Thursday, March 31, 2011

RM5 di tahun 1999 kalau tak silap

hai,selamat hari khamis..wuwuwu..exam da nak dekat..rase cuak da mula wujud sedikit demi sedikit..adrenalin dalam tubuh makin laju meluncur dalam salur-salur darah..hehe..tapi sebab umur aku da dewasa,aku buat-buat layan je..kamon laa..da (21-7=14) tahun kot hidup bergelumang ngan exam..dari darjah 1 sampai laa masuk U sekarang ni..tidak boleh dielakkan sama sekali sebab sistem pemerintahan negara kita memerlukan exam untuk grad,lepas tu cari kerja mantap2x..

tapi ade je orang berjaya walopon die tak exam..keje kat kampong pon da boleh bikin wang masyuk.sebab tu orang negori paling-paling malas orang kampung die,die pegi motong gotah.haha..harge getah mahal kot..klo kat johor ramai tanam pisang tak pon ubi..sebab orang kat sana suka makan kerepek..macam contoh setiap kali aku balik kampung umah nyai aku,bukak mate pagi2 je da boleh pekena kerepek sebelom pekena sarapan..ubi keledek ade,pisang ade,keladi ade..macam-macam ade..sebab stok die banyak..bukan nak kate nyai aku ni jual kerepek..klo tokey kerepek tu aku tak tau laa macam mane keadaan umah die..kerepek buat alas kepale kot sambil tengok TV..

cakap pasal kampung,boleh laa sentuh sikit pasal isu berbudi bahasa sebab orang kampung ni nampak gaye tu boleh tahan jugak ramahnye..ramah ye,bukan rosmah..kat kampung nyai aku tu ramai keturunan jawa..sebab tu orang indon ramai jugak yang kerja potong angkat sawit..bibik yang dulu kerja kat umah nyai aku pon datang dari indon jugak..boleh kate baik la..tak buat masalah papepon..lagi rajin ade laa..

dalam kes aku ngn sepupu aku pulak,biase klo ade kenduri tugas lepas kenduri ialah bagi-bagikan berkat untuk jiran-jiran..berkat tu maksudnye nasik berserta lauk pauk kenduri..sampai laa kat umah sorang buruh indon.die ngn kawan die..aku hulur laa kat die berkat tu 2 bungkus..dihulurye pulak kat aku ngn sepupu aku RM 5 setiap sorang..mase tu aku kecik lagi..ambik je laa..hehe..bile balik umah.habis semua skali bagi respon "laa,kenape ambik?cakap je laa takpe sebab tu berkat.bukan nye nak jual".tapi mase tu aku ni blurr lagi..kire halal laa..moral of the story,walopon orang indon tu kerje kampung je,tapi pemurah gile sampaikan pergi tolong hantarkan berkat kat die pon dibaginye upah..dengan RM 5 mase 1999,macam-macam kot boleh beli..

hmm,tu je laa cerita-cerita berbudi bahasa ++ kerepek,ubi pisang untuk hari ni..hihi..sekian..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, March 29, 2011

semangat di pagi selasa



foto oleh topeng perak unmasked dari page facebook nik abdul aziz nik mat(TGNA)

sesungguhnye,manusia-manusia di dalam gambar kat atas ialah manusia-manusia yang berfikir dengan waras..takde wayar shock..gambar dari facebook TGNA sempena majlis solat hajat dan ceramah perdana melawan fitnah di stadium melawati shah alam malam tadi..absolutely awesome..full of people..boleh lihat sendiri macam mane orang yang ikhlas datang..tiada apa yang dimahukan,tiada duit RM50 yang diberikan,cume nak same2 berdoa bersama orang2 yang baik moga dikurniakan pemimpin-pemimpin yang baik..

lagi satu,media arus perdana tu,jangan laa nak percaya sangat..sape ade internet,baek bace berita dalam internet..klo tak,jadi laa orang yang sentiasa tertipu..kah3..kat TV3suku mane ade nak tunjuk klo ade majlis camni..program realiti mengarut,konsert ade laa..kite klo tak bukak internet,mane laa nak tau..surat khabar utusan meloya lagi laa,silap2 haribulan,dikatenye pulak majlis ni tak dapat sambutan..padahal stadium tu,penuh gile..MasyaAllah!!!takbir,Allahuakbar!!!

***ade laa seorang teman bocorkan rahsia..rahsia tak rahsia,aku dapata tau,memang laa aku bengang..katenye tempat aku belajar ni ade team yang boleh trace kalau ade student pergi dengar ceramah-ceramah agama..habis terbantut idea nak pegi ceramah bob lokman..yang peliknye,nak track student pergi disko tak boleh pulak..susah nak cam lah,susah nak tengok style laa..klo dipikir pakai otak,baek laa makhluk-makhluk penjejak tu belajar cara nak tangkap student pergi clubbing..jangan lupe,hidup ni kena mati..kat dunia boleh la menyamar celah-celah orang bagi ceramah..tapi kat akhirat nanti boleh tau jugak..daripada khianat budak-budak pergi ceramah,baik khianat budak-budak pergi disko..otak ade pikir laa wei..geram pulak aku pagi-pagi ni..tak rock langsung..cit..



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, March 27, 2011

reformasi

selamat petang para blogger..hari ni rase macam nak sebut REFORMASI je start pagi tadi..haha..lagi satu,KITA LAWAN TETAP,LAWAN..haha..tapi da sampai petang-petang ni ade mase sikit jom update blog laa kan..hari ni hari ahad,hujung minggu biase ramai blogger buat hal kat luo..kluo makan boleh,kluo snap picture cantik-cantik pon boleh,lepak ngn member-pon boleh..rasenye sebab tu laa,trafik macam down sikit klo weekend..

cakap pasal trafik,blog ni memang da tak ambik peduli sangat dah pasal trafik kot..sebab da agak lame tak brape nak aktif..so,stay calm and cool je..haha..

pagi tadi jugak ade download pasal DSAI,anwar ibrahim berucap kat perhimpunan puak-puak PKR kat taman melati,gombak,25hb aritu..jumaat baru ni laa..haha..cakap kejap FRU da nak datang menyibuk..takde permit laa,ape laa..permit HOTAK dia..point penting dalam tu,golongan muda kena jaga maruah diri..maruah diri bukan RM50..jangan sebab RM50,jadi puak2 pemuda @ alat perkakas orang laen..haprak nanti jadinye..

lagi pulak,esok ade ceramah ++ sembahyang hajat kat stadium melawati shah alam..panel yang ade TGNA@tuan guru nik aziz,tuan guru haji hadi,DSAI,lim guan eng..andai kate ade rezeki,ade orang ajak,memang rase macam nak join je..buat donno..kenape perlu buat donno,sebab malaysia sebuah negara demokrasi,tapi hanya pada khabar saje..tak caye???klo tak caye sudah..yang penting,kita ade akal,kita ade fikiran.lu pikir laa sendiri =)

ronggo warsito,chamang edan..jom maen bola..huh




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, March 26, 2011

best friend don't fall each other


selamat pagi semua..sebagai seorang pengupdate blog tak tegar yang ingin kembali berblogging macam biase,jalan paling mudah ialah blogwalking..haha,tapi pagi ni,aku tak nak pilih jalan tu sebab aku nak pilih jalan laen..pos entri..kah3..pos je laa ape yang patot..disebab kan aku ni ramai kawan,rasenye pagi ni kita cerita pasal kawan sudah..

korang mesti ade kawan kan..ribu-riban pon boleh cecah..macam-maacm jenis kawan boleh wujud atas dunia ni..kawan sejati lah,kawan makan kawan lah,kawan karipap instead of kawan karib dan macam-macam jenis kawan lagi laa..klo takde kawan,kompem rase cam hampeh je kan..nak nak maen takde teman,nak sembang,nak ke masjid,nak solat berjemaah dan tak leh blah,trend budak-budak zaman sekolah sekarang,teman memonteng sekolah..daripada memonteng kelas ngn memonteng sekolah,memotong getah lagi baek kot sebab harga getah mahal skang ni..haha

best friend dont fall to each other..tapi klo korang nak suka kat friendstop tu,takde masalah,butang like sentiasa ade untuk ditekan..huhu,nasib laa,aku ni dalam kategori berkawan secara berhemah dalam populasi yang ramai..tapi yang tak balance nye bilangan perempuan tu kurang...tak dewasa langsung aku rase..tapi sebab takde sorang pon dalam kelompok kawan-kawan aku melontar suara pasal ketidak seimbangan ni,maka kitorang buat donno je laa..haha.tak sampai seru lagi kot..

konklusinnye,korang nak ade teman tapi mesra ke,nak ade awek betol ke,nak ade awek jalan-jalan je ke,awek lepak kat mamak ke,korang still kene ade kawan..untuk ape???untuk duduk bersama pada waktu petang sambil menggoreng cekodok pisang..wuwuwu =)


haha,siiiiap guna riben(bukan broadband)buat tone suara macam iklan broadband kat HOTfm

***ingat senang ke budak lelaki nak buat cekodok???klo cekodok pon boleh buat,setakat kemas-kemas tu boleh kate mantap laa..hah awek-awek,tunggu ape lagi,tak kan nak buat donno je..HAHAHA..kawan boleh mencerminkan personaliti seseorang tau..



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, March 25, 2011

jangan laa control sangat

da lame tak update blog,tapi tetibe je harini nk update kan..blog bicara selipar jepun punye pasal laa..tanye kat fesbuk aritu..haha..bile ade orang tanye,kene update laa sikit..bagi tande blog jhawerangers wujud lagi.cume tak brape nak aktif je..

alang-alang update terase laa pulak nak letak gambar sekeping..gambar minum air kotak susu penuh krim dutch lady tengahari tadi..haha..lunch ngn air kotak je kot..bajet tak makan nasik..padahal lepas tu melantak jugak..kah3..tapi papehal,nampak nombor pengunjung kat tepi tu naek jugak..maknenye ade jugak pelawat dalam keadaan tak update..alhamdulillah(rase macam nak update sokmo laa pulok,tapi jangan laa hebat sangat)haha!!!

musim exam pon da dekat,lepas exam boleh cuti..akhir kata,selamat maju jaya untuk semua!!!

nota:bengong rasenye klo bace surat khabar arus perdana pastu tengok berita kat TV tempatan..membazir duit bayar karen,membazir mase berjalan pegi kiosk beli paper..baek bace berita kat internet je..hahaha





OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, March 11, 2011

5 wonderkid bukan bola

video

inilah gabungan 5 wonderkid..belasah kt youtube lepas ade member share kat fesbuk..haha..memang 5 bintang jugak laa budak2 ni..aku pon tak mampu kot nak buat camtu..memang kene praktis lebih laa pasni..cume skang ni siubk sikit..nak update blog pon tak sempat..jangan kate nak update,nak bukak pon susah..haha..

papehal,jaya jr masih belum bersara dari alam blog.tunggu ade cuti pasni boleh laa aktif balik secara melampau-lampau..huhu..tak sabar-tak sabar..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com