Skip to main content

penjual pistol bubble


kadang-kadang terharu,kadang-kadang kite rase tak selesa,kadang-kadang kita rasa nak tolong..itu memang fitrah manusia..sedangkan orang asli kat dalam hutan pon pandai tebang pokok nak buat kraftangan sebab nak cari rezeki..inikan pulak orang kat tengah-tengah ibu kota Kuala Lumpur..kos hidup tinggi..lagi laa macam-macam diorang buat untuk cari rezeki..tapi orang kata,sebaik-baik rezeki adalah rezeki yang halal..

selalu kite jumpe orang macam ni..tak kurang yang jenis jual DVD dari meja makan ke meja makan..klo yang jenis warak,orang ganu panggil jenis 'juruh' akan jual ayat-ayat quran,kamus-kamus arab,buku panduan agama..jujur cakap,bukan nye tak nak tolong,tapi kadang-kadang benda tu kita dah ade..tak pon tak cukup bajet..klo dah macam tu solusinye senang je,derma ikhlas..bagi sekadar termampu..kite tak dapat tolong banyak,tolong sikit pon takpe..

tapi klo kite tolong tengok je,takpe jugak..disebalik tengok tu,mungkin terdetik kat hati kita nak rase syukur dengan ape nikmat yang Allah dah bagi kat kite ni..kite kena ingat,kesusahan itu ujian,kesenangan tu pon satu ujian..Allah memang jadikan kita ni untuk bagi kita ujian..

***hari ni jalan-jalan ronda KL,macam-macam jenis gelagat boleh tengok..masuk Lowyat je menggila orang duk promote Samsung S3 ngn Galaxy Note..

Comments

Anonymous said…
betul tuh...btw, pistol ni bynk photographer guna tuk wat efek buih2 kt gambr. :)...
Miss Sue said…
cantik laa pistol buih tu.. nak satu boleh ? wu3 :D .. at least dorang berusaha cari rezeki dan bukan hanya menunggu rezeki tu jatuh bergolekk kan ?? :')) ..ape pun sue respect orang yg macam ni .. tak kira kerja ape sekalipun dia buat yang penting kerja yang halal :D
Sang Harima said…
Alhamdulillah.. Bangsa peduli..
jaya jr said…
syakir:haha,tapi x pernah buat pon lagi efek buih2 ni

sue:haha,kene beli sendiri laa kat pasar malam..kui3

SH: =) =) =)

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka