Sunday, April 29, 2012

BERSIH



 Alhamdulillah,harini masih dapat nyawa pinjaman Allah SWT..harapnye pak cik dalam gambar atas pon begitu jugak laa..moga sihat-sihat belaka dibawah rahmat Allah..arini sekadar nak berkongsi ape yang aku rase,bace dan tengok..ade orang yang kutuk,ade yang sokong,ade yang neutral..

tahu dan yakin semua ade hak dengan pilihan sendiri,ini kan negara 'demokrasi'..tapi bile dilihat balik gambar pak cik ni,aku rase malu klo aku yang ade kemampuan sekadar goyang kaki je tak buat ape-ape..jika tak pergi pon takpe,tapi sekurang-kurangnye anda bagi sokongan..ade yang komen macam ni:

  • kesian aku tengok ramai orang yang pilih nak mati katak dengan gas pemedih mata
  • ape diorang ni tak reti nak bersyukur ke dengan keamanan yang ade ni?
  • bodoh je yang pergi semua ni membazir masa
hakikatnye,pak cik ni pilih untuk pergi demonstrasi tu kerana dia cakna,dia ambil tahu,dia paham,ape masalah dalam negara ni dan apa yang perlu ditukar untuk kebaikan anak cucu die..terbalik dengan yang belajar jauh-jauh,tinggi-tinggi tapi keluarkan ayat macam orang tak pandai..ade jugak yang terang-terang tulis malu die jadi rakyat malaysia..lu ape susah,malu jadi rakyat Malaysia pegi laa jadi warga Bangla..ganti tempat Bangla yang berhijrah beramai-ramai ke Malaysia..siap dapat kad pengenalan lagi..

mungkin ade yang kata,sebelom pergi BERSIH,bersihkan lah diri tu dulu..aku tau,die maksudkan bersihkan hati dulu..sini aku nak kongsi,macam mane hati rakyat nak bersih klo banyak perkara-perkara berlawanan dengan syariat Islam berlaku dalam negara?arak dan judi berlesen,nombor ramalan bermacam jenis dengan Sports Toto,4D dan macam-macam lagi..tak perlulah anda kutuk orang yang pergi demo bersih sebab diorang tahu,sokongan di hati tanpa usaha tidak akan mampu merubah keadaan..klo nak tunggu semua hati jadi bersih baru nak nasihat-nasihat orang buat maksiat,memang takde orang laa yang nak berpesan-pesan sesama manusia..kene pakat suruh tok-tok guru alim ulama' je laa buat mende tu..dah salah dengan prinsip hidup manusia yang perlu saling ingat-mengingati..

kepada yang berumur 21 tahun ke atas,tapi anda pilih untuk tidak ambik tahu,nak jadi neutral laa,tak minat laa,aku rase cikgu sekolah dan pendidikan sedia ada tidak cukup mantap untuk mengajar anda erti menjadi seorang warganegara Malaysia yang sebetolnye..kalau aku samakan dengan Bangla kan ramai yang terasa pulak..al-maklumlah,Bangla bukan warganegara,jadi memang takde sebab diorang nak ambik port pasal mende-mende ni sebab diorang bukan boleh jadi pengundi pon..tapi klo jadi pengundi hantu boleh kot..

terdetik untuk kongsi ape yang ustaz azhar dah pesan dalam satu kuliah die,sekadar kita suka dengan perkara yang tidak comey,lawo,baik sudah cukup untuk kita menempah tiket ke neraka bersama orang-orang yang zalim..aptah lagi jika kita memang bertindak zalim..


***you can choose either to be the the corrupts @ the supporters @ the heroes..i choose the heroes

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, April 25, 2012

selamat palam (pagi+malam)


siang malam silih berganti,
usia bertambah hari ke hari,
ketika sibuk memikirkan hal duniawi,
kadang-kadang terlupa tujuan asal kejadian diri,
bersihkan hati bersihkan rohani,
mohon perlindungan Allah daripada kecelaruan hati,
semoga perjanjian hakiki teguh ditepati

***tidak diciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah menyembah Allah SWT

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, April 15, 2012

lagu ni ke yang kene banned?

nak dengar lagu tu dengar laa,tapi yang baik dijadikan teladan,yang buruk dijadikan sempadan..kan setiap rakyat malaysia diwajibkan pegi sekolah..dah tu ape guna pegi sekolah klo mende-mende mudah antara baik dan buruk pon tak boleh nak beza..dah laa lepas tu pegi masuk universiti pulak..yang pegi banned pon satu hal,banned kot mane pon aku tak tau sebab bile aku bukak radio ade je yang play lagu ni..masalah nye bile dibanned,makin ramai yang mencari sebab nak tau ape isu lagu ni..nasib baek budak kecik tak sampai tahap pandai nyanyi macam lagu pencinta wanita dulu-dulu tu

video

***aku bukan orang seni
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

makan di Seoul Garden KL Festival City


makan seoul garden..1st time masuk sini.dekat je ngan kampus aku ni haa..dalam KL Festival City,Danau Kota..mulenye plan nak makan Mekdi je ngan kakak aku dengan suami die..tapi las-las sebab die yang terlebih lapor dari aku,plan pon ditukar ke sini..nak kate murah tu tak de laa murah sangat..RM26++ kot untuk lunch..tapi affordable laa sebab die makan style buffet..melantak sepuasnye kat dalam sampai pukul 4..tapi untuk sape-sape yang makan cara hardcore laa..tapi tak rase nak ambik gambar banyak-banyak mase makan tadi sebab macam culture shock sikit jumpe makanan minuman terlebih banyak..haha

***lagi untung makan kat sini berbanding makan tutti frutti..full house perut tu jadinye..makan harini,sampai esok tak makan pon takpe..pesanan penaja,klo bawak awek jenis diet memang rugi besar laa..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, April 8, 2012

makna bacaan solat

SOLAT,sejak dari kecik lagi,ramai di antara kita yang melakukanya..tapi kite faham tak bacaan solat kite?macam mane nak khusyuk klo kite tak faham makna bacaan solat..ya,mungkin kite kate kite bukan orang arab..tapi itu bukan alasan..ade pula yang kate,saya sibuk,takde mase nak belajar dan macam macam lagi lah..tapi takpe,video ni akan menerangkan makna bacaan solat dengan mudah dan ringkas


***setakat tadi dah 117K ++ view video ni..jom laa jadi salah sorang daripada mereka..klo nak donlod terus pon lagi bagus..untung betol bile ade orang buat dakwah cara ni..alternatif kepada umat-umat islam yang malas nak beli buku,nak belek risalah Islam tapi suke tengok video :D

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

kosommmm


antara 2 darjat..klo nak banding baskin robbin dan aiskrim yang orang Teghanu panggil aiskrim colek ni memang jauh..mesti sampai satu saat nanti akan ade orang tercari-cari aiskrim ni balik..sebab mase kecik dulu takde baskin robbin..mase kecik dulu selalu tahan pak cik naek motor yang jual aiskrim ni..takpon bile lepas skolah,mesti ade yang jual kat tepi pagar skolah..walopon harge da macam naek sikit zaman ni,tapi rase tak berubah..same je macam dulu..

***klo perisa keladi mmg feveret..selalu je mintak lebih :D
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com