Skip to main content

manusia kalah dengan haiwan melainkan ada akal


bila mana Allah mendengar kite menjadi pekak,bila mana Allah bercakap kite menjadi bisu,bila mana Allah melihat kita menjadi buta..begitulahhina dan lemahnye kite sebagai manusia..tiada sedikit pon hak untuk kita langgar perintah Allah..

tanpa kita sedar sebenarnye kite lebih lemah daripada haiwan..jika dibandingkan dengan lembu,mahupon kambing,lembu dan kambing ni tak pernah mengalami masalah penglihatan..tak pernah kite lihat kambing atau lembu pakai cermin mata..nak dibandingkan kelajuan manusia,kucing berlari lagi laju daripada manusia..apatah lagi cheetah..nak dibandingkan kekuatan manusia,gajah dan badak sumbu lagi gagah daripada manusia..nak dibandingkan penglihatan manusia,penglihatan belalang lagi hebat dariapda manusia..nak dibandingkan pendengaran manusia pendengaran serigala lagi jauh lebih hebat daripada manusia..

cuma yang membezakan manusia dan haiwan ialah akal..dengan akal manusia boleh mengawal haiwan..dengan akal manusia boleh buat teknologi..dengan akal manusia boleh masuk syurga..dengan akal manusia boleh masuk neraka..

***semalam pergi ke Rawang sebab Ustaz Azhar Idrus bagi kuliah kat situ..tak jauh pon Gombak ngn Rawang..setengah jam je..banyak jual CD,buku,baju,stiker..rambang mata tengok..kalah pegi Danau Kota..hehe

Comments

Rossy Brown. said…
betul betul :)
hehe. manusia dan haiwan tak da beza kecuali akal :))
[k]o{q}i[n] said…
tp ramai manusia yg perangai mcm binatang dh skang ni
EyanaNoorAzlan said…
bestnya leh jumpa Ustaz Azhar secara live..teringin sgt..
jaya jr said…
rossy brown:hehe..baru pesan lepas UAI bgtau aritu

koqin:tu laa masalah die..kene amar ma'ruf nahi mungkar

eyana:hmm,boleh laa rase aura UAI klo face to face..semoga dapat peluang tu.hehe

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka