Tuesday, July 16, 2013

mak nga

Ihya Ramadhan..2 patah perkataan yang terkandung dalam mesej kiriman saudara muben dan pimok yang aku tak sempat nak baca..bateri talipon buat hal,minyak kereta yang rugi..pagi tadi siap-siap macam biase nak masuk kerja..dalam kepala memang pikir rutin hari ni lebih kurang je dengan rutin semalam..tapi sangkaan tak mengena..mesej Ihya Ramadhan tu rupenye dah jadi intipati penting dalam jadual kerja hari ni..supervisor ajak pergi ceramah dekat head quarters..Ihya Ramadhan tu dalam erti kata bahasa melayu ialah ambang Ramadhan..setelah diberi penjelasan,atas faktor kekangan masa,walaupon dah 7 hari puasa,aku terima seadanya bahawa tajuk program tu Ihya Ramadhan..

program ok,ustaz bagi ceramah ok,hadirin hadirat ok,makwe-makwe prektikal pon ade yang ok,cuaca ok,semua ok lah..lebih kurang 2 jam jugak pung pang pung pang dalam bilik berhawa dingin tu..rase kerdil je diri ni kalau nak banding dengan orang-orang yang puasanya baik,ibadahnya banyak,sedekah lagi,qiamnya lagi,khatam quran pulak tu..tapi dalam suasana nak insaf tu,sempat jugak aku pekena kendi krah..tapi takpe lah,yang sebaiknya kita tahu apa kelebihan Ramadhan dan rebut peluang yang Allah bagi untuk bertemu dengan Ramadhan tahun ni..aku sedut info ceramah tadi seadanya dan kongsi-kongsi di laman twitter..semoga Allah bagi pahala..amin

***jarak dari rumah nak pergi head quarters lagi dekat daripada jarak dari rumah nak pergi pejabat..kalau bace mesej tu awal-awal kan bagus..tak pasal-pasal jadi mak nga pagi tadi
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 14, 2013

menggapai impian

praktikal dalam erti kata paling asas ialah buat sesuatu..buat laa,praktik apa yang ada..tapi kalau budak ade pengajian tinggi sikit die akan pikir suasana kerja..macam nak sesuaikan diri dengan alam kerja esok lusa..itu pon kalau dapat kerja..dengan kadar pengangguran yang ada,kuasa doa terhadap Allah memainkan peranan penting..sebab rezeki Allah tak siapa yang boleh tahu..

tapi harini,aku tak anggap praktikal ni hanya sebagai penyesuaian diri terhadap alam pekerjaan..ade kelebihan lain iaitu memenuhi impian zaman kanak-kanak dulu..

  "ape barang projektor buat tunjuk video je,kalau dapat buat main game kan best" 

macam tu laa lebih kurang bisik hati kecil semenjak kali pertama kenal dengan projektor masa zaman sekolah rendah yang moden sikit lepas aku kenal mesin OHP..tapi hari ni impian tercapai..impian telah digapai dengan sempurna..bermaen game bola fifa 13 sambung dengan projektor lepas tu pancar dekat skrin putih..heaven sungguh..lega..wishlist ni tak ramai orang yang tahu sebab memang aku tak pernah kabo kat orang..lagipon kalau usulkan dekat parents pon,memang tak dapat laa..dapat maen emulator king dekat komputer pon dah kire nasib baik mase kecik dulu.

***ingat tu,esok jangan lupe bangun sahur


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 12, 2013

pulang dari terawih malam ke-4

lepas siap terawih 8 rakaat ikut imam dekat masjid sementara,aku sambung witir 3 rakaat..itu pon lepas rehat lebih kurang 5 minit dekat saf belakang-belakang..saf budak-budak menjerit "sollallahusalamualaik"..
dah selesai ibadah-ibadah sunat,niat hati memang tak pikir laen..balik rumah bukak tudung saji..ade pulut lepe..orang sini panggil pulut lepe,orang kolumpo sebut pulut panggang..sengaja aku tak makan mase berbuka tadi sebab takut mengantuk nak terawih..perihal pulut ni jangan buat main-main..kalah nasik lemak die punye mengantuk..

