Skip to main content

pertama kali menjadi fotografer berbayar



17 Mac 2012 first time aku jadi fotografer berbayar..ikut kawan je..masjlis kawan atas kawan..ingatkan maen-maen je.rupenye serius punye hal..memang terusterang aku cakap yang aku tak de pengalaman ambik gambar event ke,wedding ke..yang selalu aku duk update masuk blog ngn facebook tu gambar-gambar landscape..bermodelkan pokok bangunan matahari binatang..yang tu memamng aku minat..mula-mula memang agak tak biase laa..tapi sebab bukan aku sorang yg buat keje ambik gambar kat majlis tu,kire boleh laa buat-buat rilek..ade lagi 2 orang..2 orang lagi ni da macam solid sikit diepunye pengetahuan bab gambar-gambar event ni..ade laa ilmu aku dapat dari diorang mase buat kerja ni..

***banyak benda best yang berlaku sepanjang buat 1st job nih..macam culture shock sikit pon ade..tapi tu laa,banyak lagi nak kena consider sebelom pergi lebih jauh dalam bab ni..mudah mudahan Allah permudahkan jalanku

Comments

hafizah radzi said…
suka gambar landsacape2 tu. teruskan yg itu jugak. :)) haha
[k]o{q}i[n] said…
errr...xleh la wat photoshoot dh pasni? kena byr... :(
jaya jr said…
hafizah radzi:hehe..gambar landscape tu mmg tak boleh tinggal..asal2 beli DSLR sebab mgg nk rakam gambar2 landscape yg cantik2

koqin:haha..klo nk buat photoshoot pempuan sume pakai baju kurung boleh?haha
Ayu said…
Assalamualaikum...
wow..interesting and for ur info,sama dgn ayu lah..bermula dgn suka shoot gmbr alam ciptaan Allah..terus mndapat peluang shooting walimah dan pernikahan...
syabas2...and truskan usaha..
Mario said…
tahniah le bro...mmg bestkan ikut wedding ni...penat tp berbaloi...potographer ni org penting masa wedding...
jaya jr said…
kak ayu:insyaAllah klo dipermudahkan urusan oleh Allah..terima kasih atas sokongan..hehe

mario:haha..agak penat laa..tapi macam terbeban sikit sebab expectation tu mesti nak hasil yg terbaek..maklumlahn,kan diorang dah bayar..

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka