Friday, July 12, 2013

pulang dari terawih malam ke-4

lepas siap terawih 8 rakaat ikut imam dekat masjid sementara,aku sambung witir 3 rakaat..itu pon lepas rehat lebih kurang 5 minit dekat saf belakang-belakang..saf budak-budak menjerit "sollallahusalamualaik"..
dah selesai ibadah-ibadah sunat,niat hati memang tak pikir laen..balik rumah bukak tudung saji..ade pulut lepe..orang sini panggil pulut lepe,orang kolumpo sebut pulut panggang..sengaja aku tak makan mase berbuka tadi sebab takut mengantuk nak terawih..perihal pulut ni jangan buat main-main..kalah nasik lemak die punye mengantuk..

mase turun masjid tu,cepat-cepat sauk selipar..jalan tengok depan,tapi sebelah kiri ade makwe 2-3 orang atas motor depan pagar masjid..tak tergamak nak panggil minah rempit..sebab dalam samar-samar cahaya lampu jalan tu,aku nampak jugak laa muke-muke barcahaya baru lepas sembahyang..yang mula-mula terdetik dalam hati ialah mejik..sebab sepanjang aku terawih tahun ni,tahun lepas-lepas pon, tak pernah aku jumpe makwe-makwe ni..last aku bertembung dengan situasi macam ni mase buat asasi dulu..lepas terawih memang sengaja tunggu makwe-makwe lalu..

untuk yang malam ni macam biase laa,die tengok aku,aku tengok die..tapi tengok je laa..makwe-makwe tu bagi aku jalan dulu..jalan punye jalan punye jalan aku dengar bunyi motor laju je dari belakang.. 'zasss' makwe tu lalu sebelah potong aku..aku teruskan jalan kaki bayangkan pulut lepe kat rumah..

***nasib baik tak pakai baju melayu sepasang malam ni..kalau tak entah ape laa makwe tu update dekat tuitter..'melting' barangkali..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

2 comments:

Cendol said...

tu la kannn..pulut memang buat mengantuk.cendol cakap kat mak,dia tak percaya ..katanya "saja alasan kamu" hahahaha..saja alasan kamuuu..btw,lawo dok makwe2 tu?? :P
looo terlupa bagi salam..salammualaikumm!! first visit here.nice belog der!

jaya jr said...

waalakummusalam..pulut dengan mengantuk memang serasi..bab makwe tu dalam samar samar tak nampak sangat..tapi sekali pandang OK jugak..haha..btw terimakasih cendol