mase turun masjid tu,cepat-cepat sauk selipar..jalan tengok depan,tapi sebelah kiri ade makwe 2-3 orang atas motor depan pagar masjid..tak tergamak nak panggil minah rempit..sebab dalam samar-samar cahaya lampu jalan tu,aku nampak jugak laa muke-muke barcahaya baru lepas sembahyang..yang mula-mula terdetik dalam hati ialah mejik..sebab sepanjang aku terawih tahun ni,tahun lepas-lepas pon, tak pernah aku jumpe makwe-makwe ni..last aku bertembung dengan situasi macam ni mase buat asasi dulu..lepas terawih memang sengaja tunggu makwe-makwe lalu..

untuk yang malam ni macam biase laa,die tengok aku,aku tengok die..tapi tengok je laa..makwe-makwe tu bagi aku jalan dulu..jalan punye jalan punye jalan aku dengar bunyi motor laju je dari belakang.. 'zasss' makwe tu lalu sebelah potong aku..aku teruskan jalan kaki bayangkan pulut lepe kat rumah..

***nasib baik tak pakai baju melayu sepasang malam ni..kalau tak entah ape laa makwe tu update dekat tuitter..'melting' barangkali..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 11, 2013

pengalaman kerja di bulan puasa

takde kelainan,macam biasa..cuma yang berkurangnya masa tido..tapi untuk setakat ni laa..setakat puasa nak masuk hari kedua..tak tau laa kalau esok lusa sampai tempat kerja terus cari port baring..harapnye tak laa..walaupon budak-budak intern tak dapat penekanan khusus tapi ustazah sekolah menengah dah ajar adab-adab bermajikan..

kerja dekat syarikat ni tak bizi sangat..operator sume rajin-rajin..rajin buat kerja,rajin sembang..bulan puasa ni diorang pon kerja rilek-rilek je..orang kate intern kat sini bosan..tapi dari tarikh lapor diri sampai ketika ni,tak bosan mane pon..makin tambah pengalaman ade laa walaupon kadang-kadang buat kerja sama je..macam buat rutin makan nasi..

***harapannya puasa ni nak cuci hati..tapi tu laa,ramai sangat makwe update gambar bertelekung lepas terawih dekat instagram..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 8, 2013

kuih-muih pilihan di bulan Ramadhan

tok aji serban
seri muka
tepung pelita
lompat tikam
popia
onde-onde
puteri mandi
locong
kuih bulu
kuih cara
penganan


orang kita terbiasa yang Ramadhan ni bulan yang seronok untuk makan,tapi kita ni manusia kalau terlebih makan,tak larat nak buat solat sunat terawih..yang terbaik ialah bersederhana..sama-sama kita ingat-mengingati..kadang-kadang kita lupa,dalam masa kita duk membazir,seorang ustaz pernah bagitahu kisah orang di Somalia yang bertanya "Adakah puasa kami diterima sedangkan kami tidak bersahur dan berbuka?"

ade lagi ustaz yang pesan,sehari sejenis kuih,cukup 30 hari insyaAllah lepas lah semua hajatnya..kalau nak jugak banyak jenis kuih beli seringgit dua tapi campur-campur..kalau seringgit 3 keping kuih,dah dapat 6 keping..pergh,jimat pulak tu..kompem syaitan yang dah kena ikat pon menangis,meleleh air mata bile tengok kite tak membazir..

***ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna,agar dapat ku lalui dengan sebaiknya

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 1, 2013

mencuci

sekali sekala nak jugak kene datang buang habuk..paling koman,bile ade orang tanye,lagi pulak kalau makwe yang tanye "ade blog tak?" boleh jugak jawab "ade"..tapi tu macam dah kuno..laman muka buku pon orang dah tak mintak..inikan pula blog..mungkin sebab ramai dah ade burung biru..tapi takpe,saje bagi peluang kat stalker tengok ape yang ade kat sini..kah3..


***jom shoot milky way 

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com