Skip to main content

pulang dari terawih malam ke-4

lepas siap terawih 8 rakaat ikut imam dekat masjid sementara,aku sambung witir 3 rakaat..itu pon lepas rehat lebih kurang 5 minit dekat saf belakang-belakang..saf budak-budak menjerit "sollallahusalamualaik"..
dah selesai ibadah-ibadah sunat,niat hati memang tak pikir laen..balik rumah bukak tudung saji..ade pulut lepe..orang sini panggil pulut lepe,orang kolumpo sebut pulut panggang..sengaja aku tak makan mase berbuka tadi sebab takut mengantuk nak terawih..perihal pulut ni jangan buat main-main..kalah nasik lemak die punye mengantuk..

mase turun masjid tu,cepat-cepat sauk selipar..jalan tengok depan,tapi sebelah kiri ade makwe 2-3 orang atas motor depan pagar masjid..tak tergamak nak panggil minah rempit..sebab dalam samar-samar cahaya lampu jalan tu,aku nampak jugak laa muke-muke barcahaya baru lepas sembahyang..yang mula-mula terdetik dalam hati ialah mejik..sebab sepanjang aku terawih tahun ni,tahun lepas-lepas pon, tak pernah aku jumpe makwe-makwe ni..last aku bertembung dengan situasi macam ni mase buat asasi dulu..lepas terawih memang sengaja tunggu makwe-makwe lalu..

untuk yang malam ni macam biase laa,die tengok aku,aku tengok die..tapi tengok je laa..makwe-makwe tu bagi aku jalan dulu..jalan punye jalan punye jalan aku dengar bunyi motor laju je dari belakang.. 'zasss' makwe tu lalu sebelah potong aku..aku teruskan jalan kaki bayangkan pulut lepe kat rumah..

***nasib baik tak pakai baju melayu sepasang malam ni..kalau tak entah ape laa makwe tu update dekat tuitter..'melting' barangkali..

Comments

Cendol said…
tu la kannn..pulut memang buat mengantuk.cendol cakap kat mak,dia tak percaya ..katanya "saja alasan kamu" hahahaha..saja alasan kamuuu..btw,lawo dok makwe2 tu?? :P
looo terlupa bagi salam..salammualaikumm!! first visit here.nice belog der!
jaya jr said…
waalakummusalam..pulut dengan mengantuk memang serasi..bab makwe tu dalam samar samar tak nampak sangat..tapi sekali pandang OK jugak..haha..btw terimakasih cendol

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka