Skip to main content

petua nak bagi mase cepat berlalu


puasa-puasa ni klo takde jam,ramai yang resah gelisah..masa main peranan penting..nak bersahur,nak berbuka,nak update lagi brape minit nak berbuka bersahur..memang penting laa..aku rase mase ni baru orang praktikkan pepatah masa itu emas..

biasenye,klo kite selalu tengok jam,secara psikologinye kite akan rase mase tu lambat bergerak..lagi-lagi 10-15 minit sebelum berbuka..tapi ade caranya nak bagi masa cepat..update blog macam aku buat skang ni..kah3..xpon pegi siapkan ape yang patut kat dapur tu..nak masak mase ni jawabnye minum air kosong ngan kurma dulu laa buat berbuka..haha

***sape yang takde jam,anda memang steady

Comments

mizz_pua said…
betul tue . kalau tengok jam memang lama sangat . kalau update blog . sekejap je rase dah sampai masa untuk berbuka . :)
[k]o{q}i[n] said…
aku jrg tgk jam kalo nk berbuka... dgr je azan, terus sambar kurma.. :)
nurul cHempaka said…
kah3!!! sngal la ko! jalan2 satu uia!
nurdani said…
dulu selalu tengok jam masa kecik2. sekarang ni dah makin tua tapi maintain muda so jam tu memang dah tak dipandang. tengok2 dah berbuka. serius ni. :)
jaya jr said…
mizz pua:haha,klo nak lagi laju maen game angry bird..

koqin:wah,bagus tu..sunnah berbuka ngan kurma

chempaka:haha,masalahnye skang ni ade kat rumah cuti..kui3

nurdani:haha,boleh nampak serius kat situ..memang yg slalu tengok jam ni budak2 je..dah besor ni xsesuai wat macam tu :)
Anonymous said…
wow, good tips ! :)

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka