Thursday, March 31, 2011

RM5 di tahun 1999 kalau tak silap

hai,selamat hari khamis..wuwuwu..exam da nak dekat..rase cuak da mula wujud sedikit demi sedikit..adrenalin dalam tubuh makin laju meluncur dalam salur-salur darah..hehe..tapi sebab umur aku da dewasa,aku buat-buat layan je..kamon laa..da (21-7=14) tahun kot hidup bergelumang ngan exam..dari darjah 1 sampai laa masuk U sekarang ni..tidak boleh dielakkan sama sekali sebab sistem pemerintahan negara kita memerlukan exam untuk grad,lepas tu cari kerja mantap2x..

tapi ade je orang berjaya walopon die tak exam..keje kat kampong pon da boleh bikin wang masyuk.sebab tu orang negori paling-paling malas orang kampung die,die pegi motong gotah.haha..harge getah mahal kot..klo kat johor ramai tanam pisang tak pon ubi..sebab orang kat sana suka makan kerepek..macam contoh setiap kali aku balik kampung umah nyai aku,bukak mate pagi2 je da boleh pekena kerepek sebelom pekena sarapan..ubi keledek ade,pisang ade,keladi ade..macam-macam ade..sebab stok die banyak..bukan nak kate nyai aku ni jual kerepek..klo tokey kerepek tu aku tak tau laa macam mane keadaan umah die..kerepek buat alas kepale kot sambil tengok TV..

cakap pasal kampung,boleh laa sentuh sikit pasal isu berbudi bahasa sebab orang kampung ni nampak gaye tu boleh tahan jugak ramahnye..ramah ye,bukan rosmah..kat kampung nyai aku tu ramai keturunan jawa..sebab tu orang indon ramai jugak yang kerja potong angkat sawit..bibik yang dulu kerja kat umah nyai aku pon datang dari indon jugak..boleh kate baik la..tak buat masalah papepon..lagi rajin ade laa..

dalam kes aku ngn sepupu aku pulak,biase klo ade kenduri tugas lepas kenduri ialah bagi-bagikan berkat untuk jiran-jiran..berkat tu maksudnye nasik berserta lauk pauk kenduri..sampai laa kat umah sorang buruh indon.die ngn kawan die..aku hulur laa kat die berkat tu 2 bungkus..dihulurye pulak kat aku ngn sepupu aku RM 5 setiap sorang..mase tu aku kecik lagi..ambik je laa..hehe..bile balik umah.habis semua skali bagi respon "laa,kenape ambik?cakap je laa takpe sebab tu berkat.bukan nye nak jual".tapi mase tu aku ni blurr lagi..kire halal laa..moral of the story,walopon orang indon tu kerje kampung je,tapi pemurah gile sampaikan pergi tolong hantarkan berkat kat die pon dibaginye upah..dengan RM 5 mase 1999,macam-macam kot boleh beli..

hmm,tu je laa cerita-cerita berbudi bahasa ++ kerepek,ubi pisang untuk hari ni..hihi..sekian..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

4 comments:

ejulz said...

macam jual beli pulak ek.. haHa.. gud luck 4 exam..

Jemput singgah n komen k.. :)

New Entry "Pelanggan, Gadis urut lari bertuala.. "

zikeryhassan said...

korang nak exam da? bermakna korang nak cuti da. dan korang cuti lama kan. tak aci ni. ahaha

Sang Harima said...

Peh. periksa mat periksa..!

jaya jr said...

ejulz:haha,terima kasih =)

zik:haha,jangan jeles..klo xdok mnde cuti 5 bulan kot..keh3..tapi klo ambik short sem cuti 3 bulan je

sang harima:pergh,periksa jugak untuk kamu sang harima..selamat2x