Saturday, March 31, 2012

overpriced camera


owh,its already saturday..have a nice weekend peeps..enjoy your time with people you love
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, March 30, 2012

kuih tradisional di malaysia

salam pagi jumaat..semua sihat ke?harapnye semua sihat dan sejahtera di bawah rahmat Allah..pagi ni takde benda sangat nak share..cume gambar je laa..tu pon gambar telor..telor penyu..gambar kuih pon ade jugak..dah memang rutin orang dalam rumah ni pegi pasar payang bile pagi jumaat..aku yang tengah cuti ni ikut laa skali..memang heaven tengok makanan kat sini..pagi-pagi da macam-macam makanan orang jual..tak payah tunggu bulan Ramadhan..akok,penganan,baulu,telinga keling,ketupat,apam balik dan macam-macam lagi lahhh..nak ambik gambar semua memang tak mampu inikan pulak nak beli semua 









lepas scroll dari atas sampai bawah ni,ape perasaan anda?terliur nak makan kuih?hehe,mintak maaf semua..sekadar berkongsi gambar je pagi ni..klo ade peluang meh laa datang terengganu..pagi-pagi bleh serang pasar payang beli kuih banyak-banyak..orang ganu beli sikit-sikit je sebab da selalu makan kuih-kuih ni..reserve untuk pelancong-pelancong..miahaha..


pak cik bawak beca pon sempat posinggg XD

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, March 27, 2012

bunga lavendar


untung budak-budak sekolah zaman ni..nak perkakas alat-alat tulis senang dan mudah dapat..bersepah-sepah kedai alat tulis..lagi seronok tengok alat-alat tulis cap cina..murah laa..klo nak banding ngn branded punye..maknenye semua org boleh beli ikut kemampuan..tak macam dulu..klo pensil warna tu tertakluk kepada LUNA tak pon FABER CASTLE..mak aih die punye harga,boleh buat belanja sekolah seminggu..tu baru pensil warna..belom lagi cat warna..jenis BUNCHO tu boleh cecah 20 hinggit..kemain mahal..tapi tu dulu,skang ni cap cincai-cincai da banyak kedai ade jual..klo mampu beli laa LUNA,FABER CASTLE, BUNCHO tapi klo tak mampu beli je yang biase-biase..ukur baju di badan sendiri..magic pen dalam bekas kat umah aku ni aku tak tau mane datag asal usul die..aku pon tak pernah gune..hahaha..barangkali hadiah kot..

***kalam picit PILOT warna ungu tengah trending kat tempat aku skang ni..tak tau laa sape die punye kepala
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, March 26, 2012

makanan orang teghanung



utin biase bile balik kampung time cuti ialah cari makanan-makanan terengganu yang aku rase susah nak cari kat KL..klo ade pon tak original macam kat Kuala Terengganu..lagi-lagi keropok lekor..short form biase orang sebut kepok leko..same laa macam air kelapa..klo kat Kuala Lumpur tu beeli air kelapa tapi isi kelapa macam nak letak tak nak letak je..balik sini je baru dapat minum air kelapa skali ngan isi kelapa..haha..makanan celup-celup tepung ni pon seronok jugak nak makan..harini sebab aku pegi awal ade udang celup tepung je..dalam secucuk tu ade laa 6-7 ekor udang..ikan tak sempat masuk dapur lagi..tambah mee goreng sebungkus 2 memang da kenyang pon makan macam ni..harga die boleh buat kite senyum sampai telinga..sangat sangat sangat affordable..


dah laa parking free arini..nasib laa masjlis bandaran sape suh tak datang baiki die punye mesin duit..jimat duit parking aku 50 sen..haha..siap tulis perkataan FAIL tak tahan uh..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, March 25, 2012

pagi ini dan semalam



pagi semalam naek bas pukul 11 dekat Stesen Bas Greenwood..lepas 8 jam perjalanan aku sampai laa kat Kuala Terengganu..tapi situasi dalam bas yang mencorakkan aktiviti aku selepas menjejakkan kaki di bumi Kuala Terengganu ni..mase dalam bas tubertubi-tubi aku reply mesej saudara Syeikh yang ajak tengok bola Terengganu lawan Lions XXI..lepas da confirm dengan saudara Iqba memang dalam kepala aku da terbayang crowd yang macam gambar kat atas..al-maklumlah Quarter final niii..kisahnye turun je bas dah ade penyambut tetamu..mula-mula seklai aku disambut pakcik yang mencari rezeki yang halal..normal laa tu kat sini,turun je bas diorang akan tanye nak pegi mana dik nak pegi mana bang nak pegi mana kak?tapi aku jawab takpe,ade kawan da tunggu..masuk kete,makan,tengok bola,sorak sikit,maki reff sikit,gol sebijik,balik*short story*



pagi ni pulak bangun-bangun macam biase laa..skali ngan orang da siap nak pegi sekolah..tapi sebab aku ni cuti dan tak terlibat dengan sekolah,aku jadi laa penjaga rumah..bukak je tingkap nahhh,matahari cantik macam ni..terus buat rakaman eksklusif nak buat koleksi ^.^

