Friday, September 11, 2009

punye laa nk cepat kaye..

mlm td pkul 10 j dh siap packing2 barang..semangat nk blik kampung ni..sblum tu ade laa sorg member ni dh mkn nasik..pkul 10.30 j bas pon jlan trus pegi destinasi yg agak jauh,terengganu..xsampai 10 minit,mate pon dah mule dah naik turun naik turun..mmg ngantuk aa sbb pg tu tngk world cup qualifier..england lwan crotia..england mnang,fuhh..bkn slalu mcm tu,tp lepas capello jdik coach j,style england maen pon dh laen..pling bes midfielder yg hebat score..bkn sorg satu,tp sorg due gol..punye lah hbat.. tersasul pulak dh crite psal bola..bile dh ngntuk tu,tdo j laa..sedor2 j dh ade kt gambang..mmber2 pon ajak laa trun mkn..ingtkn bas tu brenti ntuk sahur,tp bile tngk jam bru pkul 1 lbih..tkut x sempat sahur,kami pekena lah ape yang patot..mmber yg dh mkn sblum naek bas td pon mencekik same jgk..harge boleh than laa kt R&R ctu..dh lpas2 mkn,buang air giliran lepak pulak ambik turn..duk tercongok laa dpan bas smpai pok drebar tu tkan hon..msuk laa dlm bas mcm anak ayam bratur nk masuk kandang...x smapi 2 jam smbung perjalanan,si drebar brenti lg..kali ni kt dungun plak..pastu berdiri lah sorg hamba Allah wat annuncement ni brenti untuk sahur..trun laa bas skali lg(rmai2)..nk mkn rase knyng lg sbb td bru pas mkn..tp mber yg dh mkn ni nk mkn skali lg..ish3,tong drum k ape tu???dh mkn nasik kukus pastu mee kari,x knyng2 lg..diepon mkn laa skali lg ditemani bersama sorg mmber yg badannya agak besar..tidak ditanya pula harga spinggn nasi berlauk baersama segelas milo peng itu berapa..sepeniggalan lbih kurang sejam dr restoran itu,si mmber pon mengeluh seorang diri..ditanya begini:
''bkpe mu nengung??"
dia pon menjawab
''x nengung bkpe,aku mkn td harge 5.70"
seraya die pon ketawa bersama teman mknnye td..ditambah pula:
"aku bru j tkan 20 iya td,tinggal 5 iya ag"

dapt dilihat disini bagaimana peniaga meraih untung yang terlampau tinggi drpd pelanggannya sepertimana peniaga kedai mkn itu mengambil kesempatan ke atas mmber2 ku..

moral of the story:
-ade baiknye klau bertnye dlu harge mknn itu sblum m'beli..
-x yh mkn bnyk2,mkn 2 kali sblum sahur tu pon dh oleh di kre sbg sahur..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

No comments: