Skip to main content

punye laa nk cepat kaye..

mlm td pkul 10 j dh siap packing2 barang..semangat nk blik kampung ni..sblum tu ade laa sorg member ni dh mkn nasik..pkul 10.30 j bas pon jlan trus pegi destinasi yg agak jauh,terengganu..xsampai 10 minit,mate pon dah mule dah naik turun naik turun..mmg ngantuk aa sbb pg tu tngk world cup qualifier..england lwan crotia..england mnang,fuhh..bkn slalu mcm tu,tp lepas capello jdik coach j,style england maen pon dh laen..pling bes midfielder yg hebat score..bkn sorg satu,tp sorg due gol..punye lah hbat.. tersasul pulak dh crite psal bola..bile dh ngntuk tu,tdo j laa..sedor2 j dh ade kt gambang..mmber2 pon ajak laa trun mkn..ingtkn bas tu brenti ntuk sahur,tp bile tngk jam bru pkul 1 lbih..tkut x sempat sahur,kami pekena lah ape yang patot..mmber yg dh mkn sblum naek bas td pon mencekik same jgk..harge boleh than laa kt R&R ctu..dh lpas2 mkn,buang air giliran lepak pulak ambik turn..duk tercongok laa dpan bas smpai pok drebar tu tkan hon..msuk laa dlm bas mcm anak ayam bratur nk masuk kandang...x smapi 2 jam smbung perjalanan,si drebar brenti lg..kali ni kt dungun plak..pastu berdiri lah sorg hamba Allah wat annuncement ni brenti untuk sahur..trun laa bas skali lg(rmai2)..nk mkn rase knyng lg sbb td bru pas mkn..tp mber yg dh mkn ni nk mkn skali lg..ish3,tong drum k ape tu???dh mkn nasik kukus pastu mee kari,x knyng2 lg..diepon mkn laa skali lg ditemani bersama sorg mmber yg badannya agak besar..tidak ditanya pula harga spinggn nasi berlauk baersama segelas milo peng itu berapa..sepeniggalan lbih kurang sejam dr restoran itu,si mmber pon mengeluh seorang diri..ditanya begini:
''bkpe mu nengung??"
dia pon menjawab
''x nengung bkpe,aku mkn td harge 5.70"
seraya die pon ketawa bersama teman mknnye td..ditambah pula:
"aku bru j tkan 20 iya td,tinggal 5 iya ag"

dapt dilihat disini bagaimana peniaga meraih untung yang terlampau tinggi drpd pelanggannya sepertimana peniaga kedai mkn itu mengambil kesempatan ke atas mmber2 ku..

moral of the story:
-ade baiknye klau bertnye dlu harge mknn itu sblum m'beli..
-x yh mkn bnyk2,mkn 2 kali sblum sahur tu pon dh oleh di kre sbg sahur..

Comments

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka