Monday, July 30, 2012

gambar Ustaz Azhar Idrus muda mudi


hehe,sape yang power tengok gambar ni 5 saat die boleh teka yang mane satu Ustaz Azhar Idrus zaman muda dulu..klo tak dapat jugak,aku bagi tau je laa..yang sebelah kanan pakai spek hitam tu..ade iras Zizan seposen dua..wakaka..stylo kot..macam orang maen kugiran..tapi klo ikut logik,patut laa Ustaz boleh kayuh basikal lagi ngan orang-orang muda..tengok dalam gambor tu selonggok basikal atas bumbung kereta tu..sumber gambar ni Digital Mukmin..official UAI punye web gambor


hobi,tak kira umor..selagi minat,selagi mampu,selagi tu kayuh..aku pon suke jugak kayuh basikal..dari zaman tak reti lepas handle,sampai laa boleh kayuh lepas handle..cume satu je aku tak reti-reti nak buat,wheelie.. tapi takpe,mungkin ade hikmah jugak..sebab aku rase klo aku pandai wheelie basikal,mesti dah lame aku wheelie motor,rakam,pastu masuk YouTube..

***sukan Olimpik ni,klo boleh nak tengok Azizul Hasni Awang gohek basikal sampai menang..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

logo merdeka yang tiada di arus perdana

sambil-sambil jalan-jalan tengok gelagat orang dunia maya buat kerja,terjumpa pulak satu karya unik yang keluar dari hati yang ikhlas barangkali..aku pon tak pasti berapa ramai orang malaysia yang ade otak ala-ala pendeta zaman maju macam pencipta logo ni..nampak macam guna paint tapi mesej die ade kuasa nak meresap ke hati-hati rakyat marhaen yang dah bosan dengar lagu tema merdeka tahun ni..walopon aku dengar tak pernah habis..



***kadang-kadang dunia alam maya boleh berseri dengan karya macam ni....sumber http://www.hilangpunca.com/2012/07/logo-sambutan-merdeka-dan-penerangannya.html
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 23, 2012

petua nak bagi mase cepat berlalu


puasa-puasa ni klo takde jam,ramai yang resah gelisah..masa main peranan penting..nak bersahur,nak berbuka,nak update lagi brape minit nak berbuka bersahur..memang penting laa..aku rase mase ni baru orang praktikkan pepatah masa itu emas..

biasenye,klo kite selalu tengok jam,secara psikologinye kite akan rase mase tu lambat bergerak..lagi-lagi 10-15 minit sebelum berbuka..tapi ade caranya nak bagi masa cepat..update blog macam aku buat skang ni..kah3..xpon pegi siapkan ape yang patut kat dapur tu..nak masak mase ni jawabnye minum air kosong ngan kurma dulu laa buat berbuka..haha

***sape yang takde jam,anda memang steady
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 22, 2012

syoknye puasa kat rumah


sebab Lebuhraya Pantai Timur fasa 2 tak siap lagi,makanya perjalanan KL-Terengganu masih makan mase area 6 jam..laju sikit 5 jam..dah bosan-bosan duk dalam kete,maen instagram pon boleh..sejak android ade instagram ni,memang seronok upload gambor..lagi-lagi gambor makanan..waktu kemuncaknye bulan puasa ni laa..dalam period masa lepas asar sampai berbuka tu,instagram akan bertukar jadi bazar ramadhan..habis semua pakat nak kongsi 'gambar' makanan diorang..aku syak,alang-alang dah kongsi kat twitter,fesbuk,instagram kongsi laa ngan jiran sebelah skali..memang satu amalan mulia di bulan ramadhan..

***ustaz kate,makruh kongsi gambar makanan banyak-banyak bulan puasa ni..baik kongsi mutiara kata yang bagus-bagus dan berfaedah
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan tiba,Marhaban ya Ramadhan


Ramadhan tiba Ramadhan tiba,marhaban ya Ramadhan marhaban ya Ramadhan..Ramadhan tiba semua bahagia kan???Alhamdulillah Allah kurniakan kita rezeki,peluan untuk berjumpa dengan Ramadhan tahun ni..ade orang yang berdoa mintak sampai kepada Ramadhan tahun ni,tapi Allah tak izinkan..untuk kite yang sempat berjumpa,memang rugi klo sekadat biarkan Ramadhan berlalu macam hari-hari biasa..

#ahlan wa sahlan ya Ramadhan #university of tarbiyyah #semangatRamadhan #solat terawih #tadarus Al-Quran #banyakkan sedekah #banyakkan zikir #dengar kuliah #

***tahun ni berpeluang melalui 1 Ramadhan di rumah..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 19, 2012

video promo Ramadhan (GATEM)


malam ni tengok anak bulan..pagi tadi release secara rasmi video promo sempena Ramadhan..hasil tangan Gabungan Anak Terengganu Macho(GATEM)..bak kate sang harima,GATEM maju lagi setapak ke hadapan..sebab berjaya guna kamera bukan sekadar untuk fotografi..tapi videografi jugak..

***part 2 lepas-lepas ni sikit kot..tak siap lagi..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Ramadhan pesta makanan ke?


malam ni tetibe moral down..setan banyak duk hasut menda pelik-pelik..diorang lepas geram kot sebelom kene ikat esok luse..terpaksa laa aku kongsi gambar kambing pusing ni..supaya dapat ditatap penggemar-penggemar kambing..

cume ade satu soalan,puasa ni pesta makanan ke???mungkin ade yang menjawab ya,tapi sebenarnye klo ikutkan para ustaz dan alim ulama,Ramadhan lebih kepada pesta mengumpul pahala kebaikan..setiap amalan baik akan digandakan pahala..hadiah dari Allah untuk umat Islam seluruh dunia..

***Ya Allah,selamatkanlah kami dan sampaikanlah kami kepada Ramadhan tahun ini..Sya'ban ku rindui,Ramadhan yang dinanti
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 18, 2012

mari mengenal Ali XPDC


Indah sinar sang suria 
Merdu irama sang bayu 
Tiada seindah wajahmu 
Tiada semerdu suara mu 

 Lembut bayu membelai 
Merdu burung berlagu 
Tiada selembut belaianmu 
Tiada semerdu kau berlagu 

 Keindahan wajahmu jadi sumber ilhamku 
Suara mu yang merdu menghiburkan hatiku 
 Bertambah cahaya hidupku 
Kau janji bersumpah setia

Walaupun ribut melanda kan bersama 
Selagi masih ada sinaran mentari 
Selagi ada getar di jiwaku Kan ku korban jiwa raga 
Demi cinta untukmu Allah Yang Esa

lagu asal tajuk die Bunga Angkasa band Terra Rossa..Ali ni kite kenal dengan nickname Ali XPDC..selain daripada XPDC,Ali jugak pernah band dengan Terra Rossa..sebab tu semenjak berhijrah ni,klo perform lagu Ali nyanyi satu lagu XPDC,satu lagi lagu Terra Rossa..tapi lagu Bunga Angkasa ni die ubah sikit kepada Allah Yang Esa..nyanyi same je dari mula sampai akhir,tapi rangkap last tu yang berubah..besar makna die walopon ubah kat situ je..same macam besarnye perubahan dan hijrah Ali

Ustaz Azhar pernah cerita,walaupon Ali ni nampak je rambut panjang,imej rock,tapi die berusaha tarik ramai kawan-kawan die turut same jadi macam die..tapi best laa tengok ramai artis berhijrah..boleh bukak satu ruang seni yang lebih diberkati Allah..

