Skip to main content

tertipu? kuala lumpur makan,israel buat bom BOIKOT!

dah lame tak makan mekdi atau dalam bahasa omputih baku dieja Mc'Donalds..sebelum ni boleh kata favourite laa..pantang lalu,paling kurang beli aiskrim..kalau tunggu nak naek bas kat Stesen Bas Putra,memang kana makan mekdi dekat The Mall sebelah stesen bas tu..tapi sejak serangan Isreal yang lates hujung tahun lepas,memang mekdi ni nak kene *monolog dalam hati* memang tekad sungguh-sungguh dan dengar pendapat,utaz-ustaz tentang betol ke tak Mc'Donalds ni salur duit kepada zionis Israel yang hari-hari serang Palestin..ustaz-ustaz kate memang die ade bagi sumbangan..aku ambik laa inisiatif sendiri,boikot mekdi..tak makan dah..kawan-kawan pon macam tu..sebab tak mati pon tak makan mekdi..takde efek pon klo kitorang kluo makan..banyak lagi kedai makan yang sedap-sedap..itu sahaja cerita mekdi

dan sebab ade orang kreatif buat design baju boikot mekdi,aku dan seorang sahabat beli sehelai sorang..dengan harapan bile pakai pegi mana-mana ade orang pandang dan bace mesej tu..setakat ni memang tak mengecewakan,aku pegi pasar,aku pegi mall memang ade yang curi-curi tengok..memang aku perasan sebab pernah sekali tu mama bagitau orang macam pandang-pandang kat aku..paling latest pagi tadi mase aku beratur kat kaunter nak bayar barang..ade sorang makcik tu bagi tahu kat anak die

"tengok baju abang tu" 


dalam hati terdetik gembira..mesej berjaya disampaikan..walaupon tak semua yang ambik berat,tapi kalau setiap kali pakai,seorang terkesan,moga ada pembalasan..

tapi bile aku share dekat twitter,ade orang reply "jangan jadi melayu radikal"..ape bende laa budak ni merepek..aku pakai baju ade mesej gini die kate aku melayu radikal..pejadah die..kau nak bace bace laa,tak nak bace sudah laa bangang..ustaz mengajar tak nak dengar,lepas tu nak menyalak tak memasal..die sendiri tu entah paham ke tak maksud radikal..

***boikot kite bermusim..tunggu laa kalau kena atas batang hidung sendiri,mampu tak kite jadi sekuat orang Palestin..lupa diri bila Allah bagi senang..

Comments

joyah sepot said…
mantap~
aku admit aku pun boikot bermusim..mase tu blajo lg...skrg Alhamdulillah da msuk stahun kot boikot2 ni...harap2 smpai bila2...

=]
Mr.PinGu said…
baju yang bagus... ok je design dia
Jom Kenal Islam said…
Alhamdulillah..salah satu jln dlm perjuangan ISLAM :)
Aween Md Zahir said…
Alhamdulillah, aku juga boikot. harap tak bermusim. moga saudara Islam kita disana terbela nasibnya. ameen

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka