Skip to main content

kata penegasan

hidup sebagai seorang pelajar universiti kat tempat aku belajar skang ni aku rase ok dah kot..walopon ade laa masalah yang sipi2 nk menimpa..yang dah kene timpa pon ade..tapi semalam lepas aku balik kelas ISLAMIC WORLDVIEW,lecturer aku yang aku sendiri kurang pasti bansganya,cuma aku agak die keturunan algeria dari rupa parasnye ade bagi satu penegasan..mase die tengah lecture dalam kelas laa..

aku tak ulang balik ape die cakap,cume aku summarize kn je..katenye,kite tak perlu nak ingat2kn diri pasal kesilapan,salah silap atau bad memories yang kite da buat..sebab syaitan akan sentiasa cube nak hasut kite ke arah kejahatan dan syaitan yang durjana ni akan guna cara tu laa..klo kite nak predict mase depan pon tak perlu jugak katenye..contoh macam kite pikir macam mane laa aku nak exam esok lusa ni..kereta ape laa aku pakai besor2 nanti..keje ape,rumah besar mane dan macam2 lagi laa..maka tak perlu pikir semua itu..HAHA..fikir ape yang kite perlu buat di saat ini,waktu ini,di tempat ini..

terlalu berfikiran ke belakang dan terlalu berfikir ke hadapan kadang boleh buat moral down jugak..aku rase aku ade jugak laa TERbuat macam tu..haha..maka aku rase aku nk try berfikir style yang lecturer aku ni bagitau laa pulak..sebab pressure jugak belajar subjek banyak2 satu sem..tak sempat nak pikirkan semua skaligus..huhu..masih boleh berehat,makan,minum,surf internet..tapi dilakukan dalam keadaan tak berape nak tenteram laa..

mungkin aku kena kurangkan surf internet sebab rase macam mustahil nk tinggalkan internet..offline sehari 2 takpe la..tapi klo ade wi-fi depan mate memang goyang laaa..HAHA..bukan internet je,tido pon kurang,duk saje2 pon kurang..haha..mampu ke x mampu,aku je yang tau..huhu..tapi takpe laa,rilek sikit pon bile bukak laptop wallpaper korea.WAKAWAkA


yoona:so nyuh shi dae

***memang perlu berfikir ke depan,tapi jgn terlampau2,..ke belakang pon same..yang elok jadikan sbg motivasi,yang tak elok jadikan pengajaran..sebaik2 umat ialah umat yang bersederhana(ni ustaz bahasa arab yang bagitau)


Comments

g-mie said…
entry yg best bro.. :)
sizukaDeboss said…
whoot minat yoona eh?
nanad said…
btol jgk tuh..
tp hdup kalu xde prancangan ataupun target , tak guna juga ..
jaya jr said…
g-mie:TQ bro..huhu

sizuka:minat2..hahaminat jugak ke??

nanad:tu laa pasal..tp xleh lebih2 kot..tenang2 je..pkir +ve
zikeryhassan said…
kadang2 berfikiran ke depan sangat pun belom tentu semua org boleh terima.
sekali sekali awak kuarkan n3....pergh!!! i like..tq ya
jaya jr said…
zikery:tu laa,lecturer foreigner ni kadang2 memang bes memberi nasihat walopon slang BI nye susah nk di fahami..huu

kak awe:biase2 je..kongsikn ape yg diceramahkan mase dlam kelas..u're welcome
nadia said…
subjek ungs 2030 eh? belajar ungs ni mmg kena sabar la kalau dpt lecturer foreigner sbb dia sgt high expectation :)
jaya jr said…
annadzirah:TQ 4 the comment..

wah,da buat tuorial..hebat..huhu

nadia:tu laa,tp setakat ni xde pressure lagi..kui3
♥xaturen♥ said…
Walaubagaiman pun..
mesti ada tujuan dan matlamat! kalu tak ade cam ne prepare? huhu..
maCy said…
tnanti nanti kate2 ustaz jj plak.. aja maC arb blk. da lpe la sme..
jaya jr said…
xaturen:memang laa kene bertujuan..cume masalahnye klo terlebih je..xtau laa..laen org laen pendapat..saje je nk bgtau..huhu

maCy:haha,boleh jgk nk jadi ustaz ni..nk blaja arab biase2 sikit2 boleh kot..sebab blaja arab x tinggi pon

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka