Sunday, September 13, 2009

puase k-2 di rumah

hari ni puase sh msuk ari 23..22 hari da lpas..mcm2 jgk mnde da jadik spanjang puase ni..tp mlm tadi laen ckit..lpas bukak puase,mate da berat..nk kate setan,setan xde bln2 mulia cenggini..mungkin sbb mkn kot..mane x nye,time berbukak 2 smue mnde aku bedal..mknan special laa jgk yakni mee bandung,nasik putih berlaukkan daging masak kicap berserta air tebu dan kuih tradisional trengganu yang diberi name qhasidah yang juga telah dihantar oleh sepupuku setelah dikirimkan oleh makcik ku yang tinngal di kampung gelugor(mcm name buah kn??)

sambung cite balik,tido punye pasal,x pegi laa terawih..ish3..dgn azam yang kental,aku bangun tido,smayang isyak dlu..da semayang isyak,doa banyk2,ade pulak bola liverpool maen kt tv..lwan burnley(yg klahkan man utd ari tu)..tertangguh pulak terawih nye..(aku pn pasang azam laen plak..azamnye nk trawih lpas match tersebut..match 2 ok laa jgk..tp stiker pujaan x score..yang score nye ayam isreal,benayoun..hatrik pulak tu..gol yg kuyt score pon die yg assist..mcm xdeo rg laen j..steven G punye try asyik kne block j..match result 4-0..

lpas match tu,azam pon berjalan dgn lancar..smayang laa terawih 8 rakaat..lpas trawih tu,bdan rase x bes j,nk demam kot..aku pegi dapur cari ape yang patut..hajat dihati mahu manemukan penadol yg menjdi kegilaan ramai,panedol actifast tp apekan daya,yang ditemui hanya penadol biase..x kire laa penadol ape pon,hsil pembelajaran dalm kelas bahasa melayu semasa di sekolah dlu mengingatkan aku kpd pepatah ' mencegah lbih baek drpd merawat'..aku pon telan j laa penadol tu..nk lebih berkesan,mkn laa 2..tp korg kne ingt,penadol tu mengandungi paracetamol,jgn melibihi dos yg tlah ditetapkan..

dh mkn penadol,ade pulak match yg bleh kate ulung jgk aa dlm epl season ni..team dgn lambang ayam yg jgk tngh top form skang ni,tottenham kwn pulak ngn team lambang setam kaler merah,man u..cuak gk man u sbb 1st attack j defoe da score..tp bola itu bulat,maen punye maen dgn p'maenan ala street fighter,terbang sane,teerbang cni,lompat sane,lompat cni,terjah sane,terjah cni,make terkeluarlah sekor setan dr pdang sbb kne kad merah..lpas scholes kne,time man u da leading 2-1, man u maen mcm biase j.tup2 ro0ney tambah satu lg....mnang laa man u akhirnye..tp pd hakikatnye aku x skong mne2 pon antare 2 team ni..

lpas tu aku msuk tido..nk bgun sahur tu ssh laa ckt sbb tdo da lwat..da abis shur,hold dlu tdo barang setengah jam takut2 t'lpas terus..lpas smayang ngaji2 cket..lpas tu sambung tdo.ingt kn nk tido jp j..tp sedor j da pukol 1 tgahari..terkejut berok aku..ingt kn kn hostel j cenggitu,kt umah pon t'jd jugak..oleh demiian itu,aku tambah azam baru xnk tido sampai tnghari dh..haha..

p/s:marilah kite kurangkn tido,bnykkan beramal,ataupon buat keje ape yang patot..
kemas umah pon ok memandangkn raye pon da dekat
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, September 11, 2009

punye laa nk cepat kaye..

mlm td pkul 10 j dh siap packing2 barang..semangat nk blik kampung ni..sblum tu ade laa sorg member ni dh mkn nasik..pkul 10.30 j bas pon jlan trus pegi destinasi yg agak jauh,terengganu..xsampai 10 minit,mate pon dah mule dah naik turun naik turun..mmg ngantuk aa sbb pg tu tngk world cup qualifier..england lwan crotia..england mnang,fuhh..bkn slalu mcm tu,tp lepas capello jdik coach j,style england maen pon dh laen..pling bes midfielder yg hebat score..bkn sorg satu,tp sorg due gol..punye lah hbat.. tersasul pulak dh crite psal bola..bile dh ngntuk tu,tdo j laa..sedor2 j dh ade kt gambang..mmber2 pon ajak laa trun mkn..ingtkn bas tu brenti ntuk sahur,tp bile tngk jam bru pkul 1 lbih..tkut x sempat sahur,kami pekena lah ape yang patot..mmber yg dh mkn sblum naek bas td pon mencekik same jgk..harge boleh than laa kt R&R ctu..dh lpas2 mkn,buang air giliran lepak pulak ambik turn..duk tercongok laa dpan bas smpai pok drebar tu tkan hon..msuk laa dlm bas mcm anak ayam bratur nk masuk kandang...x smapi 2 jam smbung perjalanan,si drebar brenti lg..kali ni kt dungun plak..pastu berdiri lah sorg hamba Allah wat annuncement ni brenti untuk sahur..trun laa bas skali lg(rmai2)..nk mkn rase knyng lg sbb td bru pas mkn..tp mber yg dh mkn ni nk mkn skali lg..ish3,tong drum k ape tu???dh mkn nasik kukus pastu mee kari,x knyng2 lg..diepon mkn laa skali lg ditemani bersama sorg mmber yg badannya agak besar..tidak ditanya pula harga spinggn nasi berlauk baersama segelas milo peng itu berapa..sepeniggalan lbih kurang sejam dr restoran itu,si mmber pon mengeluh seorang diri..ditanya begini:
''bkpe mu nengung??"
dia pon menjawab
''x nengung bkpe,aku mkn td harge 5.70"
seraya die pon ketawa bersama teman mknnye td..ditambah pula:
"aku bru j tkan 20 iya td,tinggal 5 iya ag"

dapt dilihat disini bagaimana peniaga meraih untung yang terlampau tinggi drpd pelanggannya sepertimana peniaga kedai mkn itu mengambil kesempatan ke atas mmber2 ku..

moral of the story:
-ade baiknye klau bertnye dlu harge mknn itu sblum m'beli..
-x yh mkn bnyk2,mkn 2 kali sblum sahur tu pon dh oleh di kre sbg sahur..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

1st time nih..

kwn2 jgn ketawa pulak ble tngk aku maen blog ni..knape aku blogging ek???nk kate sbb minat 2 x lah jgk..tp skang ni mmber2 slalu duk ckap psal blog j..dlm blik ckap psal blog,g pasar mlm pon sembang pasal 2 jgk..trase menarik lah pulak..so terciptalah blog yang x brape nk hebat ni..blogger beginner lah katekan..tp xpe,stiap benda smua bermula dari bwah..
so,kamu semua tunggu lah kot2 blog ni bleh jd 1st choice untuk tatapan anda diwaktu lapang same seperti korang slalu isi mase lapang dgn maen poker ataupun bace sokernet..wassalam
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com