Friday, February 15, 2013

nebum,sang harima,abok


dilantik sebagai person in charge merakamkan kenangan terindah seorang sahabat dengan rambut terpanjang yang pernah dimiliki..katanya nak tunjuk kat anak,bini,cucu nanti bahawa senya die ni seorang rockers zaman muda-mudi dulu..die memang sahabat yang power,lepas ambik gambar 'bahang rambang' lebih kurang 20 keping,die belanja semua yang ade(4 orang termasuk aku) makan mi sup kat Tanjung..

***kalau hidup sekadar hidup,babi di hutan juga hidup..kalau bekerja sekadar bekerja,kera di hutan juga bekerja - Pak Hamka(1908-1981)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, February 12, 2013

doa ketika hujan


doa ketika hujan : Allahumma soyyiban nafi'a
maksud : Ya Allah,jadikanlah ia hujan yang bermanfaat (Hadith Riwayat Bukhari)

hujan sepanjang hari..esok pensyarah dah mula conteng papan putih,tapi jasad masih di Kuala Terengganu..paham-paham je laa..alang-alang 2 hari je kelas,sambung duk kat umah sampai weekend terus..

***antara waktu mustajab untuk berdoa ialah ketika hujan


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, February 9, 2013

tertipu? kuala lumpur makan,israel buat bom BOIKOT!

dah lame tak makan mekdi atau dalam bahasa omputih baku dieja Mc'Donalds..sebelum ni boleh kata favourite laa..pantang lalu,paling kurang beli aiskrim..kalau tunggu nak naek bas kat Stesen Bas Putra,memang kana makan mekdi dekat The Mall sebelah stesen bas tu..tapi sejak serangan Isreal yang lates hujung tahun lepas,memang mekdi ni nak kene *monolog dalam hati* memang tekad sungguh-sungguh dan dengar pendapat,utaz-ustaz tentang betol ke tak Mc'Donalds ni salur duit kepada zionis Israel yang hari-hari serang Palestin..ustaz-ustaz kate memang die ade bagi sumbangan..aku ambik laa inisiatif sendiri,boikot mekdi..tak makan dah..kawan-kawan pon macam tu..sebab tak mati pon tak makan mekdi..takde efek pon klo kitorang kluo makan..banyak lagi kedai makan yang sedap-sedap..itu sahaja cerita mekdi

dan sebab ade orang kreatif buat design baju boikot mekdi,aku dan seorang sahabat beli sehelai sorang..dengan harapan bile pakai pegi mana-mana ade orang pandang dan bace mesej tu..setakat ni memang tak mengecewakan,aku pegi pasar,aku pegi mall memang ade yang curi-curi tengok..memang aku perasan sebab pernah sekali tu mama bagitau orang macam pandang-pandang kat aku..paling latest pagi tadi mase aku beratur kat kaunter nak bayar barang..ade sorang makcik tu bagi tahu kat anak die

"tengok baju abang tu" 


dalam hati terdetik gembira..mesej berjaya disampaikan..walaupon tak semua yang ambik berat,tapi kalau setiap kali pakai,seorang terkesan,moga ada pembalasan..

tapi bile aku share dekat twitter,ade orang reply "jangan jadi melayu radikal"..ape bende laa budak ni merepek..aku pakai baju ade mesej gini die kate aku melayu radikal..pejadah die..kau nak bace bace laa,tak nak bace sudah laa bangang..ustaz mengajar tak nak dengar,lepas tu nak menyalak tak memasal..die sendiri tu entah paham ke tak maksud radikal..

***boikot kite bermusim..tunggu laa kalau kena atas batang hidung sendiri,mampu tak kite jadi sekuat orang Palestin..lupa diri bila Allah bagi senang..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

baru lepas cuti,cuti lagi

malam isnin lepas naek bas pegi kolumpo..pagi tu jejak bumi gombak,dan hari khamis balik kampung dengan sebab cuti raye cina..ironinya,minggu pertama kuliah yang aku hadir sebanyak 3 hari sahaja ditabur janji manis pertemuan dengan peperiksaan pertengahan semester 6 minggu akan datang..tapi tu semua sedikit pon tidak mengganggu prestasi cuti ini..

***dalam proses nak cop sorang makwe ni..cop je dulu..tu pon kalau boleh
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com