***penjaga rumah tugas die mengemas rumah tapi tak perlu memasak
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, March 20, 2012

pertama kali menjadi fotografer berbayar



17 Mac 2012 first time aku jadi fotografer berbayar..ikut kawan je..masjlis kawan atas kawan..ingatkan maen-maen je.rupenye serius punye hal..memang terusterang aku cakap yang aku tak de pengalaman ambik gambar event ke,wedding ke..yang selalu aku duk update masuk blog ngn facebook tu gambar-gambar landscape..bermodelkan pokok bangunan matahari binatang..yang tu memamng aku minat..mula-mula memang agak tak biase laa..tapi sebab bukan aku sorang yg buat keje ambik gambar kat majlis tu,kire boleh laa buat-buat rilek..ade lagi 2 orang..2 orang lagi ni da macam solid sikit diepunye pengetahuan bab gambar-gambar event ni..ade laa ilmu aku dapat dari diorang mase buat kerja ni..

***banyak benda best yang berlaku sepanjang buat 1st job nih..macam culture shock sikit pon ade..tapi tu laa,banyak lagi nak kena consider sebelom pergi lebih jauh dalam bab ni..mudah mudahan Allah permudahkan jalanku
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, March 19, 2012

sunset di putrajaya


alang-alang tunggu Maghrib kat Masjid Besi Putrajaya tempoh hari,ambik laa sekeping dua gambar sunset dari dalam masjid ni..seronok tengok sunset yang oren die terang macam ni..bukan senang nak dapat peluang snap gambar sunset..sebab biasenye petang-petang beriadah..memang tak pikul laa DSLR kat tangan..

***tapi klo pakai Galaxy S2 boleh kot snap gambar taraf-taraf DSLR klo gune cara yang betol..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Galakan Mencari Rezeki Yang Halal


i) Islam amat menitikberatkan masalah pencarian rezeki oleh manusia di mana setiap makhluk Allah itu telah ditentukan rezekinya masing-masing sejak ia berada di dalam perut ibunya lagi.

ii) Antara bahaya kemiskinan itu ia boleh membuatkan seseorang itu melakukan apa sahaja. Contohnya seorang perempuan akan sanggup menggadaikan sesuatu yang amat berharga yang ada pada dirinya kerana inginkan sedikit perbelajaan untuk keperluan harian, walaupun secara terpaksa dan sedar yang perbuatan itu adalah terkutuk, tetapi keadaan yang tertekan memaksa ia melakukannya.

iii) Mencari rezeki yang halal adalah kewajipan setiap mukmin. Oleh itu Islam amat menuntut supaya umatnya banyak bersabar dan jangan mudah berputus asa dalam mencari rezeki tetapi hendaklah berusaha bersungguh-sungguh, berdoa dan bertawakkal kepada Allah kerana rahmat Allah S.W.T adalah sangat luas dan Dia tidak akan mensia-siakan doa dan usaha hamba-Nya.

iv) Sesungguhnya kemiskinan dan kesempitan hidup adalah satu ujian daripada Allah S.W.T namun begitu perlu direnungkan juga bahawa pendapatan (rezeki) yang sedikit serta mencukupi keperluan hidup di dunia itu sebenarnya adalah lebih baik daripada pendapatan (rezeki) yang banyak tetapi melalaikan. Di sinilah pentingnya keberkatan rezeki yang bakal menentukan kebahagian hidup manusia di dunia dan akhirat.

***alang-alang terbaca tak rugi pon nak share untuk kawan-kawan kat sini..sesungguhnya rezeki Allah S.W.T. tidak akan dapat diperolehi melainkan dengan cara ketaatan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, March 18, 2012

putrajaya hot air ballon fest '12



***ambik gambar boleh laa..klo nak suh naek memang tak laa..haha..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, March 15, 2012

selamat tinggal syurga dunia





mula-mula tu aku tak berapa paham sangat tajuk forum ni..taajuk selamat tinggal syurga dunia..forum ni macam sesi soal jawab laa..moderator tanye,panel jawab..panel tu tak laen tak bukan Bro Sham Kamikaze dan Imam Muda Hassan..macam rezeki jugak laa dapat pegi tengok..biasenye ade kelas setiap Rabu malam..tapi malam tadi takde..tiket pon ade member sempat booking minggu lepas sebab tempat macam limited jugak laa..venue die same dengan venue kuliah Ustaz Azhar Idrus mase Al-Fadhil datang bagi kuliah kat UIAM Gombak tahun lepas..

***klo boleh memang banyak benda yang aku nak kongsi tapi tak tau nak mula kat mane..lagi muda buat live conversation daripada aku nak menaip kat sini T.T
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, March 13, 2012

terengganu is my hometown.


love it,appreciate it,happy with it,an honour to have a life in it..life is beautiful..sometimes you may have the hard time but instead of it,the happiness will come..keep the faith to Allah in our heart,mind,soul and body..

***should never forget our origin
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, March 12, 2012

mencuba wedding photography


perasaan nak berjinak-jinak ngan wedding photography tu dah lame ade..tapi tak berani lagi nak ambik tanggungjawab tu..nak mula dari bawah pon macam tak berani jugak..haha..sebab biase ambik gambar suka hati je..candid-candid pemandangan,pokok,orang..tak biase ngn event-event ni..klo nak belajar,nak test skill pon kene tunggu yang ahli keluarga terdekat je..boleh laa tengok ape yang lebih ape yang kurang..

***klo outdoor mmg seronok sikit ambik gambor..luas pemandangan kata orang..hehe
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

all-terrain vehicle [ATV]


candid-candid mase pegi pantai batu buruk kelamrin..sambil-sambil ajak sedara johor makan angin kat sini..usha-usha die punye harge dapat tau yang RM15 untuk15 minit..rase macam mahal..nak maen ramai orang tunggu queue..laen kali je lah..hehe.bukan susah pon nak datang sini..dekat je ngan umah kot..

***klo budak kecik pon boleh naek,malu laa klo aku tak boleh naek..haha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, March 8, 2012

Kuala Terengganu


InsyaAllah esok akan pulang ke Kuala Terengganu kerana ade walimah untuk diselesaikan..da lame tak naek bas..semenjak bawak kete ke kampus ni memang banyak naek kete je balik Terengganu..tiket bas pon dah beli tinggal nak naek bas je lagi..tapi klo ikut perancangan sampai je kat Kuala tu tak boleh balik rumah lagi..nak singgah stadium dulu sebab ade perlawanan tumpuan Liga Super..Terengganu lawan Perak..macam rezeki pulak time balik kampung tu bertembung ngn jadual perlawanan bola ni..hihi

***mohon doakan kesejahteraan sepanjang perjalanan esok..hehe
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, March 7, 2012

abang penjual aiskrim

WORDLESS WEDNESDAY


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, March 5, 2012

para para sakura


kampung parit perpat dah macam kampung nombor 2 aku..selepas terengganu..dulu mase masih sekolah mmg setiap kali ade cuti penggal ke,cuti raya ke,cuti tengah tahun,cuti akhir tahun memang tak pernah miss balik kampung..cume keadaan skang ni yang cuti budak universiti tak sama ngan cuti sekolah membataskan aku balik kampung..balik mase cuti raya je yang wajib..yang laen-laen tu balik hujung minggu..tak puas hati klo balik kejap-kejap..

walopon mase berlalu cepat tapi kampung aku ni memang tetap sama macam dulu..sejuk mata memandang.lagi2 waktu pagi..kebetolan nyai pon memang suka tanam-tanam pokok..sejak-sejak ade kamera ni setiap kali balik kampung memang seronok jugak laa dapat ambik gambar bunga-bunga ni..yang gambar ni sebenarnye putik-putik buah belimbing kot..aku pon tak pasti sangat..yang pastinye,bunge ni takde rupe belimbing lagi..

***balik weekend bari ni sebab ade emergency..nasib baek dah sempat datang tengok Pak Long 2 minggu lepas..setiap yang hidup pasti merasai mati..semoga arwah Pak Long ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, March 3, 2012

earphone beats [replika]


earphone pertama yang aku beli dengan hati ikhlas..kadang-kadang kesian jugak klo aku asyik duk pasang loudspeaker je..mungkin boleh kacau roomate nak buat keje diorang..time diorang buat keje tu mungkin boleh dimaafkan tapi klo dah time diorang nak tido mesti bengang jugak..memang lumrah manusia..nak tido tak boleh dengar bass kuat-kuat..tak aman..lagi-lagi klo mase tu kepala tengah serabut banyak hal nak kene setel..

***dengan adenye earphone cikai ni,boleh laa layan Running Man sorang diri..alih-alih gelak je sampai orang yang lalu pon naek heran.haha.walopon cikai tapi bass mantop..kikiki..sesuai ngn huruf B kat tepi
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, March 2, 2012

salam jumaat : mari baca


tup tup da sampai pon bulan 3 untuk tahun 2012..sekejap je mase berjalan..mase berjalan ni bukan macam manusia..manusia jalan ade jugak tau nak rehat,nak minum air,nak solat,nak makan..tapi klo masa yang berjalan,die jalan memang tak henti-henti..walopon bateri jam habis tapi secara azali masa tu tetap berjalan..senang sebut yang masa ni sangat penting,sangat mahal macam perumpamaan masa itu emas..sedetik lebih masa ke hadapan sedetik lebih kita hampir kepada kematian..

***alangkah rugi nya klo malas baca Al-Quran dah tu pulak nak bace buku-buku sejarah islam,buku agama pon malas..klo aku pernah buat macam ni,aku pon turut sedih kat diri aku sendiri..tapi manusia boleh berubah..bukan senang nak jadi baik tanpa usaha..dengan usaha takde yang mustahil..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com