***jangan pandang mat rock sebelah mata,kadang-kadang yang pakai jeans,pakai tshirt tengkorak,lagi bagus daripada yang pergi perpustakaan tiap-tiap hari

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 16, 2012

model muslimah yang cantik banget


setelah berlalu fenomena tudung hana tajima,terjadi pula fenomena artis berhijrah..mejik3..tapi klo ikut pengamatan manusia bebas macam aku ni,ade kaitan antara 2 fenomena ni..artis memang nak glamour,nak fesyen,tapi kemungkinan takde pereka fesyen yang nak buat design muslimah untuk diorang..hana tajima dan rakan-rakan nya datang mencetuskan revolusi tudung kat sini..bertudung yang berfesyen..macam-macam tudung ade..klo tak,mustahil Jalan TAR dipenuhi penjual tudung pelbagai jenis..artis-artis lalu lalang pastu tengok..ehh,boleh rupenye nak berfesyen walopon tutup aurat..contoh macam gambar kat atas..tudungnye nampak kompleks,2 ke 3 lapis tapi takpe,asalkan mereka bahagia..yang penting hijrah mereka tu sendiri..

dulu satu fahaman tak bagus jugak datang singgah kat otak aku...mase tu mase yang orang kate suke nak jumpe figura,ikon,artis secara live..ade laa pegi gig,pegi konsert,pegi karnival..perihal gig ngan konsert terbuka ni bukan nak kate tak bagus,tapi itu laa,orang kate lagho..lalai..lelaki pempuan gaul skali..yang semayang tu tetap semayang,tapi yang tak semayang tu memang ade..orang azan pon die buat dek je..zaman berubah..sekarang ni,klo pergi kuliah,pergi ceramah pon boleh jumpa figura.ikon,artis..tahniah untuk mereka yang berhijrah sebab,bile dah masuk haluan ni,sokongan kepada mereka tak pernah kurang malah lebih hebat..

***kadang-kadang terpikir jugak bila mana kuantiti orang menjual tudung meningkat,tapi kualiti pemakaian tudung menurun..semoga istiqamah menutup aurat dan kite semua pakat-pakat baiki agama kita..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 13, 2012

makwe suka lelaki pakai baju melayu


semenjak 'berjinak-jinak' dengan twitter ni,macam-macam ragam dah yang terpapar kat skrin laptop 15.6 inci aku ni..tapi sebab hari ni hari jumaat,kebanyakan tuit yang disebut-sebut mesti pasal makwe memuja-muja lelaki pakai baju melayu..antara aksi yang perempuan suke buat mase lelaki lalu lalang nak pegi masjid tu ialah skodeng kot tingkap sambil basuh periuk,jeling-jeling tingkap sambil korek hidung..dimata mereka semua nampak sweet,indah..

tapi masalahnye perempuan tak selalu pulak pakai baju kurung..pakai skinny,pakai baju ketat,wajah tak natural(solek macam anak patung)..emmm..aku rase bumi Malaysia ni lagi lawa,indah klo makwe-makwe selalu pakai baju kurung..

***tapi yang peliknye baju kurung skali raye nak 4-5 pasang..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 11, 2012

antara makwe tudung pink dan makwe tudung polkadot


Alhamdulillah,pagi ni sampai kat Gombak balik..lepas cuti 5 hari buatan sendiri..heaven jugak..sem pendek laa katekan..satu subjek je..nasib baek 3 kredit..tapi memang niat aku ambik sem pendek ni nak belajar secara santai..sebab 2 sem panjang sebelom ni memang taff sikit..baru boleh ulang alik Ganu-Gombak acap kali..

***naek bas semalam,line depan makwe tudung pink,line belakang makwe tudung polkadot biru..aku tengah-tengah line tu duk sebelah pak cik..haha..steady..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 10, 2012

photog dan model


kalau ambik gambar pempuan tanpa izin ataupon tak tutup aurat,bukan kamera yang berdosa,aku tuan kamera yang berdosa..emmm..terdokek jugok atah pale aku kene..aku klo bab shoot gambar tak tutup aurat  (mengghairahkan)terlepas kot sebab aku tak ambik gambor model..yang ade pon jenis shoot tapi tak minta izin laa..orang ganu sebut candid..

