Skip to main content

baju : tuan aku rambut awan nano

aku sehelai baju kolar bulat..sebelum aku wujud pokok kapas yang wujud dulu..pandai betul manusia yang cipta aku ni..macam-macam warna ada..aku tengok kawan-kawan aku warna hijau ade,biru ade,putih pon ade..asal nye orang dulu tak pakai kain,tapi atuk aku cakap,sebab zaman berubah,manusia nak pakai baju..tu laa sebab utama keturunan aku wujud..zaman flinstone diorang tak tanam pokok kapas..susah nak buat baju,terang atuk yang aku tengok dah agak lusuh..

nak buat aku ni tak susah dah,dulu orang pakai ilmu jahit tangan memang lambat sikit,tapi pakcik sebelah mak aku cakap,bile dah ade mesin moden,seminit dua dah boleh siap..sempat jugak aku tengok macam mane kawan-kawan aku lahir sementara aku tak masuk kotak lagi aritu..boleh tahan sakit aku tengok kene cucuk ngan jarum banyak kali..tu belom lagi bab kene cop ngan seterika panas mase nak cop lambang..tapi bile da siap,kemain berseri-seri muka nak tarik orang ramai suh beli..warna-warni bermanik-manik lagi

kebetulan jugak aku bukan warna kuning..sebab bile aku siap je 8 haribulan 7 tahun 2009,aku dengar ura-ura baju kuning ni bahaye..sape pakai baju kuning ade tulisan 'bersih' kene tangkap..cepat-cepat aku tengok badan aku ade tak tulisan bersih..walopon aku bukan warne kuning,mane tau takut-takut perkataan tu ade..bak kate pepatah,sediakan payung sebelum hujan..aku pon tak paham ape salah  perkataan bersih tu..bile da tengok,nasib baek takde..fuhh

pasukan rumah kuning

bile aku da masuk kotak,dalam kepala aku satu je soalan..nak pegi mane ni???kompem laa kedai tapi aku da aim nak duk kat Mikveli ke,Temskue ke,Wang Utame ke.paling-paling busuk aku ingat nak jual diri kat Uptaung je..outdoor,sejuk sikit..aku tak suke jual diri online sebab panas..lepas kene ambik gambar masuk plastik balik pastu masuk kotak..huh,azab..tapi aku bernasib baek sebab berjaya jual diri kat Facotory Outlet Store,Mikveli..ramai orang kat situ..jenuh aku cuci mata

satu hari tu ade laa sorang lelaki masuk..belek punye belek,las-las aku jugak yang terpilih..lepas die bayar aku RM5(lepas diskaun 70 percent),sedih jugak aku nak tinggal member-member kat situ..tapi nak buat macam mane..rezeki tuan aku dapat aku..haha..kebetulan tuan aku ni rambut awan nano,bile sampai umah tu die test depan cermin,pedih jugak badan aku nak boleh lepaskan kepale die..adoi..tadi mase kat kedai die maen ukur badan je..tak masuk fitting room..selamat lagi aku mase tu..

nasib aku bukan nak dipakai kat umah je..rupenye tuan aku ni pandai nyanyi..die beli aku sebab nak buat pegi bertanding..pertandingan tahap mane aku tak tau laa sebab tuan aku rilek je pakai baju kolar bulat macam aku ni..rupenye sampai kat tempat bertanding,aku nampak liplapliplap terus terdetik "event besar ni"..memang betol pon..rezeki aku ni dapat usha baju laen yang mahal-mahal..

nyanyi punye nyanyi,lepas org kutuk aku dengan sinis "eleh,kolotnye t-shirt round neck pon nak buat masuk pertandingan " las-las tuan aku yang menang..haha..bagge gile aku.skang ni boleh laa ku hina balik baju-baju yang mahal tapi tak menang pape..HAHAHA..boleh revenge..baru die tau baju tetap baju bukan seluar..same je untuk tutup badan..lepas tu tak pasal-pasal aku kene conteng banyak-banyak ngn peminat tuan aku pastu jadi perhiasan dalam frame..sedih jugak aku ni T.T

SEKIAN

Comments

[k]o{q}i[n] said…
tinggi imaginasi demo...huhuhuhu

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka