Saturday, July 31, 2010

kelab keusahawanan yang aku bercita2 nak join


aku memang minat bab2 keusahawanan ni..tapi tak pernah aku join kelab tu..sebab klo aku nak join je,rase macam da penuh..klo x penuh,member2 pulak yg jual mahal..sebab mereka2 semua lebih cenderung memilih kelab2 yang kurang perjumpaan tapi ade awek lawa2..haha..katenye baru ade semangat klo ade buat function..

tapi semalam aku makan kat kedai yang da makin familiar ngn aku..kedai makan AWE..dekat tempat aku belajar..ramai gile orang..memang usahawan aa tokey kedai ni..standard kt sini,kedai je kt selangor,tapi pekerja org klate..

aku sampai,cari meja,

"kak,nasik pakapau so,singo beng so"

akak tu jawab,

"bereh dik,hok laen tepoh blako doh???

budak2 ni jawab'

"bereh2"

hmm.lebih kurang macam tu lah entri yang aku rase makin bosan nk tulis sebab idea da makin kurang..HAHAHA..tapi last part cite ni aku rase bergembira nak upload flyer NEMATIX trading..



ANDA SUKA?

ONITSUKA TIGER:RM220
SUPRA:RM260
NIKE ACG:RM260
NIKE SANDAL:RM170
klo nak tanye ape yang patot talian hotline 0179686842,formspring kt tepi,fesbuk inbox,kt sini pon boleh

***ni iklan promote bisnes member2..tapi memang boleh dipercayai..gerenti puas hati..bukan ntuk lelaki je,pempuan boleh laa tukar hadiah kat pakwe2..bagi kasut lawa2..kui3..lepas ni ade kot handbag ntuk pempuan..TUNGGU!!!!




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 27, 2010

kata penegasan

hidup sebagai seorang pelajar universiti kat tempat aku belajar skang ni aku rase ok dah kot..walopon ade laa masalah yang sipi2 nk menimpa..yang dah kene timpa pon ade..tapi semalam lepas aku balik kelas ISLAMIC WORLDVIEW,lecturer aku yang aku sendiri kurang pasti bansganya,cuma aku agak die keturunan algeria dari rupa parasnye ade bagi satu penegasan..mase die tengah lecture dalam kelas laa..

aku tak ulang balik ape die cakap,cume aku summarize kn je..katenye,kite tak perlu nak ingat2kn diri pasal kesilapan,salah silap atau bad memories yang kite da buat..sebab syaitan akan sentiasa cube nak hasut kite ke arah kejahatan dan syaitan yang durjana ni akan guna cara tu laa..klo kite nak predict mase depan pon tak perlu jugak katenye..contoh macam kite pikir macam mane laa aku nak exam esok lusa ni..kereta ape laa aku pakai besor2 nanti..keje ape,rumah besar mane dan macam2 lagi laa..maka tak perlu pikir semua itu..HAHA..fikir ape yang kite perlu buat di saat ini,waktu ini,di tempat ini..

terlalu berfikiran ke belakang dan terlalu berfikir ke hadapan kadang boleh buat moral down jugak..aku rase aku ade jugak laa TERbuat macam tu..haha..maka aku rase aku nk try berfikir style yang lecturer aku ni bagitau laa pulak..sebab pressure jugak belajar subjek banyak2 satu sem..tak sempat nak pikirkan semua skaligus..huhu..masih boleh berehat,makan,minum,surf internet..tapi dilakukan dalam keadaan tak berape nak tenteram laa..

mungkin aku kena kurangkan surf internet sebab rase macam mustahil nk tinggalkan internet..offline sehari 2 takpe la..tapi klo ade wi-fi depan mate memang goyang laaa..HAHA..bukan internet je,tido pon kurang,duk saje2 pon kurang..haha..mampu ke x mampu,aku je yang tau..huhu..tapi takpe laa,rilek sikit pon bile bukak laptop wallpaper korea.WAKAWAkA


yoona:so nyuh shi dae

***memang perlu berfikir ke depan,tapi jgn terlampau2,..ke belakang pon same..yang elok jadikan sbg motivasi,yang tak elok jadikan pengajaran..sebaik2 umat ialah umat yang bersederhana(ni ustaz bahasa arab yang bagitau)



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 24, 2010

ramai2 tolak satu

macam biase hidup bersahabat..macam pokok durian belakang umah nyai aku..setiap tahun ade buah2 baru gugur..tp tumbuh balik lepas tu..bukan takat durian je..rambutan (moktang),manggis (semete) dan bermacam2 lagi..memang tak habis klo nk makan..bukan macam beli durian kt tepi jalan,RM20 sekilo..dapat 3 bijik durian je..sumpah bikin panas klo terkena cam ni..hahasebab tu aku x pernah nak beli durian sendiri melaenkan abah aku yang belikan..

saje je cite pasal raja buah sikit sebab baru lepas makan semalam..rambutan ngn duku pon ade..aku belasah ngn EX-rumate mase belajar asasi dulu(falah bukan name sebenar)..aku konpius sikit sebenarnye,adekah skang ni musim buah..satu pengetahuan am yang kosong semenjak aku jejak kaki ke menara gading ni..duduk tepi hutan,tapi tak nampak pokok2 buah pon kt sini..haha

cukup cerita pasal buah yg manis lagi sedap,aku nk bagi tau kepergian member 1st di'ice-breaking'kan yang dikenali 2 tahun lepas,,kepergian ke menara gading yang laen..ambik contoh macam melompat dari KLCC sebelah kiri ke KLCC sebelah kanan..haha..die da pindah masuk UPM kot..aku nk mention name sebenar,tapi rase macam nak mintak permisi laa pulak ngn beliau..wakawaka..bukan ape,takut beliau berasa kurang selesa andai ade makwe2 bertanye pasal rupa parasnye..haha


ade berani???

so takde pape laa bleh buat melaenkan doa sahabat ntuk sahabat yang laen..moga anda SUKSES bukan SUKSIS @ SEKSIS di tempat baru,suasana baru,member baru,segalanye baru..yang buruk nye ialah facilities yang jauh berbeza ngn tempat lame ni hasil laporan bootape ultraman yang ikut same mase pendaftaran.haha..adios amigosmassalamualaikum para pembaca sekalian..

***internet slow 2-3 menjak ni..nk kene tunggu laju baru bes nk blogging..wakawaka



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 20, 2010

high school musical versi melayu

jaya jr da xde isu nk cakap..sebab kepale tengah pening...rase nk gelak pon malas malam2 ni..rase macam nk layan lagu sambil petik gitar..tapi rase bosan pulak ngn stok2 lagu2 yang ade..TV 14 inchi yang aku seludup masuk aku bukak je..biar ceria sikit bilik aku ni..dengar suara2 pelakon HOTEL MANIA..cerite yang aku rase nak tiru style high school musical rasenye..haha



gambar aku tibai kt google..paling kecik sebab tenet slow,senang upload

al-kisah aku terpaksa dengar jugak sikit2 sedutan2 cerita HOTEL MANIA ni sebab rumate aku 2 orang dah terbongkang..sorang lagi pegi maen bola..aku tak tau ape boleh buat..keje xde,tapi rase macam nak pahamkan topik2 dalam kelas tadi..penat gile kelas arini..full stat dari pukul 2 petang sampai 7.30 tadi..tu pasal laa member aku da tido..

maka dengan itu aku nk umumkan esok cuti..haha..banyak laa muka aku nk cuti tengah2 minggu..melaen kan aku buat cuti sendiri tanpa MC..tapi aku cuma nk berpegang laa pada prinsip hari ni lebih baek dari semalam,hari esok lebih baek dari hari ni..sikit2 pon ok dah..gembira sikit hati ni..haha

ade ape2 lagi sebelom penutup???xde???klo ade ,cukup laa update yang bajet nak cerite panjang2,tapi las2 pendek macam biase jugak..haha...


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 17, 2010

ramai lelaki mengaku macho

macho adalah gabungan huruf M.A.C.H.O...macho..klo dalam bahasa latin kite sebut muchachos..bahase melayu aku rase kite boleh translate macam sempoi kot..haha..

yang sebetolnye aku pon tak brape nak reti jugak bab2 macho2 ni..subjektif rasenye..terserah sich pade sape2 yg punye mate ntuk memandang..haha..ade orang kate mecho bile buat rambut jambul itik..ade jugak orang kate macho bile bawak kete mewah..aktiviti menghisap rokok juga dianggap sesetengah pihak boleh me'macho'kan diri sendiri..

tapi bagi aku setakat ni aku rase,seseorang tu macho bile die dress-up diri sendiri dengan kemas..pakaian kemas,semayang cukup,pandai bersahabat tak kire ngn sape,peramah..rase-rasenye lah..aku maen belasah je..kadang2 tulisan kate laen,tapi hati kate laen..kui3..tapi takde laa terpesong sangat..hampir 99.99% penulisan berkait rapat ngn ape yg kite pikirkan..HAHA

ape motif aku cakap2 pasal macho..sebab CIK JARI bagi ni


bukan aku je dapat pic ni..ramai lagi yg dapat..haha..
ramai lelaki mengaku macho tapi hancor hanya omong kosong






OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 15, 2010

kekalkan warna itu

malam2 je laa waktu rehat kan..siang waktu kerja..bagi sape yg kerja laa..aku ni student sepenuh mase je..cume kadang2 je terpikir nk buat part-time job guna internet..tp x terbuat pon..maklumlah,hidup sebagai seorang student memang penuh cabaran..cabaran dari macam2 aspek laa..sebab aku rase nk cakap banyak,aku akan guna tagline i-talk..cakap2 banyak2 bayar kurang..haha..tapi ade ke aku bayar???kui3

1st skali cabaran mental..mental aku agak down mengenangkan ketiadaan jentera usang putih bernama charade yang selalu aku pandu..kecik je,klo besor pon,lebih sikit dari kancil..lebih2 lagi klo tyme hujan macam petang tadi..susah kot nk pegi kelas..huu..sekali ni aku x kisah..aku tumpang member,balik jalan2 kaki..tapi klo kene hujan kali ke-3 kompem aku tingkatkan motivasi diri nak ejas masuk kete ni tepi hostel aku..


nak cat balik kete ni,tp kekalkan putih je..haha

lepas tu cabaran makan minum..haha,makan minum memang tahap terkawal..tak boleh dah buat style klo nak makan,beli terus..kopak nanti..sebab duk sini bukan nk makan je memanjang..nk jugak ronda2 pekan sekeliling..tak masuk lagi bab nk shopping2..tapi badan maintain lagi laa..kang sakit tak pasal2 susah jugak..sebab klo bab makan ni tak boleh berkire sangat..mahal seringgit 2 tu nk buat camne kan..kate mahasiswa..kui3

ambik sunat mengganjilkan sesuatu perkara,aku masukkan laa cabaran ke-3..huhu..cabaran belajar bersama tenaga pengajar yg bertenaga dari luar malaysia..huhu..diorang punye pangkat bukan kepalang..profesor,doktor..tapi tu lah,slang yang bermacam2 bikin pening jugak laa..cakap tak henti2..memang kene fokus betol2 laa.harap aku ngn member2 boleh sesuaikan diri laa..klo aku tak paham,aku bleh tanye diorang..huhu

kesudahanye,tatkala aku menjengah umur 20,aku agak sedar laa,penting jugak berdikari ni..klo aku tak masuk asrama mase form 1 dulu memang moral aku tengah down gile jugak skang ni..pengalaman yang x berape nak bes mase PLKN pon boleh membantu jugak sikit2..huhu..dah,siap menaip (",)




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 13, 2010

cetusan idea pagi

ni waktu malam,tapi nk cerita pasal waktu pagi je..sebab tanpa rase segan aku pilih jadual yg semua kelas stat pukul 8 pagi..klo tak pon 8.30 pagi..hasil tabiat aku yang x berape nk tido lepas subuh mase cuti panjang ari tu,mende ni memang xde masalah laa..boleh laa tahan godaan walopon perasaan malas nak berjalan jauh dari asrama ke kuliah memang tinggi tahap cipan..


biase ade laa gap antare kelas ke kelas yang..klo tak de pon,aku akan usahakan laa sikit ntuk ambik sarapan pagi..pekena ape yg patot..nampak kurang sopan klo makan sambil berjalan,tapi nk buat camne,terpakse kot..huuu..mintak ampun mintak maaf..klo ade mase panjang sikit,boleh lepas lelah dalam cafe ade aircond..makan terus kat situ..pagi2 xde laa ramai sangat orang nye,tapi klo aku ngn member2 yang singgah,tetibe je jadi meriah..haha..


pastu ade laa aku terjumpe signboard ni dalam cafe..bukan signboard jugak laa,lebih menjurus ke arah banner rasenye..ape motif aku pon x tau..terpikir 2 kali jugak takut ade maksud tersirat di sebaliknye..hmmm,aku pon x tau..

bacaan nye lebih kurang macam ni laa:

SINGLE PEOPLE CLUB


wujud jugak kelab macam ni..gosok mate jugak bile bace..

haha,xtau laa ni mnde rare ke tak rare..haha..sebab aku macam kurang idea bile stay kt dalam ni..pemandangan bukit bukau yg hijau memang menyegarkan mata,cume pandangan aku dari sudut yg selalu aku buat mase cuti aritu kurang..hari2 pegi warung,bace paper,sembang ngn tokey kedai runcit..semue tu da beransur2 pergi..huuuuuu



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 10, 2010

tulis sikit kt sini

JJ da abis orientasi..minggu depan stat kelas yg agak penuh..haha..internet takde lagi,ni pinjam broadband kakak kejap..siyes terkecewa jugak laa rutin harian dah totally change..tapi nk wat cane kan..hidup klo bab menuntut ilmu mesti sampai ke negeri cina..aku ni dalam malaysia je,tak ke mane pon..haha..