tu laa,sebab klo ikut logik pon,secara ikhlas yang aku nak candid-candid ni semua cantik dimata aku..pastu yang cantik-cantik ni jenis harga mahal,nak ade kamera official baru nak bagi ambik gambar..dah kamera cikai macam aku ni,klo aku mintak izin pon belum tentu diorang nak bagi..tambah pulak diorang tak kenal aku,lagi pulak aku ni jenis pemalu..WAKAKA..tapi takpe lah,aku tak kisah sangat sebab aku lebih cenderung kepada scenery shoot..kat pantai,kat taman,tepi jalan,atas bukit..klo die lalu lalang depan aku nak wat camne..kire snap je secara tidak sengaja..bukan ade niat pon nak ambik gambor die..tak pon aku syak die memang gile lensa..hihihi


***tapi klo pempuan tu bagi izin,tapi tak menutup aurat pon tak boleh jugak..tu dosa antara photog,model dengan Allah..tak boleh nak cakap banyak..nanti orang cakap,kau hal kau,aku hal aku..fine..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 9, 2012

gambar Ustaz Azhar Idrus 10 tahun lalu


hari ni ramai je kat rakan-rakan siber kat fesbuk share gambar big boh aka Ustaz Azhar Idrus..katenye stok gambar Studio Mukmin 10 tahun lepas..tak banyak beza pon..tapi janggut ustaz hari ni lagi panjang dari dulu..jauh betol perjalanan ustaz untuk sampai ke hari ni..hasil bancian tak rasmi,ramai orang kenal Ustaz Azhar Idrus dan minat dengar kuliah  die..orang tak minat kuliah pon dah berubah jadi minat kuliah..besar jasamu ustaz..

tapi tu laa,2002 ni zaman aku aku budak hingusan lagi..aku tak kenal pon UAI..ni zaman balik sekolah,pegi kedai runcit,seluk poket seluar blue black yang silih berganti pakai dengan baju pengawas biru dan baju pengakap raba-raba syiling..pastu masukkan dalam meseng nikang dapat digimon..aku tak pasti orang kolumpo panggil ni mesen ape..tapi klo orang ganu,panggil 'meseng nikang'..mu nok gi mane?aku nok gi nikang..


***tapi aku search google paki keyword mesin tikam..adoi,langsung tak best nak sebut..lagipon tikam tu perbuatan yang rock,heavy metal..tak sesuai untuk kanak-kanak




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 8, 2012

The Avangers 2 ade tak?


mase orang duk kecoh-kecoh pasal spiderman,aku tak ambik port sangat..satu sebab hero die dah bertukar,bagi aku dah takde kesinambungan..dan mengikut pengalaman-pengalaman sebelom ni,watak Mary Jane heroin tak lawa..ade eloknye aku spare duit panggung ni untuk cerita-cerita yang betol-betol aku nak tengok..Transformers 4 bile nak kluo?Fast and Furious 6 ade tak?The Avangers ade sambungan ke habis macam tu je aritu?klo ade The Avangers 2 syok jugak..emmm..pasal Superman memang aku tak tau ape..tau tengok kartun die je..

***photoshoot sesama kawan pon jadilah..walopon photoshoot model tu lagi seronok..kawan-kawan pon ala-ala model jugak..kikiki
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 6, 2012

kembali ke Kuala Terengganu


segala isi antara langit dan bumi bersama bumi itu sendiri adalah milik Allah..kite hanya manusia kerdil yang menumpang di bumi Allah..perlu ikut peraturan Allah..kita manusia memang pandai..klo orang masuk kawasan kite pastu buat ikut suke die je,kite marah..tapi kadang-kadang kite sendiri pon lupe yang kite ni ade kat kawasan milik Allah,tapi kite buat ikut suke hati kite je..mesti laa Allah marah

pagi sampai kembali ke Kuala Terengganu..esok ade sepupu sebelah Gong Badak nak nikah..nak jadi sedara yang berdedikasi dan beretika,kene laa balik klo diorang nak nikah..memeriahkan acara..walopon tiket bas tu harga 40 ringgit..tapi untuk sedare mare,tak boleh berkira sangat..haha

