Skip to main content

musim kemarau k???

smlm hari yg bertarikh 17 november 2009..klo kt tempat aku blajo ni,hari smlm mcm cambest cket..sbb ade dngr rumour yg kate elaun akan masuk..dan kajian yg dilakukan oleh falahuddin mengatakan elaun yg masuk sepanjang beberape sem yg lalu jatuh pd hari selasa..bertepatan sekali dgn kelmarin,selasa..bgun2 pg j,perasaan cm nervous j...tnggu tkot ade mmber2 bg khabar yg gembira..tp tunggu punye tunggu,xde jgk..ade org bgtau elaun masuk,tp tipu j..sje nk sakat member2..haha..mmg frust sbb da ramai yg pokai skang ni..

walopon elaun x masuk,tp kelas ttp jln mcm biase..awal pg tu aku ade sejam j klas..pkol 8-9..lpas tu aku sarap,lepak j dlm blik..xde wat pe..smpai laa pkol 11 bru aku ade klas blik..klas laboratory..msuk j klas,org ckap psal elaun..dh aa ari tu jgk kne bli buku lab..harge x mahl,8 inggit..tp klo dh name xkeje,xde duit,rse mcm mahal laa pulak kn..tyme dlm klas tu aku duk sblah mmber yg x asing lagi T.U.B.E..dduk2 j die trus sembang..pastu die keluarkan pepatah ni..

"bagai menunggu huja di musim kemarau",
dlm hatiku berkata"wah,pndai sungguh beliau berbicara"..dlm kpale otak aku pkir,mmg penting aa elaun ni smpai membolehkan org berkata sesuatu yg diluar jangkaan..hahaha..sedangkan aku tngk kt tanah bertuah ni ari2 hujan..kdang2 dari pagi bawak smpai mlm..hujan j manjang..baju pon x sempat nk kering..

aku rase ni kot suasane yg ingin digambarkan oleh tube..hujan dianggap sbg elaun..hmmmm
kelas hari semalam bes..dapat blik awal..satu lg mnde yg x barape nk ok aku rase dialami oleh incik kabakoga..beliau dilantik mnjadi class representative a.k.a class rep @ presiden..merah pdam mukanye sbb smue ini terjadi tanpe kerelaan beliau sendiri..haha..tp xtau aa..kabakoga ni pemalu cket kot..klo maen pes j die bising..

lbih kurang mcm ni aa muke kabakoga bile kne jadik class rep..tp yg realiti smat lg..nk tngk k??


ptang tu pulak,aku pegi pasar mlm..mcm biase..rutin minggan aku yg terbaru ialah keluar membeli nasik kerabu..haha..ntah knape,rase mcm bes j..tp yg aku bli smalam x terbaek sngt sbb nasik die lembik cket..critenye,aku sampai2 j kt psar mlm yg aku pegi dgn pkai crocs tu,aku dgr sorg peniaga bgtau:

"haaa,meh bli,meh bli cendawan goreng,ari ni stok cendawan x byak sbb Klang musim pnas skang ni.."

ni lagi satu buat aku rase nk suke puas2..die x tngk k keadaan sekeliling yg lembap???kt pasar tu pon hujan renyai2..boleh plak mamat ni kate skang ni summer klo dlm bhse inggeris..x patot betol..dlm kelas yg aku pegi sblom tu,mdm aku pulak kate,ade rumour yg bgtau,salji nk trun kt kl..sjauh mane kebenaran nye,wallahualam..tuhan saje yg tau..

tu laa 2 situasi yg dpat aku highlite smlm..mcm klako j..kite smue tau,krn mulut,suasana sekeliling boleh menjadi berbeda2..mahu di kelas,juga di pasar mlm..assalamualaikum

p/s:ntuk duri sendiri dan pembaca-"kite tidak sedar,hujan yg turun itu juga merupakan satu elaun..elaun drpd Allah yg maha kaya"

Comments

sang harima said…
proverb yg kemas..!
ariz azali said…
mat, daha ada pic...
nice lol....

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka