..

aku pegi macam biase laa,kene ade kawan..kalo pegi sorg2 x bes..aku ajak saudara nazirul yang namenye sudah tidak asing dalam entri2 yang aku dah buat..sampai sane aku buat donno j..jalan2,tengok2..dalam kepale aku ade 2 mende j..DSLR dengan laptop...jumpe laa booth NIKON..teruja jugak memegang nikon D3000..da lame aku minat..lepas penerangan panjang lebar oleh amoi tu,aku rilek dulu,cakap nak round2..harge yang aku jumpe kali ni paling murah..aku bajet 2k,tapi hari ni 1.8k..cukup dengan lense,beg,8gb micro sd..haha..

jalan2 lagi terjumpe laa laptop jename yang da lame ade dalam kepale aku jugak..ASUS..brand ni aku respek sbb cooling system die power..maen laa lame mane pon,xyah pakai coolong fan..haha..tapi model yang aku jumpe ni laen sikit..katenye model baru..dan aku tanye da tinggal lagi dua bijik je..aku pikir kejap,aku ingt deal yang aku buat dengan mama aku..grad dari asasi dapat laptop..so,inilah masenye..huhu..aku tepon die,die kate ok..zasss,cepat j aku reserve laptop tu..bayar deposit seratus,balance parents aku datang bayar..

ni hasil titik peluh hari ni..hihi

tapi bile balik umah,ade kene buat ape ntah..die da guide kt kedai tadi..aku buat2 x jadi..aku pegi lagi skali tanye kt kedai tu,tokey kate esok pegi pejabat die suh technician die yang buat..zzz..xdapat lagi laa aku letak sofware laen..kan jadik pape satu hal pulak..tapi spec laptop ni terbaek..intel core duo,RAM 4gb DDR2,skrin 15.6,512 mb nvidia g-force graphic card,500mb HDD,graphic card ade 2...agak berpuas hati laa..haha..terima kasih kepda mama dan abah aku kerane sudi bayar..

so,duit dalam akaun reserve untuk,DSLR..ulangan DSLR..harap2 dapat beli..hihi..

D3000:aku x pandai gune pon,tapi rase minat dan nk try gune..huhu

nota:pc fair kt sini x sesak macam dekat KLCC..tapi still ramai pengunjung..penat aku jalan ari ni..

Comments

zikeryhassan said…
next target elaun aku sem depan dslr. harap2 tercapai la impian kite tok benda tu. ahaha
ARIFFDA said…
wow..best tu...bayo seratus dpt laptop..hihi
~ Ann ~ said…
wawaawaaww.. best ler.. bg sy la parents awak! hehe
jaya jr said…
zikery:jom beli same2..haha..mane tau dapapt lagi murah..

ariffda:haha,memang best..

ann:xboleh,saya sayang parents saye,cume x pkai j baju yg ade tulis camtu..hahaha
sI tEDI said…
pinjam lappy baru.. :)
syue said…
tadi dah nak terbeli dah asus tuu ;D btw, i like asus tu. screen pn besar. sesuai utk buat graphic design, anmation, main game, blablabla. btw, beli bape hengget? td dpt harga rm1999. hehehe
jaya jr said…
tadi beli 2199...
yg 1999 tu freedos k???
uncle said…
uncle sudah tercapai hajat nak beli laptop hihihi next nak beli kamera DSLR pulak..teringin nak tangkap gambar secara profesional yob..
jaya jr said…
betol uncle..
semalam pun 1st try da excited..
klo unle pandai gune DSLR bleh jugak tanye uncle klo nk belajar..
haha
rizal jabai said…
mmg besh..lau cash ade lbih 40k.nk borong sume..haha
.::WaNiE::. said…
wahhh pas nih boleh berblogging dengan gigihh hahah
jaya jr said…
rizal:40 k tu dh melampau..boleh beli kete..haha

wanie:haha,xtau laa semakin gigih k x..laptop ni spec die bes oo buat maen game..haha
~amalina~ said…
wawauuu...bestnyer.....mahu jugaklah pergi PC fair...;p
Rainbow said…
pc fair ganu ada bluehippo hohooo..gedabak besar.
smpn baek2 SLr nnt ada yg ghaib huuuhu
jaya jr said…
amalina;pegi j yg mane PC fair berdekatan..haha

rainbow:mmg besor..haha..klo da beli mmg kene jage baek2..klo huilang rugi oh!
DSLR... nk jugak......
takper.. tak lame lagi..
jaya jr said…
shashya:dapat elaun beli je..haha
biEyL said…
wahhh!!!lappy baruu tu:)
nk jugakk..haha
:p
myazaraByong said…
pergh...
bestnya..
impian kita same la..
untuk dptkan DSLR..huhuhu

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka