Skip to main content

RM5 di tahun 1999 kalau tak silap

hai,selamat hari khamis..wuwuwu..exam da nak dekat..rase cuak da mula wujud sedikit demi sedikit..adrenalin dalam tubuh makin laju meluncur dalam salur-salur darah..hehe..tapi sebab umur aku da dewasa,aku buat-buat layan je..kamon laa..da (21-7=14) tahun kot hidup bergelumang ngan exam..dari darjah 1 sampai laa masuk U sekarang ni..tidak boleh dielakkan sama sekali sebab sistem pemerintahan negara kita memerlukan exam untuk grad,lepas tu cari kerja mantap2x..

tapi ade je orang berjaya walopon die tak exam..keje kat kampong pon da boleh bikin wang masyuk.sebab tu orang negori paling-paling malas orang kampung die,die pegi motong gotah.haha..harge getah mahal kot..klo kat johor ramai tanam pisang tak pon ubi..sebab orang kat sana suka makan kerepek..macam contoh setiap kali aku balik kampung umah nyai aku,bukak mate pagi2 je da boleh pekena kerepek sebelom pekena sarapan..ubi keledek ade,pisang ade,keladi ade..macam-macam ade..sebab stok die banyak..bukan nak kate nyai aku ni jual kerepek..klo tokey kerepek tu aku tak tau laa macam mane keadaan umah die..kerepek buat alas kepale kot sambil tengok TV..

cakap pasal kampung,boleh laa sentuh sikit pasal isu berbudi bahasa sebab orang kampung ni nampak gaye tu boleh tahan jugak ramahnye..ramah ye,bukan rosmah..kat kampung nyai aku tu ramai keturunan jawa..sebab tu orang indon ramai jugak yang kerja potong angkat sawit..bibik yang dulu kerja kat umah nyai aku pon datang dari indon jugak..boleh kate baik la..tak buat masalah papepon..lagi rajin ade laa..

dalam kes aku ngn sepupu aku pulak,biase klo ade kenduri tugas lepas kenduri ialah bagi-bagikan berkat untuk jiran-jiran..berkat tu maksudnye nasik berserta lauk pauk kenduri..sampai laa kat umah sorang buruh indon.die ngn kawan die..aku hulur laa kat die berkat tu 2 bungkus..dihulurye pulak kat aku ngn sepupu aku RM 5 setiap sorang..mase tu aku kecik lagi..ambik je laa..hehe..bile balik umah.habis semua skali bagi respon "laa,kenape ambik?cakap je laa takpe sebab tu berkat.bukan nye nak jual".tapi mase tu aku ni blurr lagi..kire halal laa..moral of the story,walopon orang indon tu kerje kampung je,tapi pemurah gile sampaikan pergi tolong hantarkan berkat kat die pon dibaginye upah..dengan RM 5 mase 1999,macam-macam kot boleh beli..

hmm,tu je laa cerita-cerita berbudi bahasa ++ kerepek,ubi pisang untuk hari ni..hihi..sekian..

Comments

ejulz said…
macam jual beli pulak ek.. haHa.. gud luck 4 exam..

Jemput singgah n komen k.. :)

New Entry "Pelanggan, Gadis urut lari bertuala.. "
zikeryhassan said…
korang nak exam da? bermakna korang nak cuti da. dan korang cuti lama kan. tak aci ni. ahaha
Sang Harima said…
Peh. periksa mat periksa..!
jaya jr said…
ejulz:haha,terima kasih =)

zik:haha,jangan jeles..klo xdok mnde cuti 5 bulan kot..keh3..tapi klo ambik short sem cuti 3 bulan je

sang harima:pergh,periksa jugak untuk kamu sang harima..selamat2x

Popular posts from this blog

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya
Intro 2x
E-----------------9----9--------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--| G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------| D-------------------------------------------------------------------------------| A-------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|
E-----------------9----9-------------------------------------------------------| B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------| G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------| D------------------------------------------------------------------------------| A------------------------------------------------------------------------------| E-------------------------------------------------------------------------------|

seka…

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biaseny…

pengalaman berbasikal di Taman Botani,Bukit Cerakah

tempat ni kat Shah Alam..nak masuk kena bayar RM3..yang part nak pusing-pusing kayuh basikal tu ada 2 jenis..basikal baru kena bayar RM5 untuk 1jam pertama lepastu tambah RM1 untuk jam-jam seterusnya..basikal ala-kadar pon ada jugak,murah sikit bayar RM3 satu jam dan tambah RM1 untuk jam kemudiannya..untuk berpeluh tu senang sangat sebab ada naik turun bukit..taman haiwan ada,kuda ada,rusa ada..banyak jugak laa bendanya yang boleh di tengok kat dalam tu..kitoran pon tak sempat nak round habis sebab masuk free atas tiket volunteer..bizi buat keje..kah3..tapi yang penting boleh try sj4000 sambil kayuh basikal..


*** untung jadi volunteer sampai ke makan minum,pengangkutan pon free jugak..kakaka