Wednesday, June 27, 2012

family day GATEM


untung ade member pandai buat video..kite ambik sikit-sikit pon die boleh compile jadi sejenis kenangan yang best macam makan nasik waktu bukak puasa..sebab majoriti lone ranger,komuniti Gatem memang dah biase bergerak tanpa makwe-makwe ala hana tajima mahupon yuna..tak nak cerewet-cerewet..lagi-lagi bab maen air ni..klo ade kaum perempuan suasana die jadi laen sikit..orang ganu sebut dok leh nok wat bodo-bodo..

family day ni lame dh,sebelum final sem lepas..saje nak kongsi video..haha..tak susah pon nak buat family day..bajet ayam sekor bahagi 2,tambah 3 hamper menang hadiah,order mihum 1 tray cukup..Sungai Pisang ni pon dekat je ngan kampus..bajet-bajet 2 batang rokok tapi sedut slow-slow..tapi klo sesat,5-6 batang rokok pon balum tentu sampai lagi..

***klo nak buat program jangan organize..klo tak,susah nak jalan..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, June 25, 2012

melangkah ke angka baru


25 Jun 2012,sekali lagi melangkah ke angka baru..banyak lagi perkara-perkara tertunggak sebenarnye..angka je baru,tapi diri tetap sama..walopon banyak kekurangan,tapi InsyaAllah takkan melepaskan peluang membaiki diri dan buat orang sekeliling rasa senang..

tapi paling rase lapang dan seronok hari jadi jatuh pada keadaan tak perlu jawab exam..sepatutnye kuliah semester pendek mula hari ni..tapi sebab semester pendek,aku dah siap-siap dalam kepala nak santai-santai je..tak nak pening-pening..rehat kat rumah duluuu..

***tumpang gembira juga untuk rakyat Mesir dengan pimpinan baru negara mereka dan berdoa agar Malaysia pon dapat pimpinan macam rakyat Mesir dapat :)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, June 19, 2012

humor dan jenaka Ustaz Azhar Idrus

semalam berkesempatan ke kuliah Ustaz Azhar Idrus kat sini..plan nak pergi tu takde,tapi petang tu dapt mesej,kawan ajak,lepas maghrib terus pergi Masjid Pulau Ketam..orang sini pon ade yang tak kenal tempat ni,tapi tempat ni dekat dengn Pulau Duyung..bile sebut Pulau Duyung baru laa ramai orang kenal..sebab ustaz banyak kuliah luar untuk bulan Jun ni,memang ramai jugak laa yang berkunjung..

semalam ustaz ade sentuh sikit bab rezeki..maknanye ustaz bagutai apabila Allah dah tetapkan rezeki untuk kite,ikan aya(klo orang KL panggil ikan tongkol) dalam laut tu akan jadi juga milik kite..Ikan aya ni tak main tepi-tepi pantai,nak tangkap kene pergi ke laut dalam 40 kaki baru boleh dapat..jauh sungguh ikan tu hidup,kite pon tak nampak,tapi bile dah Allah tuliskan ikan tu untuk si fulan bin si fulan,maka jadilah ikan tu rezeki untuk si fulan itu..takkan jadi rezeki orang lain..

Rezeki ni pulak adalah sesuatu yg masok ke dalam perot kite,tu adalah rezeki..mesti pernah terjadi kat kite makanan yang dah masok dalam mulot kite pun boleh jatuh,maknenye tu bukan rezeki kite..dah makan pon tapi tak hadam lagi,kite muntah,tu pon bukan rezeki kita..mungkin jadi rezeki ayam atau cacing..sebab sesekali meragui rezeki Allah..hanya Allah yang bagi rezeki..bukan makhluk.


ceramah ustaz memang tak lari berjenaka sikit-sikit..klo kuliahnye serius,tapi mesti ade diselitkan unsur-unsur jenaka..lagi-lagi bile masuk bahagian soal jawab..tapi tu pon puncenye soalan yang ade unsur jenaka jugak..contohnye soalan macam mane nak bagi janggut panjang..ustaz selamba je jawab,jangan potong,biar je janggut tu panjang..

tapi yang paling lawak semalam ialah bile soalan tanye bab kahwin awal..ustaz jawab hei orang muda-muda, yang mane mampu berkahwin,yang mampu memberi nafakah.kawin laa..kerana kawin awal banyak faedah, mudah dapat zuriat dan dapat mencegah maksiat..ni tua-tua baru nok nikoh..umur 66 tahun tapi anak baru sekolah tadika..gi ambik anok kat skoloh,anok nangis selok..tengok-tengok salah ambik anak orang laen.. mate rabun doh..hmm, kawin awal laa sedap..Nyum nyumm..

***semalam tak tengok bola,sebab dah penat maen bola
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, June 17, 2012

Salam Israk Mikraj


salah satu peristiwa penting ketika Israk Mikraj ialah,difardhukan atas setiap Muslim untuk bersolat..solat yang asalnya difardhukan untuk kite sebanyak 50 waktu telah dikurangkan oleh Allah SWT dengan usaha Rasulullah SAW kepada 5 waktu..tapi fadhilat solat untuk 5 waktu itu kekal sama banyak dengan solat 50 waktu..Rasulullah sayangkan umatnya dan berusaha untuk memudahkan umatnya..cuma kita jenis manusia mudah lupa..sesibuk manapun kita dalah hidup seharian,solat tak boleh dilupakan.

***walaupon kita tak baik,ade buat dosa,tapi jangan lepaskan peluang untuk melakukan kebaikan
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, June 15, 2012

bahaya tengok EURO 2012

mungkin sebab peminat bola Harimau Malaya yang perempuan baru berkembang,tak banyak gambar mereka muncul setelah digodek-godek..




nak pegi tengok bola kat Euro ni bahaye..bukan bahaye ape,bahaye mate..diorang tengok bola bukan macam kite tengok bola,diorang tengok bola macam nak pegi mandi pantai..tengok dalam TV pon si kameraman dah cilok-mencilok,kat sane lagi laa..bahaya,bahaya,bahaya

***tapi lagi bahaya bile lompat pagar zaman sekolah dulu mase World Cup 2006..mencabar bak hang

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

kenapa ramai pempuan tengok bola

3 jersi pilihan untuk Euro2012 ni..untuk setakat ni,pilihan untuk sokong Jerman dan beli jersi Jerman memang berbaloi..yang England tu,baju die dah macam baju kasual..buat daripada cotton..nak kate jersi boleh,tak nak kate jersi pon boleh..klo England maen cap ayam,bukan cap tiga singa,otomatik aku tukar baju tu daripada jersi jadi baju ke kelas..haha..





paling ketara aku nampak ramai pempuan tengok bola kali ni..klo kat twitter tu,majoriti tengok bola..kat Fesbuk pon ade jugak,tapi takde laa meroyan banyak macam kat twitter..alasan tengok atas sebab pakwe ke,atas sebab minat ke atau atas sebab wajah player tapi aku harap diorang ni paham hukum offside dan paham hukum geografi..klo ikut pemerhatian,90 percent sokong wajah player..haha..dan jangan sekali sekali mintak Malaysia atau Argentina main Euro..

***tapi paling sready klo pakai baju cromox,rambut menggerbang,ade jambang,pakai jeans ade jaket lagi last-last naek bas,tertido dalam bas,pastu kene kunci dalam bas ekspress NINI



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, June 12, 2012

(hoki) Faizal Saari dan tawaran Atletico Terassa

pagi,petang,siang,malam nak tengok bola..tapi tak melibatkan perihal makan bola minum bola tido bola..hal makan,minum,tido ni tak tunggu musim bola je klo nak buat..hari-hari nak kene kawal selia..euro euro jugak,tapi tadi Malaysia dah kalahkan Singapura 2-0..

lepas tu pulak ade masuk berita pemain hoki Faizal Saari dapat offer maen hoki dengan juara kat Sepanyol..kelas Atletico Terassa..kelab Autralia pon ade offer jugak,tapi name ape ntah,tak perasan dalam berita tadi

aritu Nazmi Faiz dah dapat maen bola kat Portugal..heboh sane-sini pasal gaji RM300ribu budak tak ambik SPM tu..tapi OK laa,rezeki die bukan ikut SPM,rezeki die ikut bola..ilmu bola die lagi tinggi berbanding ilmu fizik,bio,kimia,matematik..

***sekian berita 3 dalam 1


***kami maen bola suka-suka je..tapi klo ade team sendiri baru seronok..boleh buat jersi..siap ade wartawan ambik gambor lagi

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com