***Carlsberg buat prmosi sempena Ramadhan..boleh nampak tak kite umat Islam Malaysia ade banyak buat silap?
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 4, 2012

durian buffet



tahun ni rase macam nak bersara je dari makan durian..biase klo lalu depan pasor payang tu,berderet orang jual durian..beli tu memang wajib beli,tapi makan die tak puas macam semalam..buffet durian..1st time try,memang balun baik punye..masuk Seoul Garden pon tak bahan banyak macam ni..makan ni dekat area SS2,PJ..kite bayar satu kepala RM15..klo yang RM9 tu dapat makan durian kampung je..total RM60..balun punye balun,separuh bakul jugak bile cek-cek balik..haha

***niat asal nak cari barang kamera dulu..alih-alih dapat rezeki durian..hmmm
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 1, 2012

bengkel DSLR free

pag tadi plan berjalan macam yang dirancang..bangun pagi,aku tak mandi dulu..sebab awal lagi..tengah seronok-seronok scroll tuitter fesbuk,kene jerkoh ngan Puloh sebab tak mandi lagi..tengok-tengok jam dah dekat 8.30..mandi laju-laju pastu sauk baju belang-belang biru raye 2 tahun lepas..siap ade kolar lagi..sebabnye nak gi bengkel fotografi..aku klo ade perkataan bengkel ke,seminar ke,forum ke,otomatik akan pakai formal..cume klo nak ke kuliah je aku lagi senang pakai t-shirt kolar bulat..haha..


nak pegi ke Ampang tu,senang je..tumpang member punye member..program orang kite,aku memang dah agak,pukul 9 tu maknenye 9.15..tapi sebab program kat masjid,kene ade adab sikit..sampai situ ngam-ngam pukul 9,cuma tunggu program nak start je..tukang bagi penerangan memang otai jugak laa..gambar-gambar die sume cantik..memang jauh lagi laa aku nak jadi macam die..disebabkan ade mase 2 jam je,die sempat ajar basic-basic je laa..tapi ade laa yang aku tak paham tu jadi lagi paham..




***baru perasan,bukan orang muda je suka kamera..pakcik pon ade jugak datang sini pagi tadi..lagi-lagi klo free..bukan senang nak dapat bengkel DSLR free
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

penjual pistol bubble


kadang-kadang terharu,kadang-kadang kite rase tak selesa,kadang-kadang kita rasa nak tolong..itu memang fitrah manusia..sedangkan orang asli kat dalam hutan pon pandai tebang pokok nak buat kraftangan sebab nak cari rezeki..inikan pulak orang kat tengah-tengah ibu kota Kuala Lumpur..kos hidup tinggi..lagi laa macam-macam diorang buat untuk cari rezeki..tapi orang kata,sebaik-baik rezeki adalah rezeki yang halal..

selalu kite jumpe orang macam ni..tak kurang yang jenis jual DVD dari meja makan ke meja makan..klo yang jenis warak,orang ganu panggil jenis 'juruh' akan jual ayat-ayat quran,kamus-kamus arab,buku panduan agama..jujur cakap,bukan nye tak nak tolong,tapi kadang-kadang benda tu kita dah ade..tak pon tak cukup bajet..klo dah macam tu solusinye senang je,derma ikhlas..bagi sekadar termampu..kite tak dapat tolong banyak,tolong sikit pon takpe..

tapi klo kite tolong tengok je,takpe jugak..disebalik tengok tu,mungkin terdetik kat hati kita nak rase syukur dengan ape nikmat yang Allah dah bagi kat kite ni..kite kena ingat,kesusahan itu ujian,kesenangan tu pon satu ujian..Allah memang jadikan kita ni untuk bagi kita ujian..

***hari ni jalan-jalan ronda KL,macam-macam jenis gelagat boleh tengok..masuk Lowyat je menggila orang duk promote Samsung S3 ngn Galaxy Note..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com