hari ni dapat jugak on9 kejap,buang2 habuk kt sini..haha,tp aku da nampak 2 blogger yang belajar setempat ngn aku..samade diorang cam aku ke tak,aku pon x tau..miappleista ngn gadis comel..maklumlah,orientasi ni moral down sikit sebab kluo pagi balik tengah malam ngalahkan org motong gotah..haha..klo bebola tomato,kabakoga,yipi yaw da kenal lame mase buat foundation aritu..haha..tapi aku akan ingat dekat blogger sang harima yg berada di kampus kuantan..ape kabar agaknye rambut afro beliau..rase mcam da kene potong kot..

takat ni je kot dulu..nk upload gambor pon keadaan tak mengizinkan..jadiknye ini je laa yg ade hasilnye..haha..harap2 wireless dapat cepat2..sekian penulisan jaya jr lepas dekat seminggu berehat ..huhu


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 5, 2010

da nak masuk degree ni..
macam mane rupe,rase,sedap,xsedap keadaan degree ni akan di'update' lepas2 daftar dan orientasi rasenye..
tu pon klo internet x membengongkan dirinye..
doakan yg terbaek ntuk jhawerangers dan friendstop..




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 4, 2010

setiap benda serba kurang

mood ngah bercampur2 ni..nak update ke x payah update??pasal bola ke pasal hal ehwal semasa??tp nk bagi BIG APPLAUSE kt team german..team yg dulu aku sokong sikit2,dalam hati je diam2..suka tengok bola klo ade gol banyak2..haha

  • tp aku rase aku nk bgtau pasal kekurangan blog friendstop laa..

*aku x pernah buat lagi kontes ape2 ntuk pengunjung baru mahupon lame

*x pernah jugak buat lucky macam draw hit jackpot,follower bertuah ke,ape ke

*kurang bercerita pasal isu semasa,klo ade pon terselit kt celah2 entri je

*kurang reply tag,tp klo award SEMUA da disenarai pendek ++ di tampal

*sekarang ni kadar blogwalking x menentu sebab musim world cup ++ sem baru nk bukak

erk ade lagi ke??sape ade nk bagi,bagi je,xde hal nk marah2..tapi klo overrated sangat,boleh di pertimbangkan ntuk berehat sebentar bersama kitkat..HAHA..




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 2, 2010

khamis minggu ke brape ntah

semalam khamis minggu ke brape ntah ntuk cuti kali ni..haha..lame sangat cuti sampai x terkire minggu nye..walaupon lame,tp bile da nk abis cuti ni rase makin kejap dan laju laa pulak..haha..petang semalam ade laa member2 ajak maen futsal..yang ni aku boleh bilang brape kali..kali ke-3 barang kali dalam tempoh 4 bulan aku cuti ni..haha..

dalam ramai2 tu ade yg aku da selalu sangat jumpe..ade jugak yg jarang2 jumpe..yg jarang jumpe tu laa bleh bikin havoc sikit klo duk sembang..seriously(nada sungguh2 ni),kitorang x akan pernah miss nak bukak cerite zaman sekolah..biase org buat ungkapan 1001 cerita..tp bagi aku 1001 cerita memang x cukup ntuk kitorang..rase mcm nk tukar jadik 2002 cerite je..haha..tp macam x sesuai pulak..aah,belasah je laa..

dan mase menaip ni jgk,aku duk berkira2 mane laa nk cari gambor beloved member aku nih..haha,klo dlm bahase melayu sahabat2 kamcing laa..sebab semalam aku x sempat nk snap pic ngn diorang..haha..walopon diorang da suruh pastu uploadkan dlm entri ni..sebab da ramai member2 aku bace friendstop,maka gembira jugak laa aku ni..nk acknowledge diorang cmne ek???haha..tapi tersipu2 jgk laa bile diorang bukak cite pasal entry2 aku..wakaka..

las skali,pada pendapat aku laa,aku yakin 100% kitorang semue boleh keep in touch walopon semua da besar panjang dan ade hal masing2..

***betol x klo aku cakap kawan ni blom tentu kamceng,tp klo sahabat ni sah2 kamceng???

semalam maen futsal semue EX-SBPI 0307 :

penganjur:joe * tukang tempah:cesc

tukang rembat:apih * tukang karuk:loloq

tukang belanja:muiz * tukang tengok:kamek

tukang lap bola:apik

tukang maen:p-g,t-hi,cedi,param,AKU,aiman




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 1, 2010

maen kerat2

hari2 semayang subuh,
x elok tido lepas2 subuh

pagi2 makan meggi,
bangun pagi jangan lupe gosok gigi

selalu yang kene kawad pagi2 tu askor,
rase x lengkap pagi klo x pegi beli surat kabor

selalu kite ketawa sebut HAHA,
klo ade mase boleh jugak solat dhuha

mat rempit selalu suh pomen potong block,
klo ade idea kite update laa blog



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com